iOS 15: lemerült, kikapcsolt és visszaállított készülékkel is működik a Lokátor

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iPhone-ok egyik fantasztikus tulajdonsága, hogy ha elhagyod vagy ellopják, akkor a Lokátor segítségével tudod követni, tudsz rá hangjelzést küldeni vagy akár törölheted is a tartalmát.

A követés azonban eddig csak akkor működött, ha az iPhone be volt kapcsolva, ami arra ösztönözte a tolvajokat, hogy azonnal kikapcsolják a telefonokat. Az iOS 15-tel kezdődően viszont már ez sem segíthet rajtuk.

Amikor először kerül a lemerülés közelébe az iOS 15-öt futtató iPhone-od, a rendszer feldobja a fenti figyelmeztetést:

Az iPhone kereshető marad kikapcsolás után is

A Lokátor segít megkeresni ezt az iPhone-t, ha elhagytad vagy ellopták, még akkor is, ha lemerült vagy kikapcsolták.

Ezt a Lokátor-hálózat viselkedést megváltoztathatod a Beállítások alkalmazásban a Lokátor alatt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha lemerült a telefon vagy kikapcsolják, akkor nem teljesen kapcsol ki a készülék, hanem mondhatni egy AirTaggé változik és Bluetooth jeleket továbbra is küld a közelben lévő iOS eszközök felé, amit utána azok tudnak továbbítani a Lokátor-hálózat felé.

Ez a Bluetooth jelküldés akkor is megmarad, ha gyári beállításokra visszaállítják a telefont úgy, hogy még be van rajta kapcsolva az Aktiválási zár.

A 9to5Mac-nél kiemelték a funkció kapcsán, hogy az Apple általában nem szokott lopásvédelemként tekinteni a Lokátor funkcionalitására, de most mégis megemlítették a lopás lehetőségét.

Lehet, hogy ezekkel a változtatásokkal már eléggé magabiztos az Apple, hogy a funkció tényleg segíthet ellopott készülékek esetén.

Maga az újdonság kiváló, de az is jó döntés az Apple részéről, hogy kikapcsolhatóvá tették, így akik nem szeretnék, hogy iOS eszközük kikapcsolt állapotban is jelezze helyzetét a Lokátor-hálózat felé, azok dönthetnek úgy is.

Szerinted segíteni fog ez a Lokátor változtatás, hogy még kevésbé legyen csábító az iPhone-ok lopása?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Egyértelműen jó az irány. Én még a kikapcsolhatóság lehetőségét elvenném a felhasználótól, de ez gondolom kiba*szná a biztosítékot a gdpr rajongó liberális jogvédő bagázsnál. És a paranoiásoknál… :smiley:

 2. Jadeye says:

  nem egy olyan helyzet van, amikor konkrétan problémát okozhat egy bekapcsolt mobiltelefon, tehát ezt az opciót elvenni nem lenne hasznos.

 3. És azoknál akiknek mondjuk melegszik a készülék és éppen felrobbanna :smiley:

 4. igen, és akkor abban a helyzetben az illető majd belemegy a beállításokba és matatja hol kell kikapcsolni, majd utána pedig visszakapcsolja, biztos nem felejti el :slight_smile:
  nem annyira életszerű
  már szinte nincs olyan hely a modern világban, ahol ne lenne néhány méteres körzetben valakinél bekapcsolt mobiltelefon, óra, valamilyen követő, szóval én hiába kapcsolok ki mindent, ha a többieknél megy tovább

 5. Vegre egy szuper dolog ami miatt mar tenyleg teljesen ertelmetlen lesz ellopni egy iphone-t!! Ha meg elhagyod, talan konnyebben megtalalod es a becsuletes megtalalokbol is egyre tobb lesz…

 6. És ha valamilyen azonositással lehetne csak kikapcsolni?

 7. gunar says:

  Azzal lehet ha bármely biometrikus be vagyon kapcsolva :smiley:

 8. gunar says:

  Amugy meg végre megcsinálták azt amit írtam itt már akkor mikor megjelent ez a Bt-s hálózati keresés anno. Igaz még nem tartanak ott vele amit akkor felvázoltam, de 1x majd eljutnak oda is talán :slightly_smiling_face:

 9. Czo says:

  Vannak helyek, ahova nem lephetsz be, ha van nalad aktiv radios eszkoz. Nem az a problemas, hogy nalad van, hanem az, ha sugaroz (tehat siman lehet jegyzetelni bele benn, megnezni, felirt dolgokat, stb stb). Pl. itt az oruletbe tudott kergetni amikor behoztak azt, hogy a Bluetooth nem kapcsolodik ki, ha Airplane modba kerul a keszulek. Szoval, szerintem semmi problema nincs azzal, ha ez kikapcsolhato.

 10. novisz says:

  Így most már lesznek olyan helyek, ahová nem mehetsz majd be még kikapcsolt iPhone-al sem, mert nem lehet teljesen kikapcsolni…

 11. Czo says:

  Az itt taglalt Find My funkcio kikapcsolhato.

 12. Amúgy léteznek már ma is olyan helyek ahova még kikapcsolt telefont se vihetsz be.

 13. vjan says:

  Sőt, olyan helyek is léteznek, ahova egyáltalán be sem mehetsz. :slight_smile:

 14. vjan says:

  Egyébként nagyon tetszik az olyan kiírás például kórházakban, hogy tilos mobilt használni, aztán nem látsz olyan orvost, aki ne telefonálna és nővért, aki ne nyomkodná valamelyik közösségi esetleg társkereső alkalmazás felületét. Csak tudnám, nekik miért nem tilos?

 15. gunar says:

  A kiírás nem nekik szól, hanem a kívülállóknak akik a mobilozással zavarnák őket az általad leírtak végzése közben. :smiley:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!