fbpx Skip to content

Néhány Harman Kardon termékről már írtunk itt a Szifon.com-on, és nemrég elérhetővé vált a cég új hangfala, az Allure.

A Harman Kardon Allure Alexa támogatást kapott, így kényelmesen, akár a hangunkkal is irányíthatjuk. Segítségével vezérelhetjük az okos otthonunkat, és több ezer Amazon Skill (alkalmazás) közül válogathatunk, még okosabbá tehetjük a hangfalunkat. Tulajdonképpen egy HomePod riválisról beszélünk, de ugye az Apple terméke először csak az USA-ban fog megjelenni és ki tudja, hogy mikor. Nézzük meg, mire képes az Allure!

Legutóbb egy Harman Kardon Aura volt nálam, ami néhány évig hű társam volt. Imádtam, szerintem egy rendkívül jó hangfal, és az AirPlay-nek köszönhetően kényelmesen, akár iPhone-ról is kirakhattam rá zenét. Végül egy teljesen más irányba indultam el, és egy sztereó rendszerre váltottam le. Az Allure némileg hasonlít az Aura-ra, de azért nem említhetjük őket egy szinten.

A hangfal felső része érintő gombokkal rendelkezik, ami a hangerő szabályzáshoz kell és Alexa némításához. Ide van beépítve a 4db érzékeny mikrofon is, amivel távolabbról is meghall minket Alexa. Ezután egy átlátszó műanyag felülettel találkozunk, benne a már ikonikus LED fénnyel. Ez tulajdonképpen arra jó, hogy visszajelzést kapjunk 1-1 parancs után, lássuk, hogy Alexa értette-e, amit mondtunk neki. Nem mellékesen jól is néz ki, így a design nagy részét is ez teszi ki.

Az alsó részen 3db közép-magas, és egy darab mély hangszóróval találkozunk ami lefele áll, így a basszusról sem kell lemondanunk. A cég a készüléket 360-fokos hangfalnak tekinti, tehát bárhova lerakhatjuk a szobába, beteríti majd hanggal az egész helyiséget.

Képes Bluetooth-on kapcsolódni a telefonunkra, avagy az alkalmazás segítségével a helyi Wi-Fi hálózatra. Utóbbi azért is fontos, mert így a népszerű Apple AirPlay szolgáltatással is kirakhatunk rá hangot, de rendelkezik Spotify Connecttel is. Beállítása rendkívül egyszerű, csupán a Harman Kardon Alexa alkalmazásra van szükségünk, ami automatikusan felismeri a hangfalat a Bluetooth-nak köszönhetően.

 

Az app végigvezet minket a kezdő lépéseken, beállíthatjuk vele a Wi-Fi-t illetve Alexa-t is. Végig, hanggal is jelzi, hogy hol tartunk a beállításokkal, ami különösen tetszett. Például újraindítás után szól, hogy mikor csatlakozott a Wi-Fi-re.

(A videó ugyan német nyelvű, de így vizuálisan is láthatjuk a design-t és a méretét.)

Az alkalmazás jelenleg rendkívül fapados, tulajdonképpen csak a szoftver frissítésére, és a hangfalban lévő világítás kapcsolására használható. Sem multi-room-ra, sem egyéb, hanggal kapcsolat beállításra nem képes. A cég szerint hamarosan bele kerülnek majd ezek a funkciók.

Miután beállítottuk a hangfalat, és csatlakoztunk az Amazon szolgáltatásához, kényelmesen, akár hanggal is vezérelhetjük. Például elindíthatjuk a kedvenc Spotify lejátszási listánkat, hangerőt állíthatunk, de megkérdezhetjük tőle az aktuális időjárást is. Az Amazon skilleknek hála rengeteg lehetőségünk van arra, hogy még okosabb legyen az Allure, ha pedig van otthon okos izzónk, vagy esetleg konnektorunk, akkor azokat is kapcsolgathatjuk a hangfalba épített Alexa segítségével.

A hangfelismerés rendkívül jól működik, talán még jobban, mint egy Echo Dot esetén. Hangos zene mellett is meghall, nem kell ordítani mellette, ez számomra elég pozitív volt, nem gondoltam volna, hogy ennyire jól fog működni. Ugyan nem kapunk egy teljes értékű Amazon Echo-t, néhány funkció nincs benne, mint a már fent említett multi-room, de 90%-ban megegyezik vele.

Milyen a hangja?

A legnagyobb kérdés persze az, hogy milyen a hangja? A hangzás mindig szubjektív. Úgy gondolom, hogy egy rendkívül jó magassal és méllyel rendelkező hangfalról beszélhetünk, de lenyűgözni nem tudott. A magas tiszta, a középtartománnyal sincs problémám, de egyes számoknál összefolyik a zene, a mély pedig a már említett lefele álló mély sugárzó miatt rendkívül jó, de hála a jó égnek, annyira nem dominál. Akik szeretik a mai pop zenét nem fognak csalódni benne, egyedül a mérete lehet az, ami megszabja azt, hogy megfelel-e számunkra.

15-25 négyzetméteres szobába ajánlom leginkább, nálam a 30-ban már elveszik a hangja. Szóval gyerekszobába, vagy hálószobába, esetleg kisebb nappaliba ajánlott, ott ki tud teljesedni, és Alexa is meghall minket. Többek között Alexa miatt a gyerek esetleg fejlesztheti az angol tudását is, arra sarkallhatja, hogy kérdezzen Alexától.

A külföldi oldalakon alapjában véve mindenki pozitívan ír a hangjáról, így azt gondolom, ezzel egyáltalán nincs probléma.

Konklúzió

A Harman Kardon Allure vásárlásával nem tudunk mellé lőni. Az Alexa kiválóan működik, abba egyáltalán nem tudtam belekötni, a mikrofonok rendkívül érzékenyek. Szerintem pici lett a hangfal, nem egy Aura méret, és emiatt csak egyes helyiségekben tudja a maximumot nyújtani, mindenhova nem való. Természetesen játszhatunk az elhelyezéssel, de alapjában véve a mérete korlátozza. Ide kattintva megvásárolható a Styleboltban.

[wp-review id=”99614″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Reális ára: 150usd

  2. @kistrojak: Igen sajnos elég drága 🙁

  3. Hát igen. A stylebolt megint túlárazta magát. 250usd = kb 63.000.- forint.

  4. @stei: teljesen felesleges folyamatosan a külföldi árakon rugózni. itthon továbbra is 27% az ÁFA, a beszerzési forrástól függően lehet rajta importvám, és nyilván kell legyen árrése a kereskedőnek is. ezért cserébe a hazai jogszabályoknak megfelelő garanciális feltételekkel vásárolhatod meg, külföldről ez nincs így.

  5. Az amerikai Apple-oldalon kint van a HomePod, 26-tól rendelhető, kilencedikétől elérhető. Szerintem jó cucc lesz.

  6. Ez már tud Magyarul ?

  7. @cabrio01: Természetesen nem, és más sem.

  8. Akkor tehát egy HK Aura-t nem érdemes lecserélni rá, ha nem érdekel az Alexa?


Add a Comment