fbpx Skip to content

Az Apple este 7-kor kiadta az iPadOS 13.5-öt, ami a frissítés részletei alapján az iOS 13.5-höz hasonlóan szintén fejlesztéseket és hibajavításokat tartalmaz.

Az iPadOS 13.5-nak köszönhetően a Face ID-s készülék gyorsabban felismeri, ha maszkban vagyunk, így szinte azonnal feldobja a jelkód kérését, ezen felül pedig egy FaceTime-ot érintő módosítást tartalmaz, illetve több hibát is javít.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

iPadOS 13.5 újdonságok

A hivatalos információkban az Apple a következőket írja:

Az iPadOS 13.5 arcmaszk viselésekor gyorsabbá teszi a hozzáférést a jelkódmezőhöz a Face ID-val rendelkező eszközökön, valamint tartalmaz egy lehetőséget, amellyel vezérelhetők a csoportos FaceTime-hívások automatikus kiemelései. Ez a frissítés hibajavításokat és egyéb fejlesztéseket tartalmaz.

A Face ID és a jelkód

  • Arcmaszk viselésekor egyszerűbb feloldási folyamat a Face ID-val rendelkező eszközök számára
  • A jelkódmező automatikusan megjelenik, amikor arcmaszkot visel, és a Zárolási képernyő aljáról felfelé legyint.
  • A funkció az App Store-ral, Apple Booksszal, Apple Payjel, iTunesszal és a Face ID-val való bejelentkezést támogató egyéb alkalmazásokkal való hitelesítéskor is működik

FaceTime

  • Lehetőség a csoportos FaceTime-hívások automatikus kiemeléseinek vezérlésére, hogy a videómozaikok mérete ne változzon meg, amikor egy résztvevő beszél

Ez a frissítés hibajavításokat és egyéb fejlesztéseket is tartalmaz.

  • Kijavít egy problémát, amely miatt fekete képernyő jelenhet meg néhány webhely esetén, videó streamelésekor
  • Megold egy problémát a megosztási lapon, amely miatt előfordulhat, hogy a javaslatok és műveletek nem töltődnek be

Az Apple javította a MailDemon sebezhetőséget

Az Apple egyúttal javította a korábbi cikkünkben már ismertetett sebezhetőséget is, aminek az iOS/iPadOS 13-on való kihasználásához nem volt szükség felhasználói interakcióra, azaz teljes mértékben “távirányítással” elsüthető volt, amennyiben a Mail alkalmazás magától futni kezd a háttérben. Emellett iOS 12 esetén is legfeljebb arra volt szükség, hogy a felhasználó megnyisson egy rosszindulatú emailt, bár amennyiben a támadó rendelkezik irányítással az emailt küldő szerver fölött, akkor szintén emberi beavatkozás nélkül indíthatja el a folyamatot.

A hibát blogbejegyzésében korábban ismertető IT-biztonságtechnikai cég, a ZecOps megerősítette, hogy az iOS/iPadOS 13.5-ben ez már javítva van:

Erről részletesen korábbi cikkünkben: You’ve Got 0-click Mail: Potenciális, könnyen kihasználható sebezhetőség az iOS emailkezelésében.

Letöltés, telepítés

A frissítés a legegyszerűbben a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpontba lépve telepíthető, de természetesen használhatjuk az iTunes-t is. Bármelyik módszert is választjuk, a folyamat végeredménye ugyanaz lesz. Erről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: hogyan működik az OTA frissítés?

Az iPadOS 13.5 buildje 17F75, ami megegyezik a GM buildjével, így akinek az van a készülékén, annak már nincs mire frissítenie.

Ha valaki szeretné lementeni a 13.5 IPSW fájlját, az nyissa meg az alábbi cikkünket, amiből mindig a legfrissebb, az Apple által épp aláírt iOS-verzió IPSW-fájlja tölthető le: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Downgrade?

Gyakorlatilag bármely esetben kizárólag csak az arra a készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb verzió tehető fel – illetve az, amit az Apple épp aláír, mert itt lehetnek átfedések, főleg egy új verzió megjelenése utáni napokban, ameddig még az előző verziót is aláírják: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása.

Ha a készüléken aktuálisan meglévő verziót szeretnénk kitakarítani: Gyakori kérdések: aktuális iOS-verzió újratelepítése, frissítés nélkül.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések.

Ha a frissítéskor hibával találkozol, akkor pedig ezt a cikkünket érdemes megnézni: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Linkgyűjtemény

Az iPadOS 13-ról szóló összes cikkünk megtalálható az iPadOS címke alatt.

[newsletter_signup_form id=13]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok