fbpx Skip to content

Mivel az Apple TV rendszere, a tvOS látszólag nem kapott nagy rivaldafényt a múlt hét hétfői WWDC eseményen, talán sokan úgy gondolhatták, azt az Apple esetleg megfeledkezett az Apple TV-ről. Aggodalomra azonban semmi okunk, a motorháztető alatt izgalmas dolgok történtek!

A legjátszófelület frissítésre került, az AirPods-unkra is zökkenőmentes a váltás, támogatott a Face ID segítségével történő bejelentkezés is, a rendszer további új funkcióival pedig még szorosabb lett az integráció az Apple-féle ökoszisztémába. Most merüljünk el egy kicsit az újdonságokban!

Bejelentkezés az Apple TV alkalmazásaiba az iPhone biometrikus adataival

A tvOS 15 segítségével bejelentkezhetünk és vásárolhatunk is az Apple TV alkalmazásaiban az iPhone vagy iPad eszközünk Face ID, vagy Touch ID azonosítójával. Az automatikus jelszókitöltés funkció zökkenőmentesen teszi a dolgát. Amikor egy tvOS alkalmazás bejelentkezést kér, az eddigi „Manuális bejelentkezés”, „Bejelentkezés TV szolgáltatóval” és a „Vásárlás visszaállítása” lehetőségek mellett megjelenik egy új „Bejelentkezés Apple eszközzel” opció.

Ha Apple eszközünket választjuk, a rendszer azonnal értesítést küld a közeli iPhone és iPad készülékünkre. Innentől kezdve már egyszerűen használjuk a rendelkezésére álló biometrikus adatainkat a hitelesítésre, az Apple TV alkalmazásokban.

Újratervezett médialejátszó felület

Az megújult felület segítségével hozzáférhetünk a releváns vezérlőkhöz és információkhoz videó megtekintése közben. A lejátszásvezérlőkkel ellátott idővonalon további információk jelennek meg, például cím, fülek és  lehetőségek.

Közös filmnézés, zenehallgatás a SharePlay használatával

Az iOS 15-höz és iPadOS 15-höz hasonlóan megoszthatunk majd bizonyos tartalmakat a tvOS-es megfelelőivel. Az új SharePlay funkcióval minden megosztott műsor automatikusan megjelenik az Apple TV eszközünk TV alkalmazásában, muzsika esetében a Zenék alkalmazásban a megosztott dalok között. iPhone-on és iPaden a SharePlay elérhető a FaceTime és az Üzenetek alkalmazásban is.

A SharePlay minden fél médialejátszását tökéletesen szinkronizálja. A megosztott lejátszás-vezérlőknek köszönhetően bárki, aki részt vesz a partiban, szünetelhet és elindíthatja a lejátszást, vagy előre léptethet. A TikTok, a Twitch és más, SharePlay-t integráló streaming alkalmazásokkal pedig nem Apple műsorokat is megnézhetünk.

FaceTime videohívások Apple TV-n

Miután elindítottunk egy FaceTime-hívást iPhone-on, iPaden vagy Mac-en, egyszerűen hozzá kell adnunk az Apple TV-t a SharePlay szolgáltatáson keresztül, hogy élvezhessük a nagyképernyős videohívás élményét. Ez a funkció AirPlay nélkül is működik.

AirPods csatlakoztatása Apple TV-hez

Az Apple TV észleli a közelben lévő AirPods-t, egy értesítést megjelenítve a képernyőn a fülhallgató automatikus csatlakoztatásáról. Ez megkímél bennünket az AirPlay menüben való párosítástól, vagy a kézzel történő beállításról.

Térhangzás dinamikus fejkövetéssel

A tvOS 15 rendszerben a dinamikus fejkövetéssel ellátott térhangzás is megérkezik az Apple TV-be. Ehhez AirPods Pro vagy AirPods Max szükségeltetik.

A család kedvenc műsorai

A tvOS 15 TV-alkalmazásában található új „Mindenki számára” menü segítségével könnyedén találhatunk olyan műsort, amely mindenki számára vonzó lehet otthonunkban. Az Apple magyarázata szerint ez az ajánlás a felvett családtagok érdeklődésén alapul majd.

Velünk megosztott tartalmak

Megtalálni minden olyan filmet és műsort, amelyet barátok és családtagok megosztottak velünk? Mi sem egyszerűbb. A tartalmak az Üzenetek alkalmazásban, a TV-alkalmazás „Megtekintés” lapjának új „Velem megosztva” sorában jelennek meg. Ezen kívül a „Velem megosztva” sor a Fotók, a Safari, a Hírek, a Zene és a Podcastok között is megjelenik.

Több HomeKit biztonsági kamera megtekintése egyidejűleg

A tvOS 15 előtt az Apple TV egy biztonsági kamera élő képét tudta megjeleníteni, ami jó dolog volt. A tvOS 15 megjelenésével azonban az Apple TV eszközünkön akár négy HomeKit biztonsági kamera képét is megjeleníthetjük, 2×2-es rácsnézetbe rendezve. Az új rendszerben az Apple egy további remek funkcióval is fejleszti a HomeKit Secure Video-t, amely azonosítja, ha például egy csomagot hagytak a verandánkon. Ennek igazándiból azokban az országokban lesz jelentősége, ahol mondhatni „tradíciója” van a csomagok elemelésének.

Bluetooth fülhallgató beállítása a Vezérlőközponton keresztül

A tvOS 15 Vezérlőközpontja egy új kapcsolót jelenít meg a csatlakoztatott Bluetooth headsetek, például az AirPods Pro beállításainál. Ez a parancsikon leegyszerűsíti a folyamatot, amikor meg kell szüntetni egy adott Bluetooth hangeszköz párosítását.

Vezérlés HomePod mini segítségével

A tvOS 15 frissítés lehetővé teszi az Apple intelligens hangsugárzóinak fokozott integrálását is, ami nagyszerű hír. Ez lehetővé teszi, hogy HomePod mini eszközünkkel Sirin keresztül Apple TV-nken tartalmakat játsszunk le.

HomePod mini házimozi hangszóróként

Egy másik régóta várt funkció. A tvOS 15 lehetővé teszi, hogy két HomePod mini hangszórót állítsunk be alapértelmezett hangkimenetként az Apple TV-n, így lenyűgöző térbeli hanghatást létrehozva otthonunkban. Ez alapvetően surround hatású hangot hoz létre, amely Dolby 5.1, 7.1 vagy Dolby Atmos támogatást élvez. Ez a szolgáltatás a teljes méretű HomePodon debütált, de most a HomePod minibe is megérkezett a tvOS 15 segítségével. (Admin kollégának hála nekem is volt lehetőségem kipróbálni a mini gömböcskéket és tényleg brutálisan jó hangjuk van!)

Az Apple TV 4K mellett akár a PlayStation konzolról, a tévékészülékről, vagy Blu-ray lejátszóról és más csatlakoztatott forrásokról is hallgathatunk hangot közvetlenül a HomePodon. Ez azért lehetséges, mert az új Apple TV 4K támogatja a HDMI ARC és az eARC protokollokat.

Apple Music tartalom az Apple TV alkalmazásaiban

Az Apple továbbfejlesztett MusicKit keretrendszerével a fejlesztők mostantól a Swift segítségével integrálhatják az Apple Music tartalmát tvOS alkalmazásaikba.

Biztonságosabb tvOS alkalmazások

Az App Attest API segíti a védekezést a biztonsági fenyegetésekkel szemben a tvOS-re fejlesztők számára. A védelem úgy működik, hogy a fejlesztők egy speciális kriptográfiai kulcsot generálhatnak egy eszközön az alkalmazás integritásának ellenőrzéséhez, mielőtt a szerver hozzáférést biztosít a bizalmas adatokhoz.

Siri vezérlés a harmadik féltől származó intelligens otthoni eszközöknél

A tvOS 15 segítségével az Apple lehetővé teszi az intelligens otthoni kiegészítők, például a termosztátok gyártói számára, hogy a „Hey Siri” parancsot termékeikbe integrálják. Ez nem veszélyezteti a privát szférát, hiszen az összes hangkérés az Apple TV-nken, vagy HomePodunkon kerül feldolgozásra.

A szolgáltatás szemléltetésére az Apple bemutatott egy példát, amely egy szoba hőmérsékletének hanggal történő szabályozását jelentette oly módon, hogy megkérték erre Sirit.

Mint láthatja a kedves olvasó, az Apple a tvOS kezét sem engedte el. Ami zseniális, hogy csak tátjuk a szánkat, amikor új funkciókkal ruháznak fel már meglévő eszközöket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Kíváncsi lennék, hogy a 2 mini hogyan szól. 1db már van, de lehet inkább airpods prot veszek a második helyett.

    Lesz róla teszt?

  2. Szuper!
    Mostmár tudja az elalvási időzítőt! Ja, nem :roll_eyes:

  3. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    A böngészőt hiányolom a tvOS-ből.
    Pl. gyári Safari-t, ennek hiányában telepíthető Firefox-ot.

  4. Mire használnád? (Őszinte kérdés)
    Én nem igazán látom hasznát, tudnak ilyesmit a smartTVk, de szerintem a kutya nem használja.

    Engem egy passcode érdekelne az eszközre, olyan mint ami az összes többi eszközömön van. Feloldás nélkül nem lehetne használni. Bár most így hirtelen belegondolva még a végén kiderül h tud ilyet a talán a parental controllal.

  5. Arról, hogy a 2db mini hogyan muzsikál a spatial audióval kombinálva?

  6. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Mire használnám? Amire most egy cca. 9 eFt-os Androidos TANIX TV Boxot.
    Számítógépen kikeresem amit a TV-n szeretnék látni, átküldöm a linkjét a TANIX-nak mert azon körülményes a keresgetés és azon már csak rákattintok a linkre és megnyitja Firefox-al. Van, hogy másik böngészőkkel kell vacakolni, mert hol le tudja játszani, hol meg nem. Ami az egyik böngészővel nem megy, egy másikkal talán. Hol megy teljes képernyőn, hol meg nem. Van, hogy le lehet közben állítani, van, hogy nem. Ezen felül néhány telepített alkalmazás: Youtube, Mindig TV Go. Elnézést mindenkitől, de nem mondanám, hogy Android kedvelő lennék. Szóval türelem még van, de nem ártana valami (minden korosztály számára) egyszerűen kezelhető rendszer. Persze lehetne Apple TV és egy iPad a böngészőjével és átküldöm a képét, csak hogy ezen a módon lebutítja a felbontást.
    Összesítve tehát az tvOS-en Safari lehetne egy megoldás. Azon talán a többi telepíthető alkalmazás is egyszerűbben használható és stabilabb. Csak feltételezem, mert nekem nincs.

  7. Próbáltam utána keresni, de én ilyen információt nem találtam, hogy HomePod Minivel is menne a Dolby Atmos. Csak azt, hogy lehet párosítani Apple TV-hez, de az sehol nincs leírva, hogy Atmos támogatás is jár mellé. Valakinek esetleg van valami hivatalosabb infója erről?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tudtommal a Dolby Atmoshoz a nagy HomePod kell, mert abban nem csak 1db hangszóró van, mint a HomePod miniben.

  9. Így van, csak nagy HomePoddal megy. Ez nem is fog változni a jövőben.

  10. No de 2 db Homepod Minivel, TvOS 15-től? Milyen hangzást fognak produkálni?

  11. Ugyanazt amit eddig, legalábbis én úgy tudom. Csak kapott egy beállítási lehetőséget a HomePod mini, legalábbis nekem ez jött le az eseményből.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for ha5abe Avatar for Szifon Avatar for suckall88 Avatar for Zakika_123 Avatar for botiska Avatar for kleinguru Avatar for Zotya71 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Kíváncsi lennék, hogy a 2 mini hogyan szól. 1db már van, de lehet inkább airpods prot veszek a második helyett.

    Lesz róla teszt?

  2. Szuper!
    Mostmár tudja az elalvási időzítőt! Ja, nem :roll_eyes:

  3. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    A böngészőt hiányolom a tvOS-ből.
    Pl. gyári Safari-t, ennek hiányában telepíthető Firefox-ot.

  4. Mire használnád? (Őszinte kérdés)
    Én nem igazán látom hasznát, tudnak ilyesmit a smartTVk, de szerintem a kutya nem használja.

    Engem egy passcode érdekelne az eszközre, olyan mint ami az összes többi eszközömön van. Feloldás nélkül nem lehetne használni. Bár most így hirtelen belegondolva még a végén kiderül h tud ilyet a talán a parental controllal.

  5. Arról, hogy a 2db mini hogyan muzsikál a spatial audióval kombinálva?

  6. Avatar for ha5abe ha5abe says:

    Mire használnám? Amire most egy cca. 9 eFt-os Androidos TANIX TV Boxot.
    Számítógépen kikeresem amit a TV-n szeretnék látni, átküldöm a linkjét a TANIX-nak mert azon körülményes a keresgetés és azon már csak rákattintok a linkre és megnyitja Firefox-al. Van, hogy másik böngészőkkel kell vacakolni, mert hol le tudja játszani, hol meg nem. Ami az egyik böngészővel nem megy, egy másikkal talán. Hol megy teljes képernyőn, hol meg nem. Van, hogy le lehet közben állítani, van, hogy nem. Ezen felül néhány telepített alkalmazás: Youtube, Mindig TV Go. Elnézést mindenkitől, de nem mondanám, hogy Android kedvelő lennék. Szóval türelem még van, de nem ártana valami (minden korosztály számára) egyszerűen kezelhető rendszer. Persze lehetne Apple TV és egy iPad a böngészőjével és átküldöm a képét, csak hogy ezen a módon lebutítja a felbontást.
    Összesítve tehát az tvOS-en Safari lehetne egy megoldás. Azon talán a többi telepíthető alkalmazás is egyszerűbben használható és stabilabb. Csak feltételezem, mert nekem nincs.

  7. Próbáltam utána keresni, de én ilyen információt nem találtam, hogy HomePod Minivel is menne a Dolby Atmos. Csak azt, hogy lehet párosítani Apple TV-hez, de az sehol nincs leírva, hogy Atmos támogatás is jár mellé. Valakinek esetleg van valami hivatalosabb infója erről?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tudtommal a Dolby Atmoshoz a nagy HomePod kell, mert abban nem csak 1db hangszóró van, mint a HomePod miniben.

  9. Így van, csak nagy HomePoddal megy. Ez nem is fog változni a jövőben.

  10. No de 2 db Homepod Minivel, TvOS 15-től? Milyen hangzást fognak produkálni?

  11. Ugyanazt amit eddig, legalábbis én úgy tudom. Csak kapott egy beállítási lehetőséget a HomePod mini, legalábbis nekem ez jött le az eseményből.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for ha5abe Avatar for Szifon Avatar for suckall88 Avatar for Zakika_123 Avatar for botiska Avatar for kleinguru Avatar for Zotya71 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin