Kezünkben a HomePod mini – teszt és vélemény

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei év egyik legjobban várt terméke számomra a HomePod mini volt. Ez a kis hangszóró, ami szó szerint kicsi, szuper társ lehet a háztartásban és ár/érték arányban szerintem az egyik legjobb Apple termék 2020-ban!

2018 elején jelent meg a HomePod, ami lényegében azóta is töretlen töretlen sikerrel az egyik legjobb, 360 fokos hangzásra képes kis hangfal. Továbbra sem találtam effektíve vetélytársat a hangzásában, ha arról van szó, hogy szeretnénk betölteni a szobát, avagy “room filling” élményt kapni. Ettől függetlenül a HomePod zártsága úgymond az átka is, tehát hogy egy Bluetooth-képes hangszóró nem Bluetooth-os, és kizárólag Apple termékekkel működik. A HomePod mini hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a támogatottság terén, de közel sem kerül annyiba, mint a nagy testvére, így sokkal kecsegtetőbb a megvásárlása. Vágjunk is bele a HomePod mini tesztünkbe!

A HomePod mini mérete meghazudtolja önmagát – szobát betöltő hangzás!

Ahogy képeken is látszik, az Apple nem viccelt a mini szóval. Egy nagyon aranyos, “láthatatlan”, pici hangfalat képzeljünk el, és tényleg a láthatatlan szó illik a legjobban rá, mert olyan pici, hogy észre sem vesszük egy nappaliban. Vicces is mondjuk az asztal közepére rakni, sokkal inkább érdemes elrejteni úgymond, és kihasználni azon adottságát, hogy megbújik a nappaliban és úgy figyel ránk, vagy szolgáltatja a zenét.

Amennyire pici, akkora hangzással rendelkezik. Tudtam, hogy a normál méretű HomePod után a minitől is elvárhatunk egy bizonyos minőséget a hangzás terén. Persze a méret mindig befolyásolja a hangokat, az Apple mégis megoldotta, hogy egy szuper kis hangszórót kapjunk ebben a méretben is, és ezzel belépett egy olcsóbb szegmensbe, ahol a mini hangzásban lealázza a termékpalettát.

Mit ír erről az Apple? Az S5 processzornak köszönhetően a HomePod mini folyamatosan elemzi a lejátszott zenét és hangokat, még azelőtt, hogy azt kisugározná a hangszóróval és mi meghallanánk. Ez azt jelenti, hogy az Apple nem csak berakott egy “dobozba” egy (igazából több) hangszórót, aminek cserébe “doboz” hangja van, hanem az eszköz szoftveresen is folyamatosan optimalizálja a hangokat. Másodpercenként 180-szor vesz mintát az S5, majd a fejlett algoritmusok segítségével a zenére optimalizálja a hangszórókat a HomePod mini belsejében, hogy mi a tökéletes zenével találkozzunk már.

Az Apple szerint ez jelenleg páratlan ebben a szegmensben.

 

Mit is jelent ez a való életben? Pontosan azt, amit a cég ír, tényleg optimalizálja a hangot, és tényleg számít. Csak hogy egy példát mondjak: valamikor a hét elején kaptam meg a HomePod minit, ami egész héten nálam volt. Teszteltem, hallgatgattam, és a méretéhez képest tényleg egy rendkívül részletes, szobát betöltő hangot kaptam, simán vállalható közép és mély tartománnyal. Nem volt effektíve probléma vele, és ebben a szegmensben szerintem ez egy 10/10-es termék hangzásban.

Áthoztam a páromhoz, hogy akkor itt összerakunk egy sztereó setupot, és mikor bekapcsoltam, nem volt basszus. De semmi, jóformán se közép, se basszus nem létezett a terméknél. Ugye teljesen vissza is állítottam a beállításait, mivel másik Wi-Fi van itt, stb… Szóval este a beállítás után ő teljesen csalódott volt, én pedig nem értettem, hogy mi a különbség. Persze tudtam, hogy az elhelyezés más, máshogy verődnek vissza a hangok, de tényleg hallható különbség volt. Lefeküdtünk aludni, majd ma reggel elindítottam a zenét, és megjelent a mély és a közép is. Egy egészen más, tényleg a szobát betöltő élményt kaptunk, amire nem volt példa még előző este. Tehát az S5 processzor tényleg dolgozik, és talán nem is csak azonnal, a zenénél, hanem utólag a mikrofon és egyéb információk alapján optimalizálja a hangzást.

A fenti élményt csupán megosztottam veletek, mint érdekesség, de alapjában véve a végeredményen nem változtatott, szerintem a HomePod mini hangja ár/érték arányban és a szegmensben továbbra is a legjobbak közé tehető! Nem nagyon tudtam belekötni hangzás terén, főleg a sztereóban volt kiváló, teljes szobát betöltő hangzás.

Ettől függetlenül az Apple nem csak, és nem is igazán hangszórónak szánta a HomePod minit. Inkább egyfajta személyi asszisztensnek, egy olyan eszköznek, ami minden egyes szobában megtalálható a nappalitól kezdve a hálószószobán át, a gyerekszobán keresztül egészen a konyháig. Tehát úgymond ha csak egyet vásárolunk belőle, nem igazán adja vissza azt az élményt, amit az Apple szánt neki.

A HomePod mini két olyan funkcióval is rendelkezik, ami hazánkban ugyan nem elterjedt, de manapság igen fontos szempont. Az egyik a Siri, sokan legyintenek, hogy “hát angolul beszéljek hozzá, miért nem tud magyarul?!” Persze szuper lenne, de az iskolás gyereked már tud angolul, és néhány mondatot, szót, mint például Hey Siri play music, vagy Send a message, vagy Good Morning, te is meg tudsz tanulni. És a Sirivel nem csak te, hanem a gyereked is tanul, ahogyan nézik a YouTube-on az angol mesét, ahogy én az angol Cartoon Network-ön nőttem fel és tanultam a szavakat, úgy rád is kihat a Siri és megtanulod ezeket, és nem fog fájni, nem lesz neked ettől rosszabb, sőt. A Siri hasonlóan segíti a család alap angol tudását, mint ahogy te gyerekkorodban nézted a külföldi TV-t, vagy játszottál angol játékkal a telefonodon, mert olyan mondatokat, hogy “Hey Siri will it rain today?” nem olyan nehéz megtanulni.

Tehát lehet azon szenvedni, hogy nem tudunk angolul és milyen szuper lenne magyarul, ami teljesen jogos is, de azzal se te, sem a gyerek nem tanultok. Én például édesanyámékhoz raktam be egy Alexát körülbelül egy éve, mondtam neki, hogy inkább hoztam egy ilyen hangszórót, mint egy simát, nézzük meg, hogyan boldogulnak vele. És hónapról-hónapra azt veszem észre, hogy új parancsokat tanul meg. Most már kiviszik az Amazon hangfalát sütögetni is, és csak bemondják hogy Alexa Play, vagy Alexa, set volume 5.

Édesanyám nem a rádiót hallgatja, hanem a Spotify-t, megtanulja a kedvenc zenéit, olyat játszik le Alexa, amiket ő kedvel, és persze folyamatosan új számokkal is találkozik. Ezen kívül a Netflixet is használja a családi megosztás révén, és így végre nem a gyógyszer reklámokkal teli TV-t nézi, hanem a minőségi sorozatokat, filmeket. Sokat változik az ember, ha nem kényszerül arra, hogy ezeket nézze vagy hallgassa. Apropó, ha csak egy sorozatot nézel meg a hétvégén a Netflixen, akkor az a Queen’s Gambit legyen! 🔥

Személyes üzenetetek és “Walkie-Talkie” avagy Interkom a HomePod miniben!

Ahogy a HomePod, úgy a HomePod mini is képes személyre szabottan válaszolni nekünk. Üzenetet küldhetünk ismerőseinknek, lekérdezhetjük a naptárt, telefonálhatunk rajta keresztül, és persze útvonalat is tervezhetünk, amit a CarPlay automatikusan betölt, ezzel is csökkentve az időt azzal, hogy még a navigációt is beállítjuk reggel. Minden családtagnak felismeri a hangját, így a saját zenelistáinkat, naptárbejegyzéseinket hallhatjuk tőle. Ez a funkció csak akkor működik, ha mi, pontosabban a telefonunk a közelben van, tehát más nem küldhet üzenetet a nevünkben.

Az Apple még nyáron, a WWDC-n mutatta be az Interkomot, ami lényegében egy otthoni adóvevő funkciónak felel meg. Én azonnal tudtam, hogy az egyik kedvenc újdonságom lesz a HomePod tulajdonosok számára, és persze a leendő HomePod mini tulajdonosok számára is. Az Interkom egyik fő jellemzője, hogy nem angolul kell elmondani azt, amit szeretnénk a család tudtára adni, tehát nem kell hozzá angol tudás! Mit is jelent ez?

Például: Hey Siri, Intercom: “Sziasztok, körülbelül 1 óra múlva hazaérek, kell valakinek valami a boltból?” Ezt az egész család megkapja a hangüzenetként, tehát magyarul. Ezt megtehetjük távolról is, például hazafelé tartva az autóval, tömegközlekedéssel, AirPods-zal a bringán, elektromos rolleren.

Amikor haza üzenünk, nem csak a HomePod kapja meg, hanem az összes Apple eszköz is. Persze elsődleges a HomePod, de például ha gyerek zenét hallgat az iPaden, vagy éppen nem vagyunk a HomePod közelében, akkor akár Apple Watch-on is meghallgatjuk és válaszolhatunk is az üzenetre azonnal!

Részletesebben az Interkomról ebben a cikkben írtam: Kipróbáltuk az Interkomot – az első Siri funkció, amit biztosan használni fogunk!

A te okos otthon központod

A HomePod mini egyben okos otthon központ is. A HomeKitet már nem kell bemutatni, az Apple rendszere évek óta elérhető a piacon, és folyamatosan fejlődik. Mint minden rendszernek, a HomeKitnek is szükséges egy központ, hogy távolról irányíthassuk, illetve az eszközök elérhetőek legyenek. A HomeKit esetén Bluetooth-on és Wi-Fi-n keresztül is kommunikálnak a kiegészítők, így fontos szempont, hogy a lakásban legyen olyan eszköz, ami ellátja a központ szerepét. Ilyen lehet például egy iPad, Apple TV, vagy HomePod, illetve HomePod mini.

Konklúzió

A HomePod mini több szempontból is a legjobb okos hangszóró ebben a szegmensben. A maga közel 35.000Ft-os árával (96.50 euró) kifejezetten olcsó lett az Apple termékpalettáján. Az egyetlen negatív dolog a termékkel kapcsolatban, hogy kizárólag az Apple ökoszisztémán belül működik, tehát AirPlay-jel tudunk rá zenét kirakni Mac-ről vagy iPhone-ról, illetve kizárólag az Apple TV-vel kompatibilis, ha a TV-ről szeretnénk kirakni a film hangját, ami persze ég és föld a TV-hez képest. A HomePod mini egy teljesen Apple központú lakásban tud igazán érvényesülni, és erre is szánta a cég.

HomePod mini vásárlás, ár

Sajnos hazánkban az Apple hivatalosan nem forgalmazza a terméket, ez azt jelenti hogy legközelebb Németországban tudjuk megvásárolni. Én viszonylag sűrün kapok külföldről szállítmányt, így némi raktárkészlettel rendelkezem Budapesten, tehát ha szeretnél 1-1dbot, akkor 55.000Ft-ért azonnal tudok neked adni. Kizárólag Budapesten és személyes átvétellel lehet nálam venni, jelenleg USA verziót. Ez a termék rendelkezik a hivatalos 1 év garanciával.

Amennyiben érdekel kérlek írj egy emailt a hello@szifon.com -ra HomePod mini vásárlás címszóval, telefonszámmal.

HomePod mini
 • Hangzás
 • Design / kialakítás
 • Támogatottság
 • Ár/érték (ha az Apple ökoszisztémán belül maradunk)
4.3

Végleges Pontszám:

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. 42000 az a 35000 :smiley:

 2. Az, hogy egy nem hivatalos apple kereskedő mennyiért árulja az más tészta. Hivatalosan sajnos Magyarország nem támogatott ország. Németországban 96.50 euro ami kb 35ezer ft.

 3. Ha ez megnyugtat én 59-ért adom :smiley: és megveszik. Nyilván kereslet kínálat van, ha kell valakinek most akkor megveszi, és kezébe kaphatja. Ha ráér akkor meg majd megveszi ha elérhető lesz. Nincs ezzel semmi gond.

 4. pomum says:

  AirPlay 2-vel “felszerelt” smart tv-k hangját le tudja játszani?

 5. Nem_Tom says:

  Ennek a módja engem is érdekelne, de eddig nem találtam rá megoldást a neten.
  A fő probléma, hogy az Airplay 2 képes TV-k “vevőként” működnek, ebben az esetben pedig “adóként” kellene.
  Ha valaki tud vmi megoldást az kérem ossza meg :pray:

 6. gunar says:

  Na igen ez megint egy ügyes húzás az Apple részéről, hogy tett bele olyan funkciókat amik valóban szimpatikusak az iphone felhasználóknak akik még nem álltak ár v más miatt Apple öko-ra. Ez nem drága kütyü és ezért talán többen meg is veszik mert jó dolgokat tud, majd a használata közben aki olvassa miket tudna még HA …, talán ösztökélve érzi majd magát plusz Apple termékek vásárlására, mert jobban ki akarja használni ha már van neki és ez így megy tovább míg lesz neki még pár terméke és aki látja nála az esetlegesen jól beállított és kihasznált tudást, szintén kedvet kaphat erre. Mint tudjuk ez több országban a világon bejött és mivel valóban minőségi termékeik vannak, bár nem olcsón, az emberek akár egy fajta Apple termék használata esetén is, amennyiben olvasnak is a témában, idővel elgondolkoznak az épp aktuális eszközük csere éretté válásának idején, hogy Apple termékre váltsanak mert kaphatnak olyan plusz dolgokat tőle amiket másik gyártó kütyüjénél nem. Jó politika ez tény és én is kezdek egy ideje több kütyümnél is ebben az irányban gondolkodni, ez nem a marketingjük hatása, hanem amiket olvasok róluk itt is és amiket látok itt-ott. Na meg több esetben valóban megtalálták azt jó kompromisszumot amit keresek, nem is beszélve a külleméról adott eszközüknek, szinte mindnek.
  Ezen irányba lökött ez a HomePod mini is egyet rajtam.

 7. Homepod mini-t mindenhova, párom meg én nagyon beleszerettünk és tényleg minden helységbe tervezünk :slight_smile: Aztán a fürdőszobába is okosvilágítást teszek, mert hanggal én is jobban szeretem irányítani a készülékeket. Már várom, hogy nálunk is kicsit helyre rázódjon az ára mert most még egy kicsit magas, most meg nem nagyon jó ötlet átmenni németbe.

 8. gunar says:

  Ja mekkora lenne a csapot is vezérelni, persze egy olyant ami vezérelhető, hogy milyen és hány fokos vizet akarsz a kádba na meg mennyit, vagy éppen a tussoláshoz, stb :crazy_face:

 9. A kepen lathato Awen palcikas illatositonak mennyire erezheto, tartos az illata? Probalkoztam mar Ikeas palcikakkal illetve a Dm-bol is vettem mar, de nem igazan van semmi illatuk. Jo nyilvan ezek ilyen 1-2 ezer forintos illatok az Awen meg 9000Ft es gondolom az jobb. Tudnal segiteni? Koszi elore is! :slight_smile:

 10. Hali :slight_smile: Igen erezni, de megfelelo helyre kell rakni hogy mukodjon. Nalunk bevalt plusz az illatok is! Lehet kerni amugy free mintat! :ok_hand:t2:

 11. nem tudom, de csak nekem egyszerűbb megnyitni a csapot, mint szólni a Sirinek, hogy nyissa meg de mennyire és hány fokra? Vagy csak nekem egyszerűbb a villanykapcsolóhoz nyúlni és felkapcsoni a villanyt, mint elmagyarázni Sirinek, hogy kapcsolja fel? Ezek a dolgok semmit nem tesznek hozzá az élet egyszerűsítéséhez, sőt… az okosotthon jó dolog, távvezérlés, stb. De ez a beszéddel szüttyögés, csak plusz macera szerintem.

 12. Akkor nem használod és kész :wink:

 13. gunar says:

  Ha csak 1x-1x használja is az ember, mikor egy nehéz nap után hazaér és dob egy tust, majd elhelyezkedik kényelmesen a kanapén és rádöbben semmi nincsen a közelében amivel bármit is lehet csinálni ami eszébe jut, pl TV-t bekapcsolni, zenét elindítani, redőnyt lehúzni, stb és fel kell kelni valamiért, hát hiába döglik már vissza, az soha nem lesz olyan kényelmes mint elsőre volt :grinning: Na ilyen esetekre jó a hangvezérlés, nem kell az állandóan. Az hogy tudja és be is van állítva mint lehetőség csak egy plusz kényelmi funkció. Autóm is van mégsem azzal megyek ha futni akarok, vagy kerékpározni. :crazy_face:

 14. Jól működik az napi szinten is. Sok automatizálás is jobb hangvezérléssel mint pl “hey siri jó reggelt” vagy ha hazajövök is van 3 különböző autamatizáció amit hangvezérléssel indítok. Meg rengeteg más dolog.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!