fbpx Skip to content

A jailbreak kapcsán még mindig rengeteg tévhit kering, ráadásul sok esetben folyamatosan és következetesen mossák össze a jailbreaket a warezolással. Ebben a cikkünkben a jailbreak története mellett azt néznénk meg, mi az Apple álláspontja a jailbreak kapcsán.

Egyáltalán mi az a jailbreak?

A jailbreak célja, hogy megkerülhető legyen vele az Apple több korlátozása, és olyan kiegészítők is telepíthetőek legyenek az eszközre, amiket a cég egyébként nem engedélyez, így a rendszer akár teljesen átalakítható, mind kinézetre, mind működésileg. A folyamat viszont önmagában sosem tette lehetővé az App Store-ból származó, de tört appok telepítését, mégis több oldal is rendszeresen és következetesen összemossa a jailbreaket a warezzal.

A problémát sosem maga a jailbreak jelentette, hiszen ugyan kinek fáj az, ha valaki le akarja cserélni az ikonok vagy az egész rendszer kinézetét, vagy az Értesítési központban egy gombnyomással akarja kapcsolgatni mondjuk a Wi-Fi-t? Maximum az Apple-nek. A gondok ott kezdődnek, amikor a fejlesztők munkáját valaki nem tiszteli meg azzal, hogy akár csak 0,89€ összeggel honorálja az adott alkalmazásba fektetett idejüket, miközben egy laza ebéd bárhol sokkal többe kerül ennél. Természetesen vannak drágább appok is, de a legjellemzőbb az első árkategória.

A jailbreak iránti ellenszenvet, és a warezzal való rendszeres és következetes összemosást az váltotta ki, hogy lett egy olyan réteg, aki kifejezetten a warez miatt jailbreakel. Ezt ráadásul ironikus módon épp az váltotta ki, amikor az adott oldalak elkezdték azért diszkriminálni a jailbreaket, mert egyesek warezhoz használták – ugyanakkor közben nem adtak tájékoztatást arról, valójában miért is született a jailbreak, mire is lehet használni.

Sokan úgy gondolják, hogy ha már ennyi pénzt kifizettek az eszközért, legyen lehetőségük kihasználni annak teljes kapacitását, ami csak a “vasból” kihozható. Az Apple pedig elég sok mindenben korlátozza a felhasználót. Az alábbi összefoglaló vázlatos, csak rövid “ízelítőt” ad a jailbreak nyújtotta esetleges lehetőségekről az olvasó számára.

Magyar UI lokalizáció
Ez gyakorlatilag okafogyottá vált az iOS 4.0 megjelenésével, mégis érdemes megemlíteni. A 4.0-s verzióig nem volt magyar felület az iOS-ben, ugyanakkor az iPhone 3G már elérhető volt itthon is hivatalosan, és az még az iOS 2.0-val érkezett. Így természetesen sokan voltak, akik szerették volna, ha a telefonjuk magyarul szól hozzájuk. Lehet vitatkozni rajta, hogy mennyire intuitív és érthető az angol felület egyébként, vagy hogy illene beszélni angolul; de a felhasználónak szíve joga, hogy az anyanyelvén használhassa a terméket. Alternatív forrásból a magyar felület gyakorlatilag már az első jailbreak megjelenése óta elérhető volt.

Alkalmazások
Az App Store-ba az Apple nem enged be bármi alkalmazást. MMS támogatás is már régóta létezett az összes iPhone-ra (SwirlyMMS), mire az Apple végre alapfunkcióvá emelte, de kijelentve, hogy az a 2G-n nem működik. Ugyanígy lehetséges a videórögzítés is, mind 2G-n, mind 3G-n, de alapból ez sem elérhető. Tethering sem volt gyárilag jó ideig, de Cydia-ban ott volt a PDAnet.

Témák
Az egyik legnagyobb kritika a személyre szabhatóság terén jött elő. Alapból van a gyári kinézet, és kész. Lehetőség sincs ezen változtatni. Jailbreak után viszont erre is van lehetőség. Rengeteg téma közül választhatunk, de mi magunk is csinálhatunk saját témát, akár teljesen átalakítva a rendszer kinézetét.

Különféle kiegészítések
Rengeteg olyan funkció érhető el, amit az Apple alapból nem kapcsolt be, illetve a rendszer viselkedése is megváltoztatható, az értesítési központba gyorsikonok tehetőek, melyek például a Wi-Fi-t vagy a Bluetooth-ot tudják kapcsolgatni, esetleg több ikon helyezhető a SpringBoard-ra, a Dock-ra, a Status Bar is kijelezhet több mindent. Vannak carrier- és billentyűzet-fixek is, amik szintén a használhatóságot hivatottak javítani.

A jailbreak tehát valójában egy jó játszótér az Apple számára is, mert a népszerű kiegészítőket bármikor átveheti, és beépítheti a rendszerbe, és ha eljut odáig, hogy az adott felhasználó által használt összes tweak alapból megvan az iOS-ben, akkor az illető már talán nem fog jailbreakelni.

Az Apple örök macska-egér játékot űz a jailbreaket fejlesztőkkel: amint megjelenik egy jailbreak, a cég azt darabokra szedi, és elemzi, hogy javítani tudja a hibákat, amelyeknek csak egyik felhasználási lehetőségét jelenti a jailbreak.

Ugyanakkor képzeljük el azt, amikor megjelenik az új iOS-verzió, mint legutóbb a 6.1, majd röviddel utána a jailbreaket fejlesztő csapatoktól megérkezik a hír, hogy nem kell sokat várni az új eszköz megjelenésére. Ahogyan az egyszerű felhasználók a gép elé tapadnak, és folyamatosan frissítik a projekt weboldalát, várva a megjelenést, úgy talán az Apple-nél sincs ez másként, hiszen őket is érdekli, mit szúrhattak el. Majd az app letöltése és ízekre szedése közben több fejlesztő is a homlokára csap, hogy “Ó, anyám! Most komolyan benne maradt egy ilyen hiba…?”, és másnap már küldik is a részletes jelentést Tim Cooknak, természetesen már a megoldási javaslatokkal, vagy konkrét javítással együtt.

A jailbreak történelmi áttekintése

Kicsit nyúljunk most vissza a gyökerekhez, és nézzük meg a jailbreak történetét annak kezdeteitől, hogyan is zajlott az adok-kapok az Apple és a jailbreaket fejlesztők között.

2007

Az első jailbreak-módszer 2007. július 10-én jelent meg, és egy hónappal később már az első játék is elérhetővé vált az iPhone és iPod touch készülékekre.

iLiberty

Három hónappal az első jailbreak után újabb módszert fedeztek fel, amely után elindult a macska-egér játék az Apple és a hackerek között: a hackerek felfedeznek egy hibát, azt az Apple javítja, majd újabb hiba kerül elő, azt is javítják, és így tovább.

QuickPwn

Ebből azért rengeteg előny is származott, hiszen ezek miatt lett egyre biztonságosabb az iOS, amellett, hogy változatlanul jailbreakelhető.

2008

Februárban egy olasz hacker, Zibri fedezte fel talán a legfontosabb hibát, aminek kulcsszerepe lett az összes későbbi jailbreak megjelenésében. Zibri egymaga megírta, és ingyenesen letölthetővé tette a saját szoftverét, a ZiPhone-t.

ZiPhone

A 2.0 közeledtével jelent meg az iPhone Dev Team alkalmazása, a PwnageTool, ami grafikus felületet adott az iPhone 2G és 3G, valamint az iPod Touch 1G jailbreakeléséhez.

PwnageTool

Ennek segítségével egyedi, úgynevezett custom firmware-t hozhatunk létre, ami már előre jailbreakelt, tartalmazhat előre telepítendő csomagokat, lehet rögtön aktivált is, vagy akár egyedi bootlogót (az iOS betöltése közben jelenik meg), és recovery logót is adhatunk hozzá.

2009

Januárban az iPhone Dev Team elkezdett dolgozni az iPod Touch 2G jailbreakjén, majd március 17-én az Apple bejelentette az iOS 3.0-t, amit a három hónappal későbbi megjelenésekor szinte rögtön fel is tört az iPhone Dev Team. Ehhez kiadták a PwnageTool 3.0-t és a redsn0w 0.7.2-t.

redsn0w

Az iOS 3.1 szeptemberi megjelenése miatt ismét frissíteni kellett a PwnageToolt, így az képes volt jailbreakelni az összes eszközt, kivéve az iPod Touch 3G-t, ami nagyjából egy hónappal később vált csak feltörhetővé, mikor George Hotz (geohot) kiadta a blackra1n-t.

blackra1n

2010

Február 2-án az Apple kiadta az iOS 3.1.3-at, ami ismét blokkolta a jailbreaket, ugyanakkor a legtöbb iPhone and iPod Touch downgrade-elhető volt korábbi firmware-verzióra. Március 20-án egy “Wii homebrew” fejlesztő, Comex közzétett egy videót a “Spirit”-ről, amiben egy jailbreakelt iPod Touch 3G bootol be, ezzel bemutatva, hogy lehetséges úgynevezett “untethered” módon feltörni a készüléket, és így nem kell számítógép a készülék újraindításakor, hogy az bebootoljon (Geohot Blackra1n-je csak tethered jailbreak volt). Comex azt is bejelentette, hogy ez egy úgynevezett “userland” jailbreak, tehát egy, az aktuális OS-ben található hibát használ csak ki, így sokkal egyszerűbben tudja ezt az Apple javítani. Ezt a módszert legutoljára az 1.x-es firmware-ek esetén használták jailbreakelésre.

Március 25-én Geohot talált egy másik exploitot, amivel untethered módon lehetséges jailbreakelni az iPod Touch 3G és iPhone 3GS (MC) készülékeket a 3.1.3-as verziók esetén, vagy akár afelett is. Azt mondta, hogy ez a jailbreak teljesen egy szoftveres szintű hibára épül, és ennek később a “Limera1n” nevet adta, és a weboldalára is egy zöldes csepp képét tette ki.

limera1n

Ez végül nem jelent meg akkor, mert közben Geohot úgy határozott, hogy megunta a jailbreakes macska-egér játékot, és már nem talál kihívást benne, így visszavonul. Ezzel akkor úgy tűnt, hogy a Limera1n-nek is befellegzett.

Április 9-én azonban, nem sokkal az után, hogy a Chronic Dev Team bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek a jailbreakkel, Geohot mégis fellibbentette a fátylat egy olyan lehetséges (és valószínűleg untethered) jailbreakről, ami használható lesz majd az iPad Wi-Fi esetén is. A 3G-s iPad ekkor még nem volt kapható, így nem lehetett tudni, azzal működne-e majd. A pletykák szerint az új jailbreak neve itt is a Limera1n lett volna, de nem volt semmi információ a kiadás dátumát illetően.

Május 2-án, röviddel az iPad 3G megjelenését követően megjelent a Spirit. Ez képes voIt jailbreakelni az összes iPod Touch és iPhone készüléket, és egyben mindkét féle iPad-et is, mindezt untethered módon.

spirit

A Blackra1n-hez hasonlóan ez is egy “egy gombos jailbreak”, ahol összesen csak le kellett nyomni a gombot, és a többit megcsinálta a készülék.

Június 21-én, mindössze órákkal az iOS 4 megjelenése után az iPhone Dev Team kiadta a redsn0w 0.9.5b5-3-at, amivel jailbreakelhető volt az iPod Touch 2G (csak a nem-MC modellek) és az iPhone 3G, és ez hacktiválta is a telefonokat, majd egy nappal később megjelent a PwnageTool 4.0 is, amivel a támogatott készülékek köre is bővült kicsit.

Június 24-én megjelent Windows-ra a sn0wbreeze 1.6.1, ezzel a Pwnagetoolhoz hasonlóan custom firmware-t lehetett készíteni Windows alatt.

Július 15-én az Apple kiadta az iPadre a 3.2.1-es firmware-t, ami határozottan ajánlott volt azoknak, akiket a Wi-Fi-problémák érintettek, viszont a 3.2.1-ben egyúttal ki is javították a Spirit által kihasznált hibát is.

Július 23-án Planetbeing bejelentette a twitterén keresztül, hogy az új jailbreakkel egyben új függetlenítés is érkezni fog.

Július 25-én az amerikai kongresszus kimondta, hogy a korábban illegálisnak tartott jailbreak nem tartozik a Digital Millennium Copyright Act törvény hatálya alá, és így legális az Amerikai Egyesült Államokban.

Augusztus 1-én Comex kiadta az első jailbreaket JailbreakMe 2.0 (avagy “Star”) néven az iPhone 4-re, ami még támogatta az összes többi eszközt is. Ehhez a készülék böngészőjével el kellett látogatni a weboldalra (JailbreakMe.com), majd ott elhúzni egy “Slide to Jailbreak” feliratú csúszkát. A jailbreak a készülék böngészőjén keresztül került az adott eszközre a folyamat során, még csak ki sem kellett lépni a böngészőből. Ezt a fajta jailbreaket nem használták az első generációs készülékekre való 1.1.1-es firmware óta. Ez a módszer elboldogult a 3.1.2-es és 4.0.1-es verziók közt bármilyen iOS-sel.

jailbreakme

Augusztus 11-én az Apple kiadta az iOS 4.0.2-t az iPhone/iPod Touch készülékekre, és az iOS 3.2.2-t az iPad-re. Ezek a frissítések nem hoztak új funkciókat, csak biztonsági hibákat javítottak, így például azt a PDF exploitot is, amit a JailbreakMe.com is kihasznált, így ez a kiskapu be is zárult.

Augusztus 20-án az Apple újabb lépése az volt, hogy többet nem írta alá a 4.0.2 előtti firmware-verziókat, illetve az iPad esetén a 3.2.2 előttieket, kényszerítve ezzel a felhasználókat a frissítésre, amely frissítések akkor minden lehetséges hibát kiküszöböltek, és így sok készülék esetén nem volt lehetőség feltörni azt. Sok felhasználó felháborodott ezen a lépésen, hiszen sokaknak több olyan (megvásárolt) alkalmazásuk is volt, amik egyszerűen nem futottak, csak 3.x alatt. Az iPhone 3G tulajdonosok továbbra is fel tudták törni a készüléket 4.0.2 esetén is, mert ennél a készüléknél hardveres szintű hibát használt ki a jailbreak. Az iPhone 3GS és iPhone 4 tulajdonosok pedig a 4.0.1-es SHSH fájluk megléte esetén tudtak downgrade-elni a 4.0.1-es firmware-re, és azt jailbreakelni. Akiknek gyárilag 4.0.2-vel jött a készülékük, azoknak nem volt semmi lehetőségük.

Szeptember 8-án a Chronic Dev Team tagja, pod2g talált egy lehetőséget, ami az iOS 4.1 megjelenésére bootrom-szintű exploittá nőtte ki magát. Az exploitot “SHAtter”-re keresztelte, és működött az iPhone 4, iPod Touch 4G, és az iPad esetén, mert ezek mind az új S5L8930-as számú A4 CPU-t használják. A bootrom-szintű exploit azt jelenti, hogy a fenti eszközök bármilyen firmware esetén, egész élettartamuk alatt jailbreakelhetőek lesznek, mert a hibát az Apple csak hardveres módosításokkal tudja javítani. p0sixninja a Chronic Dev Team-ből közzétett néhány részletet az iPhone Wikiben a SHAtter exploit működéséről, de ezeket később törölték. A SHAtter exploit önmagában csak tethered jailbreaket tesz lehetővé.

Szeptember 23-án iH8sn0w kiadta a sn0wbreeze 2-t, ami lehetővé tette, hogy a felhasználók jailbreakeljék az eszközeiket 4.1 esetén. Ezzel az iPod Touch 2G MC modellek is beléptek az élettartamig jailbreakelhető készülékek táborába.

Október 7-én a Chronic Dev Team bejelentette a Greenpois0n megjelenési dátumát az iPod Touch 4G és az iPhone 4 készülkékekre iOS 4.1-en, és az iPad-ekre, melyeken iOS 3.2.2 fut. A kiadási dátumnak 2010.10.10.-én reggel 10:10:10-et (GMT) jelöltek meg. A Greenpois0n ekkor a SHAtter exploiton alapult volna. Ezek után, nem sokkal a bejelentett kiadás előtt Geohot előkerült, és a visszatérést rögtön azzal fejelte meg, hogy kiadta a még áprilisban beharangozott (de közben sosem megjelenő) Limera1n-t. Az általa használt exploit azonban egy másik, még nem publikált bootrom-hibán alapult.

A Chronic Dev Team emiatt elhalasztotta a Greenpois0n kiadását, míg át nem írják, hogy Geohot bootrom exploitját használják fel benne a SHAtter helyett, mondván, hogy a SHAtter-alapú greenpois0n kiadása a limera1n fényében csak elvesztegetne egy értékes bootrom-hibát, így inkább megőrzik arra az esetre, amikor az Apple ellehetetleníti a limera1n által kihasznált hibát.

Október 12-én végül kiadták a frissített Greenpois0n-t, ami képes jailbreakelni az iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 3G/4G készülékeket iOS 4.1-en, és az iPadet iOS 3.2.2-n.

greenpois0n

Október 14-én Geohot kiadta a limera1n Mac-es változatát, így ez volt az első lehetőség Mac-en az iOS 4.1 jailbreakelésére.

Október 18-án megjelent a Greenpois0n RC4, amivel már az iPod Touch 2G is a támogatott készülékek közé került, így az összes 4.1-es eszköz és az iPad 3.2.2-n is mind jailbreakelhetővé vált.

Október 20-án az iPhone Dev Team kiadta a PwnageTool 4.1-t, amivel custom firmware-t készíthetünk iOS 4.1 esetén (iPad esetén 3.2.2) az iPhone 3G/3GS/i4, az iPod touch 3G/4G, az iPad, és az Apple TV 2G készülékekre.

November 1-én az iPhone Dev Team kiadta redsn0w 0.9.6b2-t, ami az összes eszközön használható 4.1 vagy 3.2.2 esetén.

November 13-án iH8sn0w kiadta a sn0wbreeze 2.1-t, ami Windows alatt képes ugyanarra, amire Mac-en a Pwnagetool, és támogatja a 4.1-et és a 3.2.2-t.

November 22-én megjelent az iOS 4.2.1, és ezzel párhuzamosan a redsn0w 0.9.6b3 is, ami képes azt jailbreakelni. Ez a jailbreak azonban csak tethered az iPhone 3GS, iPhone 4, iPod Touch 3G, iPod Touch 4G esetén; és csak az iPhone 3G, oldboot 3GS, és az iPod Touch 2G esetén untethered. Tartalmazza a limera1n-exploitot, illetve lehetséges vele már a jailbreak során egyéni, .tar.gz formátumba tömörített package-ek telepítése is.

November 28-án megjelent a Pwnagetool 4.1.3, ami lehetővé teszi, hogy custom firmware-t gyártsunk a 4.2.1-ből, illetve hogy iPhone 3G/3GS esetén az iPad 3.2.2-ben használt, 06.15.00-s számú, ultrasn0w-val függetleníthető basebandre frissítsük a készüléket.

November 29-én megjelent a redsn0w 0.9.6b5. Az egyetlen változás az előző verzióhoz képest annyi, hogy ez is képes feltenni az iPad baseband-et az iPhone 3G/3GS-ekre.

December 3-án megjelent a redsn0w 0.9.6b6, amibe egy “deaktiválási” opció került, mert a 0.9.6b5 esetén a hacktiválás miatt nem működött megfelelően a push, és így drasztikusan gyorsan merültek az így aktivált készülékek.

December 26-án megjelent a redsn0w 0.9.7b1, amivel a 4.2b3-as SHSH fájlok megléte mellett lehetett jailbreakelni az iPhone 4, iPad, and iPod touch 4G készülékeket. Beta mivoltának köszönhetően a bluetooth funkcionalitás egy sandbox-hiba miatt tiltva volt, nem működött a Skype, illetve pár gyári alkalmazás sem. A redsn0w működéséhez egy tcprelay-t kellett használni usbmuxd segítségével.

December 27-én megjelent a redsn0w 0.9.7b2, majd pár órával később a 0.9.7b3 is. A beta 2 javította a gyári alkalmazások kapcsán tapasztalt összeomlási hibákat, így a Task switcher nézet ismét működőképessé vált. A beta 3 ezt a javítást kiterjesztette a nem-GUI alkalmazásokra is, így például a weboldalakon beágyazott videók lejátszása is megjavult.

December 31-én megjelent a redsn0w 0.9.7b4, újabb hibajavításokkal, illetve innentől már nem volt szükség a korábbi usbmuxd-s tcprelay használatára. A bluetooth funkció továbbra is le volt tiltva, és a Skype sem működött, és fény derült egy, az iBooks-ot érintő hibára is.

2011

Január 9-én megjelent a redsn0w 0.9.7b5, amiben javításra kerültek a korábbi sandbox-hibák, így elérhetővé vált a bluetooth-funkció. A Windows-os verzió már készült a háttérben, de memóriakezelési problémák miatt vállalhatatlanul lassú volt, így az nem került kiadásra.

Január 10-én megjelent a redsn0w 0.9.7b6, ami javította a Skype-pal és az iBooks-szal kapcsolatos hibákat.

Február 3-án megjelent a Greenpois0n RC5 Mac-re, ami képes volt jailbreakelni a 4.2.1-et, két nappal később követte a Windows-os verzió, majd 7-én az RC5.4 már a CDMA-s iPhone 4-et is támogatta. Mindez csak azért volt ironikus, mert hivatalosan csak ezután 3 nappal, február 10-étől volt kapható a készülék a Verizonnál, és így már megjelenése előtt jailbreakelhető volt.

Február 12-én az RC6-os verzió már az Apple TV 2G, tehát az akkor még újnak számító kis fekete dobozka jailbreakelésére is képes volt.

Február 15-én követte a PwnageTool 4.2, majd a Sn0wbreeze 2.2, amiben így már Windows esetén is elérhető lett a “Baseband Preservation Mode”, így a baseband frissítése nélkül lehetett feltenni a 4.2.1-et, megtartva a függetleníthetőséget. Az elkövetkező pár napban megjelentek szoftverek újabb változatai, amelyek a közben kiderült hibákat javították.

Március 11-én megjelent az iPad 2, és két nappal később Comex egy tweetben közzéteszi, hogy talált hozzá egy exploitot, és egy képet is rak mellé, amin a Cydia fut az új készüléken.

Március 29-én az Apple kiadja a 4.3.1-et, ezzel sikeresen bezárja azt a hibát, amit Comex talált az iPad 2-ben, még bőven azelőtt, hogy felhasználható legyen bármi jailbreakhez.

Április 3-án az iPhone Dev Team kiadja a redsn0w és PwnageTool új változatait, amik az iPad 2 kivételével az összes eszköz esetén untethered módon képesek jailbreakelni a 4.3.1-et, majd másnap követi a példáját a Sn0wbreeze is. Április 5-én pedig megjelenik Firecore-tól a Seas0npass, ami az Apple TV 2G esetén támogatja a 4.3.1-et. Pár nappal később az Apple kiadja a 4.3.2-t, amire válaszul a jailbreakes eszközök is frissülnek gond nélkül, egyedül az iPad 2 nem adja meg még magát.

Május 4-én megjelenik a 4.3.3, ami viszont ugyanannyira feltörhető marad. A jailbreakelő eszközök frissítése két nappal később érkezik.

Június 11-én az Apple kiadja a fejlesztőknek az iOS 5.0 első bétáját, amit MuscleNerd már aznap jailbreakel, ráadásul a WWDC utolsó napján a redsn0w frissített verzióját is kiadja, amivel tethered módon feltörhető az 5.0 is. Comex pedig elhinti a JailbreakMe 3.0-s verzióját, ami 4.2.1-től 4.3.3-ig bármely eszközzel boldogul majd, bónuszként az 5.0 bétát is, persze továbbra is kivétel az iPad 2.

Június 24-én az Apple kiadja az iOS 5.0 második bétáját, ezzel egyúttal javítja azt a hibát is, amit a Gevey-típusú kártyák használnak arra, hogy pszeudo-függetlenítsék az adott készüléket. Maga a telefon továbbra is függő marad, de a Gevey elektronikája átveri azt, és olyannak álcázza a betett kártyát, amilyet az elfogad.

Július 5-én Comex kiadja a JailbreakMe 3.0-t, ami már boldogul az iPad 2-vel is, és minden más eszközzel a 4.3.3-mal bezáróan.

Július 15-én a fentiekre az Apple a 4.3.4-es frissítéssel válaszol, ami javítja a JailbreakMe 3.0 által kihasznált hibát. 12 órával később az iPhone Dev Team frissíti a PwnageTool-t és a redsn0w-t, amivel a 4.3.4 is jailbreakelhetővé válik, de csak tethered módon.

Július 25-én követi ezt a 4.3.5, ami ugyan javít egy tanúsítványellenőrzési hibát, de a tethered jailbreak lehetőségét nem tudja elvenni. Az iOS 5 béta verziói a hivatalos megjelenésig végig jailbreakelhetőek maradnak tethered módon.

Október 12-én megjelenik az iOS 5, ami szintén majdnem azonnal jailbreakelhető tethered módon, de az iPad 2 és a frissen megjelent iPhone 4S egyelőre nem adja meg magát. Kicsivel később az iPhone Dev Team feltöri ezeket is, de egyelőre nem adnak ki semmit, pod2g pedig bejelenti, hogy talált egy lehetőséget az untethered jailbreakre is, p0sixninja korábban felvetett exploitjait pedig az iOS 5 hivatalos verziójában javította az Apple.

December 27-én az iPhone 4S előtti eszközökre elérhető lesz az untethered jailbreak, ami támogatja már az időközben megjelent 5.0.1-et is.

redsn0w

2012

Januárban a Chronic Dev Team kiadja az Absinthe-et, ami már az iPhone 4S és iPad 2 készülékek esetén is támogatja az 5.0 és 5.0.1 jailbreakjét.

absinthe

Az Apple időközben többször frissíti az iOS-t, de az új verziók csak az iPhone 4S előtti készülékek esetén jailbreakelhetőek először, és akkor is csak tethered módon.

Május 25-én pod2g és a Chronic Dev Team kiadja az Absinthe 2.0-t, ami 5.1.1-el bezáróan minden eszközt támogat, így már a retina iPad-et is, kivéve viszont a második kiadású iPad 2-t, és az 1080p-t támogató Apple TV 3G-t. Az év további része jóformán eseménytelen.

2013

Január 30-án az Evad3rs team (pod2g, Musclenerd, planetbeing és pimskeks) bejelenti, hogy dolgoznak az iOS 6 jailbreakjén, és a hamarosan érkező, “evasi0n” névre keresztelt szoftver az összes létező eszköz esetén támogatni fogja az untethered jailbreaket, amelyre feltehető az iOS 6.1 (kivéve az Apple TV 3G).

Február 4-én az Evad3rs kiadja az evasi0n-t, ezzel egyúttal jailbreakelhetővé válik például még az iPhone 5 és az iPad mini is, az egyetlen kivétel továbbra is az Apple TV 3G.

evasi0n

Az Apple közben kiadja a 6.1.1-et, majd később a 6.1.2-t, de az evasi0n is többször frissül, így a 6.1.2-vel bezárólag jailbreakelhetőek maradnak az eszközök. Az iPhone 4 és 3GS estetén a 6.1.3 is feltörhető ugyan, de csak tethered módon, az iPhone 5-re megjelent 6.1.4-re viszont nem érkezik megoldás.

Június 10-én az Apple bejelenti az iOS 7.0-t, ami meg is jelenik szeptember 18-án.

December 22-én, mint derült égből a villámcsapás, úgy érkezik meg az evasi0n iOS 7-hez frissített verziója, ami a 7.0-7.0.4 közötti hivatalos, valamint a 7.1 beta rendszereket is támogatja. Ugyanakkor mivel ennél a jailbreaknél saurik kimarad a fejlesztésből, így a Mobile Substrate csak később frissül.

Időközben előbb cydiás csomagként csak az A4 és korábbi eszközökre, majd kicsit később Mac-es alkalmazásként az A5 és újabb eszközökre is megjelenik a p0sixpwn, ami a 6.1.3, 6.1.4 és 6.1.5 esetén is képes a készülékeket untethered módon jailbreakelni.

Látható tehát, hogy a macska-egér játék igazán izgalmas részei leginkább 2012 előtt zajlottak, és azóta egyrészt az újabb hardver, másrészt az iOS folyamatos fejlődése is egyre nehezebbé teszik a lehetséges hibák felfedezését. Az Apple pedig legkevésbé sem szándékozik megkönnyíteni a fejlesztők dolgát.

Az Apple álláspontja

Az Apple álláspontja szinte borítékolható: ott szeretnének tenni a jailbreak ellen, ahol csak lehetőségük van. Külön tudásbázis-dokumentumban figyelmeztetnek a jailbreakelés esetén lehetséges problémákra, azt remélve, hogy a felhasználók kétszer is meggondolják, hogy belevágjanak-e.

Az Apple álláspontjában sok igazság van, de ezek többsége általában a felhasználók felelőtlenségéből adódik. Ugyanakkor az is tény, hogy ha a felhasználók nem jailbreakelik a készüléküket, a felsorolt hibák sem fordulhatnak csak úgy elő. Most nézzük meg egyenként az általuk felsorolt, lehetséges problémákat.

Biztonsági rések: A készülék hackelése révén tönkremennek a személyes adatok és az iOS-készülék védelmét szolgáló biztonsági funkciók. Az iOS-készülék biztonsági funkcióinak hiányában a hackerek eltulajdoníthatják a személyes adatokat, kárt okozhatnak a készülékben, megtámadhatják a hálózatot, rosszindulatú szoftvereket, kémprogramokat és vírusokat terjeszthetnek el.

A jailbreak egyik feladata, hogy lehetővé tegye az Apple általi aláírással nem rendelkező szoftverek futtatását. Az így feltett szoftvereknek valóban lehetőségük van mélyen belenyúlni a rendszer működésébe, annak minden hátrányával együtt az előnyök mellett. Így tehát egyértelműen a felhasználó felelőssége, hogy miket és milyen forrásból telepít a készülékére, ha már jailbreakelte azt.

Instabilitás: A készülék gyakran és váratlanul összeomolhat, a beépített alkalmazások és a külső gyártók által biztosított alkalmazások összeomlanak és lefagynak, adatvesztés léphet fel.

A különféle jailbreakes kiegészítők egymásra hatása, vagy esetleges programozási hibák miatt elfogyhatnak a rendszer számára az erőforrások, és ez vezethet instabilitáshoz vagy adott esetben adatvesztéshez. Ezeknek a hibáknak egy része jailbreak nélkül is előfordulhat, de a sandboxing miatt az alkalmazások a rendszerben nem tudnak kárt okozni.

Rövidebb akkumulátor-élettartam: A hackelt szoftver gyorsabban lemeríti az akkumulátort, aminek következtében az iPhone, iPad vagy iPod touch készülék rövidebb ideig tud működni egy töltéssel.

Ez szintén előfordulhat akkor, ha az adott kiegészítő nem működik megfelelően, és amennyiben pédául folyamatosan használja az internetkapcsolatot, vagy a háttérben futva a processzort pörgeti feleslegesen, az szintén a készenléti idő rovására megy. Hasonlóan problémát okoz, ha a készülékhez tartozó SIM kártya helyett a jailbreak folyamata aktiválja az eszközt (hacktiválás), ekkor ugyanis a push szolgáltatáshoz tartozó tanúsítványok hiányában a rendszer nem tud kapcsolódni az Apple push szerveréhez, viszont folyamatosan próbálkozik. Ezeket a próbálkozásokat persze az Apple szervere elutasítja, ami folyamatos adatforgalommal is jár, így nem csak a készenléti időre, hanem még a havi adatforgalomra is kíméletlen hatással lehet.

Megbízhatatlan hang- és adatszolgáltatás: Megszakadnak a hívások, lassúak vagy megbízhatatlanok az adatkapcsolatok, valamint késnek vagy pontatlanok a helyszínre vonatkozó adatok.

Ezzel valószínűleg a szoftveres függetlenítésre akartak utalni. Mivel a szoftveres függetlenítés is egy hack, tehát olyan módon nyúl bele a rendszerbe, amire az nincs valójában felkészülve, így ez okozhat problémákat. Tehát minden esetben a készülék hivatalos úton intézett függetlenítése javasolt.

Megszakadt szolgáltatások: Az olyan szolgáltatások, mint a Vizuális hangposta, az Időjárás és a Részvények működése megszakad, illetve nem használhatók többé a készüléken. Ezenkívül a külső gyártók azon alkalmazásai, amelyek az Apple Push értesítési szolgáltatását használják, nehezen fogadják az értesítéseket, illetve olyan értesítéseket fogadnak, amelyeket egy másik hackelt készülékre küldtek. Egyéb push típusú szolgáltatások, mint például az iCloud vagy az Exchange esetén problémákba ütközik az adatok szinkronizálása a megfelelő kiszolgálókkal.

Az egyes szolgáltatások adott kiegészítőkkel való kompatibilitási problémája akadályozhatja azok működését. A push-sal kapcsolatos problémák pedig abból adódnak, ha a készüléket nem a gyárilag hozzá tartozó SIM kártyával aktiváljuk, hanem a jailbreak folyamata hacktiválja, ahogyan azt az akkumulátor-élettartamról szóló résznél említettük.

Nem alkalmazhatók a szoftverfrissítések a későbbiekben: Bizonyos engedély nélküli módosítások javíthatatlan károkat okoznak az iOS rendszerben. Ennek eredményeképp a jailbreakelt iPhone, iPad vagy iPod touch készülék végleg működésképtelenné válhat, ha a későbbiekben egy Apple által biztosított iOS-frissítés telepítésre kerül.

Az evasi0n jailbreak alkalmazása maga tiltja le az OTA, tehát a készülék menüjéből történő szoftverfrissítést, ugyanis az nem alkalmazható feltört készüléken technikai okokból. Szerencsére ha a készüléket visszaállítási módba helyezzük, az iOS szoftver visszatöltése mindent lesöpör róla – ami viszont adott esetben adatvesztéshez vezethet, ha nem készítettünk azokról biztonsági mentést. Működésképtelenséget a jailbreak önmagában nem okozhat, de vannak olyan módosítások, amelyek a basebandet visszaállíthatatlanul képesek bizonyos készülékeken elrontani.

Fontos azt is megjegyezni, hogy az iOS engedély nélküli módosítása az iOS végfelhasználói licencszerződésének a megsértését jelenti, ezért az Apple megtagadhatja a szolgáltatás biztosítását annak az iPhone, iPad vagy iPod touch készüléknek, amelyre engedély nélküli szoftvert telepítettek.

Noha az Apple legkevésbé sem támogatja a készülékek feltörését, és a licencszerződés megszegéseként értékeli ezt, nem minden esetben tagadja meg a garanciális ügyintézést. Ugyanakkor garanciális ügyintézésre semmiképp se jailbreakelt készüléket vigyünk be. Tartsuk be a szabályokat, ne húzogassuk feleslegesen az alvó oroszlán bajszát.

A józan ész szabályait követve ugyanakkor a jailbreak önmagában nem “életveszélyes”, de ha valaki teljességgel laikus, saját magát kíméli meg felesleges problémáktól azzal, ha távol tartja magát a jailbreaktől.

Warez és annak megelőzése

A jailbreakkel szembeni legerősebb érv szinte minden esetben a warez. Az ezt hangoztatók szerint a jailbreak semmi másra nem szolgál, minthogy alkalmazások és tartalmak ellopására, miközben nincsenek tisztában azzal, hogy közvetlenül a jailbreak után nincs azonnal lehetőség tört appok telepítésére. Ez a félreértés köszönhető azoknak, akik valójában nem is értik a jailbreaket és annak működését, így számukra kimerül abban, amit maguk körül látnak, mégpedig hogy rengetegen kizárólag a warez lehetősége miatt törik fel a készüléküket. Csakhogy a legújabb módszerek esetén a warezolás már jailbreak nélkül is lehetséges.

Cikkünknek nem tiszte ezeket az alternatívákat felsorolni: nem támogatjuk a warezt.

A warez megelőzése talán a felhasználói kultúra és hozzáállás megváltoztatásával lenne lehetséges, mert a technikai dolgokat legtöbbször kijátsszák. De a hozzáállás megváltoztatásához hosszú idő kellhet.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

85 Comments

  1. bár nem értem, hogy miért nem támogatjátok a warezt.. de lemerem fogadni, hogy ti ugyanúgy felraktok jó pár alkalmazást nem hivatalos módon..
    és nem feltétlen mindenki a warez miatt jailbreak-el, de ha már csinálja és van ez a lehetőség, akkor él vele.. nekem legalábbis ez a véleményem.

  2. @asdzornever: Személy szerint kb 3 éve töltöttem utoljára kalóz programot. Lassú, macerás, sok helyet foglal, régi verzió, stb.. A kiegészítők sokkal vonzóbbak számomra jailbreak esetén – azok közül sem használok sokat, de megszokottak nélkül nehéz lenne visszaszokni a nem-jailbreakes készülékre. És a rendszerfájlokhoz is hozzáférek így, ami nagyban könnyíti a munkámat is (főként a hosts fájl).
    Szóval a lényeg, hogy rettenetes közhely, amit mindig eldurrantanak a szifonos srácok, de a mai okostelefonokat, tableteket teljes mértékben lehet használni warez nélkül olcsón (akár ingyen is, szinte mindenből van ingyenes verzió a játékokat kivéve), és a jailbreaket hasznosan fel lehet használni 1000-féle képpen ezen kívül.

  3. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  4. jó értem én, igazad van.
    milyen kiegeket használsz egyébként?

  5. @asdzornever: Mond neked valamit az, hogy szellemi tulajdon? Gondolom, nem.
    Nézd a fejlesztők szemszögéből a warezolást: nagyon kíváncsi lennék, hogy ha te fejlesztenél egy szoftvert, ami után a több-kevesebb bejövő pénzzel eltartod a családodat/cégedet – te vajon nem küzdenél azok ellen, akik ellopják a megélhetésedet? Ezerféle példát lehetne írni, hogy leessen, miről van szó, de (nagyon erősen) bízom benne, hogy megérted ezen keresztül is a dolog lényegét. Gondolkodj már, mielőtt írsz.
    Ha már itt tartunk: én igenis megveszem a programokat, és ha nincs annyim, hogy pl. egy jó és drága programot vegyek, akkor nem veszem meg azonnal, hanem gyűjtögetek rá és megveszem akkor, mikor ki tudom fizetni.
    Miután én sem szeretném, ha a – kínkeserves évek alatt kiizzadott – szellemi tulajdonomból akár csak egy hasonló warezolós kis …. (nem mondom ki a negatív jelzőt, de bármilyen rondaságot behelyettesíthetsz ide) élősködne, mélyen elítélem, ha bárki is másképp vélekedik erről a témáról. Vagy te a bolti lopást is természetesnek veszed és támogatod?
    Most majd nyugodtan durroghatsz (rohadtul nem izgat), hogy mekkora hülye vagyok, meg ilyen-olyan; de akkor is azt gondolom, hogy egy sz*ros kis tolvaj, aki warezol. Igen, egy sz*ros tolvaj, nem több.

  6. Sziasztok!
    Buék mindenkinek!
    Nekem semmi bajom nem volt a jailbreak-elésig a telefonommal!most hogy már megvan,már még úgy sincs bajom!;))ha már ennyit kifizettem érte és lehetőség van feltörésére akkor hagy döntsem el én hogy mit kezdek vele!;)))
    Így legalább valóban az éNtelefonom!
    I5S black 16GB

  7. @motomobil1: A jailbreakkel önmagában nincs baj, ki-ki döntse el, hogy megteszi-e vagy sem. A warezolás azonban kap egy dislike-ot. Gondolom, ezt Te is így véled 🙂

  8. Toljvajlás,lopás nem fér a bögyömbe!
    jb-t , a telefonom maximális kihasználtsága miatt teszem fel!(pl bluetoothon küldés-fogadás,számomra nem szükséges funkciók eltávolítása,stb)

  9. Azért vicces, ez a tolvajozás, az vesse a warezra az első követ, aki soha életében nem töltött le egy mp3-at sem, vagy egy filmet sem. Már többször leírtam, hogy én spec 90%-ban a tweak-ek miatt használom a jb-t 10% warez és ez jelenleg 4 appot jelent a telefonomon. Én azt tartom felháborítónak, hogy elkérnek egy telefonért 160-200ezret és mellé, még, ha szeretnél mondjuk egy offline navit, az plusz 20-40rongy, amit lehet, hogy a következő IOS frissítés meg is öl -láttunk már ilyet- és nem tudod használni. Nem használok 1-2 eurós appokat, azokból bőven elég az ingyenes verzió és próbálom figyelni, ha ingyenes lesz valami, amit használok, akkor legalizáljam, de akkor is van egy határ amit már nem tudok átlépni és erre a jb segítséget ad.

  10. Nem igazán folynék bele a vitába, főleg hogy ez már számtalanszor téma volt, és soha nem jutunk egyről a kettőre. Én azt az álláspontot is megértem ha valaki felrak tört appot, azt is ha csak cydia-s kiegészítőket használ, és azt is ha mondjuk egy fizetős cydia-s tweak-ből használ törtet. Én személy szerint inkább megveszek egy cydia-s kiegészítőt mint hogy az appstore-ban vásároljak, mert számomra az hasznosabb (pl.Celeste). Az alkalmazásoknál nagyon sokszor előfordul hogy x ideig ingyenesek, azokat le szoktam szedni és akkor nem éri szó a ház elejét, mellesleg az adott appok frissítése is gördülékenyebb nyilvánvalóan. Az viszont kizárt hogy egy navigációért és kifizessek 50-60 eurót, amit egyébként szerintem a világon milliók használtak törten (android, pna, stb.). Amúgy nálunk nem divat szoftvert vásárolni (gondolok itt a pc-s szoftverekre is), főleg az árak miatt. Nem hinném hogy esetek többségében valaki fizetett volna a gépén futó windows-ért, office-ért, hogy a többiről már ne is beszéljek. Hogy ki milyen formában használja a feltört programokat, vagy használ-e egyáltalán azt mindenki döntse el maga. De attól hogy valaki ilyesmit használ még nem kell úgy ránézni mint a véres sz@rra…

  11. @motomobil1: Ezt teljesen megértem és őszintén örülnék neki, ha az Apple fejlesztői egy picit többször is ihletet merítenének (pontosabban bártabban mernének meríteni) a jailbreakelt rendszereken felbukkanó és a mindennapi okostelefóniát megkönnyítő ötletekből. Volna miből, mert ahogy olvasom, vannak egészen szép és lojális kinézetű/működésű megoldások is, amit az Apple is megirigyelhetne.

  12. @ToniSlow: Élj meg fejlesztésből és másképp fogod látni a dolgot. Ennyi.

  13. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  14. Koszi, hogy leirtatok! Tok jo cikk lett belole 🙂

  15. Buek

  16. @asdzornever: nem jailbreakelünk, és mi abba a furcsa állatfajba tartozunk, aki megveszi az alkalmazásokat. elvégre te is furcsán néznél, ha a munkáltatód a hónap végén nem adna fizetést a munkádért. na meg a kenyeret sem tudod az internetről letölteni.

    @totopad: az mp3 és filmek esetén az artisjus akkor is rablónak tekint, és beszedi a jogdíjat az üres adathordozó esetén, ha letöltesz rá mp3-at, és ha nem. ergo előre megfizettetnek veled egy olyan sarcot, ami maximum akkor jogos, ha a zenéket és filmeket torrentről szerzed be. ha viszont megvásároltad őket mondjuk iTunes-ból, akkor milyen alapon is kell warez-adót fizetned?

    a drága készülék + drága appok kérdése: ezek külső fejlesztők alkalmazásai, nem várhatod el, hogy ingyen adja őket az Apple, hiszen nem az ő munkájuk. a hazai Apple-partner szolgáltatók esetén meg kapsz ingyen navigációt. az appokat meg frissítik a fejlesztőik, főleg ilyen drágák esetén, vagy visszakéred a pénzed az iTunes Store Supporton keresztül.

  17. Ha valaki tudna segíteni jailbreakeléssel kapcsolatban az írjon nekem létszi az [email protected] mail címre ! Köszi!

  18. VALAKI SEGÍTSEN!
    Ma jailbreakeltem, mindent leiras szerint vegig csinaltam de ha a telefont a gepre dugom nem ismeri fel. Igy az itunes se jon be. Dfu-t se tudok igy.. Szoval nem tudom letorolni a jailbreaket meg itunest se tudok hasznalni, micsinaljak?

  19. Hozza kell tennem amugy hibatlanul mukodik

  20. Nem töröm fel a készülékeimet, de muszáj megszólalnom: nagyon jól megírt a cikk, gratulálok Jadeye!

  21. @asdzornever: Informatikusként abból tartom el a családomat, hogy programokat írok számítógépre. Nem tudom Te miből élsz meg, de mondjuk autókereskedő vagy. Én bemegyek a kereskedésedbe, és ellopok egy autót. Mit szólnál hozzá?
    Nem egyszer olvasom itt, hogy a szifon büszke tulajdonosa írja, hogy új, gyárilag független telefonjára hogy lehetne warez programokat tölteni. Ha volt egy ilyen telefonra kétszázezer forintja, miért sajnál pár száz forintot jogtiszta programokra? Ez az én olvasatomban olyan, mintha megvenné valaki a Mercit, és lopná bele az üzemagyagot.

  22. Dzsélbrék kell a függetlenítéshez is. Ezt se feledjük el!
    Én például nem szeretnék sem hardvergyártót, sem szolgáltatót váltani. Bár ezzel kissé különcnek és önkínzónak érzem magamat.

  23. @baggins: Nagyon köszönöm a hozzászólásod. Örülök, hogy segítesz véleményt formálni.
    Ahogy pl. asdzornever gondolatain is látom (és sajnos főleg körös-körül ebben az országban, pontosabban “itt keleten”, a volt keleti blokkban szinte mindenhol), nem igazán érték a tisztesség, becsület, stb. Teljesen természetesnek veszik, hogy ha egy dolognak (szoftver, dizájn, stb.) nehéz meghatározniuk a tulajdonosát, akkor az olyan, mintha nem is lenne és “vihető”. Sajnos a “gyárból-hoztam-haza-ugyemilyenfa**a” átkos korszak lenyomata az is, hogy amiről úgy hiszik, hogy pl. egy cégtől “fájdalommentesen elvihető”, annak másnapra már lába is kelt…
    Ezért lehet az is, hogy pl egy drágább offline navi programról úgy hiszik, hogy annak azért annyi az ára, mert a “nagy cég lenyúl bennünket” (meg hogy az “Apple-nem-adja-ingyé”). Ha csak arra gondolok, hogy hány programozó, dizájner, térképész, stb. dolgozik a háttérben azért, hogy egyszerűbben tudjuk meg, mikor merre forduljunk az autóval, akkor bizony be kell látni, hogy ezeknek az embereknek is van családjuk, akit etetnek, öltöztetnek – vagyis ebből élnek.

    Hadd adjak magam részéről egy (remélhetőleg) végszót azoknak, akik nem értik, miért bűn lopni a programokat. Ha már itt, kicsiben is elnézett a lopás, akkor vajon milyen jogon kérhető számon a “nagy halaktól”, ha azok milliárdokat vesznek ki a közösből? Már meg ne haragudjanak rám az illető hozzászólók, de engem az nem jogosít fel lopásra, ha mások viszont azt teszik (bármilyen volumenben történjék is meg a lopás).
    Ezek nem olyan lopások, mint amikor valaki zsemlét lop, mert egyébként éhen halna… Tessék már ezen egyszer őszintén elgondolkozni.

  24. @baggins: nem értek egyet! Én, mint írtam nem is használok pár eurós appokat, mert a legtöbb ilyen app, csak valami webes felület portolása és semmi értelmét nem látom, hogy amit böngészőben meg tudok INGYEN nyitni, miért kellene fizessek érte?
    Az általam említett tétel -navi-, nekem már nem fér bele plusz költségként a telefonba, mivel amúgy is részletre vettem és örülök, hogy azt tudom rendesen fizetni.

  25. @Jadeye: az a baj, hogy mivel részben a zeneszakmában dolgoztam, kicsit jobban belelátok, hogy mi az artisjus és mennyi segítség ez a szerzőknek és sokkal inkább erről kéne cikket írni, hogy egy ilyen rabló banda, hogy működhet ma Magyarországon?! Nekem elvi okai is vannak, pl zenéért, miért nem fizetek, mert konkrétan semmit nem kap belőle a szerző vagy előadó, ha koncertre megyek, a jegy árának ott is max pár százalékát kapja meg, de azzal még mindig jobban támogatom, mintha zenét vennék bármilyen formában. Vicc az egész iparág, működéstől a minőségig.

  26. @totopad: Ha sajnálod rá, akkor természetesen nem kell megvenned a pár eurós programokat (nyilván ezzel is dolgozott/dolgozik valaki, aki igyekszik belőle megélni – de hát, mint mondani szokás, így járt szerencsétlen, nem rajtad “gazdagszik” meg). Jogod van megnyitni a böngészőben, ezzel nincs is baj, úgy vélem. (Bár hozzá teszem, hogy az “ingyen” látogatott weblap fejlesztését és reklámbanner költségét is valaki(k) valahol fizeti(k)…)
    Azt azonban ne várd el, hogy az Apple egy teljesen más cég (nem is kicsi) navi szoftverét a saját költségein odaadja neked.

  27. @totopad: Valóban, ez is megérne egy cikket. A broadcast oldalon magam is dolgoztam korábban “témába vágó” helyen.
    Viszont továbbra is azt gondolom, hogy csak azért nem fizetni egy fizetős dologért, mert valaki más is lop… én ebben nem asszisztálok. Inkább akkor olyan rendszerben veszem meg a zenét (ahogy mondod, magyarországi előadók esetén pl. koncertlátogatással), amivel bizonyosan a szerzőket/előadókat támogatom.
    Az artisjus is előbb-utóbb terítéken lesz, és őszintén remélem, hogy ekkor alaposan át is világítják végre – már ha meg nem szüntetik és valami újat-jobbat létre nem hoznak helyette.

  28. @Jadeye: “az mp3 és filmek esetén az artisjus akkor is rablónak tekint, és beszedi a jogdíjat az üres adathordozó esetén…”

    Az álláspontod szerint akkor a táblagépekre kivetett jogdíj alapján jogos lenne a warezolás?

  29. Totopad ! Akkor vegyél 10000ft os telefont! Egyébként valaki segíthetne Budapesten egy jailbreak elejéig ! Kiemelném , hogy minden appot megveszek !!! Csakis a telefon egyedire szabása érdekelne ! Igazán adhatna valaki egy telefonszámot hogy egyeztessünk a segítség nyújtásról!

  30. @pAnk: Tudom, hogy Jadeye-nek tetted fel a kérdést, de hadd írjam meg a meglátásom:

    “Az álláspontod szerint akkor a táblagépekre kivetett jogdíj alapján jogos lenne a warezolás?”

    Nem. Artisjus pénzbeszedési és fizetési gyakorlatában és a warezoló fogyasztók esetében is vannak gondok. Az lenne a jogos, ha üreshordozó díj és egyéb “okos” módszerek helyett a szerzők/előadók a nekik járó jogos pénzeiket a valóságnak megfelelően megkapnák. (Tudniillik, hogy az artisjus azoknak a szerzőknek/előadóknak fizetne, akiknek valóban jár, illetve a fogyasztók nem lopnának.)
    Hogy ezt milyen rendszerben lehetne megoldani, azt nem az én tisztem kitalálni és nem e fórum keretei között. Így, kérlek, ne is kérdezd 🙂

  31. Akkor jól értem, h van jailbreak már 6.1.3 A5-ös készülékekre is? Csak még mac-on fut? 🙂

  32. A JAILBREAK NEM WAREZ CSAK LEHETŐSÉG ARRA, HOGY NE KORLÁTOZZANAK LE A SAJÁT TELEFONOD HASZNÁLATÁBAN.
    PÉLDÁUL, HOGY NE A jony ive ÁLTAL GENERÁLT KRITIKÁN ALULI KINÉZETET KELLJEN BÁMULNI A MÉREG DRÁGA TELEFONON….
    LEHET OKOSKODNI, MEG SZIDNI AZOKAT AKIK A WAREZ MELLETT ÁLLNAK, DE AZ APPLE TERMÉKEK HASZNÁLÓINAK MINDEN PROGRAM TÖBBE KERÜL MINT ANDROIDRA… SŐT SOK DROIDRA INGYENES PROGRAM AZ APPLENÉL FIZETŐS. TEHÁT AZ AMÚGY IS BUSÁS HASZONNAL ELADOTT TELEFONOK MELLÉ CSAK ÚJABB KÖLTSÉGEK JÖNNEK. AMÍG AZ APPLE STRATÉGIÁJA A VÉGTELEN LEHÚZÁS ÉS KORLÁTOZÁS ADDIG JAILBREAK ÉS WAREZ IS LESZ… Egy nálunk 300000Ft-os telefon mellé nyugodtan megengedhetnék maguknak, hogy minden program ingyenes legyen, főképp hogy egy átlag felhasználó 10 programnál többet nem használ, legfeljebb kipróbál.
    És akkor még nem beszélve arról, hogy az üres adathordozókra nálunk külön díj van szerzői védelmi okokból….

  33. Akkor csak a fejlesztőknek és a warez-re írnám!
    Ha lenne olyan lehetőség minden appnál, hogy megveszed kipróbálod, belenézel az-e ami kell és amennyiben nem akkor van x időm arra, hogy visszlépjek, mint pl teszi ezt a googleplay amiben pont éjjel vettem két apróságot a tabomra és mindkettőnél 15 perc volt arra ha nem tetszik nyomom a visszlépek a vásárlástól gombot és nincsen app nincsen még pár száz forint kidobott pénz sem, ez okos ötlet!
    A másik a trial verzió, drágább appoknál miért nincsen, ha van akkor az sem tudja amit a fizetős legtöbbször, akkor honnan tudja pl egy hozzá annyira nem értő, jó lesz-e neki az vagy sem!???
    Ez részben sztem a fejlesztők hibája is, mert igen kellene csinálniuk olyan trial-t amivel ki lehet próbálni jó-e annak aki venné, avagy mégsem és akkor eldönti kifizeti vagy nem. Addig ameddig erre lusták, hát kifolyik a zsebükből a megélhetés egy része!
    Csak egy élő példa a navigációk a sygic ami ad 7 napot tesztelni és addig aki okos ki is próbálja, s ha használt már Primo-t akkor nem biztos hogy megveszi, de mivel a primonak nincsen igazán trialja hát lehet marad az említett navinál, ami fele pénzért nyújtja majdnem ugyanazt!
    Azért sok kis 1€-4€-8€ stb amiket kipróbál az ember, s kiderül nem az igazi, a végére nem is olyan kicsi összeg!

  34. Ami kimaradt!
    Volt kerestem adott dologra appot, SIP kliens és 1-2 nap alatt teszteltem vagy 30-40 db-ot mire találtam 1-t végre 8€-ért ami jó lett mindenben, de közben ha nincsen a warez lehetősége elszórtam volna kb 100€-t semmire! Ez csak az egyik példa és ráadásul megvettem, mire jöttegy frissítés és a következőig kénytelen voltam törölni a fizetőset és feltenni a régebbi warezt mert nem lett jó az ujabb, javították kb 1 hónap múlva!
    Másik példa ami érdekes és tanulságos, pont a primo!
    Kiadta az NNG a HUN-RO és a full EU -ból az ujakat, de itt jön a csavar, ameddig az olcsó (25€) kicsiben ott figyelt a friss térkép, addig a komplett EU-ban maradt a régi év eleji hiányos, pedig az kb 70€-os db, arról nem is beszélve, hogy a drágább a mai napig nem tudja az utcnév bemondós TTS magyar hangot, míg kicsi HUN-RO verzió igen! Ez ugye nem csak az utcaneveket mondja be, henem tud többet is, hasznos infókat! Kicsit vicces de a fejlesztője ezután ne is csodálkozzon ha sokan inkább a wrez verzió mellett döntenek a drágább esetén és megveszi a kisebbet mert azt használja többször! Volna még pár eset, de nem akarom teleírni velük az oldalt, csak annyit még hogy a fejlesztők is okosabb hozzáállással többet tehetnének zsebre, a “családjuk megélhetésére” mint feljebb írta vki!

  35. @nagyger: Erre meg csak annyit, hogy ez a hivatalosított lopás, mert miért fizessünk egy üres hordozóert is ha amit veszünk abban is benne van az ő pénzük? íergo duplán fizetünk, azt is jogtalanul szabva, mert csak vegyük a Samsung Tab2 8Gb-os vasat amire 8Gb után fog fizetni a vásárló, DE és itt jön a lopás megint mert min. 3.5 Gb-ot foglal csak a szűz OS és akkor pár app ami kell a “szerzői jogok alatt álló tartalmak”-hoz és máris 4Gb ami marad és mégis 8Gb után fizeti az adót! Miért is?

  36. Igen, ez úgy lenne fair, hogy miután a táblagép után fizetem a jogdíjat, az arra vásárolt alkalmazás annyival olcsóbb legyen, hisz egy bizonyos részét már a gép vásárlásakor befizettem. Egyébként, ha azért fizetem a jogdíjat mert “az emberek úgyis warezolnak”, akkor igazából ezzel ők teszik a wazerolást legálissá.

  37. @pAnk: illene tisztában lenni 1-2 dologgal. Jelenleg Magyarországon teljesen legális letölteni filmet és zenét. Megosztani már nem, tehát elvileg a torrent illegális, ha vissza is töltöd, nem csak le. Te az üreshordozó díjjal az Artisjus-nak fizetsz, aki majd szétosztja a zenészek között valamilyen arányban. Ebből is volt már nem egy botrány. Olyan előadók kapnak elég komoly összegeket, akiknek közük nincs a mai zenéhez és a ténylegesen futó aktuális slágerek szerzői szinte semmit sem kapnak. Ráadásul ezt nem is szokták a warezként emlegetni. Ehhez nem kell semmilyen jb, mert behúzod iTunes-ba és szinkronizálsz.

    Warezként a tört alkalmazások és szoftverek letöltését szokás nevezni. Ez jelenleg minden esetben illegális, fizethetsz te akármilyen adót. Ráadásul ezzel nem csak az Apple-t rövidíted meg, hanem azt is, aki az appot fejlesztette. Aztán meg megy a sírás, hogy milyen szar, nincs frissítés időben iOS7-re, szaggat régebbi készüléken, stb. A free trial sem jó példa. Van elég sok alkalmazás, ami ingyenes, kipróbálható, majd IAP-ként megvehető benne a pro/full verzió (nem Real Racing 3-ra és pay-to-win játékokra gondolok). Akkor meg az a baj, hogy mekkora szemét köcsög a fejlesztő, hogy az ingyenes app tele van reklámokkal és nincs tört verziója sem (IAP crackerről most nem beszélünk). Tehát tessék appot venni! Drága a navi? Vegyél 20-ért egy GPS-t. Nem mellesleg tele van a youtube app bemutató videókkal, nem jó kifogás, hogy nem tudod, jó lesz-e.

  38. 1, Én egy programozó vagyok. Egyetemet végeztem (drága pénzért), hogy profi legyek, vettem egy pár számítógépet (~2,5 milliót költöttem minden szükséges dologgal együtt), hogy tudjak készíteni remek játékokat amikre hónapokat áldoztam, majd letöltik torrentről, ezáltal meglopnak engem –> warez

    2, Én egy zenész vagyok. Zeneiskolát végeztem (drága pénzért), hogy profi legyek, vettem drága hangszereket/stúdióeszközöket (~3,5 milliót költöttem minden szükséges dologgal együtt), hogy tudjak remek zenéket alkotni amikre hónapokat áldoztam, majd letöltik torrentről, ezáltal meglopnak engem –> nem warez

    Most tekintsünk el a warez szó jelentésétől, és áruld el légyszíves, hogy mi a különbség?

  39. Hmm! Érdekes , hogy pont 1 vagy 2 napja ez volt a téma és ti itt írtog a jogdíjakról ! Nem kellene ! Olvas fentebb mi a téma és ha már senki nem hajlandó segíteni hát meg is köszönném ! Ismét büszke Magyar vagyok !

  40. Az első hozzászólástól kezdve ez a téma. Tudom, nem kellene birkának lenni, aki megy a nyáj után, kímélj meg ettől (az vagyok és pont). Majd jön egy admin és töröl.

  41. Nesze neked egyetem!

  42. @mrisz32: Azt sem érted, hogy mit próbál megmagyarázni, de kötöszködsz. “Nesze neked egyetem!” Szövegértés…

    @pAnk: Nincs különbség, ezt jól látod. Annyiban mégis van, hogy van az Artisjus, aki beszedi a pénzt és szétosztja a zenészek között. Mivel ez egy büntetésnek felfogható, így nem büntetnek miatta mégegyszer. Ha nem lenne üreshordozó dij, akkor büntetnének. A világ több országában így is működik.

  43. Véleményem szerintem akkor két megoldás lenne/lehetne (mivel mindenki alkotó), vagy ki kell terjeszteni a jogdíj rendszerét a software-ekre (természetesen nem a jelenleg tökéletlenül működőt), vagy vissza kell vonni a zenei tartalmakkal kapcsolatosat. Utóbbi minden bizonnyal nem áll érdekében az artisjus-nak, előbbi pedig nem egy ilyen hozzáállású artisjus-szal lenne megoldható. Na, elnézést mindenkitől, befejeztem.

  44. Uhh ! Már 2 okos ! Rajtatok kívül mindenki hülye ! Grat!

  45. @mrisz32: Bocsánat, hogy nem segítünk neked jailbreak-elni, mert még ehhez is béna vagy. Bezzeg rinyálásban és könyörgésben verhetetlennek bizonyulsz, ahogy ész osztásban is, főleg olyan témában, amiről fogalmad sincs. Segítek: amint sikerül a jb, egyből csinálj backupot, jól jöhet még később. Ennyi hozzáértéssel lesz egy pár restore-od. Remélem minnél hamarabb kikötsz egy android fórumon és szidod az iPhone-t, hogy lassú, gyorsan merül és újraindul. Véletlen se említsd meg mellé, hogy jb-s, amihez annyi közöd van, mint a medvesajtnak a brummogáshoz.

  46. @brudav85: tisztában vagyunk a warez és a jailbreak közötti különbséggel, miért kiabálsz?

  47. @gunar: szerintem ugyanazon az állásponton vagyunk

  48. @nagyger: De most komolyan gondolta, hogy mi nem a témához hozzászólva beszélgetünk? Mert még vitának sem nevezném, pAnk kollégának alapvetően igaza van, ez így nem jó működés. Ahogy nekem is, mert jelenleg így működik. Az, hogy mi lenne az ideális, arról meg oldalakat lehetne regélni. Erre leolt minket, mint a villanyt, hogy ne ez legyen a téma, pedig az eleje óta ez van. Persze, legyen az a téma, hogy őfelsége nem boldogul egy 1 klikkes jailbreak-kel, mindenki dobjon el mindent és segítsünk.
    De ne csak off legyen:
    Amikor valaki megveszi az iCuccát, tisztában kéne lennie vele, hogy mit vállal. Bezártság, fizetős appok, iTunes használata, stb. Amikor luxus autót veszel, akkor is tisztában vagy vele, hogy egy olajcsere nem ugyanannyi lesz, mint nagyapád Skoda 120L-jében, a téligumi is drágább lesz, ahogy az üzemanyagot is jobban fogyasztja. A jb kb olyan, mintha egy tuningcéghez vinnéd az autód. Megvan az esélyed, hogy elég rendesen eltolsz valamit, de az is lehet, hogy minden klappolni fog, tökéletesen, neked tetszően működik. Na ha a Tuningos Jóska elszarja a motor elektronikáját, attól még nem a Ferrari a szar. Mégis az Apple-t fogja szidni az, aki kicsit sem ért hozzá. Ja és nekünk, tudatos felhasználóknak fog beszólogatni, hogy maradjunk az ő témájánál. Na a troll szerintem már evett eleget 😀

  49. Szajlensz! Te mekkora egy barom vagy! Igazi okoska törp ! Remélem az ilyen emberek kihaló félbe vannak mert a segítség számodra ismeretlen ! És még paraszt is vagy ! Te sértegetsz? Egy rossz szót nem írtam csak szerettem volna az oldalnak megfelelő kommenteket olvasni ! Nézz ki 2 napja volt az a téma amit magyaráztok (És értem ) ! Mindig mindent megvettem ezután is ezt fogom tenni ! És ha valaki szeretne érdemben megtudni többet akkor kitől ha nem itt tőletek ( gondoltam én ) de nem mert egy arogáns kis barom vagy aki azt hiszi mindent tud ! És ha valaki nem tudja azt akkor az már egy alantas egyén ! És akiknek ez még tetszik is mert csak az eget nézve az orra alá nem nézve tartasz csak embernek másokat haaaat az is olyan idióta mint te ! (nagyger) én legalább beismerem : nem tudom a jailbreaket alkalmazni ! Hú de hülye vagy! Ez már fáj!

  50. Van annyi pénzem , hogy vegyek Iphonet! Az appokat is megveszem és soha nem váltanék másra ! 8-10 éve a mac az életem része de ez nem azt jelenti , hogy mindent tudok lásd / jailbreak !

  51. A jailbreak 1 gombnyomas.. Rakeresrl hogy jailbreak ios 7, letoltod, rakotod a gepre a telot, es jailbreakre nyomsz. Sajna en valamiert nem tudok jatekot telepiteni

  52. @szajlensz: A navinál igen szép lenne egy video alapján döntenél jó lesz vagy sem! Ameddig élesben nem használod nem derülnek ki a hiányosságai, pont nekem nem tudod ezt eladni!
    Csak hogy megemlítssem ugyan az a program már másképp dolgozik ha TM vagy NQ térképet kap és akár több km is lehet azonos útvonalon a difi! Tudom próbáltam! Na ezért használok androidos tabot (7″) navigálni, mert abban lehet igazán testre szabni az arra hivatalosan nem is létező Primot, ami már a HUD-ot is tudja, s ez éjjel nem a belvárosban hanem sötét utcákon elég sokat segíthet! (szintén tesztelve)
    De csak vegyünk megint egy egyszerű példát, a minap kerestem igaz nem IOS-re beépített FM rádióhoz hangerő szabályzó appot és ha csak 100Ft lett volna minden db amit kipróbáltam és nem tette a dolgát jó pár ezret kidobtam volna az ablakon megint, de ez van az IOS-en is és ez nem kifogás, mert a kb 1 hónapja keresgéltem és a leírása alapján jónak tűnt a feladatra (sok free után) 2 1.79€-os app, de mindkettő kidobott pénz volt sajna és most ez nem egy összeg, csak ugye telepítés után pár perc alatt kiderült a bibi és most van pár appom amiket (nem csak ez a kettő) sosem fogok sem én sem más használni, mert alapból szar, vagy nem jó arra amire kellett volna! Warez nem volt a teszthez hát megvettem és ez van! Csak az egyik ami egy samu tv távvezérlő és nem is találja meg a tv-t saját hálózaton sem, nem hogy külsőről ahogy a leírásban szerepelt (3G) Ez a fejlesztői lehúzás (lopás) pláne hogy az ujabb verzióra írta ez a bug javítva!

  53. Navi megint! Vegyük a navigont itt 60€ droidon 17e és csomó utcát amik évek óta más néven vannak nem is ismer, youtube videóról tudni fogom mi?

    Nem vagyok warez párti, de ez sajna a szükséges rossz!

  54. @mrisz32: egy rádugod és megnyomod az egyetlen gombot, illetve követed a szoftver utasításait típusú jailbreakben nem nagyon lehet mit segíteni — de ha elolvasod a jailbreakről szóló cikk hozzászólásait, volt, aki még lépésről-lépésre típusú videót is linkelt! ha ez alapján sem megy, akkor inkább ne kezdj bele.

    @kricsi000: a recovery és DFU lényege, hogy azt a készülék bármilyen szoftveres állapota esetén használhatod (kivéve akkor, ha hardveresen rossz az adott gomb). hardreset (home+power egyszerre, 10mp-ig), és próbáld bekapcsolni vagy recovery-be vagy DFU-ba tenni.

    másik hozzászólásod kapcsán: még mindig azért nem tudsz tört dolgokat telepíteni, mert a jailbreak önmagában sosem tette lehetővé, hogy az iTunes-ból tört appokat telepíthess. olvasd végig a jailbreakről szóló cikk hozzászólásait, mert a warezoláshoz már nem kell jailbreak sem, illetve a jailbreakes megoldást is számtalan hozzászólásban tárgyalták az olvasók.

    @Tamaci: köszi, igyekszünk. 🙂

    @Szanya: nem teljesen, mert kizárólag az iPhone 4 első basebandje, illetve a korábbi készülékek esetén van lehetőség szoftveres függetlenítésre, a Gevey-hez nem kell jailbreak, a hivatalos függetlenítéshez meg pláne. 🙂

    @totopad: na de látod, az artisjus akkor is megvág ezzel a pénzzel, ha warezolsz, ha nem, és előadóként legtöbbször nem is kapsz juttatást belőle. nekem azzal van a bajom, hogy ha már kifizettem a jogdíjat az iTunes-os vagy bármely másik vásárlás miatt, akkor mégis milyen alapon sarcolnak meg újból, csak mert veszek egy adathordozót? ezt elég pofátlan dolognak érzem pláne akkor, amikor egy deka magyar előadó zenéje nincs a gépemen, és ami külföldi zene van, az is az iTunes-ból van.

    @pAnk: nem ezt írtam. mindössze miért kell nekem is fizetnem azért, mert X vagy Y warezol? meg eleve, hogy jönnek ahhoz, hogy általánosítanak, és akkor is tolvajnak nézik az embert, ha minden tartalmad jogtiszta, és egyetlen magyar előadót sem károsítasz így meg? mellesleg nekem egyetlen magyar előadó zenéje sincs egyik eszközömön sem, mégis az adathordozó megvásárlásakor meg kellett fizetnem egy olyan sarcot, amihez gyakorlatilag közöm nincs. lehetne olyan termékkategória, ami már átalánydíjként tartalmazza, hogy warezolhatsz is legálisan, meg egy olyan, amit nem terhel ilyen sarc, azoknak, akik nem warezolnak. no persze erre aztán várhatunk.

    “ez úgy lenne fair, hogy miután a táblagép után fizetem a jogdíjat, az arra vásárolt alkalmazás annyival olcsóbb legyen, hisz egy bizonyos részét már a gép vásárlásakor befizettem”
    mivel az ilyen adathordozó-adót az artisjus és így a magyar előadók miatt kell kifizetned, így abból csak a magyar zenei előadók adott része fog pénzt látni, de sem a magyar app fejlesztők, pláne a külföldiek tudtommal biztosan nem (esetleg a külföldi zenei előadók, de a fejlesztők tuti nem).

    @nagyger: “Az lenne a jogos, ha üreshordozó díj és egyéb “okos” módszerek helyett a szerzők/előadók a nekik járó jogos pénzeiket a valóságnak megfelelően megkapnák.
    nos igen, nagyjából ez lenne a jó. de egyszerűbb kollektívan mindenkit megbélyegezni azzal, hogy tolvaj, és így beszedni előre a pénzeket. csak azt nem veszik észre, hogy ezzel épp ők terelik a tömegeket afelé, hogy warezoljanak, pont emiatt, hogy már úgyis ki lett fizettetve mindez előre.

    @Put2: igen.

    @gunar: ezt az Apple-nél kell kijárni, hogy legyen egyfajta trial lehetőség, a fejlesztők ezzel semmit nem tudnak tenni. áthidaló megoldásnak kínálkozott az In-App Purchase, amit persze szintén kikerültek a warezolók. tehát volt lehetőség kipróbálásra, a warezoló közösség többsége azonban soha és semmiért nem akar fizetni, nekik tehát a trial lehetősége sem számít semmit. a fejlesztőnek meg csak plusz munka.

    az egyes alkalmazásokkal kapcsolatos reklamációt meg megteheted a fejlesztőik felé, hiszen ha kifizetted érte a pénzt, akkor van jogalapod reklamálni például az ilyen térkép-hibák kapcsán is. vagy maximum visszakérheted a pénzed.

  55. @Jadeye: Na igen van aki alapból nem fizet, ez tény, de ezek miatt azért nem kellene a JB-t megbélyegeznie senkinek, sőt a tört appokat sem, mert ott van pl a FileExplorer app ami van free és nem tudtam kipróbálni a céges NAS-t azzal erre mivel nem volt törve akkor (lehet azóta sem)
    lutrira kifizettem akkor azt 4 v 5€-t érte és kipróbáltam jó-e és szerencsém volt mert pont azt tette amit vártam tőle.
    Előtte sok free-vel kísérletezgettem, de egyik sem nyújtotta maradéktalanul azt amire szükség volt. Meg amit írtam ha frissül a fizetős app és szar lesz benne vmi akkor ha az egy sokak által használt app gyorsan javítják pl: viber
    de kérdem én hányan használják itt a groundwire appot? 8€ volt mikor vettem mert mint warezt ki tudtam próbálni és az végre tudta amit kerestünk, jött egy frissítés nem tudta használni pár kollégám mert nem akartak JB-t a telójukra, én az eődöt warezról visszaraktam és használtam míg javítottak!
    Az elmúlt pár évben volt néhány ilyen spec. dolog amire napokig keresgéltem megfelelő appot mire végre 1 jó lett és a nincsen warez akkor szórtam volna a pénzt hiába többször is.

  56. @Jadeye: Térkép hibára csak annyit, jeleztem az NNG-nek appon belül párat és kaptam rá választ is hogy “email cím és oda írjak” megtettem és semmi nem történt a következő 4 frissítésben sem javították ki, pedig az övék a TM térkép joga, mert megvették! Szóval maradok naviban a droidon ezért, mert ott én rakom össze amiből akarom és a legfrissebb térkép dolgozhat benne amit kiadtak, ha nem jó cserélem, nem kell várnom senkire.

  57. @gunar: a hibák kezelése fejlesztőtől függ.

    az Apple egy, az iOS 6 legelső verziója óta meglévő utcanév-hibát csak most, a 7.0.4 táján javított ki. nem nagy hiba, de érted, ha nem jelentik elegen, akkor nem üti meg a szintet ezek szerint.

    az NNG kapcsán meg akkor egyszerűen kérd vissza a pénzed, egy navigáció esetén tökéletes indok a hibás utcanév, stb.

  58. @Jadeye: A hibás utcanév az nem primo, az rosszabbat csinál, mert a KÖKI előtt a tilosban simán befordít mert arra tevezett, mostanra javult a helyzet mert már kerül egy nagyot, de legalább nem a tilosban, viszont érdekes módon az neki a gyors! 🙂 Mindegy ezzel még együtt lehet élni, pont ezért használom inkább adroidos (nem létező) Primot és abban minden olyan ahogy annak lennie kell, pedig érdekes módon a kettőnek szinte azonos a könyvtár szerkezete, pont ezért kell a JB mert amihez nem kell IOS-es appban licence azt a tört verzióban is, meg a fizetősben is néhol meg lehet változtatni, pl a szürke kockák (házak) lehetnek színesek és ablakosak, talán a HUD is belemegy valahogyan, viszont mivel a TMC (online 20€/év) licence-es nem fut benne hiába a tört verzió, mert csak azok futnak amik a törtben meg voltak véve, sajnos! Ergo itt megint csak hiányossága van még a wareznek is. 🙂

  59. @mrisz32: “Hú, de hülye vagy…”

    Nagyon magas fokon űzöd a kultúrát. Én lehülyéztelek, sértegettelek téged? Egyáltalán milyen alapon sértegetsz te itt másokat?

  60. @mrisz32: Most olvastam át tüzetesebben, mit is írtál, pláne, ahogy sértegetsz. Szánalmas vagy.

  61. Te véleményed és jogod ! Szerintem te vagy a szánalmas mivel eszed ágában sincs önkritikát gyakorolni ! Kérésem volt ti támadtatok ! Csak észt osztani vagytok itt semmi másért . A fórumokon segítik egymást az emberek de te nem vagy az a tipus! Csak egy önelégült barom ! .

  62. @mrisz32: akkor most ezt itt fejezzük be, mert konkrétan már semmi köze a cikkben foglaltakhoz. az eredeti, valójában részletesen le sem írt kérdésedre meg egy csomó tapasztalati válasz született már az evasi0n 7-ről szóló cikk hozzászólásaiban, érdemes lenne azt végignézned, és inkább ott kérdezni.

  63. Véletlenül (mivel azt hittem az én hibámból nem jelent meg a hozzászólásom) 2x is belinkeltem neked a cikket, amiben le van írva, hogy mit kell tenni. Ha nagyon nem vagy jártas a témában, javaslom többször átolvasni.

  64. @mrisz32: Olvassad már át, mikor sértegettelek? Nem találod? Hmm. akkor ki is a barom?
    Sosem volt szándékomban ész osztani, csak igyekszem az álláspontomat kifejteni. Nem hiszem, hogy ezért figyelembe kellene vennem az újabb sértegetésedet.

  65. Nagyger ! (@szajlensz: ez szép volt, grat 🙂 )
    Tessék ! Ez egyet értés ! Na befejeztem !

  66. @mrisz32: Hát, ha te ezt sértésnek veszed…
    Olvassad át a saját hozzászólásaidat inkább. Tudod, aki barmozik, okoskatörpözik, parasztozik, arogáns-ozik (sic!), kisbarmozik, alantasozik, idiótázik és hülyézik, arra szokás azt mondani, hogy másokat sérteget. (Az előbbiekben idéztem az egy hozzászólásodban előforduló sértő szavakból)

    Magam részéről befejeztem.

  67. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  68. @mrisz32, @nagyger: na akkor ezt itt zárjuk is le ezzel. innentől akkor az ehhez a témához nem tartozó összes hozzászólás törlésre kerül.

  69. Kedves Admin!
    Szeretném kérni az előző hozzászólásomból az emalcím törlését.
    Köszönöm

  70. Telefonon app-pal bem tudom megnyitni, mindig kilép. Ip4s ios: 7.0.4 nincs JB

    Viszont ez a téma megérne egy átfogó cikket:
    2008 óta láthat bele az iPhone-okba az NSA

  71. @vagamo: hosszú cikkek esetén egyes telefonok esetén elfogyhat a memória.

    a másik kapcsán: nem pont úgy van az, de türelem cikket terem.

  72. Sziasztok!

    Jól tudom, hogy egy bluetoothos autós kihangosítót (Jabra freeway) csak akkor tudok párosítani iPhonnal (3GS iOS6.1.3), ha JB-ek? (Ha igen, ez egy további magyarázat, hogy miért van létjogosultsága a JB-nek)

  73. @vagamo:

    ugyan ez van nálam is.-> de még így reggeli gyanánt azért elolvastam google chromael az ágyban.

    ->>>>>>>>>>>>>>>>>>

    Azért azt ne felejtsük el, hogy a legkevésbé sem a 0,89 -es appokkal van a gond, hanem a több 5-10eurósokkal.
    A fejlesztők nyílván nem a 0,89ből élnek meg,hanem az in game váráslásból, tehát ha te coinokat akarsz venni a játékban, ezt csak akkor teheted meg ha megveszed az appot.

    A másik hogy rengeteg appból nincs tesz verzió, lásd GTA San… 3GS készüléken had ne említsem meg mennyire akad…. Mivel sikerült kijailbreakelnem barátnőm 3GS készülékét, gondoltam amíg alszik jófej leszek és felrakom rá [mert nagy kedvence] a GTA-t gyorsan lehúztam ncoreról, feltoltam… joypaddal játszhatatlanul akad, ha az iránygombok vannak ott akkor valamivel jobb, de számomra játszhatatlan..

    Az én i4S-emen nem akad és természetesen értem hogy már elavult a hardver, hiszen 2008as eszközről van szó, de ha én megvehetek rá egy appot 5 euróért, akkor ugyan írják már oda hogy akadni fog e ezen és ezen a készüléken, ne kelljen már mindenféle videókat néznem róla, ahol a japánok kezében nem akad 3GS készüléken a GTA San, az én kezemben meg akad….

    Tehát a játékok programozásából már nehéz megélni és itt nem is a warez a gond hanem az igények.
    Az in game shop meg rohadt jó dolog, adja a lehetőséget hogy jobb legyélé “instant csalás”.

    A különböző navigációs programokat pedig szintén nem venném meg. Vagy a főnököm fizesse ki, vagy majd én akkor lehúzom valahonnan és felteszem, 20euró fölött mindennel ezt csinálom, legyen windows, mac, ios alkalmazás mindegy.

    És lehet jönni azzal hogy “ellopom a fejlesztő munkáját”, az lenne az ellopás ha a játék forráskódját lopnám el, nem pedig az hogy a munkájával játszok törten, úgy hogy rengeteg lehetőséget megfosztanak tőlem ezálltal [in game shop, sőt volt olyan játék ahol gamecenter, icloud tárolás és a többit is]

    Illetve még annyit, hogy a szoftver gyártó cégek mindig is tudták hogy fel fogják törni a munkájukat, ezzel számolni kell. Informatikusként tudom hogy napi több ezer exploitot fedeznek fel a hackerek, nincs olyan védelmi rendszer amin ne lehetne áthatolni, illetve azt már említenem sem kell, hogy jelenleg is nyilvánvalóan van hardveres exploit az új készülékekre, csak tartogatja a felfedezője olyan időszakra amikor nem tudnak szoftveres hibából már sehogy jailbreaket csinálni és akkor feldobja a lehetőséget, hogy srácok én már ekkor felfedeztem ezt és ezt a hibát, fejezzük be, dobjuk fel a netre és hajrá!

    Webfejlesztőként dolgozok, hobbiból játékszerverek szerver fájlainak programozásával, crackelésével foglalkozok, ezeket saját és baráti célra készítem, volt már rá példa hogy valaki más felhasználta a munkámat, de a bélyeget nem tudta róla leszedni, innentől kezdve ami engem promozik az nekem jó nem?! Ha valaki az álltalam kiadott programokat terjeszti, használja az engem jó érzéssel tölt el, ha a fejlesztők besírnának a 0,89es játékon, akkor a microsoft mit csinál amikor a 6200$-os license fel van crackelve? 😉

    http://www.kephost.com/images4/2014/1/3/a1_2014_1_3_rqhuj5lxrz.png

    További kellemes beszélgetést! És nem meg haragudni rám amiért leírtam amit! Nagyon szeretem a szifont mert piszok jók a cikkek és had ne mondjam hogy barátnőm mennyire utál engem amikor sorra vásárolom az appokat az appstoreban 😀

  74. @Skizo: tudtommal nem! Én IOS 6-al bőven tudtam bt-s fülest használni, minden gond nélkül

  75. @totopad:

    Akkor furi, mert hiába kapcsolom be a bluetoothot a 3GS-en, nem látja. Próbáltam egy 4S-el is (iOS 7.0.4), az jb-s és az simán megtalálta.

  76. Valaki meg tudja mondani hogy az ios7-es jailbreakre már miért nem lehet tört appokat tenni? Telóra se és ipadra sem.

  77. Nem, az én problémám még egyszer sem volt kitárgyalva. Fent van a jb, appsync és amikor itunesból rakom fel a tört appot, fel is megy, de folyamatosan telepítést ír és az ikonja halvány marad az eszközön. Na erre mi a megoldás?

  78. @Motyon: két megoldás is van:
    1. megveszed az adott appot.
    2. nem jó appsync-et tettél fel.

    sőt, plusz egy:
    3. felteszed a kérdésed az evasi0n 7-ről szóló cikknél, ahol már kitárgyalták sokan ezt a témát, és majd valaki válaszol.

    esetleg még egy:
    4. írsz egy levelet a fejlesztőknek, hátha küldenek egy redeem kódot…

  79. Appsync 7+ van nekem fent. Renden köszi megkérdezem ott is.


Add a Comment