fbpx Skip to content

Január 12-én jelent meg egy új, semi-tethered jailbreak, ami az Electra nevet kapta, és jelenleg az iOS 11.0-11.1.2 verziókat képes jailbreakelni az összes, ezeket a verziókat futtató készülék esetén. Ezt ismét a Cydia Impactor használatával lehet feltenni.

Az új jailbreak használata továbbra is jelentősen eltér az “egygombos” megoldásoktól, mert most is szükség van hozzá egy Apple ID-ra egy tanúsítványhoz, hogy a jailbreaket ténylegesen végrehajtó app települhessen. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

Az Electra a legutóbbi jailbreakeknél már megszokott módon technikailag szintén egy app telepítését igényli, amit alá kell írni egy tanúsítvánnyal. Abban az esetben, ha az Apple ID-nk segítségével sosem regisztráltunk ingyenes vagy fizetős fejlesztői fiókot a developer.apple.com alatt belépve, akkor a jelek szerint csak 7 napig érvényes tanúsítványt kapunk. Ennek eredményeként, mivel a jailbreakelő appot a készülék újraindítása után minden esetben le kell futtatni ahhoz, hogy a jailbreak újból aktív legyen, egy hét elteltével már a tanúsítvány lejárta miatt ezt az iOS megakadályozná.

Korábban a Pangu, a Yalu, a Phœnix, a Saïgon és a h3lix esetén hasonló esetben azt a megoldást írták, hogy ilyenkor egyszerűen telepítsük újra az appot, ami akkor egy friss tanúsítványt kap, újabb 7 nappal. Ez most is működni fog.

Ennek a módszernek a használata esetén az app telepítését és aláírását a Saurik által fejlesztett Cydia Impactor végzi el, ami esetén szintén meg kell adni az Apple ID-t és annak jelszavát a tanúsítvány lekéréséhez. Saurik pedig már egy elég régi motoros a jailbreakes közösségben, így amikor a Cydia Impactor azt állítja, hogy sem az Apple ID-t, sem a jelszót nem menti el, akkor neki ezt el is lehet hinni. Ha pedig kétlépéses hitelesítést használunk, akkor hozzunk létre alkalmazásjelszót ehhez. (Akik ezt ettől függetlenül inkább nem szeretnék megtenni, azok készítsenek erre a célra egy teljesen új Apple ID-t.)

A teendőnk annyi, hogy letöltjük a Cydia Impactort a számítógépre, elindítjuk, csatlakoztatjuk a készüléket – és figyelmen kívül hagyjuk az androidos rootolás lehetőségét:

Ezután az Electra oldaláról letöltjük a legfrissebb IPA fájlt, és ezt ráhúzzuk a Cydia Impactor ablakára, ami először feldobhat egy figyelmeztetést, hogy amennyiben a fejlesztői fiókunk alatt már léteznek tanúsítványok, azok ezzel a lépéssel visszavonásra kerülnek, és egy új generálódik helyettük:

cydia-impactor-mac-03

Ha ezt a figyelmeztetést leokézzuk, akkor elkéri az Apple ID-t és annak jelszavát:

cydia-impactor-mac-04

cydia-impactor-mac-05

A jelszó megadása után a Cydia Impactor elvégzi a dolgát, lekéri a tanúsítványt az Apple-től, aláírja az appot, és megjelenik a készülékünkön a Electra ikonja. Erre rá kell nyomni, és engedélyeznünk kell a tanúsítványunkat, majd a következő lépés a Jailbreak gomb megnyomása, ami után kicsivel később a készülék grafikus felülete újratölt (respring).

Ha a készüléket újraindítjuk, a jailbreak aktiválásához ismét el kell indítani az appot, és abban a Jailbreak opciót választani.

Mint minden ilyen jailbreak esetén, most is elképzelhető, hogy az Apple ID és jelszó megadása után olyan hibaüzenetet dob a Cydia Impactor, mint mondjuk a provision.cpp:150. Ez jellemzően akkor fordul elő, ha sokkal több a jailbreakelő, mint amennyi tényleges fejlesztő egyszerre akarna tanúsítványt generáltatni, így az Apple szerverei túlterheltek lehetnek. Ebben az esetben próbáljuk meg később újból.

Meddig működhet ez így?

Az Apple szempontjából ez továbbra is egy nemkívánatos dolog, mint egyébként bármi, ami a jailbreakhez kapcsolódik. Így kicsit előreszaladva még az is lehet, hogy visszaállítják a régi rendszert, amikor csak fizetős fejlesztői fiókkal lehetett közvetlenül a készülékre lefordítani egy fejlesztés alatt álló appot. Már ez a 7 napos érvényességi idő is szigorítás, amit az Apple pár kattintással levehet 1 naposra, aztán pedig adott esetben korlátozhatja is az adott Apple ID-t, ha túl sokszor kér le valaki tanúsítványt anélkül, hogy az App Store-ba beküldene jóváhagyásra bármit is.

Mindenesetre ezt a korábbi, hasonló megoldások megjelenése óta a jelek szerint még azóta sem lépték meg, de sosem lehet tudni.

Fontos tudnivalók

Ez a jailbreak a fejlesztő oldalán olvasható információk alapján nem tesz fel Cydiát, így elsősorban a tweakek illetve a témák fejlesztői számára van, a hétköznapi emberek számára nincs igazán értelme.

Frissítés: A jailbreak immár tartalmazza a Cydiát is, viszont saurik repo-jából kompatibilitási hibák miatt nem telepíthető semmi, ezt a jailbreak meg is akadályozza. Az Electra ugyanakkor feltelepíti az Anemone nevű kiegészítőt, amivel a rendszer megjelenése módosítható a letöltött témákkal – bár ezeket a témákat jelenleg manuálisan, SSH-n keresztül tudjuk a készülék megfelelő mappájába másolni. További csomagok, amiket feltelepít a jailbreak: libsubstitute, Preference Loader, SSH, SCP, SFTP és GNU Command line utilities.

Az Apple már nem írja alá a jailbreak által támogatott iOS-verziókat, így ha bármi okból restore-ra kényszerülünk, akkor a 11.2-nél korábbi verziót már nem fogunk tudni visszatenni. Az Apple által aláírt verziókat itt ellenőrizhetjük: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

A Cydia Impactor elérhető macOS, Windows és Linux esetén is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. Rossz az Electra-ra mutató link. H3lix oldalára mutat.

  2. Sziasztok.
    Van meg bármi értelme a JB-nek?

  3. Ezzel a futurerestore-al vagy mivel se lehet telepíteni a 11.1.2-t 11.2.2-ről mentett SHSH-val?

  4. Ezzel is működik a hét napos korlát automatikus újraindítása?

  5. Próbálta már valaki? akkor még ez sem telepít fel Cydia-t?

  6. @stei: ne haragudj, de amúgy te végigolvastad a cikket?

  7. Igen végig de a cikkben ott van hogy a cydia ikont felteszi, viszont azt irjátok hogy a fejlesztôi oldalon azt irják hogy nem tesz fel cydiát.

  8. @stei: nem tesz fel Cydiát, az ikonját sem teszi ki, az ikonra vonatkozó fél mondat véletlenül maradt ott. töröltük.

  9. Az a fránya copy-paste betréfálkodik ☺
    Kár amúgy, hogy manapság már nem divat aktuális ios verzióra fejleszteni jb-t. Nem mintha mondjuk annyira kellene, de így esélyem sincs kipróbálni, hogy mi lenne ha, mert csak egy talánra nem fogok heteket várni a frissítéssel.

  10. Ha ezt én most megcsinálom… Akkor 5s-re vissza tudok rakni régebbi iOS verziókat?

  11. @Jecy: Pont ez nekem is a bajom. Anno mindig az aktuális iOS verzióra jöttek ki a JB-k, már ezért is érdemes volt frissíteni. Erre most az egyik készülékemen 11.2.2 van, a másikon meg 10.3.3, és egyiket se lehet jailbreakelni, mert jelenleg nincs rájuk JB. 🙁

    @keresztes.k: Persze, hogy van. Vannak olyanok, akik szeretnek turkálni az appok fájljaiban, vagy átszerkesztenék a sandboxokban tárolt dolgokat, esetleg futás közben átírnák a memóriát egy-két appnál. Vannak, akik rögzítenék a telefonbeszélgetéseiket ilyen-olyan okokból. Vannak, akik Apple által nem támogatott kiegészítőkkel használnák a készüléküket.

    @mtomi95: Természetesen nem, mert azokat az Apple már nem írja alá, és ezt az aláírást már szimulálni sem lehet egy ideje. Ezen kívül pedig ha a futó iOS van jailbreakelve, az miben segítene egy új iOS telepítésében, aminek az első lépése az, hogy törli az előző iOS-t? 🙂

  12. @keresztes.k nincsen. Jelenleg nem lézezik semmi hozzá, semmilyen app/mod/utility ami működne. Mire lesz bármi értelmes, az hetek-hónapok. És még ha lesz is, akkor is csak egy elavult és biztonsági résekkel teli régi rendszerre leszel ráutalva, amit az Apple azóta már ötvenszer javított/foltozott/optimalizált.

  13. Én használnám ha lenne egy nem 7 naponta ujitando és jól működne. Hívás rögzítő, torrent illetve egy-két apróbb hasznos tweak miatt.

  14. Ennek amúgy mi értelme ? Van kiadott JB Dec 27. óta, erre most kiadnak egy alternatívát ugyan azzal a funkcionalitással meg ugyan azokra a verziókra… persze Cydia még mindig nyista…
    Ennek így nemigazán van értelme… kijön egy egy IOS verzió, 1-2 hónap mire van JB aztán 1-2 hónap h legyen Cydia és újabb 1-2 hónap h legyen bármi app ami naprakész.
    Ezekkel a tényezőkkel hátrébb tartunk mint 2011-ben. Mivel IOS azóta sem fejlődött számottevően… (És most a funkciókészletre gondolok)
    Hányingerem van attól is, hogy minden pukkra van pakolva reklámmal…

  15. @Jadeye: Nem Jbről beszélek, meg nem is a hivatalos oldalakról, hanem az appok amiket letöltök Store-ból meg a warezStore-okból, orrba szájba dobálja minden a manga grafikás keleti reklám szemetet. Régen ilyen nem volt, plusz rengeteg olyan adatbázis volt ahonnét a legutolsó legnévtelenebb appokat is le lehetett tölteni… Most az app kategóriák top-jai benne vannak az ismert “installous” alternatívákban azt cső… Olyan érzésem van mintha újra iPhone 3G korszakot élnénk. 4000 forintot meg nem fogok fizetni egy 10 megás appért aminek kétséges a működése.
    Azért 2018-ban ennél jóval többet vártam pláne az apple-től 3 év kihagyás után. Nem látom a Store-ban azt a kontrollt sem mint 2010-2011-ben, felhígult, tele van kacat appal. Az egész ökoszisztéma nem hozza a 7 évvel ezelőtti minőséget. 🙁

  16. @Gomb: hát de mégis mit vársz a tört appoktól? hogy pusztán szívjóságból fogja bárki neked ingyen adni? örülhetsz, ha csak reklámokkal nyomják tele, és nem mással.

  17. @Jadeye: Mint írtam a Store-ból töltöttek is reklámoznak… de ettől függetlenül régen a crackelt appokban sem volt semmi adalék. És igen, egyéb platformokon puszta szívjóságból szoktak a crackerek tört appokat releaselni, esetleg a gyűjtő oldalon elhelyezett reklámokból profitálni. Hova tűntek az app gyűjtő oldalak ? Oké, hogy megtalálod, de még a google sem az első találatok közé teszi mert olyan kicsi a látogatottság, és még az adatbázis is kicsi. Ez az egész IOS meg JB közösség úgy hanyatlik ahogy van. Annó itt sem 5-10 komment volt a posztok alatt…

    ” Megjelent az evasi0n – untethered jailbreak iOS 6-ra!
    Jadeye hírek, jailbreak 2013. február 04. 18:09 560 hozzászólás “

  18. @Gomb: az Apple érthető módon már évek óta aktívan fellép az ilyen oldalak ellen, ahonnan tört appokat tudsz letölteni. ezért nincsenek app gyűjtő oldalak. a jailbreaktől önmagában korábban sem tudtál tört appot telepíteni, az új módszereknél meg már eleve nem is kell jailbreak.

    évekkel ezelőtt rengeteg olyan funkció volt elérhető csak jailbreak után, ami azóta már a rendszer része. a jailbreak ellen is aktívan tesz az Apple, de ez már a kezdetek óta így van, most sincs másképp.

  19. Ha hívás rögzítés menne Jailbrake nélkül akkor igazából számomra tök lényegtelen lenne.

  20. @stei: nem fog menni, mert a beszélgetés másik résztvevőjének tudomása nélküli hívásrögzítés törvényileg is tiltott a legtöbb országban.

    a legparasztabb módszer ugyanakkor továbbra is működik: kihangosítod, és egy másik készülék hangrögzítő appjával felveszed.

  21. @Jadeye: Igen a fent említett dolgokkal mind tisztában vagyok, csak baromira nem kellett volna így elzárni a csapot, Jobs korában mindig csurgott. Ha akarták volna akkoriban is rálehetett volna gyúrni arra, hogy a következő verzió feltörhetősége olyan távlatra növekedjen, hogy mire van törés jön az új hardware vagy még előbb. Az IOS eszközök talán 2-5% (mennyi lehet ?) lehetett jailbrakelve fénykorában, és szerintem nekik sokkal kevesebb kárt/hátrányt okozna mint amennyi innovációt adhatott volna.

  22. Na mondjuk nem azért az 5 forintért de épp a xiaomi miért tudta beépíteni a gyári romjába amivel hivatalosan megveszed a telefont a hivas rögzítőt? Az már az user saját felelőssége hogy mit csinál a hangfelvétellel. Továbbá az ios még mindig nem jutott el arra a szintre hogy videó rögzítés közben legyen auto focus vagy szintén rögzítés közben ki/be lehessen kapcsolni a vakut. Ezekre már írtam jegyet az applenek de le se szarkák így viszont marad a fikázás….

  23. Működik az AudioRecorder!!! Limneos frissítette és nagyon egyszerű telepíteni.
    Csak a fránya 7 napos lejárat ne lenne.
    Nekem ennyire volt szükségem a jailbreak-re.
    Eddig hibátlan.

  24. Ja igen. Iphone x ios 11.1.2
    Call recorder

  25. Már csak az Extender-nek kell frissülnie a 7 napos hitelesítés miatt és ismét szuper a jailbreak

  26. iOs 11.0-ra nincs is Cydiát tartalmazó JB? Azt írod tweak-ekhez jó, két dologhoz nagyon hozzászoktam az évek alatt, a Swipeselection és a ti Magyar billentyűzet kiegészítőtök, ezeket nem lehet más módszerrel feltenni?

  27. @crampus: jelenleg nincs Cydia rá. a billentyűzet fix manuálisan megcsinálható, mert csak adott fájlt kell felülírni a fájlrendszerben. viszont megfelelő eszköz és ugye Cydia hiányában nem teszteltük, valóban működne-e iOS 11-en vagy sem, mert lehet, hogy változtatott az Apple a billentyűzetek fájljain.

  28. Köszönöm, akkor várok rendületlenül… és nem frissítek:)

  29. Van esetleg valami információ,hogy mikor érkezik vagy egyáltalán lesz e jb iOS 11.2.1-re? 🙂 Egy Semi-tetherednek is örülnék,csak nincs semmi adat róla.

    Üdv
    halaszlaci

  30. Sziasztok!

    Először is Kellemes Ünnepeket!

    Lesz esetleg vmikor itt az oldalon olyan leírás ami az electra törlését írja le?

  31. @Elims: nyomsz egy restore-t iTunes-szal.

  32. Csak akkor repül a 11-es rendszer. 🙁

  33. Köszi!!


Add a Comment