fbpx Skip to content

A napokban jelent meg egy új, semi-tethered jailbreak, ami a doubleH3lix nevet kapta, és jelenleg az iOS 10 bármely verzióját képes jailbreakelni a 64-bites, de jack-csatlakozós készülékeken, amelyek az iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus illetve az iPhone SE. Ezt ismét a Cydia Impactor használatával lehet feltenni.

Az új jailbreak használata továbbra is jelentősen eltér az “egygombos” megoldásoktól, mert most is szükség van hozzá egy Apple ID-ra egy tanúsítványhoz, hogy a jailbreaket ténylegesen végrehajtó app települhessen. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A doubleH3lix a legutóbbi jailbreakeknél már megszokott módon technikailag szintén egy app telepítését igényli, amit alá kell írni egy tanúsítvánnyal. Abban az esetben, ha az Apple ID-nk segítségével sosem regisztráltunk ingyenes vagy fizetős fejlesztői fiókot a developer.apple.com alatt belépve, akkor csak 7 napig érvényes tanúsítványt kapunk. Ennek eredményeként, mivel a jailbreakelő appot a készülék újraindítása után minden esetben le kell futtatni ahhoz, hogy a jailbreak újból aktív legyen, egy hét elteltével már a tanúsítvány lejárta miatt ezt az iOS megakadályozná. Ilyenkor egyszerűen telepítsük újra az appot, ami akkor egy friss tanúsítványt kap, újabb 7 nappal.

Ennek a módszernek a használata esetén az app telepítését és aláírását a Saurik által fejlesztett Cydia Impactor végzi el, ami esetén szintén meg kell adni az Apple ID-t és annak jelszavát a tanúsítvány lekéréséhez. Saurik pedig már egy elég régi motoros a jailbreakes közösségben, így amikor a Cydia Impactor azt állítja, hogy sem az Apple ID-t, sem a jelszót nem menti el, akkor neki ezt el is lehet hinni. Ha pedig kétlépéses hitelesítést használunk, akkor hozzunk létre alkalmazásjelszót ehhez. (Akik ezt ettől függetlenül inkább nem szeretnék megtenni, azok készítsenek erre a célra egy teljesen új Apple ID-t.)

A Cydia Impactor használata

A teendőnk a már ismert módon most is csak annyi, hogy letöltjük a Cydia Impactort a számítógépre, elindítjuk, csatlakoztatjuk a készüléket. Ezután a doubleH3lix oldaláról letöltjük a legfrissebb IPA fájlt, és ezt ráhúzzuk a Cydia Impactor ablakára, ami először feldobhat egy figyelmeztetést, hogy amennyiben a fejlesztői fiókunk alatt már léteznek tanúsítványok, azok ezzel a lépéssel visszavonásra kerülnek, és egy új generálódik helyettük:

cydia-impactor-mac-03

Ha ezt a figyelmeztetést leokézzuk, akkor elkéri az Apple ID-t és annak jelszavát:

cydia-impactor-mac-04

cydia-impactor-mac-05

A jelszó megadása után a Cydia Impactor elvégzi a dolgát, lekéri a tanúsítványt az Apple-től, aláírja az appot, és megjelenik a készülékünkön a doubleH3lix ikonja. Erre rá kell nyomni, és engedélyeznünk kell a tanúsítványunkat, majd a következő lépés a jailbreak gomb megnyomása, ami után kicsivel később a készülék grafikus felülete újratölt (respring), és megjelenik a Cydia ikonja.

Ha a készüléket újraindítjuk, a jailbreak aktiválásához ismét el kell indítani az appot, és abban a jailbreak opciót választani.

Meddig működhet ez így?

Az Apple szempontjából ez továbbra is egy nemkívánatos dolog, mint egyébként bármi, ami a jailbreakhez kapcsolódik. Így kicsit előreszaladva még az is lehet, hogy visszaállítják a régi rendszert, amikor csak fizetős fejlesztői fiókkal lehetett közvetlenül a készülékre lefordítani egy fejlesztés alatt álló appot. Már ez a 7 napos érvényességi idő is szigorítás, amit az Apple pár kattintással levehet 1 naposra, aztán pedig adott esetben korlátozhatja is az adott Apple ID-t, ha túl sokszor kér le valaki tanúsítványt anélkül, hogy az App Store-ba beküldene jóváhagyásra bármit is.

Mindenesetre ezt a korábbi, hasonló megoldások megjelenése óta a jelek szerint még azóta sem lépték meg, de sosem lehet tudni.

Fontos tudnivalók

Ez a jailbreak a fejlesztő oldalán olvasható információk alapján csak az alábbi, 64-bites, jack-csatlakozós készülékek esetén, és csak az iOS 10 esetén használható:

 • iPhone 5s
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE

Ezekre a készülékekre ugyanakkor az Apple már nem írja alá a jailbreak által támogatott iOS-verziókat, így ha bármi okból restore-ra kényszerülünk, akkor az iOS 10-et már nem fogunk tudni visszatenni. Az Apple által aláírt verziókat itt ellenőrizhetjük: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

A Cydia Impactor elérhető macOS, Windows és Linux esetén is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

 1. Az egygombos jailbreakek óta már nem nagyon használok ilyet. Van esetleg mostanában valami nagy durranás, ami miatt érdemes feltenni? Ki miért használja?

 2. Már elég régóta nem jailbreak-elem a telefonjaimat… Régebben a 3GS – és lefelé – kategóriánál leragadtam.
  Jelenleg most miért éri meg a jailbreak?
  Annó a játékok megvásárlásának kikerülése volt a lényeg, de ma már megveszek mindent!
  Csak kíváncsi lennék rá!

 3. Sziasztok!
  iPhone 7 IOS 10.3.1-re akkor most semmilyen működő jailbreak sincs?

 4. Jadeye: a link nem mutatott kamu oldalra: az egyik legjobb jailbreak-kel foglalkozó hírportál!! Ha érdekel a téma ajánlom neked is. A neve valóban csalóka, mert nem a yalu hivatalos oldala, de a link egy részletes és valós információkat tartalmazott az említett meridian jailbreak-ről!

 5. @hohand: ennek a 7 napos jailbreaknek nem sok értelme van
  az egyetlen dolog ami miatt jailbreakelnék az a youtube++ és az iblacklist.

  de a youtube++ -t fel lehet tenni tutuapp-al is tobb mint 7 napra es jailbreakelni sem kell

 6. rossifumi: fejlesztői fiók nélkül hogyan tudod 7 napnál tovább használni?

 7. … mármint a youtube++ -t…
  (a jailbreak nyilván nem 7 napos, a telefon újraindítása után kell csak a jailbreak programot újra futtatni, amennyiben nem kapcsolod ki, bármeddig használhatod feltörve…)

 8. Tisztelt Jadeye!
  Ha fenti hitvallásodat megváltoztatnád és a forma helyett a tartalomra koncentrálnál, akkor a külföldi ‘etalon’ oldalakról átmásolt cikkek helyett lenne nagyobb rálátásod, még komolyabb szakmai tudásod és frissebb információid arról az adott témáról amiről cikket írsz. Ha pedig a hozzászólásokat is a helyükön kezelnéd, és a segítő szándékot nem személyes támadásnak vennéd akkor moderátorként is jobban tudnád az olvasóidat szolgálni.
  (A kritika építő jelleggel íródott, nem személyes támadás 😉


Add a Comment