fbpx Skip to content

Az Apple 6 éve dolgozik a HomePodon, a cég elsősorban zenehallgatásra tervezte, de azért belerakták Sirit és a HomeKitet is, mellyel tulajdonképpen egy okos hangfalat hoztak létre. Ebben a szegmensben nehéz újat lerakni az asztalra, de az Apple-nek ez részben sikerült.

HomePod teszt vélemény

A HomePod valójában a teljesen átlagos embereknek készült, sem az audiofilek, sem “Hi-Fi-sták”, sőt még a házimozi tulajdonosok se tudnak vele mit kezdeni. A teljesen átlagos ember alatt azt értem, akinek nincs otthon sztereó rendszere, esetleg van egy kicsi Bluetooth-os hangfala, illetve mondjuk számítógéphez kötött 2.1-e. Nekik készült a HomePod és jelenleg ők vannak többségben is. A kérdés az, hogy ők mit kapnak a pénzükért, mennyire jól szól, mire jó Siri és a HomeKit?

A HomePod technikai adatai

A 172 milliméter magas és 142 milliméter átmérőjű HomePod egyetlen vezetékével csak az elektromos hálózathoz képes csatlakozni. Tehát nincs rajta optikai bemenet, jack csatlakozó, semmilyen olyan dolog, ami megtalálható például a vetélytársaknál. Nem képes Bluetooth kapcsolatra sem, de rendelkezik Bluetooth 5.0-val. Így Apple készülék híján nehezen küldünk rá zenét. Hengeres kialakítású készülékházát szövet borítja, amit külföldi portálok már viccesen macska kaparófának neveznek, picit féltem is, hogy a macskám rámozdul. A tetején érintőpanel található, ezzel tudjuk állítani a hangerőt, illetve megállíthatjuk vagy tovább léptethetjük a zenét, valamint Sirit is életre kelthetjük egyetlen érintéssel.

HomePod

Ahogy a fenti képen láthatjuk, a tetején helyezkedik el az A8-as processzor, mely tulajdonképpen a “Hey Siri”-t üzemelteti. Alatta rögtön a mély-közép sugárzóval találkozhatunk, és folytatván az utunkat, 6 darab mikrofon, majd pedig 7 magas, közép-magas hangszóró helyezkedik el alul. Schiller véleménye szerint – amikor a megalkotásáról kérdezték – a HomePod a legújabb technológiai víványok kvázi szerelemgyermeke. Például a hangszóró a gépi tanulás segítségével észleli környezetét és határozza meg a térbeli elhelyezkedést, míg az A8 chip azt a szoftvert hajtja meg, ami a valósidejű akusztikus modellezésért, a hangsugárzásért és a visszhang csillapításáért felel.

Az A8 chip gyorsulásmérője a kibocsátott és visszaverődő hanghullámok alapján pillanatok alatt képes érzékelni a bekövetkezett változást, és szinte azonnal reagál is rá az eszköz a hullámok változó erősségű generálásával, így érve el a lehető legjobb hangminőséget még a szoba sarkában is.

A HomePodot bárhova lerakhatjuk, ő automatikusan analizálja a szobát és beállítja saját magát, hogy a lehető legjobb hangképet kapjuk. Nyilván egy 360 fokos készüléktől ne várjunk színpadképet, de legyen élénk és tiszta. Legyen úgynevezett “room filling” élményünk, tehát a hang járja be az egész szobát, mindenhol jól hallható legyen. Ehhez a fent említett technológiát fejlesztette ki az Apple, ami mellett fontos még, hogy Siri akkor is meghalljon minket, ha messze vagyunk, vagy éppen hangosan hallgatjuk a zenét. Az Apple itt is egy speciális, saját technológiát fejlesztett ki, amivel szinte bármikor meghallja a HomePod a “Hey Siri”-t.

HomePod HomeKit

A HomePod beállítása

A HomePod iOS eszköz nélkül nem telepíthető, nem állítható be. Ez azt jelenti, hogy muszáj egy iOS 11.2.5-tel vagy újabb szoftverrel rendelkező iPhone, vagy iPad hozzá, hogy a készülék csatlakozzon a helyi Wi-Fi hálózatra, és így később elérhessük. A HomePodnak nincs külön alkalmazása, a HomeKiten belül találjuk meg az Otthon alkalmazásban.

A rövid, pár perces beállítás után már használhatjuk, illetve megtaláljuk az Otthon alkalmazáson belül is. Bár ez úgy tűnik, hogy béta még, mivel sokszor azt írja, hogy a HomePod nem válaszol, azonban be tudtam állítani ébresztőt ettől függetlenül is.

Jelenleg a HomePod nem képes az AirPlay 2-re és sztereóba sem rakhatunk két példányt. Ezek a funkciók később érkeznek rá szoftverfrissítéssel.

HomePod + Siri

Beszéljünk a Siriről. Mivel a termék rendelkezik személyi asszisztenssel, így nyilván a Google Home-hoz és az Amazon Echo-hoz fogjuk hasonlítani, legalábbis ha a támogatottságról, vagy adott esetben arról van szó, hogy éppen meghall-e minket a HomePod. Nálam Google Home mini és Amazon Echo Dot, valamint Echo Show is van itthon. Alapjában véve a HomePod 6db mikrofonja elég jól teljesít, olykor jobban is, mint a konkurenseké. Nyilván ez a fejlettebb technológiának köszönhető. Azonban ha a támogatottságról beszélünk, akkor sajnos a konkurensek hatalmas köröket vernek a HomePodra. Csak nézzétek meg ezt a rövid videót:

A Siri buta, még az iPhone-hoz képest is butább. Ameddig csak irányítani szeretnénk a zenét, vagy éppen a HomeKit eszközeinket addig nincs probléma. Sőt, az Apple Music integráció ámulatba is ejtett. De ezeket tudja az Amazon Echo is, csak éppen mondjuk a Spotify-jal. Igaz, ők mondjuk az Apple Music-hoz nem férnek hozzá. És mivel az átlag magyar felhasználó nem hogy nem használja a Sirit, de még ki is kapcsolja, ez a funkció valójában egyelő a nullával hazánkban, főleg addig, ameddig nem lesz magyar nyelv, ami majd egyszer, talán, valamikor, sokadjára, évtizedek múlva elérkezik hozzánk.

HomePod + HomeKit

A HomePod segítségével irányíthatjuk a HomeKit eszközeinket, de ez is rettentően korlátozott. Ez mondjuk nem a HomePod hibája, de például nem tudunk olyat létrehozni, hogy a jó reggeltre kapcsolja fel a villanyt, indítsa el az Apple Music-ot, ami szólaljon meg a HomePodon. Ezeket csak külön-külön hangutasítással tudjuk megadni neki egymás után, ami – valljuk be – elég problémás. Az Amazon rendszere már tudja a rutinokat egy ideje.

Röviden maradt a hang, ami miatt megvásárolhatjuk a HomePodot, és végeredményben az Apple ezért is készítette a terméket, nézzük is meg, hogyan szól!

A HomePod hangja

Viszonylag sok hasonló hangfal volt már a kezemben az elmúlt évek során. Legutóbb a Harman Kardon Allure, ami Amazon Echo támogatással is rendelkezik. Lényegében hasonló árkategóriában van és hasonló méretben is. Aztán volt már nálam Sonos, korábban Harman Kardon Aura, és még számtalan, ebben a szegmensben lévő termék. A HomePod mindegyiket felülmúlja, tényleg olyan hangzást rakott le az Apple, ami ebben a szegmensben páratlan, és a mai napig nincs jobb termék ebben az hang/ár/érték kategóriában.

HomePod

Ha a 360 fokos “room filling” termékeket nézzük, akkor a HomePod lealázza őket és tulajdonképpen az Apple nekik állított vetélytársat. Ebben a szegmensben “odatette” magát a cég, és megérte megvárni azt a 6 évet. Persze itt kizárólag a hangról beszélünk és nem a funkciókról, mert ott elvérzik a HomePod.

A magas kiváló, az egyes hangszerek életre tudnak kelni, a mély robusztus, és a 360-fokos hangzás miatt tényleg a szoba bármely pontjából ugyanúgy halljuk, ami optimális egy összejövetelnél, egy vacsoránál.

A hang optimalizálás bámulatos, néhány óra alatt olyan szinten optimalizálta a hangot a benne lévő processzor és technológia, hogy csak ámultam. Éltere keltek az énekek, a zongora. Látszik, hogy az Apple dolgozott ezen és azt akarta, hogy minél jobb hangot kapjunk bárhol és bármikor. Ahogy már fent említettem, a HomePod az A8 chip gyorsulásmérője azonnal észreveszi, ha megmozdítottuk a hangfalat, ezáltal újra kezdni a számolást és optimalizálást. Szerintem olyan 2-3 óra kell neki, ez nem pár perc alatt megy végbe, hiszen ahány szám, annyi hangszer és így tovább…

Az egyetlen probléma a fizika. A HomePod pici, és ez hallatszik is rajta, megtartotta emiatt az ilyen termékeknél jellemző hangokat, és ezt soha sem fogja elveszteni még a sztereó támogatással sem. A konkurensekénél ugyan jobb a hangja, de az árcédula is magasabb emiatt. Sokan lehet azt mondják, hogy inkább a Sonos-t, vagy más terméket fognak megvenni a támogatottság miatt, és én is ezt tenném, bár a HomePod hangzásban sokkal jobb náluk.

Az hogy nincs rajta egy jack bemenet, nem tudok rá Bluetooth-on jelet küldeni, nincs rajta optika sem, előre vetíti, hogy nem tudom összekötni a TV-mel, nem tudom összekötni az otthoni lemezjátszóval, tulajdonképpen semmivel. Az egész HomePod rettentően zárt, Apple Music-orientált, és nem értem, az Apple miért tette ezt.

Konklúzió

A HomePod a saját szegmensében sokkal jobb hangra képes, mint bármelyik konkurens termék. Ezt a technológiával éri el, azokkal a funkciókkal, amiket az Apple az elmúlt 6 évben fejlesztett. Ez előtt emelem a kalapom, tényleg jól szól a termék, de fizikai határok közé szorult. Átlagember számára bőven meg fog felelni, nem is kérdés, hogy mindenki azt mondja majd, hogy ez igen. Azonban, akik picit is nyitottabbak az audio felé, egy kezdő sztereó rendszerrel rendelkeznek, vagy házimozival, azoknak ez már kevés lesz. És nekem is kevés. Nálam nem is tudott elérni egy wow faktort, ami sok helyen hallható. Az ismerősök körében, akiknél már van, ők is azt mondják jól szól, de senki sem mondta, hogy ez “Brutális, WOW, elmondani nem tudom milyen jól szól!”. Egyszerűen csak jól szól, és teszi a dolgát.

Ezzel egyébként nincs is semmi gond, de a konkurencia nincs bezárva. Van Spotify Connect, vagy egyéb zenei streaming támogatás. Van jack, optika bemenet és ezekkel rá tudják kötni egyéb eszközökre is a hangfalaikat. Az Apple ezzel a zártságával megint maga alatt vágja a fát.

[wp-review id=”100222″]

Amennyiben a HomePod sztereó támogatást kap, újra meghallgatjuk, de úgy gondolom, abban az ár szegmensben már nem győzhet. Hazánkban például ide kattintva tudjátok megvásárolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. “Nyilván egy 360 fokos készüléktől ne várjunk színpadképet„ Nyilván de.. Csak meg kell hallgatni vagy utána nézni egy Shahinian diapason vagy obelisk-nek ami a “világ egyik legjobb hangfala„ rádásul több milliós árával is sejtet valamit.. Volt szerencsém hallani egy obelisket, háááát…egy direktsugárzós hangfal soha nem fog olyan sztereó szinpadot produkálni.

  2. Az Apple zártsága egy régóta meglévő dolog. Előnye és hátránya egyaránt van. Más cégek nyitottsága szintén előnyökkel és hátrányokkal együtt értékelendő. Az Apple képes kihasználni a zártság előnyeit. Méghozzá olyan szinten, ahogyan más cég nem lenne képes. Ez benne a “trükk”. Egy nyitott rendszer sokkal keményebb harcnak van kitéve minden nap. Ott pedig az erősebb kutya fogja a génállományát terjeszteni.

  3. Ez a dobozhang komoly (mert ezt konkrétan sehol sem olvastam, pedig egy hangszórónál vagy fülhallgatónál szvsz messze a legidegesítőbb dolog), vagy csak amolyan audiophilekedő kötelező kör?

  4. ha már zene, az általatok nagyon várt wireless rha fülesekről nem lesz valamikor teszt?

  5. Akkor, tegyük föl ha egy alkalmazással internetes rádiót hallgatok, azt nem fogom tudni ezen hallgatni?

  6. Most akkor Bluetooth kapcsolatra nem képes, de Bluetooth 5.0-ra igen?

  7. Eddig sem értettem, hogy miért akarnék 90 000 Ft-ért venni egy hangszórót, amit kb. semmire nem tudok használni, miközben nekem is, mint általában minden embernek van tévém, és hozzá egy alap Házimozi rendszerem. Amint tudom hallgatni a zenét az iPhoneról (AppleTV rulez), És nagyjából bármi mást is tudok hallgatni.

    Ha pedig mindenképpen szeretnék társalogni Siri vel, akkor arra itt van az iPhone a kezemben.

  8. Itthon lesz az 120-130 ezer is nem 90k. 😀

  9. HK onyx Studio 4 jobb és 2 darabot lehet venni ennek az árából

  10. @rossifumi: cserébe az egész Apple ökoszisztémába nem integrálható teljességgel.


Add a Comment