watchOS 7: búcsút inthetünk a Force Touch-nak

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple Watch-csal debütált a Force Touch technológia még 2014 végén és utána szépen lassan beköltözött az iPhone-okba és a Mac-ek trackpadjeibe.

watchOS 6 alatt így néz ki például az Időjárás alkalmazásban a Force Touch menü

Aztán 2018-ban az iPhone XR-ből kimaradt a 3D Touch és a tavaly bemutatott iPhone-okba már egyáltalán nem került nyomásérzékeny kijelző. A watchOS 7 pedig azt sejteti, hogy az Apple Watch-ból is eltávozik ez a hasznos funkció.

A Force Touch segítségével a legtöbb Apple Watch alkalmazásban egyszerűen behozhattad a beállításokat vagy nézetet válthattál, ha erősen rányomtál a kijelzőre. Az Apple azonban azt tanácsolja a fejlesztőknek watchOS 7-től, hogy ezt inkább hanyagolják.

A kieső funkcionalitásra azt javasolják, hogy a fejlesztők inkább tegyenek alkalmazásukba külön beállításokat vagy könnyebben észrevehető gombokat:

Erős nyomás és hosszú érintés. A watchOS 7 előtti watchOS verziókban a felhasználók rányomhattak erősen a kijelzőre, hogy így változtassák meg számlapjukat vagy előhozzanak egy rejtett Force Touch menüt. Azonban watchOS 7-től a rendszeralkalmazások ezeket a rejtett menüket új képernyőkön vagy a beállításokban jelenítik meg. Ha korábban támogattad alkalmazásoddal a hosszú nyomást egy rejtett menü megjelenítésére, gondold át és inkább tedd máshova a menüt.

A watchOS 7-ben már szinte mindenhol kigyomlálta az Apple a Force Touch gesztust. Az alkalmazások lista nézetét a Beállításokban lehet bekapcsolni, a számlapok beállításait pedig hosszú nyomással lehet elérni.

A hosszú nyomás hasonló ahhoz, amit az Apple az iPhone-oknál csinált, amikor leszámoltak a 3D Touch-csal. Ott a funkció a Haptic Touch nevet kapta, mely gyakorlatban annyit jelent, hogy ha hosszan nyomsz valamire, egy enyhe rezgéssel jelez vissza a telefon.

Valószínűleg valami ilyesmire kell számítanunk az új Apple Watch-tól is, ha már az Apple így döntött a watchOS 7-ben.

A döntésükben csak az a szomorú, hogy így azok is elveszítik ezt a funkcionalitást, ha frissítenek az új rendszerre, akiknek még Force Touch kompatibilis órája van.

Neked hiányozni fog a Force Touch az órádból?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Lehet kell a hely egy nagyobb akkunak vagy valami másnak. :slightly_smiling_face:

 2. Akkor ez miatt nem lesz több hely. :slightly_smiling_face:

 3. vjan says:

  Viszont könnyebb lesz a kijelző beragasztása.

 4. onderon says:

  Csak egy újabb lépés a profitmaximalizálás felé. Anno ez volt a nagy WooooW faktor, most kiveszik mert drága, macerás és gondolom felmérték (vagy a beküldött adatokból pontosan látják) hogy lényegében senki nem használja (én használom, meg biztos te is meg TE is, de attól még mi lehetünk a nagyon kicsi kisebbség).

  Ha hozzávesszük azt a friss pletykát, hogy sem töltő adapter sem fülhallgató nem lesz a telefon mellé pakolva, (ismét) kapunk egy évek óta elavultnak számító dizájnt (kááávaaa!?!?!?!) középszintű tudást egy roppant mód elavult rendszerrel (iOS), egy középkategóriás használtautó áráért (300-600ezer forint), akkor azt hiszem ismételten kijelenthetjük, hogy az Apple abból csinál nagyon sok pénzt, hogy hülyeréveszi az embereket. Mesterien műveli ezt, de az innováció leghalványabb jelét sem mutatja már.

 5. Jadeye says:

  másoknak meg az a problémája, hogy feleslegesen veteti meg velük az Apple a hálózati adaptert, fülest, kábelt, mert már van több is otthon. ha külön kiválaszthatod, hogy mi kell vagy mi nem kell, és ezzel adott esetben még olcsóbb is lehet, akkor igazából mi ezzel a gond?

 6. Az, hogy egy fillérrel nem lesz olcsóbb a készülék (mondván drág az 5G). Függetlenül attól, hogy egyébként én is támogatom, mert pl. az 5 wattosból lassan tapétázhatnék az EarPods-dzal együtt. :slight_smile:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!