fbpx Skip to content

Sokan kritizálták az Apple-t, hogy a Fájlok alkalmazás túlságosan korlátozott és így nem alkalmas fájlok kezelésére.

A panaszok többsége a fájlmásolást illette, mert eddig nem volt folyamatsáv, így nem lehetett tudni, hogy a másolás 1%-on vagy 99%-on áll, vagy épp megszakadt. Szerencsére ezt javítja az iOS 15/iPadOS 15 és még más újításokat is sikerült összehoznia az Apple-nek.

iPadOS 15 alatt ha elindítasz egy fájlmásolást, az eszközsoron megjelenik egy kördiagram, amire kattintva folyamatsávval is megnézheted, hogy hogy halad a másolás, ráadásul a hátralévő időre is kapsz becslést! Ez segíteni fog azoknak, akik hálózati meghajtókról vagy külső tárolókról dolgoznak.

A másik nagy újítás, hogy a Fájlok alkalmazás már képes NTFS meghajtók olvasására. Így ha rádugsz egy NTFS-re formázott külső merevlemezt vagy pendrive-ot az iPadedre, akkor tudod majd olvasni a rajta lévő fájlokat. Sajnos írni a meghajtót továbbra se tudod majd, pont mint macOS-en, ennek ugyanis jogi okai vannak. Mindenesetre az olvasási képesség még mindig jobb, mintha semmi se történne a tároló csatlakoztatásakor!

Az utolsó nagy újítás a Fájlok alkalmazásban a WWDC 2021 nyitóprezentációján is említésre került, ez pedig nem más, mint a több fájl egyszerűbb kijelölése kurzor használatával. Korábban kijelölő módba kellett lépned több fájl kijelöléséhez, iPadOS 15-től azonban ugyanúgy húzással is tudsz majd kijelölni, mint macOS-en (vagy épp Windows-on).

Persze még így is rengeteg olyan funkció van a Fájlok alkalmazásban, ami sokaknak fájó pont, ilyen a DMG lemezképek kezelésének hiánya, vagy az, hogy nem képes megmondani egy mappa méretét.

Ezek ellenére jó látni, hogy valamennyire azért foglalkozik az Apple a Fájlok alkalmazással, igaz ha ezt az ütemet tartják, akkor még 20 év lesz, mire utoléri a macOS Finderét.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok