fbpx Skip to content

Még 2018. január 12-én jelent meg egy semi-untethered jailbreak, az Electra. Ez akkor még csak az iOS 11.0-11.1.2 verziókat volt képes jailbreakelni, de most ez kibővült az iOS 11.2-11.3.1 támogatásával.

A jailbreak természetesen tartalmazza a Cydiát, de azért most is vannak megkötések, elsősorban a telepítését illetően. Nézzük, mit kell tudni róla!

Fontos tudnivalók a jailbreak előtt

Elsőként az Electra oldaláról töltsük le a legfrissebb Non Dev Account IPA fájlt, és ezt húzzuk rá a Cydia Impactor ablakára, majd kövessük az Impactor utasításait. Ezekről a lépésekről itt írtunk részletesen: Electra semi-tethered jailbreak iOS 11.0-11.1.2-re a Cydia Impactor használatával.

Amint az Electra alkalmazás ikonja megjelent a készülékünkön, a következőket kell tennünk annak elindítása előtt:

  • ha a készülékünkre esetleg korábban már letöltődtek az iOS 11.4 frissítési fájljai, azokat töröljük le a Beállítások, Általános, iPhone tárhely opció alatt illetve ezután szükséges még az OTA-frissítéseket is letiltani;
  • kapcsoljuk ki teljesen a Sirit, ezt a Beállítások, Siri és keresés opció alatt A “Hey Siri” felismerése, a Siri az oldalsó gombbal (iPhone X esetén), illetve a Siri főgombbal (összes többi modell esetén) kapcsolók “ki” állapotba való átkattintásával tehetjük meg;
  • ezután tegyük Repülőgép módba a készülékünket;
  • majd indítsuk újra, és bizonyosodjunk meg arról, hogy a Repülőgép mód aktív maradt.

Ha ez mind megvan, csak akkor indítsuk el az Electra appot – ehhez előbb még engedélyeznünk kell a fejlesztői tanúsítványunkat a Cydia Impactornál már megismert módon, követve a képernyőn megjelenő utasításokat.

Az Electra jailbreak lefuttatása

Az alkalmazás használata innentől kissé eltér a korábbiakban megszokottaktól, mert mégsem egyetlen gombnyomásos, mint elődei. Először tehát nyomjunk a Jailbreak gombra, ami után a készülék újraindul.

Amint az iOS betöltött, ismét indítsuk el az Electra appot, és nyomjunk rá a Jailbreak gombra. Ha minden jól megy, ekkor az app fel kell dobjon egy értesítést, hogy létrehozott egy APFS Snapshotot a fájlrendszer aktuális állapotáról – itt nyomjunk az egyetlen Continue Jailbreak gombra.

Ezt követően az app telepíti a Cydiát, illetve egy újabb értesítésben tájékoztat minket arról, hogy az OpenSSH is telepítésre került és fut is. Ekkor nyomjunk az Exit gombra, és kiléphetünk az Electra appból is.

Az OpenSSH miatt biztonsági okokból érdemes rögtön megváltoztatni a root és mobile felhasználók jelszavait, ezt például SSH-n át belépve tudjuk megtenni a parancssoron keresztül a passwd utasítással:

sudo passwd -u root

Lehetséges problémák

Ha esetleg nem járnánk sikerrel a Non Dev Account IPA-val, akkor megpróbálhatjuk a Dev Account verzióval is, de ott probléma lehet, ha az Apple ID-nk egyben nem fejlesztői fiók is. A legfontosabb, hogy kövessük a fentebb felsorolt teendőket a jailbreak elkezdése előtt.

Ha a Cydia ikonja esetleg nem jelenne meg a folyamat végén, akkor reseteljük a készüléket (vagy SSH-n belépve adjuk ki a uicache parancsot): Az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X esetén megváltozott a reset, a recovery és a DFU elérésének módja.

Adott esetben szükséges lehet a jailbreak előtt az Összes tartalom, beállítás törlése opció használata is, de ez várhatóan elenyésző esetben fordulhat csak elő. Ha mégis erre szorulunk, akkor előbb készítsünk biztonsági mentést az adatainkról az iTunes segítségével, és a biztonsági mentésből csak a jailbreak után állítsuk vissza az adatainkat. (A biztonsági mentés nem tartalmazza magát az iOS-t, illetve nem frissíti az iOS verzióját sem.)

Ha restore lenne szükséges

Az Apple már nem írja alá a jailbreak által támogatott iOS-verziókat, így ha bármi okból restore-ra kényszerülünk, akkor a 11.4-nél korábbi verziót már nem fogunk tudni visszatenni. Az Apple által aláírt verziókat itt ellenőrizhetjük: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Elméletileg a jailbreak folyamata során készült APFS Snapshot jóvoltából később a SemiRestore-ral majd visszaállíthatjuk a jailbreak előtti állapotot, de ezzel kapcsolatban még nem érhető el bővebb információ.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.