fbpx Skip to content

Az iOS 13.5 és iPadOS 13.5 megjelenését követően frissült az unc0ver és a checkra1n jailbreak is, így nyugodtan frissíthetjük a készülékeinket, mert azokat még a jelenlegi legfrissebb szoftververzión is tudjuk jailbreakelni.

Az unc0ver és a checkra1n jailbreak telepítése sokban eltér egymástól, ami az általuk kihasznált hibák különbözőségéből adódik, és így a támogatott készülékekben is van eltérés. Nézzük, mit kell tudni róluk jelen esetben.

Tört appok telepítéséhez már évek óta nem kell jailbreak

Sokan még mindig azt gondolják, hogy az egyes felhasználók azért jailbreakelik a készülékeiket, hogy tört appokat telepíthessenek rájuk, tehát warezolhassanak.

A tört appok telepítéséhez viszont már évek óta nem szükséges a jailbreak – elvégre maga az unc0ver app is gyakorlatilag egy tört app, hiszen nem tartalmaz az App Store-ból letöltődő appok esetén meglévő tanúsítványokat, vagyis nincs aláírva az app. A megfelelő aláírás nélkül azonban az iOS már az app telepítését sem végezné el, emiatt kell megadnunk az Apple ID-nkat és annak jelszavát, hogy az adott eszköz, amivel az appot a jailbreak nélküli készülékre telepítjük, alá tudja írni az adott appot a frissen lekért tanúsítvánnyal.

Aki tehát azt állítja, hogy a jailbreakelés egyenlő a warezolással, az egyszerűen nincs tisztában a dolog működésével.

Csak az unc0ver támogatja az összes iOS/iPadOS 13-as készüléket

Mivel a checkra1n által kihasznált, bootrom-szintű hiba már nincs meg az A12-es processzortól kezdődően, így az nem támogatja az iPhone XR, XS, XS Max, 11, 11 Pro, 11 Pro Max és iPhone SE 2020 modelleket, ezért ezeken az unc0vert lehet használni. Amennyiben mégis a checkra1n használata mellett döntünk, tartsuk észben, hogy mivel ez egy semi-tethered megoldás, ezért ha a készülék lemerül, újraindítjuk, vagy kikapcsoljuk, akkor a jailbreak újbóli aktiválásához azt számítógépre kell kötnünk, és ismét le kell futtatnunk rajta a checkra1n-t, különben jailbreak nélkül tölt be az iOS/iPadOS. A checkra1n eszköz jelenleg macOS-re és Linuxra tölthető le, használatáról részletesen korábbi cikkünkben írtunk: Megjelent a checkra1n semi-tethered jailbreak iOS 13 támogatással, iPhone X-ig!

Ezzel szemben az unc0ver az összes, iOS/iPadOS 13-ra frissíthető készüléket támogatja, és mindennapos használata kicsit egyszerűbb is, mert a jailbreaket a korábbi években már megszokott módon egy, a készülékünkre telepített app lefuttatásával tudjuk újból aktiválni, tehát nem vagyunk minden egyes alkalommal számítógéphez kötve.

Ezek alapján az unc0ver használata a célszerűbb illetve kényelmesebb.

Az unc0ver használata

Az unc0ver tehát az utóbbi években már megszokott jailbreakek módszerét követi: technikailag most is egy app telepítését igényli, amit alá kell írni egy tanúsítvánnyal. Abban az esetben, ha az Apple ID-nk segítségével sosem regisztráltunk ingyenes vagy fizetős fejlesztői fiókot a developer.apple.com alatt belépve, akkor csak 7 napig érvényes tanúsítványt kapunk. Ennek eredményeként, mivel a jailbreakelő appot a készülék újraindítása után minden esetben le kell futtatni ahhoz, hogy a jailbreak újból aktív legyen, egy hét elteltével már a tanúsítvány lejárta miatt ezt az iOS megakadályozná. Erre azért több megoldás is van, amiket alább részletezünk.

AltStore, iOS App Signer vagy Cydia Impactor?

A telepítésre több lehetőségünk is van, ahogyan azt az unc0ver oldalán is láthatjuk. Ezek közül a Cydia Impactor érhető el mindhárom számítógépes platformra (macOS, Windows, Linux), így mi ennek a használatát preferáljuk.

Ennek a módszernek a használata esetén az app telepítését és aláírását a Saurik által fejlesztett Cydia Impactor végzi el, ami esetén szintén meg kell adni az Apple ID-t és annak jelszavát a tanúsítvány lekéréséhez. Saurik pedig már egy elég régi motoros a jailbreakes közösségben, így amikor a Cydia Impactor azt állítja, hogy sem az Apple ID-t, sem a jelszót nem menti el, akkor neki ezt el is lehet hinni. Ha pedig kétlépéses hitelesítést használunk, akkor hozzunk létre alkalmazásjelszót ehhez. (Akik ezt ettől függetlenül inkább nem szeretnék megtenni, azok készítsenek erre a célra egy teljesen új Apple ID-t.)

A Cydia Impactor használata

A teendőnk a már ismert módon most is csak annyi, hogy letöltjük a Cydia Impactort a számítógépre, elindítjuk, csatlakoztatjuk a készüléket. Ezután az unc0ver oldaláról letöltjük a legfrissebb IPA fájlt, és ezt ráhúzzuk a Cydia Impactor ablakára, ami először feldobhat egy figyelmeztetést, hogy amennyiben a fejlesztői fiókunk alatt már léteznek tanúsítványok, azok ezzel a lépéssel visszavonásra kerülnek, és egy új generálódik helyettük:

cydia-impactor-mac-03

Ha ezt a figyelmeztetést leokézzuk, akkor elkéri az Apple ID-t és annak jelszavát:

cydia-impactor-mac-04

cydia-impactor-mac-05

A jelszó megadása után a Cydia Impactor elvégzi a dolgát, lekéri a tanúsítványt az Apple-től, aláírja az appot, és megjelenik a készülékünkön az unc0ver ikonja. Erre rá kell nyomni, és engedélyeznünk kell a tanúsítványunkat, majd a következő lépés a Jailbreak gomb megnyomása:

Ezután kicsivel később a készülék grafikus felülete újratölt (respring), és megjelenik a Cydia ikonja. Ha esetleg nem jelenik meg, akkor indítsuk el újból az unc0ver appot, és ismét nyomjunk rá a jailbreak gombra, és ezt ismételjük addig, ameddig ott nem lesz a Cydia ikonja.

Ha a készüléket újraindítjuk, a jailbreak aktiválásához ismét el kell indítani az appot, és abban a Jailbreak opciót választani.

És ha lejár a 7 nap?

A 7 napos lejárat kiküszöbölésére több áthidaló megoldás is született az évek során:

  • Fizetős fejlesztői fiók használata: ez ugyan éves szinten nettó 99 dollárba kerül, de az ilyen fiók esetén a tanúsítványunk 1 évig érvényes az egyébként meglévő 7 nap helyett, és nem kell külön engedélyezni sem a készüléken a tanúsítványunkat sem.
  • Az app újratelepítése: például a Cydia Impactor segítségével az app lejárta után azt újból feltesszük a készülékre, ehhez viszont számítógépre van szükségünk.
  • AltStore: az AltStore a számítógépünkön futó szerver appból és a készülékünkre települő kliensből áll, és képes automatikusan frissíteni a lejárt unc0ver appot a készülékünkön, újabb 7 napot adva.
  • ReProvision: a ReProvision képes magán a készüléken, számítógép használata nélkül újratelepíteni az unc0ver appot friss tanúsítvánnyal.

Ezek közül a számítógéptől való függetlenséghez vagy a fizetős fejlesztői fiókot tudjuk választani, amivel 1 évig érvényes lesz az app tanúsítványa; vagy a Cydiában a https://repo.incendo.ws/ repo-t hozzáadva telepíthetjük a ReProvision-t, amivel 7 naponta új tanúsítványt lehet adni az appnak.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!