fbpx Skip to content

December 24-én jelent meg egy új, semi-tethered jailbreak, ami a h3lix nevet kapta, és jelenleg az iOS 10 összes verzióját képes jailbreakelni a 32-bites készülékek, tehát az iPhone 5, az 5c és az iPad 4 esetén. Ezt ismét a Cydia Impactor használatával lehet feltenni.

A h3lix jailbreak logója – borítókép

Az új jailbreak használata továbbra is jelentősen eltér az “egygombos” megoldásoktól, mert szükség van hozzá egy Apple ID-ra egy tanúsítványhoz, hogy a jailbreaket ténylegesen végrehajtó app települhessen. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A h3lix a legutóbbi jailbreakeknél már megszokott módon technikailag szintén egy app telepítését igényli, amit alá kell írni egy tanúsítvánnyal. Abban az esetben, ha az Apple ID-nk segítségével sosem regisztráltunk ingyenes vagy fizetős fejlesztői fiókot a developer.apple.com alatt belépve, akkor a jelek szerint csak 7 napig érvényes tanúsítványt kapunk. Ennek eredményeként, mivel a jailbreakelő appot a készülék újraindítása után minden esetben le kell futtatni ahhoz, hogy a jailbreak újból aktív legyen, egy hét elteltével már a tanúsítvány lejárta miatt ezt az iOS megakadályozná.

Korábban a Pangu, a Yalu, a Phœnix és a Saïgon esetén hasonló esetben azt a megoldást írták, hogy ilyenkor egyszerűen telepítsük újra az appot, ami akkor egy friss tanúsítványt kap, újabb 7 nappal. Ez most is működni fog.

Ennek a módszernek a használata esetén az app telepítését és aláírását a Saurik által fejlesztett Cydia Impactor végzi el, ami esetén szintén meg kell adni az Apple ID-t és annak jelszavát a tanúsítvány lekéréséhez. Saurik pedig már egy elég régi motoros a jailbreakes közösségben, így amikor a Cydia Impactor azt állítja, hogy sem az Apple ID-t, sem a jelszót nem menti el, akkor neki ezt el is lehet hinni. Ha pedig kétlépéses hitelesítést használunk, akkor hozzunk létre alkalmazásjelszót ehhez. (Akik ezt ettől függetlenül inkább nem szeretnék megtenni, azok készítsenek erre a célra egy teljesen új Apple ID-t.)

A teendőnk annyi, hogy letöltjük a Cydia Impactort a számítógépre, elindítjuk, csatlakoztatjuk a készüléket – és figyelmen kívül hagyjuk az androidos rootolás lehetőségét:

Ezután a h3lix oldaláról letöltjük a legfrissebb, jelenleg h3lix-RC1.ipa névre hallgató fájlt, és ezt ráhúzzuk a Cydia Impactor ablakára, ami először feldobhat egy figyelmeztetést, hogy amennyiben a fejlesztői fiókunk alatt már léteznek tanúsítványok, azok ezzel a lépéssel visszavonásra kerülnek, és egy új generálódik helyettük:

cydia-impactor-mac-03

Ha ezt a figyelmeztetést leokézzuk, akkor elkéri az Apple ID-t és annak jelszavát:

cydia-impactor-mac-04 cydia-impactor-mac-05

A jelszó megadása után a Cydia Impactor elvégzi a dolgát, lekéri a tanúsítványt az Apple-től, aláírja az appot, és megjelenik a készülékünkön a h3lix ikonja. Erre rá kell nyomni, és engedélyeznünk kell a tanúsítványunkat, majd a következő lépés a jailbreak gomb megnyomása, ami után kicsivel később a készülék grafikus felülete újratölt (respring), immár a Cydia ikonjával a főképernyőn.

Ha a készüléket újraindítjuk, a jailbreak aktiválásához ismét el kell indítani az appot, és abban a jailbreak opciót választani.

Mint minden ilyen jailbreak esetén, most is elképzelhető, hogy az Apple ID és jelszó megadása után olyan hibaüzenetet dob a Cydia Impactor, mint mondjuk a provision.cpp:150. Ez jellemzően akkor fordul elő, ha sokkal több a jailbreakelő, mint amennyi tényleges fejlesztő egyszerre akarna tanúsítványt generáltatni, így az Apple szerverei túlterheltek lehetnek. Ebben az esetben próbáljuk meg később újból.

Meddig működhet ez így?

Az Apple szempontjából ez továbbra is egy nemkívánatos dolog, mint egyébként bármi, ami a jailbreakhez kapcsolódik. Így kicsit előreszaladva még az is lehet, hogy visszaállítják a régi rendszert, amikor csak fizetős fejlesztői fiókkal lehetett közvetlenül a készülékre lefordítani egy fejlesztés alatt álló appot. Már ez a 7 napos érvényességi idő is szigorítás, amit az Apple pár kattintással levehet 1 naposra, aztán pedig adott esetben korlátozhatja is az adott Apple ID-t, ha túl sokszor kér le valaki tanúsítványt anélkül, hogy az App Store-ba beküldene jóváhagyásra bármit is.

Mindenesetre ezt a korábbi, hasonló megoldások megjelenése óta a jelek szerint még azóta sem lépték meg, de sosem lehet tudni.

Fontos tudnivalók

Ez a jailbreak a fejlesztő oldalán olvasható információk alapján csak az alábbi, 32-bites készülékek esetén működik:

 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPad 4

Mivel ezekre a készülékekre a jelenleg elérhető legfrissebb iOS-verzió a 10.3.3, így gyakorlatilag ezzel megkapták a “jailbroken for life”, tehát a bármikor jailbreakelhető állapotot.

A Cydia Impactor elérhető macOS, Windows és Linux esetén is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

 1. I7 vajon mikor kap ilyet? 🙂

 2. Soha. Minek? A jailbreak halott.

 3. jöhetne már az a Cydia… Vagy bármilyen ipa telepítő ami kapott már supportot.

 4. Jadeye amit belinkeltél az lesz majd elvileg az iphone ios 11 jailbreak? Azt nem tudod hogy melyik iphone-hoz lesz jó?

 5. @Jadeye: Egyetlen dolog miatt érdekelne a Jailbreak, különben már évek óta nem élek vele, a Car play az ok. Szeretném használni a Waze-t, de ez iPhonennal lehetetlen. Vagy veszek egy olcsó, de alkalmas androidos mobilt csak emiatt, vagy reménykedem a jb-ben.

 6. @stei: minden ott van a linkelt oldalon, bármilyen készülékre jó, amin 11.2 előtti iOS 11-verzió van, viszont nem tesz fel Cydiát, így nincs sok értelme a többség számára, de a Cydián már dolgozik saurik.

 7. @Jadeye: Ez egyenlőre csak mac-re való ipa?

 8. @Jadeye: Bocs, hogy ide írom, de pár év kimaradás után ez most hogy is van ?
  Ha jól tudom volt eddig is JB nélküli warezolás. De crackelt vagy original ipa-val lehetett ?
  iOS 11 alatt mivel tudom telepíteni az ipa-t? Nekem egy erre alkalmas app sem működik, vShare, iFunBox, stb..
  Mind azt írja, hogy unsupported, vagy unjailbroken vagy hibával végez az installálás. Van olyan ami működik ? Mert így amíg Cydia nincs addig nincs semmi és elég uncsi.

 9. @stei: nem értelmezhető a kérdésed. láthatod, hogy mi kell az IPA telepítéséhez (Cydia Impactor).

  @Gomb: a warezolás az a tört appok telepítése. nem warezolok, de mivel például a fenti cikkben a jailbreakelő app is olyan app, ami nem hivatalos, így annak a mintájára más IPA-t is használhatsz.

 10. @Jadeye: Nekem semmit nem tett fel jól az Impactor a LiberiOS-on kívül, minden telepítés hibával végződik. Ami mégsem az fehér képet dob. Van valami működő “Installous” alternatíva ? Vagy bármi iTunes alternatíva Windows-ra ?

 11. @Gomb: van erre most is több lehetőseg, nem kell hozzá cydia impactor: Appvalley , tweakbox, cyrus, vagy Tutuapp stb. A probléma ezzekkel, hogy megbízható tanúsítványt kell adni ezeknek az appoknak a beállításokban, ami alapból 7 nap múlva lejár és utánna csak újratelepítés után futtathatóak újra. Én mondjuk a youtube++ app miatt próbáltam, de így nem sokat ér…

 12. @szabol: Köszi így már minden happy !

 13. @Jadeye: értem. És a “minek?” kérdésre is kapok választ? Mire ebből értelmes jailbreak lesz és mire kijön bármi értelmes app, addigra kint lesz az iOS 13…

 14. @onderon: Cydia kell még, és ennyi. hogy kinek mire jó a jailbreak, arra az tud válaszolni, aki használja.

 15. Nekem mindig leáll ezzel a hibával:
  https://i.imgur.com/PGNKwPv.png

  iPhone 5, iOS 10.3.3. Két Windowsos gépen próbáltam. Az egyiken jellemzően a banner.png-nél, a másikon pedig kicsit később, cydia telepítésénél (?) áll le. Mindenféle megoldást próbáltam már, amit a neten találtam, de egyik sem segített.

  Köszi a segítséget!


Add a Comment