fbpx Skip to content

Minden évben azt várom, hogy az Apple bemutatja azt funkció, amivel bármilyen számlapot telepíthetek az órára. Ez az elmúlt 5 év alatt sem jött el, de cserébe persze számtalan mást kaptunk, köztük az új Zaj alkalmazást, amivel a környezeti zajokat mérhetjük. Mennyire fontos ez?

Apple Watch Zaj alkalmazás

(Bryan Adams koncert a hősök terén messze a színpadtól)

Rögtön egy példával indítanék, ami a zene. A zene megváltoztathatja az adott pillanatban lévő hangulatunkat. Berakhatunk egy általunk kedvelt előadót vagy számot és rögtön boldogabbak leszünk, és kihathat arra a dologra is, amit csinálunk. Én például zenét hallgatva szeretek cikket írni. Ha ezt megfordítjuk, az egyes zajok akaratlanul is kihathatnak ránk, például egy hangos kopácsolás, de egy folyamatos aktív zaj is, amit észre se veszünk, mert már hozzászoktunk a város zajához. Segít-e az Apple Watch alkalmazása ennek kiszűrésében?

Európa államaiban a zajszennyezést tekintve nincsenek nagy különbségek, tehát a lakosság minden országban körülbelül ugyanakkora zajterhelésnek van kitéve. Általánosságban azonban elmondható, hogy a közép- és kelet-európai nagyvárosok zajosabbak, mint a nyugat-európaiak.

A mérések rámutatnak, hogy a közúti közlekedés váltja ki a legnagyobb zajterhelést.

 • Európa lakosságának 65%-át napi szinten 55dB szintű zajterhelés éri – ez alvászavarokat vált ki.
 • Európa lakosságának 17%-át 65dB átlagos zajterhelés éri, ez már kimutatható károsodással jár. Európa lakosságának 1,4%-át 75dB feletti zajterhelés éri, ez meghaladja az egészségügyi határértéket.

A zaj rontja az alvás minőségét és idejét, ezen keresztül megváltoztatja a szervezet napi ritmusát, mely végül az idegrendszer túlterheléséhez vezethet: fokozódik a fáradékonyság, megnő a reakcióidő, ingerlékenyebbek leszünk. (Forrás)

Zajszint határok az Apple Watch Zaj alkalmazásban:

 • OK: 80dB alatti hangoknak való hosszú távú kitettség nem lesz hatással a hallására.
 • Hangos: 80dB feletti hangoknak való hosszú távon ismétlődő kitettség hallása végleges károsodását okozhatja. Fontolja meg a hallásvédelem használatát, vagy menjen csendesebb helyre.
 • Napi 80dB: Körülbelül 5 óra és 30 perc ezen a szinten ideiglenes halláskárosodást okozhat. Ezen a szinten a heti korlát 40 óra.
 • Napi 85dB: Körülbelül 1 óra és 45 perc ezen a szinten ideiglenes halláskárosodást okozhat. Ezen a szinten a heti korlát kb 12 óra 30 perc.
 • Napi 90dB: Körülbelül 30 perc ezen a szinten ideiglenes halláskárosodást okozhat. Ezen a szinten a heti korlát 4 óra.
 • Napo 95dB: Akár 10 perc ezen a szinten ideiglenes halláskárosodást okozhat. Ezen a szinten a heti korlát körülbelül 1 óra 15 perc.
 • Napi 100dB: Már néhány perc ezen a szinten ideiglenes halláskárosodást okozhat. Ezen a szinten a heti korlát körülbelül 20 perc.

Repülő zajszintje felszálláskor

Mikor Londonból jöttünk haza eszembe jutott, hogy a repülőn, mi mindig a Bose zajszűrős fejhallgatóját használjuk érthető okokól, és mivel a watchOS 6 már rendelkezik a Zaj alkalmazással, kíváncsi voltam, hogy határérték alatt van-e a repülő belső zaja. Nézzétek meg a felszállás alatt készült videót:

A 75-79dB ugyan nem halk, de a határérték alatt van. Nyilván ezeket be kell tartaniuk a légitársaságoknak, de alapjáraton pont a hivatalos határérték alatt vannak. Ez nem jó, de nem is tragikus, tehát hatással lehet ránk nézve, kevésbé tudunk aludni, pihenni, rosszabbul érezhetjük magunkat leszállás után. Érdemes ellene tenni, valamit legalább berakni egy fülhallgatót, ami ugyan hangosabb, de a zene kellemesebb számunkra, mint a zaj. ☝?

BKK busz zajszintje utazás alatt

Érdekesség képpen egy BKK járaton is mértem zajszintet, ami ugye ahány busz, annyiféle szám lehet, de itt is állagosan 75dB-lel találkoztam, ami végeredményben ismét a határérték alatt van. Persze itt lényegesen kevesebb időt töltünk, mint mondjuk egy repülőn, így ez valószínűleg nincs hatással ránk. Itt is készítettem egy rövid videót:

BKK orosz metrószerelvények zajszintje az utazás alatt

Várható volt, hogy a metró elég zajos hely, főleg a régi felújítottak. Nyilván a kék metró még rosszabb lett volna, de a felújított változat, nevezzük fehérnek, akár 80 fölötti értéket mutatott utazás közben. Íme a videó:

+1 koncert és Tesla Model 3

Érdekességképpen a nemrég a Hősök terén megrendezett koncertet is megmértem. Ott viszonylag messze a színpadtól 85-91dB-t mértem, ami azért így is elég sok, de nyilván egy koncerten teljesen más élmény ez, mivel nem tekinthető zajnak, ez zene, ami élményt nyújt.

Ha már Handrásnak is hoztunk egy rozsdamentes acél Apple Watch Series 5-öt, kíváncsi voltam, hogy a Tesla Model 3-ban mekkora a zajszint, mivel ugye elég zajosnak mondják ezt a modellt. Hogy őszinte legyek a Model 3-nál sokkal kevesebb zajra számítottam 100km/h környékén. ??‍♂️ Amennyiben bővebben érdekelnek a Tesla modellek, kövesd a Teslasok.hu oldalt, vagy Handrás YouTube csatornáját!

Hogyan használd az órádon a Zaj alkalmazást?

A zajszintmérés az Apple Watch Series 4 vagy újabb órákon érhető el, sajnos a régebbiek ezt nem kapták meg. Ez az alkalmazás folyamatosan figyeli a környezeti zajokat és értesítést küld beállítástól függően, lásd az iPhone-on lévő Watch alkalmazás Zaj beállításaiban:

A zajmérés alapesetben bekapcsolt állapotban van, tehát valójában lényegtelen, hogy kirakjuk-e a számlapra komplikációban vagy sem, nem fogja jobban meríteni az Apple Watch-ot. Érdemes viszont kitenni a számlapra, mert sokszor érdekes információkat kapunk a környezetünkről. Beállíthatjuk, hogy mikor értesítsen minket az óra, az alap beállítás az 90 decibel, és ha 3 percig efölött van, akkor értesítést kapunk az órán is:

Konklúzió

Manapság már egyre több időt fordítunk magunkra és a környezetünkre is. Nyilván nem csak a különböző zajok miatt alszunk rosszul adott esetben, a környezetünk, adott esetben az egyes fények is hatással lehetne az életünkre, utóbbiról a Philips Hue cikkben írtam már korábban.

Érdemes használni a Zaj alkalmazást komplikációként, mivel a kapott adatok segíthetnek megérteni, mekkora zajban élünk, amin így esetleg változtathatunk is. Arról nem beszélve, hogy ez még nagyobb probléma a gyerekek, állatok számára.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Bocsi nem szoktam ilyet írni de az első mondatot szerintem újra kellene gondolni…

 2. Mondjuk úhy, hogy Minden évben várom, hogy az Apple bemutatja azt a funkciót …

 3. Áhhh értem :slight_smile: Egyébként sosem gond, ha valamivel hibázunk, akkor szólnak az olvasók és javítjuk. Ez benne van a pakliban.

 4. Avatar for kchris kchris says:

  az a sajnos negativ hatulutoje a dolognak hogy eszmeletlen nagy kihatassal van az uzemidore ennek a belapcsolasa. legalabbis s4 40mm eseten 15-20% siman elment erre. Ti nem tapasztaltatok ezt? Ugyhogy en par meregetes utan ki is kapcsoltam.

 5. Én ezt nem is mondtam, szerintem nagyon ritkán szólok ilyen miatt, és ritkán is van. Csak reggel voltam úgy hogy én vagyok ennyire hülye mert valahogy nem akartam megérteni a mondatot.:joy::joy:

 6. Avatar for denike denike says:

  Nekem ilyen nem tűnt fel a 44mm-essel.

 7. Nem kéne neki. Mivel fut a háttérben. Tehát ha csak ki nem kapcsolod a telefonodon ugyan úgy fut a háttérben, és csak akkor használja a kijelzőn lévő kis komplikációt, ha ugye magad felé fordítod, más esetben az nem fut ott, nem mutogatja az adott hangszínt, sötét a kijelző is.

  Számomra semmi kihatással nincs, ugyanúgy egy napot kibír, nekem az akkumulátor kint sincs sehol, csak este mindig rárakom az órát töltőre. Abban az esetben eltudom képzeli, hogy esetleg kevesebb lesz az akkumulátor időd, ha mondjuk plusz edzésre vagy bármire használod, de ettől nem hiszem.

 8. Avatar for Sipka Sipka says:

  Az első képen melyik app komplikációja mutatja így a pulzust?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Sipka Avatar for Szifon Avatar for denike Avatar for kchris Avatar for szorian Avatar for SzifonAdmin