fbpx Skip to content

Követve a korábbi években már megszokott ritmust, az Apple ma mindenki számára elérhetővé tette az iOS 14, az iPadOS 14, a watchOS 7 (ezt most idén először!), a tvOS 14 és a macOS Big Sur első nyilvános béta verzióját – még ha a watchOS 7 és a macOS Big Sur esetén jelenleg még “Coming soon”-t mutat az oldal.

Most az időközben felmerült kérdések alapján röviden összefoglalnánk, mit érdemes tudni a béta telepítéséről, illetve hogy hogyan lehet adott esetben visszatenni a korábbi, hivatalos iOS-verziót, ha esetleg nem lennénk elégedettek a bétával.

Mik az újdonságok?

Az egyes szoftverek előzetes verzióinak újdonságait a bejelentésükről, illetve a fejlesztői verziókról szóló, korábbi cikkeinkben találod:

iOS 14

watchOS 7

Telepítés

Először is készítsünk a kiválasztott készülék adatairól egy biztonsági mentést az iTunes használatával, majd azt archiváljuk, hogy később az aktuális verziónál magasabb béta telepítése után készülő újabb mentések azt ne tudják felülírni, és így adott esetben vissza tudjuk tenni a hivatalos verziót az így archivált adataink visszaállításával.

Windows esetén az archiváláshoz manuálisan ki kell másoljuk a biztonsági mentés mappáját egy másik helyre, ott ugyanis nincs lehetőség az archiválásra.

A következő lépés, hogy nyissuk meg a frissíteni kívánt készüléken Safariban a beta.apple.com címet, lépjünk be az Apple ID-nkkal, majd töltsük le a készülékünkre a béta profilt.

Ha már fent lenne a készülékünkön az iOS 13.6 bétája, akkor előbb le kell törölnünk az ahhoz tartozó béta profilt!

Ezután az iOS kéri, hogy indítsuk újra a készüléket, ezt tegyük meg, majd lépjünk vissza a Szoftverfrissítés menüpontba, ahol már telepíthetjük is az iOS 14 béta verzióját.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Érdemes a fejlesztői bétákról a nyilvánosra váltani?

Nem, nincs igazából értelme. A nyilvános béta build számai ugyanis várhatóan megegyeznek a legutóbbi fejlesztői verziókéval, tehát semmivel sincs előrébb a nyilvános béta, mint a fejlesztői.

A legutóbbi fejlesztői béták az alábbi build számokkal rendelkeznek:

  • iOS 14: 18A5319i
  • iPadOS 14: 18A5319i
  • watchOS 7: 18R5327h
  • tvOS 14: 18J5331g
  • macOS Big Sur: 20A4300b

Az iOS 13.5.1 visszaállítása

Ha bármi olyan problémát tapasztalunk az iOS 14 béta használata során, ami miatt úgy döntenénk, hogy inkább visszatennénk a hivatalos verziót, ami jelen esetben az iOS 13.5.1, akkor a készüléket helyreállítási (recovery) módba kell tennünk, majd megvárni, amíg a számítógépünk letölti hozzá a 13.5.1-et.

A visszaállítás csak számítógéppel végezhető el, számítógép nélkül nem.

A 13.5.1 visszaállítása után pedig ki fogjuk tudni választani azt a biztonsági mentést, amit még a béta telepítése előtt készítettünk. Az iOS 14-ről készített mentés nem állítható vissza iOS 13-ra, függetlenül attól, hogy az adott mentés az iTunes vagy az iCloud segítségével készült.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan állítható vissza a készülékünk béta iOS-ről a hivatalos verzióra?

Kompatibilitás

Az iOS 14 csak az alábbi készülékeket támogatja:

Az iPadOS 14 csak az alábbi iPadeket támogatja:

A watchOS 7 támogatni fogja a Series 3-5-ig az Apple Watch-okat, vagyis a Series 1 és a Series 2 már nem kapja meg idén ősszel az új operációs rendszert.

A tvOS 14 a negyedik generációs Apple TV-ket támogatja.

A macOS Big Sur pedig ezeket:

Fontos tudnivalók

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért ha kérdésed van az iOS 14 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 14 béta: a leggyakrabban feltett kérdések!

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted majd a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 14-ről szóló eddigi cikkünket itt érheted el, az iPadOS 14-ről szólóakat itt, a watchOS 7-ről szólókat meg itt, a tvOS 14-ről készülteket itt, a macOS Big Sur kapcsán pedig itt olvashatsz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Bob Bob says:

    Van még olyan hogy iTunes? :slight_smile:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    van. pláne Windows esetén.

  3. Avatar for VWaci VWaci says:

    Főképernyő szerkesztésénél a Dock összes eleme mozgatható, nincs fixálva az első 3 elem

  4. Avatar for knor82 knor82 says:

    Elindítottam a beta telepítését. Eljutott odáig, hogy letöltöttem a beta profilt, majd a frissítéseknél ezután látszódott is az új beta változat. Indítottam a frissítést, letöltötte, fel is telepítette, majd telepítés után újraindult és most már 20 perce a “Az adat-helyreállítás megkísérlése…” szöveget írja ki, és nagyon lassan halad egy folyamatjelző csík. Ez normális, vagy valami hiba történhetett???

  5. Avatar for knor82 knor82 says:

    Közben végigment, sikeresen telepedett a legújabb beta.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mármint? a dock összes elemét tudnod kellett mozgatni, sosem volt fixálva egy ikon sem.

  7. Avatar for VWaci VWaci says:

    Lehet csal az emlékezetem, de mintha csak a Zene appot lehetett volna cserélni :thinking:
    Az is lehet, hogy csak most tűnt fel :sweat_smile:
    iPhone XS 512gb

  8. Avatar for VWaci VWaci says:

    Küldtem egy visszajelzést az Apple részére, hogy jó lenne ha a dupla vagy tripla koppintással a hátlapon el lehetne indítani pl a Kamerát is, mert én nem találtam erre lehetőséget! Remélhetőleg bővítik az koppintással vezérelhető dolgokat…

  9. Nekem is volt ez a helyreállítási dolog, de lement, minden ok.

    Viszont a beállítás ikonon van egy egyes mint mikor frissítés előtt vagy, semmi hiba h megtelt a telefon, tehát elvileg jó minden.
    Másnál is ottvan?

  10. Avatar for vladx vladx says:

    Szerintem még nincs watchOS 7 public Beta. Legalabb is nekem azt mondja hogy coming soon. Az ios meg az ipados szepen felment. Eddig semmi gond vele. Mondjuk nincs benne semmi olyan ami nagyon lázba hozott volna. Widgetek csinik de minek, app clippek úgysem nagyon lesznek itthon 5os BMW-t meg nincs kedvem venni mert ciki :slight_smile:

    Az összes bejelentés közül talán egyedül a big szőr hozott valamennyire izgalomba annak is leginkább az apple siliconon lesz értelme de olyanom se lesz meg vagy 3 évig :slight_smile:

    Szóval megint egy nagy semmi. De már megszokhattuk. Mióta nincs Jobs nincs víziló

  11. Avatar for Bob Bob says:

    Atyaég, nem lehetne már Jobs-ot elengedni, meddig fogjuk még ezt a hülyeséget hallgatni? :roll_eyes:

  12. Avatar for Bob Bob says:

    Hm, Big Sur nem akar lejönni, felrakta helyette a Catalina legújabb bétáját :smiley:

  13. Avatar for gunar gunar says:

    Azért annyira ne várd azt a watch OS7 public-ot és főleg ne állj addig egy lábon, mert rád sütik, hogy gólya vagy és kőből. :crazy_face:

  14. Sziasztok! Másnak is eltűnt a Telefon ikon megnyomása után a kedvencek listája?
    Xs

  15. Avatar for Czo Czo says:

    A force touch/haptic touchra megjeleno widgetek megszuntek. Ez a fajta widgetezes is teljesen megszunt. Totalisan uj fajta widgetrendszer van, amely teljesen elter a korabbitol (szerintem butabb lett sokkal).

  16. iPhone 6s-en van kép a képben funkció ? Ha igen akkor hogy lehet előhozni?

  17. Avatar for Bob Bob says:

    Nem tetszik, hogy ennyire szellősre vették a lap alján, gyakorlatilag egy sor app ikon még elférne…

  18. Avatar for tyson7 tyson7 says:

    Másnál is lefagy a viber?(iphone x )

  19. Avatar for expa expa says:

    Nálam tegnap nem ment. Ma már jó :smiley: iXR

  20. Avatar for knor82 knor82 says:

    Nálam is ott van, végignéztem egyesével minden almenüpontját, de semmi nem indokolja az 1 számot.

  21. A kép a képben funkciót hogy lehet előhozni?

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    magától működik, ha valami videót játszol le, és átlépsz máshová.

  23. Avatar for VWaci VWaci says:

    Sziasztok!
    Üzemidő Nálatok, hogy alakul?
    Nekem iPhone XS 512gb mocsok módon merül, azonos használat alatt mint ami iOS 13.x alatt volt. Külföldi fórumon teljesen megoszló vélemények vannak…

  24. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    béta esetén bármi lehet. nekem sima Xs van, nem merül jobban, mint ahogyan iOS 13-mal működött.

  25. Sziasztok! Ez az első, amikor bétát akarok felrakni. Az lenne a kérdésem, hogy ha felrakom az iOS 14 public bétát, majd kijön a kész verzió, azt simán fel tudom rakni a beállításokban majd törölni a profilt, visszaállítás, vagy bármi féle szórakozás nélkül?

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ezt eddig is minden esetben meg tudtad tenni – no persze csak abban az esetben, ha a hivatalos verziószám magasabb, mint a legutolsó bétáé vagy a kiadásra szánt verzióé. ha ugyanis megegyezik vele, akkor nincs mire frissítened, mert már ugyanaz van fent, mint ami a hivatalos is lett.

  27. 6s-en nem működik a kép a képben funkció

  28. Sziasztok! A kérdésem az lenne a WatchOS 7-tel kapcsolatban h én mint mezei felhasználó (Tehát nincs Developer account) telepíthetem ? Működni fog?

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    egyelőre nincs belőle nyilvános béta, de a fejlesztői profillal bárki felteheti. ugyanakkor mivel a Watch esetén a felhasználó számára nincs kábeles visszaállítási lehetőség, ezért ha problémákat tapasztalsz, akkor azokkal vagy együtt élsz a hivatalos verzió megjelenéséig, vagy leadod egy hivatalos szervizpartnernél, hogy tegyék vissza a watchOS 6-ot, ami viszont több nap, mert az európai szervizközpontba kell kiküldeniük hozzá az órát, itthon nincs jogosultságuk erre.

  30. Köszönöm​:pray:t2::pray:t2: . Azzal tisztában vagyok h ha felteszem akkor onnantól fogva együtt kell h éljek minden hibájával. És az iPhone-tónál sem lehet visszamenni mert az IOS 13 meg nem látja majd a watchOS 7-es órát. Ha a www.betaprofiles.com-ról leszedem a watchOS béta profilt és rá engedem a 7es rendszert az órára akkor működni fog? Nem függvénye h az accountom nem Developer?

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ja hát nyilván az szintén probléma, ha párosított iPhone-on iOS 13 lesz, de ez ugye egyértelmű volt.

    elvben gond nélkül megy a fejlesztői profillal fejlesztői regisztráció nélkül is, de arra semmi garancia nincs, hogy az Apple adott esetben nem kavarna-e valamit ezzel. mindenesetre eddig nem csinált ilyet.

  32. Köszönöm a válaszod! További szép napot.

  33. Avatar for vladx vladx says:

    Vettem egy nagy levegőt és a hétvégén felraktam ezt az első publikus Big Sur bétát… vegyesek a tapasztalataim. Egyelőre Bug Sure-nak hívom :slight_smile:

    Ami nagyon fáj

    • valami nagyon leakel mert eszi a RAM-ot rendesen. Már eljutott az OOM Kill szakaszba is úgy 2 nap után
    • insync kliens egyelőre nem megy (majd jön működő verzió)
    • Parallels csak kompatibilitás módban megy, de úgy működik

    Ez is nagyon fáj, de ez inkább egyéni preferencia

    • a menü soron az ikonok vagy 2x olyan messze vannak egymástól mint Catalinában. Nem mondom, hogy nem lehet megszokni, de szerintem tök felesleges helypazarlás

    Egyébként minden más működik és ha nem eszi meg a RAM-ot akkor a sebessége is rendben van

    L:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for knor82 Avatar for botondmaksai Avatar for VWaci Avatar for Fapuma77 Avatar for vladx Avatar for Greenoliv Avatar for Bob Avatar for tyson7 Avatar for Nrbrtbgg Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for crstano21 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Bob Bob says:

    Van még olyan hogy iTunes? :slight_smile:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    van. pláne Windows esetén.

  3. Avatar for VWaci VWaci says:

    Főképernyő szerkesztésénél a Dock összes eleme mozgatható, nincs fixálva az első 3 elem

  4. Avatar for knor82 knor82 says:

    Elindítottam a beta telepítését. Eljutott odáig, hogy letöltöttem a beta profilt, majd a frissítéseknél ezután látszódott is az új beta változat. Indítottam a frissítést, letöltötte, fel is telepítette, majd telepítés után újraindult és most már 20 perce a “Az adat-helyreállítás megkísérlése…” szöveget írja ki, és nagyon lassan halad egy folyamatjelző csík. Ez normális, vagy valami hiba történhetett???

  5. Avatar for knor82 knor82 says:

    Közben végigment, sikeresen telepedett a legújabb beta.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mármint? a dock összes elemét tudnod kellett mozgatni, sosem volt fixálva egy ikon sem.

  7. Avatar for VWaci VWaci says:

    Lehet csal az emlékezetem, de mintha csak a Zene appot lehetett volna cserélni :thinking:
    Az is lehet, hogy csak most tűnt fel :sweat_smile:
    iPhone XS 512gb

  8. Avatar for VWaci VWaci says:

    Küldtem egy visszajelzést az Apple részére, hogy jó lenne ha a dupla vagy tripla koppintással a hátlapon el lehetne indítani pl a Kamerát is, mert én nem találtam erre lehetőséget! Remélhetőleg bővítik az koppintással vezérelhető dolgokat…

  9. Nekem is volt ez a helyreállítási dolog, de lement, minden ok.

    Viszont a beállítás ikonon van egy egyes mint mikor frissítés előtt vagy, semmi hiba h megtelt a telefon, tehát elvileg jó minden.
    Másnál is ottvan?

  10. Avatar for vladx vladx says:

    Szerintem még nincs watchOS 7 public Beta. Legalabb is nekem azt mondja hogy coming soon. Az ios meg az ipados szepen felment. Eddig semmi gond vele. Mondjuk nincs benne semmi olyan ami nagyon lázba hozott volna. Widgetek csinik de minek, app clippek úgysem nagyon lesznek itthon 5os BMW-t meg nincs kedvem venni mert ciki :slight_smile:

    Az összes bejelentés közül talán egyedül a big szőr hozott valamennyire izgalomba annak is leginkább az apple siliconon lesz értelme de olyanom se lesz meg vagy 3 évig :slight_smile:

    Szóval megint egy nagy semmi. De már megszokhattuk. Mióta nincs Jobs nincs víziló

  11. Avatar for Bob Bob says:

    Atyaég, nem lehetne már Jobs-ot elengedni, meddig fogjuk még ezt a hülyeséget hallgatni? :roll_eyes:

  12. Avatar for Bob Bob says:

    Hm, Big Sur nem akar lejönni, felrakta helyette a Catalina legújabb bétáját :smiley:

  13. Avatar for gunar gunar says:

    Azért annyira ne várd azt a watch OS7 public-ot és főleg ne állj addig egy lábon, mert rád sütik, hogy gólya vagy és kőből. :crazy_face:

  14. Sziasztok! Másnak is eltűnt a Telefon ikon megnyomása után a kedvencek listája?
    Xs

  15. Avatar for Czo Czo says:

    A force touch/haptic touchra megjeleno widgetek megszuntek. Ez a fajta widgetezes is teljesen megszunt. Totalisan uj fajta widgetrendszer van, amely teljesen elter a korabbitol (szerintem butabb lett sokkal).

  16. iPhone 6s-en van kép a képben funkció ? Ha igen akkor hogy lehet előhozni?

  17. Avatar for Bob Bob says:

    Nem tetszik, hogy ennyire szellősre vették a lap alján, gyakorlatilag egy sor app ikon még elférne…

  18. Avatar for tyson7 tyson7 says:

    Másnál is lefagy a viber?(iphone x )

  19. Avatar for expa expa says:

    Nálam tegnap nem ment. Ma már jó :smiley: iXR

  20. Avatar for knor82 knor82 says:

    Nálam is ott van, végignéztem egyesével minden almenüpontját, de semmi nem indokolja az 1 számot.

  21. A kép a képben funkciót hogy lehet előhozni?

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    magától működik, ha valami videót játszol le, és átlépsz máshová.

  23. Avatar for VWaci VWaci says:

    Sziasztok!
    Üzemidő Nálatok, hogy alakul?
    Nekem iPhone XS 512gb mocsok módon merül, azonos használat alatt mint ami iOS 13.x alatt volt. Külföldi fórumon teljesen megoszló vélemények vannak…

  24. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    béta esetén bármi lehet. nekem sima Xs van, nem merül jobban, mint ahogyan iOS 13-mal működött.

  25. Sziasztok! Ez az első, amikor bétát akarok felrakni. Az lenne a kérdésem, hogy ha felrakom az iOS 14 public bétát, majd kijön a kész verzió, azt simán fel tudom rakni a beállításokban majd törölni a profilt, visszaállítás, vagy bármi féle szórakozás nélkül?

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ezt eddig is minden esetben meg tudtad tenni – no persze csak abban az esetben, ha a hivatalos verziószám magasabb, mint a legutolsó bétáé vagy a kiadásra szánt verzióé. ha ugyanis megegyezik vele, akkor nincs mire frissítened, mert már ugyanaz van fent, mint ami a hivatalos is lett.

  27. 6s-en nem működik a kép a képben funkció

  28. Sziasztok! A kérdésem az lenne a WatchOS 7-tel kapcsolatban h én mint mezei felhasználó (Tehát nincs Developer account) telepíthetem ? Működni fog?

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    egyelőre nincs belőle nyilvános béta, de a fejlesztői profillal bárki felteheti. ugyanakkor mivel a Watch esetén a felhasználó számára nincs kábeles visszaállítási lehetőség, ezért ha problémákat tapasztalsz, akkor azokkal vagy együtt élsz a hivatalos verzió megjelenéséig, vagy leadod egy hivatalos szervizpartnernél, hogy tegyék vissza a watchOS 6-ot, ami viszont több nap, mert az európai szervizközpontba kell kiküldeniük hozzá az órát, itthon nincs jogosultságuk erre.

  30. Köszönöm​:pray:t2::pray:t2: . Azzal tisztában vagyok h ha felteszem akkor onnantól fogva együtt kell h éljek minden hibájával. És az iPhone-tónál sem lehet visszamenni mert az IOS 13 meg nem látja majd a watchOS 7-es órát. Ha a www.betaprofiles.com-ról leszedem a watchOS béta profilt és rá engedem a 7es rendszert az órára akkor működni fog? Nem függvénye h az accountom nem Developer?

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ja hát nyilván az szintén probléma, ha párosított iPhone-on iOS 13 lesz, de ez ugye egyértelmű volt.

    elvben gond nélkül megy a fejlesztői profillal fejlesztői regisztráció nélkül is, de arra semmi garancia nincs, hogy az Apple adott esetben nem kavarna-e valamit ezzel. mindenesetre eddig nem csinált ilyet.

  32. Köszönöm a válaszod! További szép napot.

  33. Avatar for vladx vladx says:

    Vettem egy nagy levegőt és a hétvégén felraktam ezt az első publikus Big Sur bétát… vegyesek a tapasztalataim. Egyelőre Bug Sure-nak hívom :slight_smile:

    Ami nagyon fáj

    • valami nagyon leakel mert eszi a RAM-ot rendesen. Már eljutott az OOM Kill szakaszba is úgy 2 nap után
    • insync kliens egyelőre nem megy (majd jön működő verzió)
    • Parallels csak kompatibilitás módban megy, de úgy működik

    Ez is nagyon fáj, de ez inkább egyéni preferencia

    • a menü soron az ikonok vagy 2x olyan messze vannak egymástól mint Catalinában. Nem mondom, hogy nem lehet megszokni, de szerintem tök felesleges helypazarlás

    Egyébként minden más működik és ha nem eszi meg a RAM-ot akkor a sebessége is rendben van

    L:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for knor82 Avatar for botondmaksai Avatar for VWaci Avatar for Fapuma77 Avatar for vladx Avatar for Greenoliv Avatar for Bob Avatar for tyson7 Avatar for Nrbrtbgg Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for crstano21 Avatar for gunar