WWDC20: Az Apple bemutatta a watchOS 7-et – új számlapok, alvásfigyelés és még sok más

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple az első virtuálisan megrendezett WWDC-n lerántotta a leplet a watchOS 7-ről, ami rengeteg izgalmas újdonságot hoz magával, melyekkel az Apple Watch még többet tud majd, mint valaha.

Ilyenek például az új számlapok, illetve azoknak megosztása. A fejlesztők számára elérhető többféle komplikáció készítése, az alvásfigyelés, és még sok más…

Új számlapok és számlapmegosztás

A legtöbbet az órád számlapját látod, ahol az idő mellett számodra hasznos komplikációkat rendezhetsz el úgy, ahogy az neked tetszik. Ez egészen érdekessé teszi az óraszámlapokat, mivel most már egy-egy “eseményhez” is társíthatunk óraszámlapot. Ilyen lehet például a külföldre utazás, előre beállítjuk már mondjuk a másik időzónára a számlapot, majd hozzáadjuk látnivalók, időjárás, és jegyzetek komplikációt, melyeket ugye használunk majd a külföldi utunk során.

Érdemes megnézni az Apple videóját erről:

Természetesen a watchOS 7 új elrendezéseket is hoz magával az új számlapoknak köszönhetően. Új lesz a Chronograph Pro számlap, egy halvány színt tehetsz majd a Fotó számlapra és az Extra nagy számlapra mostantól egy bonyolultabb komplikációt is tehetsz.

És ha elkészítetted a tökéletes számlapodat, akkor azt linkben vagy iMessage-en keresztül megoszthatod barátaiddal is! Ha pedig egy fejlesztőnek lenne javaslata rá, hogy hogyan rendezd el komplikációit, az iPhone-odon egy harmadik féltől származó alkalmazásból is hozhatsz létre új számlapot órádra.

Fontos azonban kiemelni, hogy ezek csak számlapelrendezések, tehát teljesen új, a watchOS-ben nem létező számlapot továbbra sem lehet létrehozni!

Alvásfigyelés

Az Apple Watch a legapróbb mozdulataidat is figyeli, így pontosan meg tudja állapítani, hogy mikor alszol. Ezt az Apple kombinálja azzal, hogy mostantól beállíthatod, hogy mettől meddig szeretnél aludni és az iOS és a watchOS felkészít az elalvásra. Alvás előtt az Apple Watch bekapcsolja a Ne zavarjanak módot, előkészít egy speciális, alvásra hangolt számlapot és sötétíti a kijelzőt is.

Reggel az Apple Watch akár csendes rezgésekkel is tud kelteni és ébredés után közli veled az akkumulátorod töltöttségét. Persze ezt elalvás előtt is figyeli, így ha egy aktív edzés miatt nem bírná végig órád az estét, szólni fog róla, hogy alvás előtt tedd fel töltőre. Természetesen az alvási adatok titkosítva tárolódnak és szinkronizálódnak iCloud-on, így nem kell félned attól, hogy rossz kezekbe kerül, hogy mennyit aludtál előző este.

Kézmosásfigyelés

Aludni mindenki szokott, így logikus, hogy figyeli azt az Apple Watch. Van még egy tevékenység, amit remélhetőleg szintén mindenki csinál, az pedig a kézmosás!

Nos, watchOS 7-től az Apple Watch azt is képes megfigyelni, hogy elég ideig mosod-e a kezed. Amikor az órában lévő mozgásérzékelők, a mikrofon és a gépi tanulás által összeszedett adatai azt sugallják, hogy kezet mosol, el fog indulni egy 20 másodperces visszaszámlálás, hogy tudd, meddig kell mosnod.

A kézmosási statisztikákat rögzíteni fogja az iPhone-on található Egészség alkalmazás, de nem kell aggódnod, a kézmosás közben készített hangfelvételeket semmilyen módon nem tárolja se az Egészség alkalmazás, sem pedig az Apple Watch.

Új edzéstípusok és Fitnesz alkalmazás

Az Edzés alkalmazás mostantól tánccal égetett kalóriákat is képes rögzíteni. Legyen tánc!

Legyen bollywood-i, kardió, hip-hop vagy latin tánc, az órád tudni fogja, hogy ledolgoztad-e a reggelidet a parketten.

Az újratervezett Tevékenység alkalmazás mostantól a Fitnesz névre hallgat és egy helyen gyűjti a tevékenységi adataid, edzéseid, díjaid, tevékenységi trendjeid, miközben lehetőséget ad tevékenységeid megosztására és ismerőseid kihívására is.

Hallás

A watchOS 6 elhozta a Zaj alkalmazást, amivel megfigyelhetted, hogy mennyire zajos környezetben vagy.

A watchOS 7 és az iOS 14 ennél egy lépéssel tovább megy és mostantól együtt figyelik, hogy milyen gyakran vagy zajnak kitéve. Az alapfeltételezés az, hogy heti 40 órában maximum 80 decibelnek lehetsz kitéve halláskárosodás nélkül. Ha ezt meghaladná például az AirPods-on keresztüli zenehallgatásod, az iPhone-odon kapni fogsz egy értesítést és a rendszer automatikusan leveszi a hangerőt.

Ráadásul az Egészség alkalmazás ezt is rögzíteni fogja, így tanulmányozhatod, hogy mennyire volt káros hatással rád a hármas metró.

Egyéb apróságok

 • elérhetővé vált a kerékpáros navigáció (ugyanabban az 5 városban, ahol az iOS 14 Térképek alkalmazása)
 • Siri képes fordítani (ugyanazokon a nyelveken, mint az iOS 14 Fordító alkalmazása)
 • Siri képes felolvasni a beérkezett üzeneteket
 • visszatér a Parancsok alkalmazás az órára és komplikációként is beállítható
 • a fejlesztők SwiftUI segítségével is készíthetnek komplikációkat, amiket minden eddiginél egyszerűbben tesztelhetnek az Xcode Previews segítségével
 • három új gyári komplikáció: Kamera távirányító, Alvás, Parancsok
 • többféle mozgási trend megfigyelésére is képes lesz (például lefelé vagy felfelé lépcsőzés sebessége, 6 perces séta távolsága, séta átlagos tempója, stb.), ezzel segítve az orvosok munkáját

Kompatibilitás

A watchOS 7 támogatni fogja a Series 3-5-ig az Apple Watch-okat, vagyis a Series 1 és a Series 2 már nem kapja meg idén ősszel az új operációs rendszert.

Az Apple Watch nem ment át forradalmi újításokon első ránézésre, de az új számlapkészítési és megosztási funkciókkal, az alvásfigyeléssel és más egészségügyi és fitnesz változásokkal a watchOS 7 valószínűleg egy jó frissítés lesz.

Neked melyik új funkció a kedvenced a watchOS 7-ben?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. A kézmosást tényleg frankón érzékeli, csak legtöbbször újraindul közben az óra, ami nyilván javítva lesz majd a későbbiekben.

 2. Kamera távirányítónál mi lesz az újdonság? Lehet majd váltani végre a módok közt? Nem is értem eddig miért nem volt … :sweat_smile:

 3. Valamikor szerintetek elérhető lesz, hogy értesítsen ha elveszti a kapcsolatot a telefonnal az óra? Nem hiszem, hogy ez túl bonyolult lenne. Tudom hogy maga óra mutatja, hogy nincs kapcsolat hangjelzésre és rezgésre gondolok.

 4. Czo says:

  Ez szerintem egy folosleges feature. Viszont, ha szeretnel ilyet, akkor a feedback oldalon ird le. Ha jelzed Te sem, akkor nem fognak tudni rola, hogy mit hanyan hasznalnak illetve szeretnenek hasznalni.

 5. gunar says:

  Sztem nem is annyira mert ha valahol ott felejtené az ember véletlenül a telóját, akkor ez megakadályozná, ha jól észrevehetően jelezne, pl testre szabhatóan kinek hogyan jobb és észrevehetőbb. Szerintem többen is vennék akár emiatt is az órát, mert bizonyos védelem az elvesztése ellen. Azután a plusz hasznos funkciói miatt meg esetleg meg is szeretnék, ki tudja.
  Jó kis marketing duma lett, de ha ez az igazság sztem :grinning:

 6. Sziasztok,

  Series 3nál csak nekem nem érzékeli a kézmosást, vagy túl régi a vas ehhez a featurehöz?

 7. Agent_H says:

  Ha nem érzékeli akkor nem is mosol kezet… :slight_smile:

 8. Jadeye says:

  engedélyezted az óra beállításaiban a funkciót?

 9. Nem, és nem is találok ilyen beállítást. Merre kellene keresgélnem?

 10. Jadeye says:

  Beállítások, Handwashing (igen, jelenleg angolul van). ha nincs ilyen opciód, akkor a Series 3 esetén ez nem érhető el.

 11. Akkor ezen feature támogatása kikerült az Series 3ból. :frowning:

 12. expa says:

  Vegyél újat :smiley:

 13. Hacsi says:

  Az alvás monitorozás melyik Series-től lesz elérhető?

 14. Czo says:

  A Settings alapjan a Series 4 tudja ezt.

 15. Van már lehetőség LTE-s órán valamilyen külsős appal zenét streamelni telefon nélkül ?
  Vagy csak Apple music még mindig ?

 16. Czo says:

  Lehetoseg eddig is lett volna, de pl. a Spotify meg mindig nem csinalta ezt meg…

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!