fbpx Skip to content

Az iOS 12.1.2-re már jelent meg korábban jailbreak, de az unc0ver névre hallgató eszköz csak az A11-es processzorral bezáróan működött. A ma megjelent Chimera viszont ezzel szemben már az összes olyan készüléket képes jailbreakelni, ami minimum iOS 12.0-ra, de maximum 12.1.2-re lett frissítve, és ezt is a Cydia Impactor használatával lehet feltenni.

Az új jailbreak az utóbbi években már megszokott módszert követi: most is szükség van hozzá egy Apple ID-ra egy tanúsítványhoz, hogy a jailbreaket ténylegesen végrehajtó app települhessen. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A Chimera tehát technikailag most is egy app telepítését igényli, amit alá kell írni egy tanúsítvánnyal. Abban az esetben, ha az Apple ID-nk segítségével sosem regisztráltunk ingyenes vagy fizetős fejlesztői fiókot a developer.apple.com alatt belépve, akkor csak 7 napig érvényes tanúsítványt kapunk. Ennek eredményeként, mivel a jailbreakelő appot a készülék újraindítása után minden esetben le kell futtatni ahhoz, hogy a jailbreak újból aktív legyen, egy hét elteltével már a tanúsítvány lejárta miatt ezt az iOS megakadályozná. Ilyenkor egyszerűen telepítsük újra az appot, ami akkor egy friss tanúsítványt kap, újabb 7 nappal.

Ennek a módszernek a használata esetén az app telepítését és aláírását a Saurik által fejlesztett Cydia Impactor végzi el, ami esetén szintén meg kell adni az Apple ID-t és annak jelszavát a tanúsítvány lekéréséhez. Saurik pedig már egy elég régi motoros a jailbreakes közösségben, így amikor a Cydia Impactor azt állítja, hogy sem az Apple ID-t, sem a jelszót nem menti el, akkor neki ezt el is lehet hinni. Ha pedig kétlépéses hitelesítést használunk, akkor hozzunk létre alkalmazásjelszót ehhez. (Akik ezt ettől függetlenül inkább nem szeretnék megtenni, azok készítsenek erre a célra egy teljesen új Apple ID-t.)

A Cydia Impactor használata

A teendőnk a már ismert módon most is csak annyi, hogy letöltjük a Cydia Impactort a számítógépre, elindítjuk, csatlakoztatjuk a készüléket. Ezután a Chimera oldaláról letöltjük a legfrissebb IPA fájlt, és ezt ráhúzzuk a Cydia Impactor ablakára, ami először feldobhat egy figyelmeztetést, hogy amennyiben a fejlesztői fiókunk alatt már léteznek tanúsítványok, azok ezzel a lépéssel visszavonásra kerülnek, és egy új generálódik helyettük:

cydia-impactor-mac-03

Ha ezt a figyelmeztetést leokézzuk, akkor elkéri az Apple ID-t és annak jelszavát:

cydia-impactor-mac-04

cydia-impactor-mac-05

A jelszó megadása után a Cydia Impactor elvégzi a dolgát, lekéri a tanúsítványt az Apple-től, aláírja az appot, és megjelenik a készülékünkön a Chimera ikonja. Erre rá kell nyomni, és engedélyeznünk kell a tanúsítványunkat, majd a következő lépés a Jailbreak gomb megnyomása:

Ezután kicsivel később a készülék grafikus felülete újratölt (respring), és megjelenik a Sileo ikonja. Ha esetleg nem jelenik meg, akkor indítsuk el újból a Chimera appot, és ismét nyomjunk rá a jailbreak gombra, és ezt ismételjük addig, ameddig ott nem lesz a Sileo ikonja.

A Sileo egy új csomagkezelő, ami a korábban alapértelmezett Cydiát váltja le, és megjelenésében az App Store-hoz hasonlít:

Ha a készüléket újraindítjuk, a jailbreak aktiválásához ismét el kell indítani az appot, és abban a Jailbreak opciót választani.

Meddig működhet ez így?

Az Apple szempontjából ez továbbra is egy nemkívánatos dolog, mint egyébként bármi, ami a jailbreakhez kapcsolódik. Így kicsit előreszaladva még az is lehet, hogy visszaállítják a régi rendszert, amikor csak fizetős fejlesztői fiókkal lehetett közvetlenül a készülékre lefordítani egy fejlesztés alatt álló appot. Már ez a 7 napos érvényességi idő is szigorítás, amit az Apple pár kattintással levehet 1 naposra, aztán pedig adott esetben korlátozhatja is az adott Apple ID-t, ha túl sokszor kér le valaki tanúsítványt anélkül, hogy az App Store-ba beküldene jóváhagyásra bármit is.

Mindenesetre ezt a korábbi, hasonló megoldások megjelenése óta a jelek szerint még azóta sem lépték meg, de sosem lehet tudni.

Fontos tudnivalók

Ez a jailbreak a fejlesztő oldalán olvasható információk alapján bármely olyan készülékkel használható, ami frissíthető az iOS 12-re, és amin maximum 12.1.2 fut. Az ennél újabb iOS-verziók jelenleg nem támogatottak.

Ezekre a készülékekre ugyanakkor az Apple már nem írja alá a jailbreak által támogatott iOS-verziókat, így ha bármi okból restore-ra kényszerülünk, akkor az iOS 12.1.2-t már nem fogjuk tudni visszatenni. Az Apple által aláírt verziókat itt ellenőrizhetjük: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

A Cydia Impactor elérhető macOS, Windows és Linux esetén is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for djtymo djtymo says:

  csak egy jelzés, minimum ios 12 szükséges hozzá, próbáltam egy 5c-n visszadobta mert nem ios 12 van rajta… :grimacing:

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  igen, de ez le is van írva a Chimera oldalán, hogy iOS 12 – 12.1.2, és maga az app is írja. de akkor most külön kiemeltem ezt a cikkben.

  az iPhone 5c-n lévő 10.3.3-hoz a h3lix használható:

 3. Igen pontosan csak a cikkben emlitett verziókon müködik.

 4. Avatar for Elims Elims says:

  Sziasztok!

  Újra a régi nóta (nekem…).
  Kell ez ahhoz,hogy letöltött alkalmazást tudjak telepíteni a telefonra vagy elég csak a cydia impactor?

 5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  amióta van Cydia Impactor, azóta nem kell jailbreak alkalmazástelepítéshez.

 6. Avatar for Elims Elims says:

  Újra beleásom majd magam.
  Pár hónappal ezelőtt nem jött össze. :frowning:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Elims Avatar for djtymo Avatar for winstonwolfe Avatar for Jadeye