fbpx Skip to content

Az Apple jelenleg egyetlen módot ad arra, hogy egy talált iPhone-t, iPadet, iPodot vagy Mac-et egyszerűen visszajuttathassunk a tulajdonosának: ha azt az eredeti tulajdonosa elveszett módba tette, és az elveszett mód meg is érkezett a készülékre.

Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha iPhone-t, iPadet, iPodot vagy Mac-et találtunk?

De mit tehetünk akkor, ha a készülék nincs elveszett módban? Vissza tudjuk juttatni így is? Erre adnánk pár tippet – illetve arra is, hogy mi magunk hogyan könnyíthetjük meg fordított esetben egy becsületes megtaláló dolgát, hogy hozzánk is könnyebben visszajuthasson az elhagyott készülékünk.

Elsőként érdemes azt leszögezni, hogy adatvédelmi okokból értelemszerűen sem az Apple, sem a mobilszolgáltatók nem adhatják ki nekünk a készülék tulajdonosának adatait, és jellemzően arra sincs mód, hogy akkor ők adják meg a mi adatainkat az illetőnek.

Az Apple ugyanakkor lehetővé tehetne egyfajta fordított elveszett módot is, amikor a becsületes megtaláló küldhetne üzenetet a készülék tulajdonosának – viszont itt több probléma is felmerülhet, például ha az illető például nem használja az iCloudot.

Nézzük tehát, mit tehetünk a rendelkezésünkre álló eszközökkel még azelőtt, hogy jegyzőkönyvvel leadnánk a talált készüléket a rendőrségen.

Apple Watch és AirPods esetén például viszont sajnos nem alkalmazhatók az alább leírtak, azokkal jelen esetben nem sok mindent tudunk tenni – ezért ilyen esetben leginkább kövessük az aktiválási módról szóló részben leírtakat.

Ha az iPhone-on, iPaden, iPodon nincs jelkód vagy a Mac-en jelszó

Ha a készülék tulajdonosa nem állított be jelkódot, akkor rögtön hozzáférünk az összes adathoz, ami azon található. A legegyszerűbb ilyenkor a Kontaktok alatt megkeresni a tulajdonos saját kártyáját, és felhívni (nyilván egy másik telefonszámán, például a vezetékesen, vagy keresni egy apu vagy anyu nevű kontaktot) vagy írni neki egy emailt.

Mivel azonban a jelkód használata épp az adataink biztonsága érdekében jóformán elengedhetetlen, így jellemzően nagyon kicsi az esély arra, hogy jelkód nélküli készüléket találjunk.

Persze ha van jelkód a készüléken, akkor sincs minden veszve.

Ha az iPhone vagy iPad még fent van a mobilhálózaton

Az iPhone esetén ez jellemzően akkor fordul elő, ha valaki egyszerűen ott felejtette valahol, és még észre sem vette, hogy elhagyta. Ilyenkor érdemes rögtön töltőre tenni, hogy ne merüljön le, és megadhassuk a legtöbb esélyt annak, hogy valaki felhívja. Ez valószínűleg a tulajdonos lesz, miután észrevette, hogy nincs meg a készüléke, és megpróbálja felhívni saját magát egy ismerőse telefonjáról, így a hívást fogadva tudunk majd beszélni vele.

Ügyeljünk arra, hogy a készülék ne merüljön le, vagy ne kapcsoljuk ki, mert utána a SIM-kártya PIN-kódot kérhet, amit ugye nem tudunk majd beírni, és így elvész a lehetősége, hogy valaki felhívhassa az “elveszett báránykát”.

Mobilnetes iPad esetén is érdemes azt bekapcsolva tartani, mert bár azt maximum FaceTime-on lehet felhívni, de legalább az elveszett mód meg tud rá érkezni.

Ha az iPhone, iPad, iPod vagy Mac már elveszett módban van

A harmadik legegyszerűbb eset értelemszerűen akkor van, ha a készülék már eleve elveszett módban van. Ekkor ugyanis a zárolt képernyőn megjelenik az az üzenet, amit a tulajdonosa az elveszett mód bekapcsolásakor megadott:

Ilyenkor tehát nincs más teendőnk, mint felhívni az adott számot, és egyeztetni a tulajdonossal.

Ha az iPhone, iPad, iPod vagy Mac nincs elveszett módban

A már aktív elveszett mód ideális helyzet, azonban sokszor előfordul, hogy bár a tulajdonos kezdeményezte az elveszett mód bekapcsolását, ez az utasítás mégsem érkezett meg a készülékre. Ez jellemzően akkor fordul elő, ha az érintett készülék hamarabb lemerült, mint hogy a tulajdonosa elveszett módba tudta volna tenni, és a töltőre csatlakoztatása után a bekapcsolásakor a benne lévő SIM-kártya már PIN-kódot kér (de ezt csak a jelkód megadása után teszi). Mivel a PIN-t már a számunkra szintén ismeretlen jelkód miatt nem fogjuk tudni megadni, így az eszköz nem kap internetkapcsolatot sem, ami miatt az elveszett módot aktiváló utasítás sem tud megérkezni rá.

Lássuk, ilyen esetben milyen opcióink vannak!

Vészhelyzeti kontaktok az Orvosi azonosítóban

Az iOS-ben már több éve elérhető az Egészség appban az Orvosi azonosító, ami esetén megadhatunk vészhelyzeti kontaktokat, vagyis akiket vészhelyzet esetén értesíteni lehet. Ez alapvetően egy baleset esetén könnyítené meg a hozzátartozóink értesítését, de az itt megadott információknak köszönhetően becsületes megtalálóként az eredeti tulajdonos utolérésében is segítségünkre van.

Az Orvosi azonosítót a zárolt képernyőn a Vészhelyzet opcióra koppintva érjük el, bal oldalt alul:

Az Orvosi azonosító megléte ugyanakkor nem garantálja, hogy abban vészhelyzeti kontaktok is meg vannak adva. Ráadásul ha az Orvosi azonosítót sosem állította be a készülék tulajdonosa, akkor ez az opció nem is fog megjelenni számunkra.

Szerencsére még ekkor sincs minden veszve.

Adjunk internetet a készüléknek!

Zárolt képernyővel egy új, korábban még hozzá nem adott Wi-Fi-hálózatra nem tudunk csatlakozni a készülékkel, mert az ilyenkor csak a már ismert hálózatokra csatlakozik automatikusan.

Így a lehető legegyszerűbb megoldás az, ha beleteszünk egy olyan SIM-kártyát, amin van aktív mobilinternet és egyben kikapcsoltuk a PIN-kód kérését is, hiszen a PIN-t kizárólag a jelkód megadása után tudnánk beírni, a jelkódot pedig ugye nem ismerjük.

Ebben az esetben a mobilinternetnek köszönhetően meg tud érkezni a készülékre az elveszett mód, ha azt a tulajdonos egyébként aktiválta.

Elképzelhető, hogy a készülék szolgáltatófüggő, így lehetőség szerint olyan kártyát tegyünk bele, amilyen eredetileg is volt benne. Tehát ha mondjuk egy Vodafone-os SIM van benne, akkor tegyünk bele mi is egy Vodafone-osat. Próbálkozni persze bármilyen kártyával próbálkozhatunk, maximum nem fog tetszeni a készüléknek.

Mac esetén egy Ethernet-kábelt bedugva, vagy annak hiányában a Vendég fiókkal belépve csatlakozni tudunk a Wi-Fi-hálózatunkra, és esélyt tudunk adni annak, hogy megérkezzen rá az elveszett mód.

Mobilnetes kapcsolódásra nem képes eszköz, például iPad vagy iPod touch esetén kövessük a következő bekezdésben leírtakat.

Ha az iPhone, iPad vagy iPod már eleve aktiválási módban van

Ha a készülék aktiválási módban van, annak két oka lehet. Az első, hogy a tulajdonosa távolról törölte a készüléket. A második, hogy valaki más megpróbálta visszaállítani, és belefutott az aktiválási zárba, amit nem tudott kikerülni. Próbáljuk meg aktiválni a készüléket – ha aktiválási zár van rajta, akkor úgyis kérni fogja az Apple ID-t és annak a jelszavát.

Ilyen esetben a leginkább célravezető az lehet, ha megpróbálkozunk egy nyilvános megosztással facebookon, amiben leírjuk magyarul és angolul, hogy mikor és hol találtuk, és hogy mindenki az eredeti megosztást ossza meg, véletlenül se másolja le és ossza meg sajátjaként. Aki ilyenkor jelentkezik nálunk, hogy az övé, és be tudja írni a zároláshoz használt Apple ID-t és jelszót, illetve ott van nála az eredeti doboz és/vagy a számla, amin szerepel a sorozatszám vagy IMEI, az lesz a jogos tulajdonos, akit általában nem fog zavarni, hogy ezeket kell biztosítania ahhoz, hogy visszakapja, hanem örül majd, hogy megkerült a készüléke.

Egy facebookos megosztás esetén pedig nagyon fontos, hogy amint megtaláltuk a tulajdonost, letöröljük a megosztást, ellenkező esetben ugyanis könnyen önálló életre kelhet, és évekig fogják majd keresni.

Hogyan könnyíthetem meg, hogy visszajusson hozzám a készülékem, ha elhagyom?

A fentiekben leírtakat összegezve az is látható, hogy hogyan könnyíthetjük meg, hogy visszajuthasson hozzánk a készülékünk abban az esetben, ha valahol esetleg elhagynánk.

Engedélyezzük a keresés szolgáltatást. Ezt az iCloud menüpontban tehetjük meg, az iOS 13 óta Lokátor néven szereplő menüpont alatt.

Kapcsoljuk ki a PIN-kód kérését a SIM-kártyánkon. A kikapcsolt PIN-kód lehetővé teszi, hogy a készülék kikapcsolása vagy lemerülése után az újbóli bekapcsoláskor az csatlakozni tudjon a mobilhálózatra.

Amennyiben lehetséges, használjunk eSIM-et. Az eSIM ugyanis nem szedhető ki a készülékből, és még a visszaállítás sem törli le róla, azt csak manuálisan, egy aktivált készüléken a Mobil-előfizetés eltávolítása opcióval tudjuk törölni.

Állítsuk be az Orvosi azonosítót és adjunk meg vészhelyzeti kontaktokat. Ezzel lehetővé tesszük, hogy az egyébként zárolt készüléken az adataink védelme mellett is kapcsolatba léphessen velünk a becsületes megtaláló a vészhelyzeti kontaktjainkon keresztül.

Legyen aktív a mobilinternet az előfizetésünkön. Ennek köszönhetően ugyanis jelentősen megnő az esélye, hogy elveszett módba tudjuk tenni a készüléket.

Az elvesztést észlelve a lehető legrövidebb időn belül aktiváljuk az elveszett módot. Noha maga a keresés az iOS 13 óta már akár offline is működik, ez gyakorlatilag egy passzív szolgáltatás, vagyis az elveszett módot nem tudja bekapcsolni a készülékünkön, ahhoz internetkapcsolat szükséges. Az elvesztés pillanatától kezdődően pedig voltaképp ketyeg az idő, hogy még azelőtt elveszett módba tudjuk tenni, hogy a készülék lemerülne, vagy pedig egy nem becsületes megtaláló kikapcsolná, kivenné a SIM-kártyát, és így tovább.

Adott esetben használjunk olyan háttérképet a zárolt képernyőn, ami tartalmazza az elérhetőségeinket. Ez talán a legegyszerűbb, mégis minden esetben használható módszer.

Legutóbbi frissítés: 2019.12.06.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Pont idén Augusztusban találtam egy xs-t! A tulajnak mákja volt, mert Polgármesteri hivatal előtt hagyta egy padon és én ott dolgozom! Jegyzőkönyvbe vettük aztán feldobtam töltőre és másnap reggel csörgött.A fickó jött is érte 20 perc múlva egy 7-es BMW-vel! Azt mondta, hogy “ jajj észre sem vettem, hogy nincs meg, mert céges teló! Egy nagyon nehéz köszönömöt kinyögve aláírta a papírokat aztán távozott is! Akkor fogadtam meg, hogy legközelebb tuti nem kapja vissza senki, ha én találom meg!

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @baloghadam74 szerintem erre nem lehet és nem is érdemes alapozni, mert aztán könnyen lehet, hogy a következő esetben pont olyan valakinek a készülékét nem adnád vissza, aki hónapokig spórolt rá, és nem engedheti meg magának, hogy újat vegyen. én legalábbis mindig arra gondolok ilyenkor, hogy hasonló esetben én mit szólnék, ha valaki az én készülékemet tartaná meg.

  3. Ez egy nagyon jó összefoglaló :+1:

    Ami bennem motoszkál egy ideje:
    Valahogy le lehet tiltani a kikapcsolás opciót jelkód nélkül? eSIM van a telefonban, ha valaki megtalálja kivenni nem tudja, de kikapcsolni ki tudja a telefont. Ha jelkód nélkül csak újraindítani tudná, az egy fokkal jobb lenne, mert újraindulás után nem tudja megakadályozni a mobilhálózatra csatlakozást (vezérlőközpont zárolt képernyőn le van tiltva nálam). Ekkor is bejátszhat még egy faraday kalitka, de alkalmi tolvajok lehetőségeit rontaná nagyon.

  4. Ha elveszett módba rakod akkor is letiltja vezérlőközpontot, igaz a a kikapcsolást nem gátolja.

    Nekem például ezért nincs SIM PIN kódom, de telefon jelkódom igen.

    Így ha ki- majd később bekapcsolják, akkor a telefon azonnal fel tud lépni a hálóra, de a tartalma védett. Nyilván a fizikai SIM ez ellen nem nagyon véd mert kiveszik belőle, de az eSIM-nél még ez sincs.

  5. Egyébként az IMEI/serial miért fontos? Egy lezárt, aktivációs zárolt telefonon kívülről az újabb/US piacos modelleken már nincs feltüntetve.

    A régebbieknél oké.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem lehet. mert amúgy értelme sem lenne, hiszen a kényszerített újraindítás ellen nem védene, azt pedig lehet úgy nyomni, hogy utána ne kapcsoljon vissza a készülék.

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    hogy ne olyasvalaki próbálja átvenni tőled, aki nem a jogos tulajdonos. ha a készüléken kívülről nincs rajta, akkor a SIM-tálcán ott lesz, vagy a jelkód beírása után ellenőrizhető a Beállításokban. manapság már sosem lehet tudni.

  8. Ó, azt nem tudtam, hogy a SIM tálcán is rajta van. Köszi, ma is tanultam valamit. :slight_smile:

  9. A legtöbben akik elhagyják a telefonjukat be rohannak a rendőrségre és bejelentik hogy ellopták. Mivel a biztosító nem fizet az elhagyására csak a lopás ra, kénytelen bejelenteni. Mivel hogy te megtaláltad és vissza akarod adni simán be fognak rángatni a rendőrségre mint tolvajt és neked kell bizonyítani hogy nem loptad el. Ha a telefon bűncselekményhez kapcsolódik akkor még a bíróságra is járkálhatsz majd. Pl. ha Budapesten találsz egy telefont ami bűncselekményhez kapcsolódik viszont az ügy Békéscsabán történt akkor mászkálhatsz le Békéscsabára bíróságra. Jó buli. Ha találsz egy telefont magasról és nagy erővel vág bele a kukába. Amúgy ha meg mégis vissza adod akkor csak hálátlanság amire számíthatsz. De látom másnak is van ilyen tapasztalata.

  10. Ha a SIM-en nincs PIN, akkor meg kiveszik a kártyát és egy másik telóval gyártanak neked egy 100 ezres számlát.

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @White64GB ha ettől tartasz, akkor egyenesen vidd be a rendőrségre, és add le ott. egy tolvaj mégis miért akarná visszaadni vagy a rendőrségen leadni?

    @BoRRoNeo igen, ez tényleg napi szinten elő szokott fordulni. főleg úgy, hogy 0-24 fel tudod hívni a szolgáltatódat, és azonnal le tudod tiltani. pláne, hogy bármi tolvajnak az az érdeke, hogy könnyen feltérképezhessék a hatóságok az ismeretségi körüket, akiket akkor ezek a tolvajok így felhívnak a kártyádról, és aztán a hatóságok így véletlenül bekopogtathassanak hozzájuk.

  12. Avatar for jutub jutub says:

    Novemberben az IC-n utazva találtam egy Ipad-et. Vissza akartam juttatni a tulajdonosnak. Az eszköz le van védve jelszóval, így semilyen elérhetőséghez nem férek hozzá. A helyzetet bonyolítja, hogy az eszköz olasz nyelvű, továbbá nincs aktív internet elérése és nem is tudom csatlakoztatni wi-fi-re. Megkerestem az Apple szakembereit. Az eszköz azonosítója alapján nem áll módukban semilyen elérhetőséget megadni, illetve közvetítést sem vállalnak. Egy rendőr ismerősömet is megkérdeztem. A válasza ez volt: ha leadom talált eszközként, akkor ott ülhetek egy délelőttöt, mert jegyzőkönyvet vesznek fel. Az eszközt beszolgáltatom, de soha nem fog célba érni, mert nem fognak vele folalkozni. Egy darabig tárolják, majd kuka. Rengeteg időt töltöttem azzal, hogy felkutassam, hogyan is kerüljön vissza a tulajhoz. Van egy 80 000Ft-os talált "vágódeszka, nálam. Kinyitni, feltörni nem lehet, teljesen resetelni zárt állapotban nem lehet.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @jutub ahogyan a cikkben is írjuk:

    Ilyen esetben a leginkább célravezető az lehet, ha megpróbálkozunk egy nyilvános megosztással facebookon, amiben leírjuk magyarul és angolul, hogy mikor és hol találtuk, és hogy mindenki az eredeti megosztást ossza meg, véletlenül se másolja le és ossza meg sajátjaként. Aki ilyenkor jelentkezik nálunk, hogy az övé, és be tudja írni a zároláshoz használt Apple ID-t és jelszót, illetve ott van nála az eredeti doboz és/vagy a számla, amin szerepel a sorozatszám vagy IMEI, az lesz a jogos tulajdonos, akit általában nem fog zavarni, hogy ezeket kell biztosítania ahhoz, hogy visszakapja, hanem örül majd, hogy megkerült a készüléke.

    Egy facebookos megosztás esetén pedig nagyon fontos, hogy amint megtaláltuk a tulajdonost, letöröljük a megosztást, ellenkező esetben ugyanis könnyen önálló életre kelhet, és évekig fogják majd keresni.

    illetve be lehet tenni ilyen különféle “Pesten találtam” és hasonló csoportokba is, lehet, hogy hazánkban élő külföldi, vagy csak egy nyelvtanuló, aki épp az adott nyelvet gyakorolja így.

    egy külföldi tulajdonos esetén az is elképzelhető, hogy lemond róla, akkor meg egyszerűen törölni tudja a fiókjából, te pedig vissza tudod állítani, és használatba venni.

  14. Avatar for jutub jutub says:

    Köszönöm szépen a tippeket! Futok vele egy kört a Facebookon, hátha visszakerül a tulajhoz. Irtad: "akkor meg egyszerűen törölni tudja a fiókjából, te pedig vissza tudod állítani, és használatba venni.,- ehhez internet kapcsolat kellene. Akaram csatlakoztatni a keresés funkció elősegítése miatt, hátha ezáltal megtalálja a tulaj a készülékét, de lezárt állapotban nem tudtam megoldani. Felrakom Fb-ra, ha megtalálom a tulajt beszámolok róla!

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @jutub nem kell internetkapcsolat a készüléken ahhoz, hogy az illető törölni tudja a fiókjából. amint azt megtette, helyreállítási módban vissza tudod állítani a készüléket, és utána már végigmegy az aktiválás is, hiszen törölte a fiókjából.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Burgatshow Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for jutub Avatar for baloghadam74 Avatar for Zakika_123 Avatar for Jadeye