fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n bemutatta az iPadOS 14-et is, ami a szokásoknak megfelelően ősszel fog érkezni, de a fejlesztők már letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig júliusban fog érkezni.

Az iPadOS 14 legfontosabb újdonságai a Made-for-iPad alkalmazásdesignok, a korszerűsített kezelés kompakt megjelenéssel a Siri, a keresés és a hívások esetén, valamint az új kézírási lehetőségek az Apple Pencillel. Nézzük, mit ír az Apple az iPadOS 14-ről!

Továbbfejlesztett alkalmazásélmény, új, kompakt designnal, univerzális keresés, és megújult oldalsávok

A teljesen új, kompakt design a bejövő hang- és FaceTime-hívások, valamint a Siri interakciók és a keresés esetén kifejezetten hasznosak az iPaden, segítenek a felhasználóknak fókuszálni, és még több mindent elvégezni az adott pillanaton belül.

A bejövő hívásokról mostantól egy könnyed szalagcím értesít majd minket, így a hívások nem foglalják el azonnal a teljes képernyőt, megkönnyítve ezzel, hogy egyetlen koppintással fogadhassuk az adott hívást, vagy pedig elutasíthassuk azt, és dolgozhassunk tovább. Az új kompakt nézetnek köszönhetően már Siri is csak kis helyet foglal el a kijelző alsó sarkában, lehetővé téve, hogy akár az adott képernyő tartalma alapján kérdezhessünk Siritől, és hamar el is tűnik onnan, ha másik app indítására kértük meg, vagy pedig a zenét vezéreljük.

A keresés teljesen az alapokról lett újra felépítve az iPadOS 14-ben, és most már egy helyen találhatunk meg jóformán mindent, kezdve az alkalmazások megtalálásával és elindításával, beleértve a névjegyeinkhez való hozzáférést, és a gyors információszerzést például a leggyakoribb kérdésekre az egyes embereket vagy helyeket illetően. Az új kompakt designnak köszönhetően bárhonnan indíthatunk keresést, anélkül, hogy el kéne hagynunk azt az appot, amit éppen használunk.

A megújult oldalsávok több appon belül is (például a Fotók, Fájlok, Jegyzetek, Naptár és Apple Music) egységesítik a navigációt, ezzel minden eddiginél könnyebbé téve a navigációt az adott alkalmazáson belül, miközben maga a tartalom továbbra is az előtérben marad.

Ezen túl a továbbfejlesztett eszköztárak és az új, lehúzható menük hozzáférést biztosítanak az alkalmazás vezérlőihez, mind egy helyen.

Még többre képes az Apple Pencil

Az iPadOS 14 elhozza a Firka opciót az iPadre az Apple Pencillel, és ez lehetővé teszi, hogy bármely szövegmezőbe kézzel beleírhassunk – amit az iPadOS rögtön gépelt szöveggé alakít. Ezzel olyan dolgokra is lehetőségünk van, hogy válaszoljunk az iMessage üzeneteinkre, vagy gyorsan és könnyen kereshessünk a Safariban. Az összes kézírásfelismerés magán az eszközön történik, ezzel minden privát és biztonságos marad. Amikor jegyzetelünk, az okos kijelölés a készüléken található gépi tanulás segítségével képes megkülönböztetni a kézírást a rajzoktól, így a kézzel írt szöveg könnyen kijelölhető, kivágható, vagy beilleszthető más dokumentumba gépelt szövegként.

Az alakfelismerésnek köszönhetően könnyen rajzolhatunk olyan formákat, amelyeket a felismerés képes geometriailag tökéletessé alakítani, amelyek kiválóan illeszkednek, amikor hasznos diagramokat vagy illusztrációkat illesztünk be a Jegyzetekben.

Az adatfelismerő funkció már szintén képes a kézírásban szereplő telefonszámok, dátumok, címek felismerésére, és lehetőséget ad arra, hogy rákoppinthassunk egy telefonszámra a felhívásához, vagy hozzáadhassunk egy eseményt a Naptárhoz, vagy megtekinthessük az adott címet a Térképeken.

A Firka jelenleg csak (amerikai) angol, illetve tradicionális illetve egyszerűsített kínai nyelven működik, illetve ezeket vegyíthetjük is, vagyis írhatunk egyszerre angol és kínai szavakat anélkül, hogy a nyelvek között kellene váltanunk.

ARKit 4: még valósághűbb lett a kiterjesztett valóság

A kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) bebizonyította, hogy egy nagyon erőteljes technológia, ami olyan módon segít a feladatok elvégzésében, ami korábban nem volt lehetséges. Az ARKit 4-ben egy teljesen új Depth API-t is magával hoz, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy még pontosabb mélység-adatokat rögzíthessenek az új LiDAR-szkenner segítségével az iPad Pro modelleken.

Ez a Depth API olyan új funkciókat is lehetővé tesz a fejlesztők alkalmazásaiban, mint például testméretek, amivel például sokkal pontosabb virtuális ruhapróbát lehet megalkotni, vagy mondjuk kipróbálható, hogy hogyan festene a szobánk falán egy másik szín még azelőtt, hogy ténylegesen kifestenénk. Az ARKit 4 tartalmazza még az új helyzetjelölő Location Anchor opciót is az iOS-re és iPadOS-re fejlesztett appok esetén, amely képes kihasználni a nagyobb felbontású adatokat az új Apple Térképeken, ahol ez elérhető, hogy az adott aR-élményt egy adott ponthoz köthessük bárhol a világban.

Továbbfejlesztett adatvédelmi opciók a jobb átláthatósághoz és ennek szabályozásához

Mostantól minden alkalmazásnak engedélyt kell kérnie a felhasználótól, mielőtt bármi olyan adathoz hozzáférhetne, amely alkalmas lehet a felhasználó nyomon követésére. Az év későbbi részében az App Store-ban az alkalmazások leírása is tartalmazni fogja a fejlesztőik által megadott részleteket az adatvédelmi gyakorlatukról egy egyszerű, könnyen érthető formában.

Ezen felül a felhasználók könnyen frissíthetik a bejelentkezési opciójukat a Bejelentkezés az Apple-lel használatára, illetve megadhatják, hogy csak a hozzávetőleges helyzetüket osszák meg a fejlesztőkkel a pontos helyzet helyett, amikor az alkalmazás ehhez kér hozzáférést, és még jobban átlátható lesz az egyes alkalmazások mikrofon és kamera használata is.

És még sok más

A teljesen újratervezett, gyönyörű widgetek időszerű információkat tesznek elérhetővé egy rápillantásra, és a felhasználók kiválaszthatják az okos widget összeállítást is, amely a készülék intelligenciáját használva mindig az adott időpontnak, helyszínnek vagy tevékenységnek megfelelő widgeteket jeleníti meg.

Az Üzenetek egy központi helyszíne a barátokkal és családdal való kapcsolattartásnak, és most már sokkal könnyebb kapcsolatban maradni és gyorsabb elérni a fontos üzeneteket. A felhasználók kitűzhetnek kedvencnek egyes beszélgetéseket az üzenetlistájuk tetejére, könnyen tarthatják a lépést a pörgő beszélgetésekkel az említések és az adott üzenetekre közvetlenül adható válaszok segítségével, és még jobban testre szabhatják a csevegéseket egy csoportkép beállításával, ami lehet egy fotó vagy akár emoji is. Az új memoji opciók pedig új frizurákat, fejfedőket, arcmaszkokat és még sok más lehetőséget adnak a személyesebbé tételre.

Siri ismét okosabbá válik, és már az interneten is tud válaszokat keresni a kérdéseinkre, illetve most már hangüzeneteket is tudunk vele küldeni. A diktálás pedig közvetlenül magán a készüléken ismeri fel a szöveget, tehát sehová nem kerül elküldésre a hangunk a felismerés közben.

A Térképek minden eddiginél könnyebbé teszi a navigációt, és már biciklizéssel is tudunk tervezni, illetve egyes városok esetén idegenvezetőként is szolgálhat. A biciklis tervezés figyelembe veszi a szintemelkedést, vagy hogy mennyire forgalmas az adott útszakasz, illetve hogy kell-e lépcsőznünk bárhol is. Az idegenvezetői opció esetén az Apple Térképek szerkesztői együttműködtek a megbízható brandekkel és partnerekkel, mint például az AllTrails, a Complex, a The Infatuation, a Time Out Group, és a The Washington Post, hogy összegyűjtsenek olyan helyeket világszerte, amelyeket érdemes meglátogatni enni, vásárolni vagy csak felfedezni.

Az Otthon app az új atomatizálási javaslatokkal még könnyebbé teszi az okos otthon irányítását, és a Vezérlőközpontban a kiterjesztett vezérlőkkel gyorsan elérhetők az egyes kiegészítők és szcenáriók. Az adaptív világítás lehetővé teszi, hogy a kompatibilis HomeKit világítótestek automatikusan állítsák a színhőmérsékletüket a nap során, és az eszközön történő arcfelismerés a támogatott kamerák és kapucsengők esetén felismerhetik a barátokat és családtagokat is. Az Otthon app és a HomeKit eredendően privát és biztonságos használatra lett tervezve, így az összes kiegészítő végpontok közötti titkosítást használ az adataink védelme érdekében.

A Safari új adatvédelmi jelentés opciójának köszönhetően látható, hogy mely cross-site követők kerültek blokkolásra, a biztonságos jelszó monitorozás segíthet a felhasználóknak az olyan jelszavaik lecserélésében, amelyek egy adott oldal adatszivárgása miatt nyilvánosságra kerültek, a beépített fordító pedig képes teljes weboldalak lefordítására (bár ez utóbbi magyarul jelenleg nem érhető el).

A Kisegítő lehetőségek alatt elérhető Fejhallgató alkalmazkodása opció felerősíti a halk hangokat, és mindent finomhangol ahhoz, hogy segítsen a zene, a filmek, a telefonhívások és a podcastek esetén, hogy azok pontosabban és tisztábban hallhatóak legynek, a csoportos FaceTime pedig felismeri a jelnyelvi beszélőt a hívás során, és automatikusan nagyobbá teszi a képet a jobb érthetőség kedvéért. A VoiceOver, amely piacvezető képernyőolvasó a vakok és gyengénlátók számára, most már automatikusan felismeri, hogy mi látható a kijelzőn, így még több app és weboldal lesz elérhető még több ember számára.

Kompatibilitás

Az iPadOS 14 az összes olyan készülékre elérhető, amire az iPadOS 13 is:

Az iPadOS 14 első béta verziója a fejlesztők számára már letölthető, a nyilvános béta júliusban érkezik, a hivatalos megjelenés pedig a már megszokott ősz lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok