fbpx Skip to content

Noha a WWDC-n még július hangzott el, az Apple tegnap, tehát még június 30-án mindenki számára elérhetővé tette az iOS 15, az iPadOS 15, a watchOS 8 és a tvOS 15 első nyilvános béta verzióját – a macOS Monterey esetén pedig július 1-jén estére érkezett meg a nyilvános béta.

Most az időközben felmerült kérdések alapján röviden összefoglalnánk, mit érdemes tudni a béta telepítéséről, illetve hogy hogyan lehet adott esetben visszatenni a korábbi, hivatalos iOS-verziót, ha esetleg nem lennénk elégedettek a bétával.

Mik az újdonságok?

Az egyes szoftverek előzetes verzióinak újdonságait a bejelentésükről, illetve a fejlesztői verziókról szóló, korábbi cikkeinkben találod:

iOS 15

Telepítés

Először is készítsünk a kiválasztott készülék adatairól egy biztonsági mentést az iTunes vagy a Finder használatával, majd azt archiváljuk, hogy később az aktuális verziónál magasabb béta telepítése után készülő újabb mentések azt ne tudják felülírni, és így adott esetben vissza tudjuk tenni a hivatalos verziót az így archivált adataink visszaállításával.

Windows esetén az archiváláshoz manuálisan ki kell másoljuk a biztonsági mentés mappáját egy másik helyre, ott ugyanis nincs lehetőség az archiválásra.

A következő lépés, hogy nyissuk meg a frissíteni kívánt készüléken Safariban a beta.apple.com címet, lépjünk be az Apple ID-nkkal, majd töltsük le a készülékünkre a béta profilt.

Ha már fent lenne a készülékünkön az iOS 14.7 bétája, akkor előbb nem árt letörölni az ahhoz tartozó béta profilt!

Ezután az iOS kéri, hogy indítsuk újra a készüléket, ezt tegyük meg, majd lépjünk vissza a Szoftverfrissítés menüpontba, ahol már telepíthetjük is az iOS 15 béta verzióját.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Érdemes a fejlesztői bétákról a nyilvánosra váltani?

Nem, nincs igazából értelme. A nyilvános béta build számai ugyanis jellemzően megegyeznek a legutóbbi fejlesztői verziókéval, tehát semmivel sincs előrébb a nyilvános béta, mint a fejlesztői.

A legutóbbi fejlesztői béták az alábbi build számokkal rendelkeznek – az iOS 15 és iPadOS 15 esetén az Apple június 30-án kiadott egy frissített beta 2-es buildet a fejlesztők számára is:

  • iOS 15: 19A5281j
  • iPadOS 15: 19A5281j
  • watchOS 8: 19R5286f
  • tvOS 15: 19J5288e
  • macOS Monterey: 21A5268h

Az iOS 14.6 visszaállítása

Ha bármi olyan problémát tapasztalunk az iOS 15 béta használata során, ami miatt úgy döntenénk, hogy inkább visszatennénk a hivatalos verziót, ami jelen esetben az iOS 14.6, akkor a készüléket helyreállítási (recovery) módba kell tennünk, majd megvárni, amíg a számítógépünk letölti hozzá a 14.6-ot.

A visszaállítás csak számítógéppel végezhető el, számítógép nélkül nem.

A 14.6 visszaállítása után pedig ki fogjuk tudni választani azt a biztonsági mentést, amit még a béta telepítése előtt készítettünk. Az iOS 15-ről készített mentés nem állítható vissza iOS 14-re, függetlenül attól, hogy az adott mentés számítógép vagy iCloud segítségével készült.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan állítható vissza a készülékünk béta iOS-ről a hivatalos verzióra?

Kompatibilitás

Az iOS 15 az összes olyan készülékre elérhető, amire az iOS 14 is:

Az iPadOS 15 az összes olyan készülékre elérhető, amire az iPadOS 14 is:

A watchOS 8 az összes olyan készülékre elérhető, amire a watchOS 7 is:

A tvOS 15 a negyedik generációs és újabb Apple TV-ket támogatja.

A macOS Monterey pedig ezeket:

Fontos tudnivalók

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért ha kérdésed van az iOS 15 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 15 béta: a leggyakrabban feltett kérdések – újdonságok, megjelenés ideje, letöltés!

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted majd a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 15-ről szóló eddigi cikkünket itt érheted el, az iPadOS 15-ről szólóakat itt, a watchOS 8-ról szólókat meg itt, a tvOS 15-ről készülteket itt, a macOS Monterey kapcsán pedig itt olvashatsz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok