fbpx Skip to content

Az Apple este 7-kor kiadta az iOS 13.5-öt, ami a frissítés részletei alapján fejlesztéseket és hibajavításokat is tartalmaz.

Az iOS 13.5-nak köszönhetően a készülék gyorsabban felismeri, ha maszkban vagyunk, így szinte azonnal feldobja a jelkód kérését. Emellett az iOS-ben megtalálható a COVID-19-fertőzésnek való kitettség naplózása API, amivel az esetleges fertőzésnek való kitettségről kaphatunk értesítést a hivatalos “vírusradar” alkalmazásoknak köszönhetően.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

iOS 13.5 újdonságok

A hivatalos információkban az Apple a következőket írja – és ezt még magyar nyelvre állított készülék esetén is csak angolul teszi, nem jutott ideje a cégnek lefordíttatni magyarra. Az iPadOS esetén viszont magyar a szöveg, így onnan átemeltük ebbe a megfelelő tételeket.

iOS 13.5 speeds up access to the passcode field on devices with Face ID when you are wearing a face mask and introduces the Exposure Notification API to support COVID-19 contact tracing apps from public health authorities. This update also introduces an option to control automatic prominence of video tiles on Group FaceTime calls and includes bug fixes and other improvements.

A Face ID és a jelkód

  • Arcmaszk viselésekor egyszerűbb feloldási folyamat a Face ID-val rendelkező eszközök számára
  • A jelkódmező automatikusan megjelenik, amikor arcmaszkot visel, és a Zárolási képernyő aljáról felfelé legyint.
  • A funkció az App Store-ral, Apple Booksszal, Apple Payjel, iTunesszal és a Face ID-val való bejelentkezést támogató egyéb alkalmazásokkal való hitelesítéskor is működik

Exposure Notification

  • Exposure Notification API to support COVID-19 contact tracing apps from public health authorities

FaceTime

  • Lehetőség a csoportos FaceTime-hívások automatikus kiemeléseinek vezérlésére, hogy a videómozaikok mérete ne változzon meg, amikor egy résztvevő beszél

Emergency Services

  • Option to automatically share health and other essential information from your Medical ID with emergency services when you place an emergency call (US only)

Ez a frissítés hibajavításokat és egyéb fejlesztéseket is tartalmaz.

  • Kijavít egy problémát, amely miatt fekete képernyő jelenhet meg néhány webhely esetén, videó streamelésekor
  • Megold egy problémát a megosztási lapon, amely miatt előfordulhat, hogy a javaslatok és műveletek nem töltődnek be

Maszk viselésének gyorsabb felismerése

Az iOS 13.5 már gyorsabban felismeri, ha maszk van rajtunk, így hamarabb fel is dobja a jelkód kérését, mint korábban. Ezt például az alábbi videóban is láthatjuk működés közben:

COVID-19-fertőzésnek való kitettség naplózása API

Az iOS 13.5-ben az Apple elérhetővé tette a COVID-19 terjedés- és kapcsolatkövetését lehetővé tévő API-t. Ez az API lehetővé teszi, hogy ha valaki bekapcsolja ezt a funkciót, akkor ha pozitív lesz a COVID-19 tesztje, arról az összes, vele kapcsolatba került ismerőse, aki szintén használja ezt az opciót, értesítést kaphasson. A funkció pontos helyadatokat nem használ, a felhasználókat is egy-egy véletlenszerű azonosítóval azonosítja, és csak azt nézi, hogy megvolt-e a két felhasználó között a fertőződéshez szükséges közeli kapcsolat, amihez a Bluetooth-t veszi alapul. Az egyetlen releváns adatként összesen azt veszi figyelembe, hogy ki volt közeli kapcsolatban a később pozitív tesztet kapó személlyel.

Megfelelő alkalmazás megléte nélkül be sem lehet kapcsolni ezt az opciót, illetve természetesen lehetőség van a korábbi log törlésére is.

Magyar regionális beállításokkal ez az opció viszont jelenleg még nem érhető el, mert a kormányzati szerveknek előbb az Apple-től be kell szerezniük a megfelelő entitlement-et, ami cikkünk megjelenéséig még nem történt meg, így hivatalos alkalmazás sem jelent meg ehhez iOS-re:

Ezt az API-t az Apple és a Google közösen fejleszti, hogy segítsék megelőzni a vírus terjedését, illetve hogy az esetleges fertőzöttek, akik még nem tapasztalnak tüneteket, de már fertőzők lehetnek, ne fertőzzenek meg tudtukon kívül másokat is.

Erről az API-ról, és az Apple és Google összefogásáról az alábbi sajtóközleményben ír részletesebben az Apple: Apple and Google partner on COVID-19 contact tracing technology.

Az Apple javította a MailDemon sebezhetőséget is

Az Apple egyúttal javította a korábbi cikkünkben már ismertetett sebezhetőséget is, aminek az iOS 13-on való kihasználásához nem volt szükség felhasználói interakcióra, azaz teljes mértékben “távirányítással” elsüthető volt, amennyiben a Mail alkalmazás magától futni kezd a háttérben. Emellett iOS 12 esetén is legfeljebb arra volt szükség, hogy a felhasználó megnyisson egy rosszindulatú emailt, bár amennyiben a támadó rendelkezik irányítással az emailt küldő szerver fölött, akkor szintén emberi beavatkozás nélkül indíthatja el a folyamatot.

A hibát blogbejegyzésében korábban ismertető IT-biztonságtechnikai cég, a ZecOps megerősítette, hogy az iOS 13.5-ben ez már javítva van:

Erről részletesen korábbi cikkünkben: You’ve Got 0-click Mail: Potenciális, könnyen kihasználható sebezhetőség az iOS emailkezelésében.

Letöltés, telepítés

A frissítés a legegyszerűbben a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpontba lépve telepíthető, de természetesen használhatjuk az iTunes-t is. Bármelyik módszert is választjuk, a folyamat végeredménye ugyanaz lesz. Erről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: hogyan működik az OTA frissítés?

Az iOS 13.5 buildje 17F75, ami megegyezik a GM buildjével, így akinek az van a készülékén, annak már nincs mire frissítenie.

Ha valaki szeretné lementeni a 13.5 IPSW fájlját, az nyissa meg az alábbi cikkünket, amiből mindig a legfrissebb, az Apple által épp aláírt iOS-verzió IPSW-fájlja tölthető le: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Downgrade?

Gyakorlatilag bármely esetben kizárólag csak az arra a készülékre hivatalosan elérhető legfrissebb verzió tehető fel – illetve az, amit az Apple épp aláír, mert itt lehetnek átfedések, főleg egy új verzió megjelenése utáni napokban, ameddig még az előző verziót is aláírják: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása.

Ha a készüléken aktuálisan meglévő verziót szeretnénk kitakarítani: Gyakori kérdések: aktuális iOS-verzió újratelepítése, frissítés nélkül.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések.

Ha a frissítéskor hibával találkozol, akkor pedig ezt a cikkünket érdemes megnézni: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Linkgyűjtemény

Az iOS 13-ról szóló összes cikkünk megtalálható az iOS 13 címke alatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Érdekes, nekem már magyar nyelvű a telepítési tájékoztató.

  2. Sokkal kényelmesebb lenne, ha ujjlenyomattal is fel lehetne oldani a telefont. Sokszor a hócipőm tele van a faceID-val…

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az ujjlenyomat meg (gumi)kesztyűvel nem jó. :stuck_out_tongue:

    ujjlenyomatos készülékként ott van az iPhone SE 2020. olyan készülék jelenleg nincs az Apple kínálatában, ami Face ID mellett az ujjlenyomatot is tudná, és erre valószínűleg kár is számítani. az Apple elengedte a Touch ID-t már évekkel ezelőtt.

  4. Avatar for expa expa says:

    Én a TouchID-t utálom már rég elavult… A FaceID a legjobb szerintem.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Hát egy kijelző alattit el lehetne viselni, még mindig jobb mint végig ütni a kódomat pl maszkban. Akkor nem is látszana és útban sem lenne semminek. De hát ameddig a konkurenseknek nem sikerül valóban jó F-ID -t csinálni, addig sokaknál marad az a biztonság és még a mindenféle pótlék, amit a F-ID helyett belepakolnak a telóikba. Bár állítólag a samu már csinált jót (háztáji szerint), csak vmi okból senki nem használja mégsem és ráfogják, hogy azért mert a T-ID jobb, hát amellett a F-ID mellett én is inkább a régit használnám. :grinning: Amugy valóban sokan szeretik a régit jobban, de ez a felhasználási szokásaikból fakad és nem azért mert az jobb, v biztonságosabb egy iphone esetében.

  6. Sziasztok!
    Iphone 7 frissítése után a beállítások appnál még mindig ott a “piros 1-es” .
    Átnéztem a beállításokat, nem látok benne semmit amire utalhat.
    Hol keressem a hibát?

  7. Sziasztok!
    7+ frissült 13.5 re. Azóta alig érnek el a gyermekeim. A kezemben a telefon egyszer jön a hivásértesitő sms!!!
    Azt mondják mikor hivnak bemondja nekik a hang hogy a hivott szám nem kapcsolható!!!
    Most az ios vagy a Voda a hunyó??
    üdv

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hálózati beállítások törlése volt már?

  9. még nem. az segitene?
    és azt hol kell?

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    van kereső a Beállítások appban, ki is dobja rögtön: Beállítások, Általános, Alaphelyzetbe állítás, Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása.

  11. köszönöm.beállitom és majd látom.

  12. Sziasztok!
    Másnak is jobban merül a teloja telepítés után? Eddig egy éjszaka max 4-5%-ot esett a toltottseg, most 20-at. Bár ez az első éjszaka, nem tudom később javul-e a helyzet.

  13. Avatar for Desty Desty says:

    Sziasztok!
    Ne haragudjatok ha agyon ismételt és unalmas kérdéssel fordulok hozzátok.
    Van egy Iphone XR telefonom, amit nagyon sokat használok munkára, főleg az utóbbi időben. Rengeteget olvastam, néztem videókat az IOS 13-ról és nem tudom eldönteni frissítsek-e.
    Jelenleg 12.4.1 van a telón, végtelenül megvagyok elégedve mindennel és attól félek sok lenne a bug ami nehezítené a mindennapokat és a munkát is.
    Ez miatt kérdezném, hogy jár bármiféle hátránnyal ha még maradok a régi rendszeren és továbbra is kivárok egy újabb verzióra vagy esetleg a 14-re?
    Előre is köszönöm a segítséget.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    A 12.4.1 ota megjelent ujabb rendszerekben az alabbi hibakat javitotta az Apple:

    • 12.4.2: Ebben a verzioban a 12.4.1-ben mar megprobalt CVE-2019-8641 hibat javitottak veglegesen. Apple doksi: https://support.apple.com/hu-hu/HT210590

    • 12.4.3: Ebben a CVE-2019-8796 azonositval rendelkezo Airdroppal kapcsolatos hibat javitottak. Errol a hibarol egyelore nem talalok reszletesebb leirast. https://support.apple.com/hu-hu/HT210590

    • 12.4.4: Itt az elso hibahoz hasonloan egy tavoli kodfuttatast lehetove tevo hibat javitottak, amelyet a Facetime alkalmzasban talaltak, CVE-2019-8830. https://support.apple.com/hu-hu/HT210787

    • 12.4.5: Itt az Apple nem tette kozze a javitott biztonsagi hibak listajat.

    • 12.4.6: Itt az Apple nem tette kozze a javitott biztonsagi hibak listajat.

    • 12.4.7: “Reszletek hamarosan” Ennel a napokban megjelent frissitesnel pedig egyelore nem publikaltak a javitott hibak listajat.

    Ha valasztanom kellene, az 12.4.2 es a 12.4.4-ben javitott azonnali kodfuttatast lehetove tevo hibakra kijott javitasokat mindenkeppen telepitenem, hiszen ezekkel at lehet venni az iranyitast a keszulekem folott. A 12.4.3-ban megjelent Airdroppal kapcsolatos hibatol a leiras alapjan nem felek. A 12.4.5 es a 12.4.6 pedig lehet, hogy nem javitott biztonsaggal kapcsolatos hibat, de lehet hogy stabilitassal kapcsolatosat igen (volt mostanaban valami unicode karakteres osszeomlas, bar nem tudom, hogy ez erintette-e az iOS 12 verziot futtato eszkozoket).

    Nyilvan egy nem tamogatott keszulek eseteben nem tudsz javitasokat telepiteni, de szerintem amennyiben van kiadott javitas, azt butasag nem telepiteni.

  15. Avatar for Desty Desty says:

    Köszönöm a segítséget.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for nagyfej Avatar for Szifon Avatar for twingo16v Avatar for Desty Avatar for Roorszag Avatar for M.Sanya Avatar for raczc73 Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Érdekes, nekem már magyar nyelvű a telepítési tájékoztató.

  2. Sokkal kényelmesebb lenne, ha ujjlenyomattal is fel lehetne oldani a telefont. Sokszor a hócipőm tele van a faceID-val…

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az ujjlenyomat meg (gumi)kesztyűvel nem jó. :stuck_out_tongue:

    ujjlenyomatos készülékként ott van az iPhone SE 2020. olyan készülék jelenleg nincs az Apple kínálatában, ami Face ID mellett az ujjlenyomatot is tudná, és erre valószínűleg kár is számítani. az Apple elengedte a Touch ID-t már évekkel ezelőtt.

  4. Avatar for expa expa says:

    Én a TouchID-t utálom már rég elavult… A FaceID a legjobb szerintem.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Hát egy kijelző alattit el lehetne viselni, még mindig jobb mint végig ütni a kódomat pl maszkban. Akkor nem is látszana és útban sem lenne semminek. De hát ameddig a konkurenseknek nem sikerül valóban jó F-ID -t csinálni, addig sokaknál marad az a biztonság és még a mindenféle pótlék, amit a F-ID helyett belepakolnak a telóikba. Bár állítólag a samu már csinált jót (háztáji szerint), csak vmi okból senki nem használja mégsem és ráfogják, hogy azért mert a T-ID jobb, hát amellett a F-ID mellett én is inkább a régit használnám. :grinning: Amugy valóban sokan szeretik a régit jobban, de ez a felhasználási szokásaikból fakad és nem azért mert az jobb, v biztonságosabb egy iphone esetében.

  6. Sziasztok!
    Iphone 7 frissítése után a beállítások appnál még mindig ott a “piros 1-es” .
    Átnéztem a beállításokat, nem látok benne semmit amire utalhat.
    Hol keressem a hibát?

  7. Sziasztok!
    7+ frissült 13.5 re. Azóta alig érnek el a gyermekeim. A kezemben a telefon egyszer jön a hivásértesitő sms!!!
    Azt mondják mikor hivnak bemondja nekik a hang hogy a hivott szám nem kapcsolható!!!
    Most az ios vagy a Voda a hunyó??
    üdv

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hálózati beállítások törlése volt már?

  9. még nem. az segitene?
    és azt hol kell?

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    van kereső a Beállítások appban, ki is dobja rögtön: Beállítások, Általános, Alaphelyzetbe állítás, Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása.

  11. köszönöm.beállitom és majd látom.

  12. Sziasztok!
    Másnak is jobban merül a teloja telepítés után? Eddig egy éjszaka max 4-5%-ot esett a toltottseg, most 20-at. Bár ez az első éjszaka, nem tudom később javul-e a helyzet.

  13. Avatar for Desty Desty says:

    Sziasztok!
    Ne haragudjatok ha agyon ismételt és unalmas kérdéssel fordulok hozzátok.
    Van egy Iphone XR telefonom, amit nagyon sokat használok munkára, főleg az utóbbi időben. Rengeteget olvastam, néztem videókat az IOS 13-ról és nem tudom eldönteni frissítsek-e.
    Jelenleg 12.4.1 van a telón, végtelenül megvagyok elégedve mindennel és attól félek sok lenne a bug ami nehezítené a mindennapokat és a munkát is.
    Ez miatt kérdezném, hogy jár bármiféle hátránnyal ha még maradok a régi rendszeren és továbbra is kivárok egy újabb verzióra vagy esetleg a 14-re?
    Előre is köszönöm a segítséget.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    A 12.4.1 ota megjelent ujabb rendszerekben az alabbi hibakat javitotta az Apple:

    • 12.4.2: Ebben a verzioban a 12.4.1-ben mar megprobalt CVE-2019-8641 hibat javitottak veglegesen. Apple doksi: https://support.apple.com/hu-hu/HT210590

    • 12.4.3: Ebben a CVE-2019-8796 azonositval rendelkezo Airdroppal kapcsolatos hibat javitottak. Errol a hibarol egyelore nem talalok reszletesebb leirast. https://support.apple.com/hu-hu/HT210590

    • 12.4.4: Itt az elso hibahoz hasonloan egy tavoli kodfuttatast lehetove tevo hibat javitottak, amelyet a Facetime alkalmzasban talaltak, CVE-2019-8830. https://support.apple.com/hu-hu/HT210787

    • 12.4.5: Itt az Apple nem tette kozze a javitott biztonsagi hibak listajat.

    • 12.4.6: Itt az Apple nem tette kozze a javitott biztonsagi hibak listajat.

    • 12.4.7: “Reszletek hamarosan” Ennel a napokban megjelent frissitesnel pedig egyelore nem publikaltak a javitott hibak listajat.

    Ha valasztanom kellene, az 12.4.2 es a 12.4.4-ben javitott azonnali kodfuttatast lehetove tevo hibakra kijott javitasokat mindenkeppen telepitenem, hiszen ezekkel at lehet venni az iranyitast a keszulekem folott. A 12.4.3-ban megjelent Airdroppal kapcsolatos hibatol a leiras alapjan nem felek. A 12.4.5 es a 12.4.6 pedig lehet, hogy nem javitott biztonsaggal kapcsolatos hibat, de lehet hogy stabilitassal kapcsolatosat igen (volt mostanaban valami unicode karakteres osszeomlas, bar nem tudom, hogy ez erintette-e az iOS 12 verziot futtato eszkozoket).

    Nyilvan egy nem tamogatott keszulek eseteben nem tudsz javitasokat telepiteni, de szerintem amennyiben van kiadott javitas, azt butasag nem telepiteni.

  15. Avatar for Desty Desty says:

    Köszönöm a segítséget.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for nagyfej Avatar for Szifon Avatar for twingo16v Avatar for Desty Avatar for Roorszag Avatar for M.Sanya Avatar for raczc73 Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for gunar