fbpx Skip to content

Rendszeresen felmerülő kérdés az elvesztett vagy lopott készülékek kereshetősége kapcsán, hogy azokat egyszerűen kikapcsolja a tolvaj, és hogy ezt hogyan lehetne megelőzni. Ilyenkor jellemzően mindig az kerül elő javaslatként, hogy az Apple-nek lehetővé kellene tennie azt, hogy ha jelkód van a készüléken, akkor azt ne lehessen kikapcsolni sem.

A kényszerített újraindítás (reset) ellen ugyanakkor értelemszerűen semmi sem véd – viszont igazából ez is lényegtelen, mert az iOS 15 óta a keresés már a készülék kikapcsolt állapotában is működik. Így semmit sem számít, ki tudja-e valaki kapcsolni a készüléket, illetve hogy abban van-e SIM-kártya, és ezt még a készülék szoftverének visszaállítása sem befolyásolja, ugyanúgy működni fog a keresés.

A kényszerített újraindítás (reset) ellen nem véd

Mivel a kényszerített újraindítás (reset) hardveres szinten van a készülékben, így semmit nem számít neki, hogy mi az iOS-ben mit tiltunk le. A reset feladata ugyanis éppen az, hogy a bármilyen szempontból problémásan működő rendszert még abban az esetben is újra tudjuk indítani, ha az egyébként semmire sem reagálna. A resetet pedig lehet úgy nyomkodni, hogy utána ne kapcsoljon vissza magától a készülék.

A resetet tehát értelemszerűen nem tudnánk kivédeni az iOS valamely funkciójával, hiszen a reset eleve nem foglalkozik az iOS szintjén semmivel.

A keresés már kikapcsolt állapotban is működik

A keresés és így a Lokátor az iOS 15 óta már a készülék lemerült, kikapcsolt állapotban, de még a szoftverének visszaállítása után is ugyanúgy működik:

Az iPhone kereshető marad kikapcsolás után is

A Lokátor segít megkeresni ezt az iPhone-t, ha elhagytad vagy ellopták, még akkor is, ha lemerült vagy kikapcsolták.

Ezt a Lokátor-hálózat viselkedést megváltoztathatod a Beállítások alkalmazásban a Lokátor alatt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha lemerült a telefon vagy azt valaki kikapcsolja, akkor nem teljesen kapcsol ki a készülék, hanem mondhatni egy AirTaggé változik és továbbra is küld Bluetooth jeleket a közelben lévő iOS eszközök felé, amit utána azok továbbítani tudnak a Lokátor-hálózat felé.

Ez a Bluetooth jelküldés akkor is megmarad, ha valaki megpróbálja számítógép használatával visszaállítani a telefon szoftverét, hiszen ettől még ugyanúgy bekapcsolt állapotú marad rajta az Aktiválási zár. Az Aktiválási zár kikapcsolásához és az aktiváláshoz pedig ismernünk kell a korábban a zároláshoz használt, tehát a készüléken az iCloud opció alatt belépett állapotú Apple ID-t és annak jelszavát, és a kétlépéses hitelesítés miatt pedig rendelkeznünk kell egy másik, megbízható készülékkel, amin keresztül megkaphatjuk a hitelesítő kódot.

Hogyan előzhető meg mindez?

Egy tolvaj ellen a legtöbbet azzal tehetjük, ha sehol nem hagyunk lehetőséget neki arra, hogy elemelje a készülékünket.

És hogy hogyan adhatjuk meg a legtöbb esélyt annak, hogy visszajuthasson hozzánk a készülékünk? Arról például ennek a cikkünknek a végén írtunk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha iPhone-t, iPadet, iPodot vagy Mac-et találtunk?

Legutóbbi frissítés: 2022.09.17.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for djtymo djtymo says:

    Miért ne lenne jó ötlet? Reset után ha vissza is kapcsol, nem kér SIM PIN kódot hálózatra is felmegy és net is lesz rajta, magyarán újra kereshető. Készülékbe a jelkód megadásáig úgysem tudnak bejutni. Nem biztos hogy mindegyik tolvaj tudja hogy kell úgy resettel kombinálni hogy a készülék ne kapcsoljon be.
    Én jó ötletnek tartanám ha jelkód megadásáig nem lehetne kikapcsolni a készüléket :sunglasses:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    egy tolvaj nem fog vacakolni, kidobja a SIM-kártyát. aki buta tolvaj, attól meg nem a kikapcsolhatóság letiltása fogja megvédeni, mert az az illető buta, ki sem fogja kapcsolni.

  3. és mi van az e-simmel?
    azt nem tudja kidobni!

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hozzátenném még, hogy a tapasztalt tolvaj ismer minden trükköt, vagy mondjuk eleve Faraday-kalitkának minősülő lopós táskába teszi a készüléket, és onnantól már tökmindegy, hogy az be van-e kapcsolva amúgy, vagy sem.

    a buta tolvaj meg legtöbbször azt sem tudja, hogy hogyan kell kikapcsolni a készüléket. (és mivel ugye az Apple variált ezzel a Face ID-s készülékek esetén, sokszor még maguk a felhasználók sem tudják, hogyan kell kikapcsolni. :stuck_out_tongue_winking_eye: )

    ameddig pedig a kényszerített újraindítás felette áll bármi szoftvernek, addig lényegtelen, hogy mi a helyzet a kikapcsolhatósággal, mert a reset úgyis felülbírálná.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Tegyük már tisztába a dolgokat. A kettő nem azonos mert ugye az újraindítás ha kényszerített ha nem, az csak teljes tartalommal és beállításokkal egy reboot, míg a reset hivatalosan visszaállítás, ergo egy törlés és alaphelyzetbe állítás magyarul részletezve. De javíts ki ha rosszul tudom. Akkor nem vágom még mindig, hogy egy reboot után miért is nem lehetne simán észrevétlenül felcsatlakoznia a hálóra és megtalálhatóvá válni újra. Persze a reset után ez nehezebb lenne, mert ott akkor külön kellene választaniuk a keresőt a többitől, viszont biztonságosabb lenne a tulajnak, főleg ha pl az eSIM-et csak akkor lehetne törölni ha előbb a benne lévő Apple ID-ból kilépés után engedné a vas. Persze feltételezve, hogy nem tudja kikapcsolni teljesen. Vagy vhogy így, kicsit fáradt már az agyam a fogalmazáshoz :roll_eyes:

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a reset alatt az évek során mindig is a kényszerített újraindítást értette mindenki. lásd a reset gomb egy PC-n. a reboot az egy szabályos kikapcsolás után visszakapcsolás. a kényszerített újraindítás az nem szabályos kikapcsolás. az összes tartalom és beállítás törlése az erase all content and settings. nem reset. iTunes-ban ugyanez a restore.

    változatlanul azért, mert a kényszerített újraindítás nyomható úgy is, hogy ne kapcsoljon vissza a készülék, tehát kikapcsolt állapotban maradjon. most hadd ne írjam már le, mit és hogyan kell nyomni hozzá, az ezen való, folyamatos rugózás kizárólag a tolvajok malmára hajtja a vizet.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Jó mondom fáradt vagyok már, de az miért is jó ha egy törlés után " kényszerített újraindítás" után nem kapcsol vissza a vas? Nem érdekel hogyan nyomható, csak az mire is jó és miért jobb mint ha csak simán utána újraindul?
    Amugy meg a tolvajt ilyennél sztem inkább az alkalom szüli és nem hiszem, hogy úgy megy el vki otthonról, hogy iphone-t fog lopni feltétlenül, azaz van nála ehhez való eszköz, tasak stb. Ez nem autó amire simán rákészül és csak a sokból egy álljon olyan helyen, szvsz nagyobb az esélye.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    sehol nem írtam olyat, hogy ez jó lenne, hogy nem kapcsol vissza. de van olyan eset, amikor legkevésbé sem baj, ha kikapcsolva marad.

    mindenesetre a lényeg továbbra is az, hogy nincs értelme a kikapcsolhatóságot tiltani, mert azt a resetelhetőség felülbírálja. a resetelhetőséget pedig nem lehet megvonni, hiszen akkor a nem kivehető akkumulátor miatt másképp nem lehetne kényszerítetten újraindítani, ha bármi szoftveres gond támad.

    az alkalom szülte tolvaj is lehet tájékozott, aki ellen akkor nem fog védeni semmi.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Azért kérdeztem, hogy van-e vmi különös oka, hogy a kényszer … után nem indul újra, mert ha nincsen akkor lényegében egy fölösleges dolog az esetek nagyobb hányadában. Tehát amennyiben újraindulna mégis és az apple megoldaná, hogy ez a metódus ne hasson az eSIM-re és annak beállításaira, ami ugye egy sima fizikai SIM-nél megvan, de az kivehető. Akkor elvben a teló csatlakozhat a hálóra de mivel nem tudja aktiválni ha kellene hozzá ID, hát zsákutcában lenne a tolvaj. Nem hiszem hogy képtelenség ez így, csak akarat kérdése a cég részéről, hogy megoldják. Persze van ellenszer erre is, csak hát a nagyobbik hányadát a készületlen tolvajokat “megtalálókat” ezzel ki lehetne iktatni

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hát de az eSIM esetén éppen ez van, le is írtuk, hogy azt külön, manuálisan le kell törölni, és még egy teljes visszaállítás sem törli le, iTunes-ban megtett restore sem.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    jó, akkor ez elkerülte a figyelmemet, bocs. De a többit már valóban az apple-nek kellene megoldania.
    Olyan ez mint a strapa telóknál miért is nem csinálnak a gyártók olyant, ami csavarosan zárható minden nyílás és vezeték nélküli a töltése, az adatátvitele pedig szintén mint a dokkolónál és menüből lehet indítani, addig nincsen rajta semmi, azaz állhat a vízben simán. Ehelyett dugókkal oldják meg stb, amik hamar letörnek, áteresztenek és társaik. Sztem csak akarat kérdése lenne a gyártók részéről, ahogy az apple részéről is a megoldás a fenti dologra.
    Na jó éjt!

  12. Hát… ez alapján továbbra is lenne értelme ennek a funkciónak, de ahhoz hardver szinten hozzá kéne nyúlni a cucchoz és egy profi tolvaj ellen csak hamis védelmet nyújtana…

  13. A hw-es reboot-ot, szerintem lelehetne úgy korlátozni, hogy kérjen egy hardweres kulcsot hozzá, ami minden telonak egyedi és a csomagolasban találnád pl.: hangeró gomb kombinációk home vagy némítás gomb kombinaciok: ++±±++ és akkor újraindulna ez mar nemfüggne az iostól szervizben pedig kiolvasható lenne

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ennek olyan funkciónak kell lennie, ami bárhol és bármikor végrehajtható. másképp akkor az lenne a gond, hogy ha bármi okból szoftveresen beakad a készülék, nem tudnád újraindítani.

  15. Ez manapsag mar nagyon ritkan fordul elő, ha mégis hazaviszed megcsinalod v leírod megjegyzed. Elvben így megoldható lenne. Jobb lenne mint az ami most van

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha meg eladod a készüléket, és nem adod tovább vele, akkor sem lenne ez opció. nem ok nélkül van ez így.

  17. Írtam, kilehetne olvasni szervízben, de persze megértem, hogy miért nincs benne. Egyébként a rebootot sem tudják sokan, hogy egyaltalan létezik csak a userek egy kis része​:man_shrugging: A tolvajok meg akik régen jailbreakel szórakoztak jellemzően :smiley:

  18. Avatar for Czo Czo says:

    Ami szervizben kiolvashato, az barhol mashol kiolvashato. A hardveres kulcs pedig ott ba**na meg magat, amikor kiderulne, hogy eppen 15ezer km-re van tolem es szuksegem lenne ra.

  19. Szerintem is hülyeség ez a hardverkulcs. A telefonon lévö dolgokhoz úgyse jutnak hozzá. Elég elenyésző az ellopott iphoneok száma, sokkal többet hagynak el. Ha meg valaki nem tud nyugodtan aludni ez miatt akkor kössön biztositást. A sim kártyát meg rögtön tiltani kell és a szolgáltató nem hiszem, hogy kifizetetné valakivel is az így keletkezett öszeget.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for pussymagnet Avatar for djtymo Avatar for Zakika_123 Avatar for istvans756 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for djtymo djtymo says:

    Miért ne lenne jó ötlet? Reset után ha vissza is kapcsol, nem kér SIM PIN kódot hálózatra is felmegy és net is lesz rajta, magyarán újra kereshető. Készülékbe a jelkód megadásáig úgysem tudnak bejutni. Nem biztos hogy mindegyik tolvaj tudja hogy kell úgy resettel kombinálni hogy a készülék ne kapcsoljon be.
    Én jó ötletnek tartanám ha jelkód megadásáig nem lehetne kikapcsolni a készüléket :sunglasses:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    egy tolvaj nem fog vacakolni, kidobja a SIM-kártyát. aki buta tolvaj, attól meg nem a kikapcsolhatóság letiltása fogja megvédeni, mert az az illető buta, ki sem fogja kapcsolni.

  3. és mi van az e-simmel?
    azt nem tudja kidobni!

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hozzátenném még, hogy a tapasztalt tolvaj ismer minden trükköt, vagy mondjuk eleve Faraday-kalitkának minősülő lopós táskába teszi a készüléket, és onnantól már tökmindegy, hogy az be van-e kapcsolva amúgy, vagy sem.

    a buta tolvaj meg legtöbbször azt sem tudja, hogy hogyan kell kikapcsolni a készüléket. (és mivel ugye az Apple variált ezzel a Face ID-s készülékek esetén, sokszor még maguk a felhasználók sem tudják, hogyan kell kikapcsolni. :stuck_out_tongue_winking_eye: )

    ameddig pedig a kényszerített újraindítás felette áll bármi szoftvernek, addig lényegtelen, hogy mi a helyzet a kikapcsolhatósággal, mert a reset úgyis felülbírálná.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Tegyük már tisztába a dolgokat. A kettő nem azonos mert ugye az újraindítás ha kényszerített ha nem, az csak teljes tartalommal és beállításokkal egy reboot, míg a reset hivatalosan visszaállítás, ergo egy törlés és alaphelyzetbe állítás magyarul részletezve. De javíts ki ha rosszul tudom. Akkor nem vágom még mindig, hogy egy reboot után miért is nem lehetne simán észrevétlenül felcsatlakoznia a hálóra és megtalálhatóvá válni újra. Persze a reset után ez nehezebb lenne, mert ott akkor külön kellene választaniuk a keresőt a többitől, viszont biztonságosabb lenne a tulajnak, főleg ha pl az eSIM-et csak akkor lehetne törölni ha előbb a benne lévő Apple ID-ból kilépés után engedné a vas. Persze feltételezve, hogy nem tudja kikapcsolni teljesen. Vagy vhogy így, kicsit fáradt már az agyam a fogalmazáshoz :roll_eyes:

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a reset alatt az évek során mindig is a kényszerített újraindítást értette mindenki. lásd a reset gomb egy PC-n. a reboot az egy szabályos kikapcsolás után visszakapcsolás. a kényszerített újraindítás az nem szabályos kikapcsolás. az összes tartalom és beállítás törlése az erase all content and settings. nem reset. iTunes-ban ugyanez a restore.

    változatlanul azért, mert a kényszerített újraindítás nyomható úgy is, hogy ne kapcsoljon vissza a készülék, tehát kikapcsolt állapotban maradjon. most hadd ne írjam már le, mit és hogyan kell nyomni hozzá, az ezen való, folyamatos rugózás kizárólag a tolvajok malmára hajtja a vizet.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Jó mondom fáradt vagyok már, de az miért is jó ha egy törlés után " kényszerített újraindítás" után nem kapcsol vissza a vas? Nem érdekel hogyan nyomható, csak az mire is jó és miért jobb mint ha csak simán utána újraindul?
    Amugy meg a tolvajt ilyennél sztem inkább az alkalom szüli és nem hiszem, hogy úgy megy el vki otthonról, hogy iphone-t fog lopni feltétlenül, azaz van nála ehhez való eszköz, tasak stb. Ez nem autó amire simán rákészül és csak a sokból egy álljon olyan helyen, szvsz nagyobb az esélye.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    sehol nem írtam olyat, hogy ez jó lenne, hogy nem kapcsol vissza. de van olyan eset, amikor legkevésbé sem baj, ha kikapcsolva marad.

    mindenesetre a lényeg továbbra is az, hogy nincs értelme a kikapcsolhatóságot tiltani, mert azt a resetelhetőség felülbírálja. a resetelhetőséget pedig nem lehet megvonni, hiszen akkor a nem kivehető akkumulátor miatt másképp nem lehetne kényszerítetten újraindítani, ha bármi szoftveres gond támad.

    az alkalom szülte tolvaj is lehet tájékozott, aki ellen akkor nem fog védeni semmi.

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Azért kérdeztem, hogy van-e vmi különös oka, hogy a kényszer … után nem indul újra, mert ha nincsen akkor lényegében egy fölösleges dolog az esetek nagyobb hányadában. Tehát amennyiben újraindulna mégis és az apple megoldaná, hogy ez a metódus ne hasson az eSIM-re és annak beállításaira, ami ugye egy sima fizikai SIM-nél megvan, de az kivehető. Akkor elvben a teló csatlakozhat a hálóra de mivel nem tudja aktiválni ha kellene hozzá ID, hát zsákutcában lenne a tolvaj. Nem hiszem hogy képtelenség ez így, csak akarat kérdése a cég részéről, hogy megoldják. Persze van ellenszer erre is, csak hát a nagyobbik hányadát a készületlen tolvajokat “megtalálókat” ezzel ki lehetne iktatni

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hát de az eSIM esetén éppen ez van, le is írtuk, hogy azt külön, manuálisan le kell törölni, és még egy teljes visszaállítás sem törli le, iTunes-ban megtett restore sem.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    jó, akkor ez elkerülte a figyelmemet, bocs. De a többit már valóban az apple-nek kellene megoldania.
    Olyan ez mint a strapa telóknál miért is nem csinálnak a gyártók olyant, ami csavarosan zárható minden nyílás és vezeték nélküli a töltése, az adatátvitele pedig szintén mint a dokkolónál és menüből lehet indítani, addig nincsen rajta semmi, azaz állhat a vízben simán. Ehelyett dugókkal oldják meg stb, amik hamar letörnek, áteresztenek és társaik. Sztem csak akarat kérdése lenne a gyártók részéről, ahogy az apple részéről is a megoldás a fenti dologra.
    Na jó éjt!

  12. Hát… ez alapján továbbra is lenne értelme ennek a funkciónak, de ahhoz hardver szinten hozzá kéne nyúlni a cucchoz és egy profi tolvaj ellen csak hamis védelmet nyújtana…

  13. A hw-es reboot-ot, szerintem lelehetne úgy korlátozni, hogy kérjen egy hardweres kulcsot hozzá, ami minden telonak egyedi és a csomagolasban találnád pl.: hangeró gomb kombinációk home vagy némítás gomb kombinaciok: ++±±++ és akkor újraindulna ez mar nemfüggne az iostól szervizben pedig kiolvasható lenne

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ennek olyan funkciónak kell lennie, ami bárhol és bármikor végrehajtható. másképp akkor az lenne a gond, hogy ha bármi okból szoftveresen beakad a készülék, nem tudnád újraindítani.

  15. Ez manapsag mar nagyon ritkan fordul elő, ha mégis hazaviszed megcsinalod v leírod megjegyzed. Elvben így megoldható lenne. Jobb lenne mint az ami most van

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha meg eladod a készüléket, és nem adod tovább vele, akkor sem lenne ez opció. nem ok nélkül van ez így.

  17. Írtam, kilehetne olvasni szervízben, de persze megértem, hogy miért nincs benne. Egyébként a rebootot sem tudják sokan, hogy egyaltalan létezik csak a userek egy kis része​:man_shrugging: A tolvajok meg akik régen jailbreakel szórakoztak jellemzően :smiley:

  18. Avatar for Czo Czo says:

    Ami szervizben kiolvashato, az barhol mashol kiolvashato. A hardveres kulcs pedig ott ba**na meg magat, amikor kiderulne, hogy eppen 15ezer km-re van tolem es szuksegem lenne ra.

  19. Szerintem is hülyeség ez a hardverkulcs. A telefonon lévö dolgokhoz úgyse jutnak hozzá. Elég elenyésző az ellopott iphoneok száma, sokkal többet hagynak el. Ha meg valaki nem tud nyugodtan aludni ez miatt akkor kössön biztositást. A sim kártyát meg rögtön tiltani kell és a szolgáltató nem hiszem, hogy kifizetetné valakivel is az így keletkezett öszeget.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for pussymagnet Avatar for djtymo Avatar for Zakika_123 Avatar for istvans756 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for gunar