fbpx Skip to content

Az Apple még a WWDC-n mutatta be az iOS 13 egyik újdonságát, a Find My-t avagy magyarul a Lokátort.

Lokátor avagy Offline keresés az iPhone-on

Tulajdonképpen a Find my Friends-et avagy Barátok appot és a Find My iPhone-t avagy az iPhone keresése funkciót gyúrta egybe az Apple az új Lokátorba. Ennek van egy egyedi, új funkciója is, ami az offline eszközök kereshetősége, ezt teszteltük most!

Az offline keresés lényegében akkor is megtalálja az elveszett készülékünket, ha az éppen nincs Wi-Fi vagy mobilinternet közelében. Hogyan működik ez?

Tegyük fel, hogy valaki ellopja az iPhone-od. Hiába nincs benne SIM-kártya vagy éppen Wi-Fi a közelben, a készülék egy gyakran változó nyilvános kulcsot sugároz Bluetooth-on keresztül. Ezt a jelet egy közeli ismeretlen iPhone-ja mindenféle felhasználói interakció nélkül észreveszi, ellenőrzi a saját helyzetét, majd titkosítja a helyadatokat az iPhone-ról kapott nyilvános kulcs használatával.

Mivel ez a nyilvános kulcs nem tartalmaz azonosításhoz szükséges információkat és gyakran változik, így az idegen iPhone-ja nem tudja, hogy merre járt korábban a készülék. Az idegen iPhone-ja két dolgot továbbít fel az Apple szerverei felé: a titkosított helyzetet és az iPhone nyilvános kulcsának hash-ét, ami azonosítóként fog szolgálni. Mivel az Apple nem rendelkezik a privát kulccsal, így ők sem tudják feloldani a helyadatokat.

Ehhez a funkcióhoz természetesen szükséges a már említett offline keresés bekapcsolása az iCloud menüpont alatt és legalább még egy iOS 13 vagy macOS Catalina szoftverrel ellátott eszközre. Tehát, ha csak egyetlen Apple terméked van, akkor ez nem működik a titkosítási algoritmusok és az alapvető biztonság miatt.

Érdekességképpen tesztelni szerettük volna, hogy ez valóban működik-e, így elindultunk otthonról egy kikapcsolt, SIM-kártya nélküli készülékkel, majd bekapcsoltuk 100km-rel arrébb, hogy megtalálja-e a Lokátor. Természetesen ez alatt az idő alatt sem mobilinternetet sem Wi-Fi-t nem kapott az iOS 13-as iPhone 11 Pro, csupán bekapcsolás után rögtön körbenézett és elárulta nekünk a helyét a többi közeli készülék révén.

A fenti, bal oldali képen az látható, hogy már megérkeztünk az új helyszínre. A lokátor a régebbi helyzetet mutatja az iPhone 11 Pro esetén, tehát a készülék kikapcsolt állapotban nem sugároz jeleket, csak bekapcsolva. Ezután a jobb oldali képen az látszik, hogy SIM-kártya és Wi-Fi elérés nélkül bekapcsoltuk egy iOS 13-as készülék mellett (természetesen jelkóddal való belépés nélkül, mintha csak megtalálta volna valaki a földön). Az iPhone 11 Pro szinte azonnal küldött egy helyzetet nekünk a másik készülék révén. Természetesen a funkció korlátai miatt sem hangot nem tudtunk lejátszani rajta távolról, sem az elveszett mód nem kapcsolható be érthető módon, hiszen ez csak egyirányú dolog.

Tapasztalataink alapján ez egyébként igen gyorsan működött, tehát csupán bekapcsolva kell lennie a készüléknek. A fenti funkció sajnos a készülék helyreállítási módban történő visszaállítása (restore) után sem működik, tehát ha kikapcsolják és rögtön újratelepítik, akkor ugyan aktiválni nem tudják majd az aktiválási zár miatt, de sajnos már mi sem tudjuk majd bemérni a későbbiekben, ezt is teszteltük a nap végén. ?

Szóval a fenti offline keresés, amit az iCloud / Lokátor alatt lehet beállítani, egy hasznos funkció, de nyilván korlátokkal. Természetesen minden, iOS 13-at futtató iPhone-nal és iPaddel működik, valamint támogatja a Mac-eket is a macOS Catalina használatával.

[newsletter_signup_form id=13]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. ocsmány az ikon,
    a név pedig… pffff :triumph:

  2. Nem értem miért kell hozzá 2 iOS eszköz, miért nem tudom az icloud.com-on megnézni (ahogy eddig is)?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon