fbpx Skip to content

Augusztus 7-én jelent meg egy új, semi-tethered jailbreak, ami a Phœnix nevet kapta, és azon 32-bites készülékek esetén használható, amelyeken iOS 9.3.5 fut. Ezt ismét a Cydia Impactor használatával lehet feltenni.

Az új jailbreak használata továbbra is jelentősen eltér az “egygombos” megoldásoktól, mert szükség van hozzá egy Apple ID-ra egy tanúsítványhoz, hogy a jailbreaket ténylegesen végrehajtó app települhessen. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A Phœnix technikailag egy app telepítését igényli, amit alá kell írni egy tanúsítvánnyal. Abban az esetben, ha az Apple ID-nk segítségével sosem regisztráltunk ingyenes vagy fizetős fejlesztői fiókot a developer.apple.com alatt belépve, akkor a jelek szerint csak 7 napig érvényes tanúsítványt kapunk. Ennek eredményeként, mivel a Phœnix appot a készülék újraindítása után minden esetben le kell futtatni ahhoz, hogy a jailbreak újból aktív legyen, egy hét elteltével már a tanúsítvány lejárta miatt ezt az iOS megakadályozná.

Korábban a Pangu és a Yalu esetén hasonló esetben azt a megoldást írták, hogy ilyenkor egyszerűen telepítsük újra az appot, ami akkor egy friss tanúsítványt kap, újabb 7 nappal. Ez most is működni fog.

Ennek a módszernek a használata esetén az app telepítését és aláírását a Saurik által fejlesztett Cydia Impactor végzi el, ami esetén szintén meg kell adni az Apple ID-t és annak jelszavát a tanúsítvány lekéréséhez. Saurik pedig már egy elég régi motoros a jailbreakes közösségben, így amikor a Cydia Impactor azt állítja, hogy sem az Apple ID-t, sem a jelszót nem menti el, akkor neki ezt el is lehet hinni. (Akik ezt ettől függetlenül inkább nem szeretnék megtenni, azok készítsenek erre a célra egy teljesen új Apple ID-t.)

A teendőnk annyi, hogy letöltjük a Cydia Impactort a számítógépre, elindítjuk, csatlakoztatjuk a készüléket – és figyelmen kívül hagyjuk az androidos rootolás lehetőségét:

Ezután a Phœnix oldaláról letöltjük a legfrissebb Phoenix.ipa fájlt, és ezt ráhúzzuk a Cydia Impactor ablakára, ami először feldobhat egy figyelmeztetést, hogy amennyiben a fejlesztői fiókunk alatt már léteznek tanúsítványok, azok ezzel a lépéssel visszavonásra kerülnek, és egy új generálódik helyettük:

cydia-impactor-mac-03

Ha ezt a figyelmeztetést leokézzuk, akkor elkéri az Apple ID-t és annak jelszavát:

cydia-impactor-mac-04 cydia-impactor-mac-05

A jelszó megadása után a Cydia Impactor elvégzi a dolgát, lekéri a tanúsítványt az Apple-től, aláírja az appot, és megjelenik a készülékünkön a Phoenix ikonja. Erre rá kell nyomni, és engedélyeznünk kell a tanúsítványunkat, majd a következő lépés a Prepare For Jailbreak, ami után kicsivel később a készülék grafikus felülete újratölt (respring), immár a Cydia ikonjával a főképernyőn.

Ha a készüléket újraindítjuk, a jailbreak aktiválásához ismét el kell indítani az appot, és abban a Kickstart Jailbreak opciót választani.

Elképzelhető, hogy az Apple ID és jelszó megadása után olyan hibaüzenetet dob a Cydia Impactor, mint mondjuk a provision.cpp:150. Ez még akár normálisnak is tekinthető, mert várhatóan sokkal több a jailbreakelő, mint amennyi tényleges fejlesztő egyszerre akarna tanúsítványt generáltatni, így az Apple szerverei túlterheltek lehetnek. Ebben az esetben próbáljuk meg később újból.

Meddig működhet ez így?

Az Apple szempontjából ez továbbra is egy nemkívánatos dolog, mint egyébként bármi, ami a jailbreakhez kapcsolódik. Így kicsit előreszaladva még az is lehet, hogy visszaállítják a régi rendszert, amikor csak fizetős fejlesztői fiókkal lehetett közvetlenül a készülékre lefordítani egy fejlesztés alatt álló appot. Már ez a 7 napos érvényességi idő is szigorítás, amit az Apple pár kattintással levehet 1 naposra, aztán pedig adott esetben korlátozhatja is az adott Apple ID-t, ha túl sokszor kér le valaki tanúsítványt anélkül, hogy az App Store-ba beküldene jóváhagyásra bármit is.

Mindenesetre ezt a korábbi, hasonló megoldások megjelenése óta a jelek szerint még azóta sem lépték meg, de sosem lehet tudni.

Fontos tudnivalók

A fentiekben leírt megoldás a fejlesztő oldalán olvasható információk alapján csak az alábbi, 32-bites készülékek esetén működik:

  • iPhone 4s
  • iPhone 5
  • iPhone 5c
  • iPad 2
  • iPad 3
  • iPad 4
  • iPad mini (1. generációs)
  • iPod touch (5. generációs)

A 32-biten túl a másik feltétel, hogy a készüléken iOS 9.3.5 legyen. Ha ezen két feltétel együttesen nem teljesül, nem fog működni a jailbreak.

Azoknak a készülékeknek az esetén, amelyek frissíthetők iOS 10-re (mint például az iPhone 5, 5c, iPad 4), az Apple már nem írja alá az iOS 9.3.5-öt, így azt már visszatenni vagy korábbi verzióról arra frissíteni sem lehet. Ezeknél a készülékeknél ha bármi esetben restore lenne szükséges, akkor már csak a 10.3.3-at (vagy az iOS 11 bétáját) lehet majd feltenni, arra pedig egyelőre nem érhető el ez a jailbreak.

Azoknál a készülékeknél, amelyekre a 9.3.5 a jelenlegi utolsó firmware, az előbbi probléma értelemszerűen nem áll fenn.

A Cydia Impactor elérhető macOS, Windows és Linux esetén is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Erről a videóról mi a vélemény ? Elméletileg 10.3.3-at lehet jailbreakelni…
    [Link törölve.]

  2. @Nrbrtbgg: természetesen kamu. egyrészt: https://szifon.com/2013/01/31/gyakori-kerdesek-melyek-a-jailbreaket-fejleszto-csapatok-hivatalos-oldalai/

    másrészt nincs olyan, hogy az App Store-ban jóváhagyott appba elrejtették a Cydiát. a jailbreak nem egyenlő a Cydia appal, a Cydia csak egy grafikus csomagkezelő, ha leforgatod magadnak, jailbreak nélkül is fel tudod tenni, de nyilván nem fog működni, mert nem lesz mögötte a jailbreak és az APT.

  3. Végre! iPhone 4S-emet ismét használhatóvá tudtam tenni az iOS 6.1.3-al.

  4. @Teewine:
    Szia ennek van leirása valahol hogyan kell? Köszönöm

  5. @Jadeye:
    Köszönöm de sajnos se mac se linux 🙁

  6. @mephikeone:
    esetleg valami windows-os verzió?

  7. @mephikeone:
    Sikerült de nem tudnam megegyszer megcsinálni :)))

  8. “http-osx.cpp:131
    A server with the specified hostname could not be found.”
    Ennél is várni kell, mint a “provision.cpp:150”-nél?

  9. Igen 🙂

  10. Nos, Phoenix szerint: “Your iPad2,1 is jailbroken. You may launch Cydia from the home screen.” Csak éppen sehol sincsen Cydia… a wifi-t meg nem tudom bekapcsolni. Már elvileg sokszor sikeresen lefutott a Phoenix, de semmi új. Ötlet?

  11. Szuperek vagytok, hogy leközöltétek ezt a hírt. Én már teljesen feladtam, hogy 9.3.5 JB után kutakodjak és most végre itt van. Tegnap vissza is állítottam a 4S-t 6.1.3-ra. Szeretlek Szifon!


Add a Comment