fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n bemutatta az iPadOS 15-öt, az iPadOS következő generációját, amely számos újdonságot hozott az iPadekre optimalizált rendszer esetében.

Ezekből az új funkciókból néhányat már az iOS 14 eljöttével az iPhone készülékünkön is elérhettünk, most pedig átültette őket az Apple az iPadekre is. Nézzük is sorjában az újdonságokat!

Widgetek

Az Apple az iOS 14 rendszerrel teljesen átalakította a Főképernyő widgeteket, most pedig ezt az iPadekre is elérhetővé tette. Ugyanúgy működnek, mint az iPhone-on, melyek a képernyőn megjelenő ikonok közé illeszthetőek. Egy szempillantás alatt információkat nyújtanak például az időjárásról, közelgő eseményekről.

Az Apple azonban még erőteljesebbé teszi őket az iPaden, támogatva a nagyobb formátumú megjelenést, amelyek sokkal több információt és interakciót tartalmaznak például játékokhoz, médiához, fotókhoz és fájlokhoz.

Alkalmazáskönyvtár

Egy másik iOS 14 szolgáltatás az Alkalmazáskönyvtár, mely most már az iPadOS 15 rendszeren is elérhető. Az Apple a felhasználókra bízza, hogy ízlésük szerint töröljék és átszervezzék az alkalmazásoldalakat csakúgy, mint az iPhone-on.

Annak érdekében, hogy még könnyebben eljussunk az Alkalmazáskönyvtárba, az Apple egy parancsikont is épít a dockba, így közvetlen hozzáférhetünk az alkalmazásainkhoz, függetlenül attól, hogy éppen melyik képernyőn vagy alkalmazásban tartózkodunk.

Alkalmazások egyidejű futtatása

A multitasking az iPaden eddig kissé döcögős volt, de az Apple nagyban leegyszerűsítette a dolgokat az iPadOS 15-ben. A kezdő iPad felhasználók számára egy új multitasking menü könnyíti meg a multitasking felfedezését, az Osztott Nézet, vagy Slideover használatát. Amikor egyszerre két alkalmazást szeretnénk használni, az Apple megkönnyítette az alkalmazások átjárhatóságát a többfeladatos nézetekben is.

Amikor kiválasztjuk az osztott nézetet, az aktuális alkalmazás megmutatja az iPad többi alkalmazását, így egy pillanat alatt kiválaszthatjuk a kívánt appot. Vannak új billentyűparancsok is, amelyek szintén elősegítik a menü gyors elérését. Lesz egy új úgynevezett “polc” is, amely lebeg az alkalmazás felett, ezzel gyorsan válthatunk a nyitott ablakok és alkalmazások között. Az áttekintő képernyőn egymás tetejére húzhatjuk az alkalmazásablakokat, mellyel villámgyorsan az osztott nézetben találjuk magunkat.

Jegyzetek

Az Apple további hasznos újítással ruházta fel az iPadet, amelynek középpontjában az együttműködés és a szervezés állt. A Jegyzetek alkalmazás mostantól támogatja a címkéket az egyszerű szűrés érdekében, és a megosztott dokumentumok felhasználói automatikusan értesítést kapnak, amikor megemlítik őket egy dokumentumban.

Az iPadOS 15 Jegyzetek alkalmazásának talán legjobb funkciója a Gyorsjegyzet. Bárhonnan elérhető, a felhasználók egy Apple Pencillel vagy az ujjukkal a képernyő jobb alsó sarkától legyintve hívhatnak elő egy lebegő elemet, amelyre gyorsan lehet írni, vázlatolni. Mivel figyeli a kontextusokat, rögzíti magát az általunk használt alkalmazáshoz. Ez aztán az összes eszközünkön elérhető és szerkeszthető lesz.

Swift Playgrounds

A fejlesztők az iPad Pro bevezetése óta reménykedtek az Xcode iPadre való portolásában. Ez a vágyuk most valamennyire teljesült is az iPadOS 15-ben. Ez még nem egy teljes Xcode verzió, de lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy alkalmazásokat készíthessenek iPad táblagépükön Swiftben, a Swift Playgrounds alkalmazás segítségével. Az Apple szerint a kód valós időben fog megjelenni, és teljes UI-összetevőkből álló könyvtár áll rendelkezésre. A kész alkalmazásokat pedig közvetlenül az iPadünkről is beküldhetjük az Apple-nek jóváhagyásra az App Store-ban való megjelenéshez.

 

Univerzális vezérlés

Rendben, ez már egy meglévő Mac funkció, de beszéljünk róla. Az Apple lehetővé teszi, hogy ugyanazon beviteli eszközzel dolgozzunk az eszközeink között. Az univerzális vezérléssel egyetlen egérrel és billentyűzettel dolgozhatunk több eszköz esetén is. A kurzort és a tartalmat a Mac és iPad eszközök között mozgathatjuk zökkenőmentesen, külön beállítás nélkül.

Kompatibilitás és elérhetőség

Az iPadOS 15 az összes olyan készülékre elérhető, amire az iPadOS 14 is:

Az iPadOS 15 első béta verziója a fejlesztők számára már letölthető, a nyilvános béta júliusban érkezik, a hivatalos megjelenés pedig a már megszokott ősz lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!