fbpx Skip to content

Alapból nem lehetséges az OTA frissítés letiltása az iOS-ben, tehát az iPhone-on, iPaden vagy iPod touch-on, hiszen ez valójában nem is érdeke a felhasználóknak. Ha viszont bármi okból mégis ezt szeretnénk tenni, egy trükk segítségével kiiktathatjuk ezt a funkciót, amit később bármikor visszavonhatunk.

Gyakori kérdések: az OTA frissítés letiltása az iOS-ben – borítókép.

Bár a letöltődött frissítési fájlokat már az iOS 7.1 óta letörölhetjük, így feleslegesen nem foglalják a helyet – viszont ha letöröltük, és a készülék Wi-Fi-re csatlakozik és töltőn van, akkor ezek újból letöltődhetnek, ráadásul az iOS 12 óta a rendszer már képes automatikusan frissülni is. Nézzük, mit kell tennünk akkor, ha semmiképpen sem akarunk frissíteni, és az 1-es jelzésre sincs szükségünk a Beállítások app ikonján.

Frissítés: már nem működik!

Ahogyan az várható volt, a cég kiküszöbölte annak a lehetőségét, hogy más típusú eszköz béta profilját feltehessük a készülékünkre. Hogy ennek pontosan mi a háttere, tehát hogy mindezt kifejezetten azért tette-e, hogy keresztbe tegyen azoknak, akik le akarták tiltani a frissítéseket, vagy pedig egyszerűen csak kiküszöbölte azt, hogy valaki véletlenül telepítsen rossz profilt a készülékére, azt nem lehet tudni. Valószínűleg egyébként a kettő együtt: eleve hiba volt, hogy nem megfelelő profil telepíthető volt egy adott készülékre, és ezt kiküszöbölve az ebből következő és egyes felhasználók számára hasznos hibát, a frissítések teljes letilthatóságát is elvették.

Magától egy készülék csak akkor frissül az iOS 12-től kezdődően, ha azt külön engedélyeztük a Szoftverfrissítés menüpontba lépve. Ha ezt nem engedélyezzük a rendszer számára, akkor nem fog frissülni – viszont a frissítést jelző 1-es jelzés ott lesz a Beállítások app ikonján.

Ennek az 1-esnek az eltüntetésére a jelek szerint jelenleg nincs mód.

***

Mi az az OTA frissítés?

Az OTA az Over-The-Air, vagyis szó szerint a “levegőn keresztül” betűszava, ez azt jelenti, hogy a készülék szoftvere képes önmagát frissíteni, amennyiben újabb verzió jelenik meg. Ezt az új verziót a készülék letölti, majd feltelepíti, így a felhasználó az iTunes és számítógép nélkül tudja az eszközt frissíteni. Az OTA lehetőségét az Apple az iOS 5.0-ban tette elérhetővé.

Ennek működéséről itt írtunk részletesen, és egyúttal az egyes tévhitekről is szót ejtünk benne: Gyakori kérdések: hogyan működik az OTA frissítés?

Az OTA frissítés letiltása

A dolog megoldása ironikusan egyszerű: semmi mást nem kell tennünk, mint telepíteni az iPhone-ra vagy iPadre a tvOS (vagy akár a watchOS) béta profilját.

Az előbbi linkre nyomva engedélyezzük, hogy letöltődjön a konfigurációs profil, ekkor az iOS átugrik a Beállítások appba. A profil telepítéséhez nyomjunk a jobb felső sarokban lévő Telepítés opcióra, majd adjuk meg a készülék jelkódját:

Ezután még kapunk egy üzenetet, hogy pontosan mit is jelent az, hogy mindez béta, amit el kell fogadnunk. Ehhez nyomjunk ismét a jobb felső sarokban a Telepítés opcióra, majd az alulról felugró megerősítésre szintén:

Amint a profil telepítése megtörtént, a beállítások érvénybe léptetéséhez újra kell indítanunk a készüléket, nyomjunk tehát a felugró üzenetnél az Újraindítás opcióra. Ezután a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpont alatt már azt kell feldobja, hogy a szoftver naprakész:

 

Ez a konfigurációs profil ugyanis megváltoztatja az iOS-ben alapértelmezett frissítési szerver címét, így a készülék az iOS frissítését a tvOS (vagy watchOS) frissítési fájlokat tartalmazó útvonalon keresné, ahol azokat nem fogja megtalálni.

Ennek eredményeként gyakorlatilag letiltottuk az OTA frissítést a készüléken.

Hogyan vonható vissza az OTA frissítés letiltása?

A dolog visszavonása pont annyira egyszerű, mint maga a letiltás. Egyszerűen töröljük le a telepített béta profilt, indítsuk újra a készüléket, és már újból működni fog az OTA frissítés:

Ez a trükk értelemszerűen nem küszöböli ki az iTunes-szal való frissítést, de mivel annál szintén többször is rákérdez az iTunes, hogy telepítjük-e a frissítést, így véletlenül nem lehet frissíteni.

Legutóbbi frissítés: 2019.10.06.

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. “ha pedig egyszer letöröltük, akkor újból már nem töltődnek le automatikusan.”
    Ez a rész téves, nálam általában MINDIG letöltődik az új szoftver és állandóan baszogat, hogy frissítsek. kibaszott idegesítő, főleg ha nem akarsz frissíteni.

  2. @farkas63: akkor egyszerűen csináld meg, amit a cikk ír. a letöltődött frissítés letörlése után ugyanúgy figyelmeztetni fog, hogy frissíts, az csak a helyet szabadítja fel.

  3. Nagyon nagyon köszi! 🙂
    Ezt meg fogom csinálni mindenképp!
    Így nem lesz ott a kis piros 1-es sem amikor új IOS elérhető?
    Hagynám mindig a 10.3.3-at mind a kettő SE-n amink van, így ha ez tényleg ilyen egyszerû az nagyon jó lenne. Mert minden új IOS verziónál újra és újra letölti nekem pedig mindig törölnöm kell manuálisan.

  4. Nekem nem működik 🙁 iphone7

  5. Ezt meg lehet csinálni egy korábbi verziójú telefonnal (i4s)? Esetleg egy korábbi verziót visszatenni a telefonra?

  6. Mielőtt megcsinálom:

    100% hogy megmarad a 10.3.3 ezzel a módszerrel?
    A TvOS 10 Beta Sofware profile telepítésével tehát kizárt hogy felteszi nekem a legújabb IOS-t és utána az marad mindig és nem keres frissítést?
    Marad az aktuális oprendszer ( esetemben 10.3.3, másnak ami épp van a telefonján) és többet nem tölti le és nem akarja telepíteni az újabbakat?

    Bocsi, de már el sem hiszem hogy ez lehetséges. És IOS 11-et semmiképp nem szeretném ha települne. Tényleg ilyen egyszerű és marad a 10.3.3. Végleg, további baszogatás nélkül?

  7. @kasomark11: A 4S-re iOS 6.1.3-at és 8.4.1-et is fel lehet tenni. Az iOS 8-at úgy kell, hogy először ledowngrade-eled iOS6-ra és onnan az OTA az iOS 8.4.1-et fogja feldobni mindig. Nyár végén kijött a JB iOS 9.3.5-re a szifon le is hozta egy cikkben. Ajánlom neked még a leírásaimat amit Mobilarena-n dobtunk össze a többi fórumozóval és még tihmstar twitter és youtube elérhetőségeit.

  8. @smoggika: és letörölted a már letöltődött frissítési fájlokat?

    @kasomark11: az OTA frissítés letiltásával nem tudsz visszatenni korábbi verziót. az OTA funkció nem képes downgrade-elésre, annak te nem tudod megadni, hogy mit tegyen fel, a frissítési csomag meg aláírással van ellátva. a downgrade lehetőségeiről pedig itt írtunk, a kereső kidobja: https://szifon.com/2015/10/26/odysseusota-az-ios-6-1-3-vagy-ios-8-4-1-telepitese-jailbreakelt-keszulekre/

    @Cylon: ha végigolvastad a fenti cikket, akkor az ezekre a kérdéseidre is választ ad, leírtuk, hogy mit csinál a tvOS profil, és hogy onnantól nem talál frissítést az iOS-hez.

  9. Tehát nem olyan mint egy itunes restore ami a legújabb IOSra állítja “vissza” ez lett volna a kérdés 😀

    Hanem tényleg az amit írtatok…

  10. Megcsináltam, tényleg azt írja hogy a szoftverek naprakész 10.3.3.-al.

    Viszont a kis piros egyes jelzés megmaradt. De ez nagyon jó trükk. Köszönöm!

  11. Cylon: ha a tarhely kezelesekben kitorlod a letoltott szoftvert akkor elmeletileg eltunik a piros jelzes.

    En ugy oldottam meg ezt itthon hogy a wifi routerben http://appldnld.apple.com ezt a domaint tiltolistara tettem igy a telefon nem talal ota frissitest amig itthoni wifin vagyok.

  12. Impulsive:
    Köszi. Letöröltem a letöltött szoftvert, de így is maradt az 1-es. Ez nem olyan zavaró, örülök h nem tölti le a hàttérben legalább ezentúl!
    A fenti domin letiltása jó ötlet, köszönöm! 😀

  13. 2db SE-n csináltam meg a TvOS trükköt, mindkettőnél töröltem a letöltott IOS 11-et és mindkettőnél megmaradt az 1-es.

    Lehet hogy idővel megtanulja hogy a szoftverem naprakész és elmúlik majd az 1-es jelzés, nem tudom.

  14. Igen letöröltem , és igysem jó 🙁 A szoftverfrissítésben ugyan ugy itt a 11.2

  15. Köszönöm a tippet! ????????

  16. Arra nincs valami trükk, hogy ne csak wifin töltse le ha talál új szoftvert? Sehogyan se birom rávenni hogy a mobilnetet használja 🙁

  17. ez a módszer 100% -ban működik! iphone 7-en (10.3.2) és iphone 5s-en (10.3.1) meg is csináltam.
    utána lehet törölni az update-et és nem tölti le újból és nem is figyelmeztet többször…

  18. iPhone X-en 11.1.2 van és szeretném hogy ez maradjon de a tvos 10 béta profil letöltése után is frissíteni akarja 11.2.1 re és még nincs letöltve frissítési fájl. Valamu megoldás?

  19. Már működik úgy hogy le kellett töltenem a frissítést mintha frissíteni akarnék és utána gyorsan letörölni a fájt , most már nem akarja frissíteni 11.1.2-ről

  20. Az lehetseges hogy “No application on this device can install this program” iPhone SE 10.3.3.
    @Jadeye ????‍♂️?

  21. Sajnos a profil telepítése után nem akar biztonsági mentést készíteni.

  22. Apple watchra nincs ilyen megoldás?

  23. @ferofeco: a profil telepítése nem befolyásolhatja a biztonsági mentést, ott más lesz a gond.

    @stei: arra is ugyanúgy felteheted a tvOS profilt.

  24. Nekem működött mind a mai napig,de eltünt a készülékemről,és mikor újra akartam telepíteni akkor azt írta,hogy ez a profil már nem érvényes:(
    Szóval megint nyaggat a frissítéssel.Esetleg nincs valami más megoldás??

  25. @Kable: töltsd le a frissebb tvOS profilt.

  26. Köszi.Honnan?

  27. Köszönöm.

  28. @Kable, @dtam: frissítve lett a cikkben a béta profil.

  29. Nekem valamiért most felajánlotta hogy IOS 11- er felteszi 🙁

    Mitől szűnhetett meg a tvos profil?
    Megcsinálom újra de fura h megszűnt…

  30. Megcsináltam újra, de az IOS11 le volt töltve valamiért…most töröltem ezt is.
    Hogyan lehet ez?
    Ituneshoz sem ért a telefonom mióta először tvos profiloztam.
    Iihone SE, ios 10.3.3.

  31. @Cylon: azért, mert lejárt a korábbi profil. a cikkből a frisset tudod letölteni.

  32. @Jadeye:
    Köszi, igen innen töltöttem le az újabbat. Köszi h frissítettétek a cikket!! 🙂


Add a Comment