fbpx Skip to content

Az iOS 14 előzetes, egyelőre csak fejlesztőknek szánt verziójának megjelenésével annak warezolása is elkerülhetetlen, és olyanok belefognak az iOS 14 letöltésébe, és felrakják kíváncsiságból, akiknek semmi tapasztalatuk még a béta verziós szoftverekkel, így egy gyorstalpalóval tapasztalják meg az ilyen előzetes verziók minden előnyét és hátrányát is.

Most tehát ismét a legtöbbször feltett kérdéseket szednénk össze, idén az iOS 14 kapcsán.

Mik az iOS 14 újdonságai?

Az iOS 14 újdonságairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen: WWDC20: az Apple bemutatta az iOS 14-et – widgetek a főképernyőn, App Library és még sok más.

Mikor fog megjelenni hivatalosan az iOS 14, mikor lesz mindenki számára letölthető?

Az Apple a keynote-on csak annyit említett, hogy ősszel, ennél pontosabb információt jelenleg nem tudni. Az iOS 11 annak idején szeptember 19-én, az iOS 12 szeptember 17-én, az iOS 13 pedig szeptember 19-én jelent meg.

Melyik készülékek frissíthetőek majd iOS 14-re?

Az iOS 14 a következő készülékeket támogatja – tehát az összes, iOS 13-ra frissíthető készülékre elérhető lesz:

Szerintetek feltegyem az iOS 14 béta verzióját?

Az iOS 14 előzetes, béta verziója az alkalmazásfejlesztők számára készült, tehát nem mindennapos használatra van, ráadásul folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek természetes mellékhatása, hogy sok hiba van benne, de már tesztelésre alkalmas. A fejlesztők a tesztelési időszak alatt elkészíthetik az alkalmazásaik iOS 14-hez frissített verzióját, hogy mikor a szoftver hivatalosan is megjelenik, már ne legyen semmi olyan gond az appjukkal, ami annak működését akadályozná.

Ez egyben azt is jelenti, hogy lehetnek olyan alkalmazások, amelyek vagy hibásan működnek jelenleg iOS 14 alatt, vagy eleve nem is használhatóak, mert összeomlanak, vagy csak egyes funkcióik vacakolnak. A fejlesztők ezekhez a hibákhoz nem feltétlen tudnak frissítést kiadni az iOS 14 hivatalos megjelenése előtt.

A másik fontos dolog, hogy a béta szoftverek egy idő után lejárhatnak, ami után restore-t fognak kérni. A lejárati idő előtt természetesen szokott újabb beta érkezni, így ez legtöbb esetben nem jelent gondot, de a feledékenyek könnyen pórul járhatnak, és bukhatják ilyenkor az adataikat, ha nem frissítenek időben.

Honnan töltsem le? Fel tudjátok tölteni nekem valahová?

Fejlesztőként természetesen az iOS fejlesztői központból lehet letölteni a készülékhez való IPSW-t vagy béta profilt. Ha valaki nem fejlesztő, az az interneten keresgélve találhat számtalan helyet, ahol warezolva elérhető a béta profil vagy az adott IPSW.

A Szifon.com csapata nem támogatja és nem is javasolja az iOS előzetes, fejlesztői verzióinak nem hivatalos használatát, így sem feltölteni, sem linkelni nem tudjuk, hiába kéri bárki. (A fejlesztői központban lévő fájlokra mutató linkekről való letöltés pedig általában csak fizetős fejlesztői fiókkal való bejelentkezés után lehetséges.)

A fejlesztői verzió után általában rövid időn belül meg szokott jelenni a nyilvános béta is, amire bárki szabadon frissíthet, mindenféle trükközés nélkül – ezt idén is júliusra ígérte az Apple. A nyilvános bétához már semmiféle trükközés nem kell majd: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Mikor jelenik meg a nyilvános béta?

Júliusban. Ennél pontosabbat nem közölt az Apple.

Nekem 13.x van a készülékemen. Miért nem jelenik meg az iOS 14 béta?

Béta verzió sosem fog megjelenni frissítésként hivatalosan elérhető rendszeren, hacsak nem tettük fel rá a béta konfigurációs profilt – így például a 13.5.1 sosem fogja csak úgy magától feldobni az iOS 14 béta semelyik verzióját, hanem abból majd csak a hivatalosat, ami ősszel érkezik.

Van magyar Siri az iOS 14-ben?

Nincs.

Feltettem az iOS 14 fejlesztői béta verziót, de nem tudom aktiválni a készüléket!

Ha feltettük az iOS 14 fejlesztői beta verziót, és az esetleg aktiválást kér, és nincs fejlesztői listán regisztrálva az eszközünk, akkor azt nem fogjuk tudni aktiválni. A béta szoftverek aktiválása csak akkor lehetséges, ha a készülék egyedi azonosítója fejlesztői listán regisztrálva van. Ellenkező esetben az Apple szerverei megtagadják az aktiválást. Erre megoldás lehet, ha visszatesszük az iOS 13-at – erről bővebben alább.

Szokott lenni olyan trükk, hogy a rendesen működő készülékre frissítéssel tesszük fel a béta szoftvert iTunes-ban vagy Finderben, ilyenkor az nem minden esetben kér aktiválást, és az adataink is megmaradnak, de ez a fajta trükközés azért nem javasolt, mert fejlesztői listás regisztráció nélkül a későbbi béta verziók során lehetnek problémáink.

Ha a Szoftverfrissítés menüpontban OTA segítségével frissítünk az iOS 14 bétájára, az nem szokott kérni aktiválást.

Ha nem vagyunk fejlesztők, célszerűbb megvárni a nyilvános bétát, amire mindenféle trükközés nélkül lehet frissíteni: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Lehet valahogy hacktiválni?

Mivel hacktiválás jelenleg csak az iPhone 4s előtti készülékekre van (amikre viszont már nincs iOS 10 sem, nemhogy iOS 14 béta), így hacktiválásra most sincs lehetőség.

Tudnátok regisztrálni a készülékem? Ingyenes fejlesztői fiók jó hozzá?

Ingyenes fiók nem jó, az előzetes szoftververziók kipróbálása csak a $99-os éves díjú fejlesztői programban való részvételtől kezdődően lehetséges.

A Szifon.com csapata nem támogatja az iOS előzetes verzióinak nem hivatalos használatát, így nem tudjuk senki eszközét regisztrálni, hiába kéri bárki. Érdemes megvárni a nyilvános bétát.

Nekem nem tetszik az iOS 14 béta, vissza akarom tenni az iOS 13-at! Ez lehetséges?

Ilyen esetben tegyük a készüléket helyreállítási (esetleg DFU) módba, és tallózzuk be a hozzá tartozó hivatalos firmware IPSW-fájlját. Azt tartsuk észben, hogy az iOS 14-et futtató készülékről készült biztonsági mentés nem állítható vissza iOS 13-ra, így a nem szinkronizálható adatainktól (például egyes appok adatai vagy beállításai) el is búcsúzhatunk. Ha a helyreállítási és DFU mód illetve a firmware betallózása kínaiul hangzik, ne kezdjünk bele már az iOS 14 telepítésébe sem, felesleges bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Ha eleve felmerül, hogy visszatennénk majd az iOS 13-at, inkább fel se tegyük az iOS 14 béta verzióját.

Az iOS 14 béta telepítésekor, vagy az iOS 13 visszarakásakor az iTunes hibát dob! Mit tegyek?

Jegyezzük fel a hiba pontos számát, majd itt nézzük meg, mit tehetünk: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Van-e különbség a shift+update és shift+restore (Mac esetén ⇧ helyett ⌥) között?

Lényegi különbség van. Update (frissítés) esetén az adataink megmaradnak, míg a restore (visszaállítás) minden adatunkat törli. Erről korábbi cikkünkben már részletesen is írtunk: Gyakori kérdések: update vagy restore iTunes-ban.

Van-e már jailbreak iOS 14-ra?

Nincs, és várhatóan az iOS 14 hivatalos megjelenéséig nem is lesz, hiszen akkor az abban kihasznált hibákat az Apple javítaná közben.

Függetleníthető a készülékem, ha frissítettem az iOS 14 bétájára?

A függetlenítés világéletében a baseband verziójától függött, erről és a függetlenítési lehetőségekről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: az iPhone függetlenítése. Ha a készülék függetlenítése például Gevey-típusú megoldással van megoldva, azt nem érdemes most sem kockáztatni, illetve minden esetben érdemes a készülék hivatalos, maradandó függetlenítését elintéztetni, így akkor ez eleve nem kérdés többé.

Szoftveres függetlenítés az iPhone 4 legelső, 01.59.00-s basebandje óta egyetlen újabb készülékre és baseband verzióra sem jelent meg.

Nálam [x funkció] hibásan működik!

Ez egy béta szoftver, így sok minden ok elképzelhető. Épp emiatt konkrét segítséget sem tudunk nyújtani, mindössze az általános lehetőségek az, amiket érdemes végigpróbálni, amelyekről bővebben itt írtunk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Ha fent van a béta, megjelenik majd frissítésként a GM és a hivatalos verzió?

Természetesen igen – már ha az különbözni fog a legutolsó bétától.

Hibát találtam, hol tudom jelenteni?

A hibajelentésre az Apple megfelelő oldala való: https://feedbackassistant.apple.com, ahol az Apple ID-nkkal bejelentkezve tudjuk leadni a hibajegyet, illetve ezen felül használhatjuk a készüléken megjelenő Feedback Assistant appot is. Persze bejelentkezés nélkül is küldhetünk visszajelzést az általános Feedback oldalon keresztül, de erre legtöbb esetben nem kapunk semmi választ. Fontos megjegyezni, hogy az iOS 14 release notes (kiadási megjegyzések) dokumentumában ismertként jelzett hibákat felesleges jelenteni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Az iOS14-be végre ki lehet majd rakni az akkumulátor töltöttségét nagyban! Juhéjj :slight_smile:

  2. Avatar for ioros ioros says:

    Pár éve volt előfizetésem, de nem újítottam meg. Ha belépek az accountommal, akkor jelzi, hogy meg kellene újítani. A letöltések között, ott a lehetőség, mindegyik béta letöltésére, illetve a béte profilok letöltésére. Ez azt jelenti, hogy attól függően, hogy most nincs előfizetésem, attól még használhatom a bétákat?

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha ott vannak a letöltések, akkor ezek szerint elérhetőek a számodra. no persze ha aktiválást fog kérni az adott készüléked, akkor elképzelhető, hogy probléma adódhat. de frissítésként felrakva biztosan nem kéne vacakoljon.

  4. iClouddal vissza lehet állítani?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Cybercat125 Avatar for ioros Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin