Gyakori kérdések: az OTA frissítés letiltása az iOS-ben – frissítve: már nem működik!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alapból nem lehetséges az OTA frissítés letiltása az iOS-ben, tehát az iPhone-on, iPaden vagy iPod touch-on, hiszen ez valójában nem is érdeke a felhasználóknak. Ha viszont bármi okból mégis ezt szeretnénk tenni, egy trükk segítségével kiiktathatjuk ezt a funkciót, amit később bármikor visszavonhatunk.

Gyakori kérdések: az OTA frissítés letiltása az iOS-ben – borítókép.

Bár a letöltődött frissítési fájlokat már az iOS 7.1 óta letörölhetjük, így feleslegesen nem foglalják a helyet – viszont ha letöröltük, és a készülék Wi-Fi-re csatlakozik és töltőn van, akkor ezek újból letöltődhetnek, ráadásul az iOS 12 óta a rendszer már képes automatikusan frissülni is. Nézzük, mit kell tennünk akkor, ha semmiképpen sem akarunk frissíteni, és az 1-es jelzésre sincs szükségünk a Beállítások app ikonján.

Frissítés: már nem működik!

Ahogyan az várható volt, a cég kiküszöbölte annak a lehetőségét, hogy más típusú eszköz béta profilját feltehessük a készülékünkre. Hogy ennek pontosan mi a háttere, tehát hogy mindezt kifejezetten azért tette-e, hogy keresztbe tegyen azoknak, akik le akarták tiltani a frissítéseket, vagy pedig egyszerűen csak kiküszöbölte azt, hogy valaki véletlenül telepítsen rossz profilt a készülékére, azt nem lehet tudni. Valószínűleg egyébként a kettő együtt: eleve hiba volt, hogy nem megfelelő profil telepíthető volt egy adott készülékre, és ezt kiküszöbölve az ebből következő és egyes felhasználók számára hasznos hibát, a frissítések teljes letilthatóságát is elvették.

Magától egy készülék csak akkor frissül az iOS 12-től kezdődően, ha azt külön engedélyeztük a Szoftverfrissítés menüpontba lépve. Ha ezt nem engedélyezzük a rendszer számára, akkor nem fog frissülni – viszont a frissítést jelző 1-es jelzés ott lesz a Beállítások app ikonján.

Ennek az 1-esnek az eltüntetésére a jelek szerint jelenleg nincs mód.

***

Mi az az OTA frissítés?

Az OTA az Over-The-Air, vagyis szó szerint a “levegőn keresztül” betűszava, ez azt jelenti, hogy a készülék szoftvere képes önmagát frissíteni, amennyiben újabb verzió jelenik meg. Ezt az új verziót a készülék letölti, majd feltelepíti, így a felhasználó az iTunes és számítógép nélkül tudja az eszközt frissíteni. Az OTA lehetőségét az Apple az iOS 5.0-ban tette elérhetővé.

Ennek működéséről itt írtunk részletesen, és egyúttal az egyes tévhitekről is szót ejtünk benne: Gyakori kérdések: hogyan működik az OTA frissítés?

Az OTA frissítés letiltása

A dolog megoldása ironikusan egyszerű: semmi mást nem kell tennünk, mint telepíteni az iPhone-ra vagy iPadre a tvOS (vagy akár a watchOS) béta profilját.

Az előbbi linkre nyomva engedélyezzük, hogy letöltődjön a konfigurációs profil, ekkor az iOS átugrik a Beállítások appba. A profil telepítéséhez nyomjunk a jobb felső sarokban lévő Telepítés opcióra, majd adjuk meg a készülék jelkódját:

Ezután még kapunk egy üzenetet, hogy pontosan mit is jelent az, hogy mindez béta, amit el kell fogadnunk. Ehhez nyomjunk ismét a jobb felső sarokban a Telepítés opcióra, majd az alulról felugró megerősítésre szintén:

Amint a profil telepítése megtörtént, a beállítások érvénybe léptetéséhez újra kell indítanunk a készüléket, nyomjunk tehát a felugró üzenetnél az Újraindítás opcióra. Ezután a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpont alatt már azt kell feldobja, hogy a szoftver naprakész:

 

Ez a konfigurációs profil ugyanis megváltoztatja az iOS-ben alapértelmezett frissítési szerver címét, így a készülék az iOS frissítését a tvOS (vagy watchOS) frissítési fájlokat tartalmazó útvonalon keresné, ahol azokat nem fogja megtalálni.

Ennek eredményeként gyakorlatilag letiltottuk az OTA frissítést a készüléken.

Hogyan vonható vissza az OTA frissítés letiltása?

A dolog visszavonása pont annyira egyszerű, mint maga a letiltás. Egyszerűen töröljük le a telepített béta profilt, indítsuk újra a készüléket, és már újból működni fog az OTA frissítés:

Ez a trükk értelemszerűen nem küszöböli ki az iTunes-szal való frissítést, de mivel annál szintén többször is rákérdez az iTunes, hogy telepítjük-e a frissítést, így véletlenül nem lehet frissíteni.

Legutóbbi frissítés: 2019.10.06.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

 1. “ha pedig egyszer letöröltük, akkor újból már nem töltődnek le automatikusan.”
  Ez a rész téves, nálam általában MINDIG letöltődik az új szoftver és állandóan baszogat, hogy frissítsek. kibaszott idegesítő, főleg ha nem akarsz frissíteni.

 2. Nagyon nagyon köszi! :)
  Ezt meg fogom csinálni mindenképp!
  Így nem lesz ott a kis piros 1-es sem amikor új IOS elérhető?
  Hagynám mindig a 10.3.3-at mind a kettő SE-n amink van, így ha ez tényleg ilyen egyszerû az nagyon jó lenne. Mert minden új IOS verziónál újra és újra letölti nekem pedig mindig törölnöm kell manuálisan.

 3. Mielőtt megcsinálom:

  100% hogy megmarad a 10.3.3 ezzel a módszerrel?
  A TvOS 10 Beta Sofware profile telepítésével tehát kizárt hogy felteszi nekem a legújabb IOS-t és utána az marad mindig és nem keres frissítést?
  Marad az aktuális oprendszer ( esetemben 10.3.3, másnak ami épp van a telefonján) és többet nem tölti le és nem akarja telepíteni az újabbakat?

  Bocsi, de már el sem hiszem hogy ez lehetséges. És IOS 11-et semmiképp nem szeretném ha települne. Tényleg ilyen egyszerű és marad a 10.3.3. Végleg, további baszogatás nélkül?

 4. @kasomark11: A 4S-re iOS 6.1.3-at és 8.4.1-et is fel lehet tenni. Az iOS 8-at úgy kell, hogy először ledowngrade-eled iOS6-ra és onnan az OTA az iOS 8.4.1-et fogja feldobni mindig. Nyár végén kijött a JB iOS 9.3.5-re a szifon le is hozta egy cikkben. Ajánlom neked még a leírásaimat amit Mobilarena-n dobtunk össze a többi fórumozóval és még tihmstar twitter és youtube elérhetőségeit.

 5. @smoggika: és letörölted a már letöltődött frissítési fájlokat?

  @kasomark11: az OTA frissítés letiltásával nem tudsz visszatenni korábbi verziót. az OTA funkció nem képes downgrade-elésre, annak te nem tudod megadni, hogy mit tegyen fel, a frissítési csomag meg aláírással van ellátva. a downgrade lehetőségeiről pedig itt írtunk, a kereső kidobja: https://szifon.com/2015/10/26/odysseusota-az-ios-6-1-3-vagy-ios-8-4-1-telepitese-jailbreakelt-keszulekre/

  @Cylon: ha végigolvastad a fenti cikket, akkor az ezekre a kérdéseidre is választ ad, leírtuk, hogy mit csinál a tvOS profil, és hogy onnantól nem talál frissítést az iOS-hez.

 6. Tehát nem olyan mint egy itunes restore ami a legújabb IOSra állítja “vissza” ez lett volna a kérdés :D

  Hanem tényleg az amit írtatok…

 7. Megcsináltam, tényleg azt írja hogy a szoftverek naprakész 10.3.3.-al.

  Viszont a kis piros egyes jelzés megmaradt. De ez nagyon jó trükk. Köszönöm!

 8. Cylon: ha a tarhely kezelesekben kitorlod a letoltott szoftvert akkor elmeletileg eltunik a piros jelzes.

  En ugy oldottam meg ezt itthon hogy a wifi routerben http://appldnld.apple.com ezt a domaint tiltolistara tettem igy a telefon nem talal ota frissitest amig itthoni wifin vagyok.

 9. Impulsive:
  Köszi. Letöröltem a letöltött szoftvert, de így is maradt az 1-es. Ez nem olyan zavaró, örülök h nem tölti le a hàttérben legalább ezentúl!
  A fenti domin letiltása jó ötlet, köszönöm! :D

 10. 2db SE-n csináltam meg a TvOS trükköt, mindkettőnél töröltem a letöltott IOS 11-et és mindkettőnél megmaradt az 1-es.

  Lehet hogy idővel megtanulja hogy a szoftverem naprakész és elmúlik majd az 1-es jelzés, nem tudom.

 11. Arra nincs valami trükk, hogy ne csak wifin töltse le ha talál új szoftvert? Sehogyan se birom rávenni hogy a mobilnetet használja :(

 12. ez a módszer 100% -ban működik! iphone 7-en (10.3.2) és iphone 5s-en (10.3.1) meg is csináltam.
  utána lehet törölni az update-et és nem tölti le újból és nem is figyelmeztet többször…

 13. iPhone X-en 11.1.2 van és szeretném hogy ez maradjon de a tvos 10 béta profil letöltése után is frissíteni akarja 11.2.1 re és még nincs letöltve frissítési fájl. Valamu megoldás?

 14. Már működik úgy hogy le kellett töltenem a frissítést mintha frissíteni akarnék és utána gyorsan letörölni a fájt , most már nem akarja frissíteni 11.1.2-ről

 15. Nekem működött mind a mai napig,de eltünt a készülékemről,és mikor újra akartam telepíteni akkor azt írta,hogy ez a profil már nem érvényes:(
  Szóval megint nyaggat a frissítéssel.Esetleg nincs valami más megoldás??

 16. Nekem valamiért most felajánlotta hogy IOS 11- er felteszi :(

  Mitől szűnhetett meg a tvos profil?
  Megcsinálom újra de fura h megszűnt…

 17. Megcsináltam újra, de az IOS11 le volt töltve valamiért…most töröltem ezt is.
  Hogyan lehet ez?
  Ituneshoz sem ért a telefonom mióta először tvos profiloztam.
  Iihone SE, ios 10.3.3.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!