fbpx Skip to content

Október 15-én jelent meg egy új, semi-tethered jailbreak, ami a Saïgon nevet kapta, és jelenleg az iOS 10.2.1-et képes jailbreakelni az iPhone 6 és 6 Plus, az iPhone SE, az iPhone 6s és az iPad Air 2 Wi-Fi készülékek esetén. Ezt ismét a Cydia Impactor használatával lehet feltenni.

Az új jailbreak használata továbbra is jelentősen eltér az “egygombos” megoldásoktól, mert szükség van hozzá egy Apple ID-ra egy tanúsítványhoz, hogy a jailbreaket ténylegesen végrehajtó app települhessen. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A Saïgon a legutóbbi jailbreakeknél már megszokott módon technikailag szintén egy app telepítését igényli, amit alá kell írni egy tanúsítvánnyal. Abban az esetben, ha az Apple ID-nk segítségével sosem regisztráltunk ingyenes vagy fizetős fejlesztői fiókot a developer.apple.com alatt belépve, akkor a jelek szerint csak 7 napig érvényes tanúsítványt kapunk. Ennek eredményeként, mivel a Saïgon appot a készülék újraindítása után minden esetben le kell futtatni ahhoz, hogy a jailbreak újból aktív legyen, egy hét elteltével már a tanúsítvány lejárta miatt ezt az iOS megakadályozná.

Korábban a Pangu, a Yalu illetve a Phœnix esetén hasonló esetben azt a megoldást írták, hogy ilyenkor egyszerűen telepítsük újra az appot, ami akkor egy friss tanúsítványt kap, újabb 7 nappal. Ez most is működni fog.

Ennek a módszernek a használata esetén az app telepítését és aláírását a Saurik által fejlesztett Cydia Impactor végzi el, ami esetén szintén meg kell adni az Apple ID-t és annak jelszavát a tanúsítvány lekéréséhez. Saurik pedig már egy elég régi motoros a jailbreakes közösségben, így amikor a Cydia Impactor azt állítja, hogy sem az Apple ID-t, sem a jelszót nem menti el, akkor neki ezt el is lehet hinni. (Akik ezt ettől függetlenül inkább nem szeretnék megtenni, azok készítsenek erre a célra egy teljesen új Apple ID-t.)

A teendőnk annyi, hogy letöltjük a Cydia Impactort a számítógépre, elindítjuk, csatlakoztatjuk a készüléket – és figyelmen kívül hagyjuk az androidos rootolás lehetőségét:

Ezután a Saïgon oldaláról letöltjük a legfrissebb Saïgon.ipa fájlt, és ezt ráhúzzuk a Cydia Impactor ablakára, ami először feldobhat egy figyelmeztetést, hogy amennyiben a fejlesztői fiókunk alatt már léteznek tanúsítványok, azok ezzel a lépéssel visszavonásra kerülnek, és egy új generálódik helyettük:

cydia-impactor-mac-03

Ha ezt a figyelmeztetést leokézzuk, akkor elkéri az Apple ID-t és annak jelszavát:

cydia-impactor-mac-04 cydia-impactor-mac-05

A jelszó megadása után a Cydia Impactor elvégzi a dolgát, lekéri a tanúsítványt az Apple-től, aláírja az appot, és megjelenik a készülékünkön a Saïgon ikonja. Erre rá kell nyomni, és engedélyeznünk kell a tanúsítványunkat, majd a következő lépés a Jailbreak gomb megnyomása, ami után kicsivel később a készülék grafikus felülete újratölt (respring), immár a Cydia ikonjával a főképernyőn.

Ha a készüléket újraindítjuk, a jailbreak aktiválásához ismét el kell indítani az appot, és abban a Jailbreak opciót választani.

Elképzelhető, hogy az Apple ID és jelszó megadása után olyan hibaüzenetet dob a Cydia Impactor, mint mondjuk a provision.cpp:150. Ez még akár normálisnak is tekinthető, mert várhatóan sokkal több a jailbreakelő, mint amennyi tényleges fejlesztő egyszerre akarna tanúsítványt generáltatni, így az Apple szerverei túlterheltek lehetnek. Ebben az esetben próbáljuk meg később újból.

Meddig működhet ez így?

Az Apple szempontjából ez továbbra is egy nemkívánatos dolog, mint egyébként bármi, ami a jailbreakhez kapcsolódik. Így kicsit előreszaladva még az is lehet, hogy visszaállítják a régi rendszert, amikor csak fizetős fejlesztői fiókkal lehetett közvetlenül a készülékre lefordítani egy fejlesztés alatt álló appot. Már ez a 7 napos érvényességi idő is szigorítás, amit az Apple pár kattintással levehet 1 naposra, aztán pedig adott esetben korlátozhatja is az adott Apple ID-t, ha túl sokszor kér le valaki tanúsítványt anélkül, hogy az App Store-ba beküldene jóváhagyásra bármit is.

Mindenesetre ezt a korábbi, hasonló megoldások megjelenése óta a jelek szerint még azóta sem lépték meg, de sosem lehet tudni.

Fontos tudnivalók

Az első feltétel, hogy a fentiekben leírt megoldás a fejlesztő oldalán olvasható információk alapján csak az alábbi készülékek esetén működik:

 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 6s
 • iPad Air 2 Wi-Fi

A másik feltétel, hogy a készüléken iOS 10.2.1 legyen. Ha ezen két feltétel együttesen nem teljesül, nem fog működni a jailbreak.

Az Apple már régóta nem írja alá az iOS 10.2.1-et, így azt már visszatenni vagy korábbi verzióról arra frissíteni sem lehet. Ezeknél a készülékeknél ha bármi esetben restore lenne szükséges, akkor jelenleg már csak a 11.0.3-at (vagy az iOS 11.1 bétáját) lehet majd feltenni, arra pedig egyelőre nem érhető el ez a jailbreak.

A Cydia Impactor elérhető macOS, Windows és Linux esetén is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

 1. Jó lenne a 11-re is valami mert ebben sem mutat nagyot az Apple. Pl. Videó rögzítés közben ki/be kapcsolni a vakut vagy mondjuk ugyan így rögzítés közben nincs autó fókusz. Ezek olyan alapvető dolgok hogy nem tudom felfogni hogy miért nem lehet ilyen dolgokat beépíteni vagy kapcsolhatóvá alakítani…..

 2. Olyan reg hasznaltam mar jailbreaket hogy mar nem is tudom mi ertelme van mire jo :). Hittem hogy nem lehet meglenni nelkule de tevedtem es az elhagyasa nem okozott traumat :).

 3. @f.istvan: Nem tévedtél, csak már idejét múlta a dolog. Anno tényleg nem lehetett meglenni nélküle, mert az i3GS és i4 időkig olyanokkal szívott az ember, hogy még a hiváslistából sem lehetett a bejegyzéseket egyenként törölni, a komolyabb dolgokról meg ne is beszéljük. Az Apple az évek során szépen adaptálta a legtöbb hasznos fícsört és így a JB szükségessége megmaradt azonak, akik valami spéci dologra használják az iOS-t vagy tört szoftverekre vágynak.

 4. Én egyedül a hívás rögzítésére használom semmi másra csak azért várom hogy megjelenjen

 5. A videó közbeni vaku kapcsolhatóságot már megírtam 2x is és látod benne is van…. olyanok mint a f@szom nyáron szalma kalapban

 6. De lehet meg kene írni nekik mégegyszer mostmár az autó focussal együtt…. hol is lehet ezt megtenni Jadeye? Már nem tudom melyik posztban csatoltad mostanság

 7. @Nrbrtbgg: fentebb linkeltem az előző válaszomban. vagy bugreport.apple.com.

 8. Én az i6-omig használtam jb-t, sőt, ha valamikor a z IOS 11-et törni fogják, akkor tuti a 8 Plus-ra is felteszem. Millió egy tweak van, amit imádtam jb alatt (camera tweak, youtube++, netflix, spotify kiegészítők, csakhogy párat említsek).
  Nekem hiányzik, hisz 9 év után kb moit elöször kell nélkülöznöm a megszokott dolgaimat.

 9. Nekem is hiányzik a jb viszont használok egy pár olyan appot aminél ki lehet katszani hogy működjön jb vel viszont itt a biztonság fontosabb pl Smart bank alkalmazás

 10. @Jadeye köszi írtam nekik egy kis szösszenetet. Fogok kapni az emailemre valami visszajelzést hogy olvasták vagy valami?

 11. @Nrbrtbgg: nem feltétlen válaszolnak, hacsak nem a bugreport oldalon küldted be, bár még ott sem mindig, például ha duplicate-nek ítélik mondjuk, akkor csak lezárják.

 12. Ha tudtam volna, hogy az utolsó normális jailbreak a 9.0.2-vel volt, akkor meghagytam volna a 6s pluszt.. És nem vettem volna 7est… 🙁 Lasan 1,5 éve nincs jailbreak.. Most vagy van egy kib@szott kém az Jailbreak programozoi közt, aki az Applenek adja az infokat, vagy nincs egy normális programozó sem, aki kitudná nyitni… De még inkább arra gondolok, hogy összeálltak az Apple-el a jailbreakesek, és a zsebükbe csusszan pár dodo ???????????????????? és eladják a lelküket is, csakhogy s@gget nyaljasanak…

 13. @Put2: JB-nél mindig úgy kell készülni, mint egy Rolling Stones koncertnél, sosem tudhtatod, hogy lehet, hogy utoljára látod őket….

 14. Totopad: Igaz… Volt egy olyan érzésem, hogy na! Nem kéne elsietni… Aztán sajnos azóta is csak várom a csodát.. Az i6-osoknak legalább van alternatívájuk, persze ha nem siették el a dolgokat. És már a 11es csücsül a telefonjukon.. Akkor várhatnak egy darabig…

 15. A két eves 6s -emet mar egyszer kicsereltek anno 9es ios volt torve rajta, utana kihuztam a vegeig, mert mondom ha kicserelik jb buko, aztan lejarat elott leadtam, kicsereltek, 10.2 vel visszajott … most nyar vegen megint lekellett adnom, aztn megint igy jott vissza, hogy 10.2 vel fodarab csere utan… jol bemakkoltam, aztan most van ra egy ev garim 🙂 de akkor ovni es vihyazni kell ra


Add a Comment