fbpx Skip to content

Rendszeresen előkerülő kérdés, hogy hogyan lehet a készüléken aktuálisan lévő rendszert újratelepíteni anélkül, hogy az időközben megjelent újabb iOS-verzióra kellene frissítenünk.

Gyakori kérdések: aktuális iOS-verzió újratelepítése, frissítés nélkül

Az egyetlen feltétel ennek a lehetőségnek az alkalmazásához az, hogy a készülékünk ne legyen jailbreakelt, ugyanis a feltört készülékeken ez az opció technikai okokból nem használható, mert ez (leegyszerűsítve) olyan fájlokat is töröl ilyenkor, amik szükségesek a jailbreakelt rendszer működéséhez, és így az már be sem tud tölteni.

Tehát ha mondjuk egy iPhone 5 esetén szeretnénk megtartani az azon lévő 6.1.3-at, akkor ha iTunes-ban nyomnánk restore-t, az mindig csak az adott készülékre aktuálisan elérhető legfrissebb hivatalos verziót tenné fel, így az egyben frissítené is. Ha viszont nekünk bármi okból az aktuális verzió megtartására van szükségünk, és így tartózkodnánk az iTunes-tól, szerencsére arra van más, egyszerűbb lehetőség.

A megoldás használatához nincs más teendőnk, mint rányomni a Beállítások (Settings) appban az Általános (General) menüpontban a Visszaállítás (Reset) alatt az Összes tartalom, beállítás törlése (Erase All Content and Settings) opcióra:

Ekkor a készülék az összes beállításunk mellett az összes adatunkat is törli, majd újraindul, és a végeredmény egy teljesen letisztított rendszer, tehát mintha éppen frissen vettük volna ki a dobozból a készüléket. Ezután természetesen aktiválni kell az eszközt, ami az iOS 5 óta megtehető akár számítógép nélkül is, majd visszaállíthatjuk az adatainkat biztonsági mentésből.

Ugyanakkor ha valamiféle szoftveres probléma miatt töröltük a készülék beállításait és az adatokat, akkor nem javasolt a biztonsági mentés visszaállítása sem, mert az visszateheti az adott hibát is.

Miben más ez, mint az iTunes restore?

A fenti Összes tartalom, beállítás törlése opció használatakor a készülék csak letörli a felhasználói fájlok titkosítási kulcsát (ezzel olvashatatlanná és a fájlrendszer számára törölt állapotúvá téve őket), illetve a készülék különböző beállításait tartalmazó fájlokat, de magát a rendszert gyakorlatilag nem írja felül, mert erre a legtöbb esetben nincs is szükség.

Az iTunes restore ugyanakkor egyrészt mindig csak az adott készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb iOS-verziót fogja tudni feltenni az Apple által az iPhone 3GS megjelenésekor bevezetett szoftveres aláírás (SHSH) miatt. Ez utóbbi adott esetben különböző exploitoknak köszönhetően kijátszható, és így az aktuálisan legfrissebb rendszernél korábbi is visszatehető lehet, de az iPhone 4s és újabb készülékek esetén erre jelenleg nincs mód, így az iTunes restore adott esetben egyúttal frissíti is a rendszert arra a legújabb, hivatalos verzióra, ami az adott készülék esetén elérhető.

Az iTunes restore másrészt gyakorlatilag teljesen letörli az adatokat a készülékről, és újraírja a teljes háttértárat és az azon elhelyezkedő iOS rendszert is, valamint adott esetben a basebandet is flasheli. Látható tehát, hogy az iTunes restore a drasztikusabb módszer, de szoftveres szempontból a végeredmény mindkét esetben ugyanaz.

A készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb szoftver természetesen bármikor feltelepíthető, még akkor is, ha az adott eszközt az Apple már nem támogatja többé szoftveresen (így első generációs iPhone esetén a 3.1.3, iPhone 3G-re a 4.2.1, iPhone 3GS-re a 6.1.6, és így tovább).

És jailbreak esetén?

Ahogy a cikk elején már szóba került, jailbreakelt készülékeken a fenti, Összes tartalom, beállítás törlése opció technikai okokból nem használható. Ezért a véletlenül rossz menüpontra nyomás elkerülése érdekében érdemes feltenni az ilyen készülékekre a Visszaállítási opciók fix nevű csomagunkat, ami törli ezt a menüpontot.

Jailbreakelt készülékeken alkalmazhatjuk például a Semi-Restore nevű alkalmazást, de adott esetben ennek használata is okozhat problémákat. A Semi-Restore gyakorlatilag tekinthető az Összes tartalom, beállítás törlése opció manuális megvalósításának, azzal a kiegészítéssel, hogy ez még a telepített jailbreakes kiegészítőket is letörli. Az alkalmazás jelenleg 9.1-ig bezáróan támogatja a készülékeket, noha jailbreak a 10.2-re is van.

Összefoglalva

Az Összes tartalom, beállítás törlése opció bármikor és bármeddig használható, tehát egy iPhone 4s-en még akár az iOS 5.0-t is tartogathatjuk így, hiába jelent meg rá időközben már az iOS 9.3.5 is, ennek a menüpontnak a használatával nem kényszerül rá a frissítésre senki sem. Ez alól egyetlen kivétel, ha a készülékünk jailbreakelt, de ott is van alternatíva. Egyetlen készülék sem frissül automatikusan, és még ha esetleg le is töltődött magától a frissítés, azt nem kötelező telepíteni.

Ezek alól értelemszerűen egyetlen kivétel van: ha bármi oknál fogva restore-ra kényszerülünk, mert ebben az esetben pár speciális kivételtől eltekintve (megfelelő készüléktípus, SHSH) csak a készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb verziót tudjuk feltenni.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Húúú de jó! Pont ezen gondolkodtam a múltkor, hogy ha újra kell tennem a rendszert (most 7.0.4 jb) akkor mit hogyan lehetne. Azóta ugyan megjelent a jb az új rendszerre is, csak kérdéses hogy az megbizható megoldás-e

  2. Lehetne egy gyakori kérdések: mire való a jobb felső sarokban lévő keresés mező? #sarcasm

  3. Jb-re meg ott a semi-restore nem? Vagy én vagyok hülye?

  4. @logic5: ugye elolvastad a cikket? csak mert ez le van írva a jailbreakről szóló részben. 😉

  5. Nagyon jó! Tehát, ha végig csinálom a folyamatot, visszalehet állítani egy régebbi verziót a telefonomra, ezek szerint? 🙂

  6. @Erdész Viki: nem. a készüléken lévő aktuális verziót lehet így lepucolni anélkül, hogy frissebb verzió kerülne fel rá.

  7. Értem! Köszi @Jadeye

  8. üdv. adott az iphone 5s-em felraktam az új 8-as rendszert,azóta rettentő gyorsan merül még úgyis hogy itt az oldalon található utasításokat megcsináltam,kikapcsoltam a feleslegesen háttérbe futó alkalmazásokat és gps-es cuccokat,mind ezek mellett úgyan úgy merül és hivás fogadáskor beakad.Hogyan tudnám visszarakni az IOS 7.1.2?:)

  9. @kisbona: ez le van írva részletesen az iOS 8-ról szóló cikkben, külön bekezdés foglalkozik vele.

  10. “Ezután természetesen aktiválni kell az eszközt, ami az iOS 5 óta megtehető akár számítógép nélkül is”

    Mit jelent ez az aktivalas egy Iphone 4 eseteben?
    Tehat a beallitasok es tartalom torlese utan pontosan mit is kell csinalnom?

  11. @natoth11: követned kell a készülék utasításait: kiválasztod a nyelvet, régiót, csatlakozol Wi-Fi-re, és már aktiválja is. ezt minden restore után ugyanígy meg kell csinálni, vagy ha iTunes-szal csináltad, az megteszi automatikusan (de a nyelvet és a régiót és pár beállítást még ilyenkor is meg kell adni a készüléken).

  12. Sziasztok! AZ volna a kérdésem,hogy van egy iPhone 4 16 GB készülékem amint a 6.1.3as IOS fut,de nekem a 7.1 kellene mert a 7.1.2 ugye belassít.

    letöltöttem innen a 7.1et de iTunessal hogy tundám telepíteni?

  13. @Bazsó Dávid: mivel az Apple már nem írja alá a 7.1-et, így csak a 7.1.2-t tudod feltenni rá.

  14. @jadeye szóval ha jól értem nincs mód arra, hogy a 7.1.2 helyett ezt tegyem fel

  15. Dávid! Ha van egy kis eszed nem teszed fel az alap 7-est sem!!! Én szívok mert nem tudom a 6 ost visszatenni! Sima 4 re a 7 lassu, nem birja a hardver!!!


Add a Comment