fbpx Skip to content

Múlt héten kezdtem neki ennek a cikksorozatnak, aminek az első állomása a fenti márka SoundSticks III-as modellje volt. Ezt körülbelül 1 éve egy újabb típusra, az Aura-ra cseréltem, amiről ez a cikk fog szólni.

harman-kardon-aura-speaker

Én az a fajta ember vagyok, aki szinte mindenhol zenét hallgat, legyen az akár lakás, iroda, utazás – ahol lehet, én bekapcsolok valami háttérzenét. Leginkább a Spotify-t használom erre, persze amikor ténylegesen érdekel 1-1 előadó vagy album, akkor előveszem a komolyabb minőséget és az ehhez beszerzett hardvert is. Az Aura egy remek háttérhangszóró, amit bátran ajánlok mindenkinek, nem fog benne csalódni, de nézzük meg, mit is tud.

510ELDXFv6L

Ahogy a képen is látszik, az Aura-t egy, a manapság népszerű, úgynevezett omnidirectional megoldással építették meg. Ez leegyszerűsítve, konyhanyelven azt jelenti, hogy “egyben van minden”, tehát nem kell külön elhelyezni a hangfalakat, külön az erősítőt, külön a mélyet, ez bizony mind bele van sűrítve ebbe az eszközbe. Azt hinné az ember, hogy akkor bizony ez nem szólhat annyira jól, vagy éppen valamilyen kompromisszumot kellett kötni.

Harman Kardon Aura rev

Ez egyáltalán nem igaz az Aura-ra. Alul a szövet borítás alatt 6db kis hangszóróval találkozhatunk, amik a mély/közép szerepét töltik be, és ezzel megkapjuk a 360 fokos hangképet. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen bárhova elhelyezhetjük a hangfalat, az bizony az egész szobát beteríti majd a hangjával.

Harman-Kardon-Aura-Wireless-Speaker-System-3

A hangfal alsó szegmensében egy 30W-os mélynyomó is helyet kapott, mely lefele fordítva az erősítőnek hála elég komoly basszusra képes, így aki szereti a mély, basszusos számokat, az Aura megfelelő lesz neki. Mivel a hangfal mély/közép irányultságú, így a magas hangokat néha elveszítjük, vagy kevésbé élesek. Ez egyébként alapjában véve nem észrevehető, ha csak nem hasonlítjuk össze olyan hangfalakkal, amiknél külön hangszórókat dedikáltak ehhez.

Ha már a hangképzésnél tartunk, az Aura magas hangjainak hiánya miatt kis hangerőn gyengének tűnik, azonban ha felhangosítjuk, akkor megmutatja, hogy mire képes. Én ezért általában mindig hangosabban hallgatom, és a mélyet visszább veszem, hogy ne legyen probléma a szomszédokkal.

maxresdefault

Az Aura érintésérzékeny gombokkal lett felszerelve. A modern külső modern belsőt is takar, így Bluetooth, AirPlay és DLNA kapcsolatra is képes, tehát az otthoni Wi-Fi-hez kapcsolódva a lakásban bárhonnan elindíthatjuk a zenét. A Bluetooth kapcsolat támogatja az aptx szabványt, mellyel még magasabb bitsűrűségű zenét küldhetünk a hangszóróra vezeték nélkül. Az AirPlay segítségével bármelyik Apple eszközünkről kényelmesen, Wi-Fi-n keresztül hallgathatunk zenét, ehhez pedig ajánlom az AirFoil nevezű alkalmazást, így a rendszerhangok nem mennek az Aura-ra, csak a zene.

macgpic-1394018649-46083448937896-sc-op

Multimédiás hangszóró lévén van Aux és optikai bemenetünk is, azonban az USB csak szerviz port, így külső HDD vagy pendrive nem köthető rá, nyilván erre van a vezeték nélküli használat és a DLNA. Rendelkezik iOS-es alkalmazással is, aminek a segítségével könnyedén beállíthatjuk a Wi-Fi-t és távolról a hangerőt is szabályozhatjuk, nem kell odamenni a hangfalhoz minden egyes alkalommal.

Én lényegében az Aura-t otthoni háttérzenének használom, ami optikával összekötve az Xbox One-ból kijövő hangokat is képes megszólaltatni, a TV-vel pedig Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál. Az AirPlay segítségével pedig bárki kirakhatja a zenét a szobában.

Konklúzió

Még csak hasonló készülékkel sem találkoztam az utóbbi időben, ami ennyire multifunkciós lenne, mint az Aura. Egyszerűen nem lehet róla rosszat mondani, kivéve esetleg a magas zene részek hiányát – na jó, esetleg az árát. Tökéletesen kommunikál az Apple eszközökkel, kényelmesen használható és egy átlagos szobában elegendő lesz a teljesítménye is. Elérhető fekete és fehér színben is, illetve ahogy SoundSticks III, ez is kékes fénnyel világít a sötétben egyfajta hangulatot adva. 🙂

A végére maradt az ára, ami most egy picit érdekesen alakult, mivel az elmúlt pár napban vált elérhetővé a Harman Kardon Aura Studio:

Screen Shot 2015-11-17 at 09.38.22

(További információhoz kattints a fenti képre!)

A Studio tulajdonképpen az Aura kistestvére, még nem teljesen egyértelmű, hogy hangzásilag változott-e valami, de az első specifikációs oldalak szerint nem. Azonban egy valamit kivettek, ami számomra érthetetlen, az pedig a Wi-Fi – és ezzel az AirPlay-t is. Így most már csak Bluetooth kapcsolattal csatlakozhatunk az olcsóbb változathoz, ami sokaknak elég, de nekem például nem. Imádom az AirPlay-t, így részemről továbbra is a sima Aura lenne opció, de aki szeretne ezen spórolni, akkor ott a Studio 50.000Ft-tal olcsóbban. Használtan egyébként ezt érdemes megnézni, sokkal olcsóbb, mint újonnan. 🙂

A következő cikkben már nem a Harman Kardon hangszóról lesz szó, hanem feljebb lépünk a 200-300.000Ft-os árkategóriába, ahol a tényleges zenehallgatás fele kacsingatunk majd. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Aztán a spotifynak nem tökmind1 min hallgatod? Annak egy 1000Ftos tescos cucc is bőven sok.

  2. Amúgy meg úgy néz ki mint egy elb**tt kuglófsütő…. kell a francnak.

  3. @dnp: ó te szegény mennyi problémád van.

  4. Azért erős túlzásnak érzem azt, hogy 140ezres kategóriában ennek ne lenne hátulütője: “Azt hinné az ember, hogy akkor bizony ez nem szólhat annyira jól, vagy éppen valamilyen kompromisszumot kellett kötni.”
    Ennyiért már elég komoly kis 2.0 rendszert lehet építeni erősítő+ hangfal párossal, és nem hinném, hogy az ilyen egyberendszerek hoznák minőségben azt a szintet. (sőt, biztos vagyok benne, az mondjuk már csak kis adalék, hogy általában nem áll meg a sztereó építés sem ennyiben, hanem akkor az ember már rádob még egy százast, és olyat épít, hogy a BeoPlay A8 is a kanyaron túlról figyel)
    Ezek jók kicsi helyre, meg ha hozzászámoljuk, hogy az ára harmada a márkanév meg a kompaktság, kinézet oltára.

  5. Ennyiért nem egy kompakt hangszórót vennék, hanem rendes sztereo rendszert.
    Szerintem kifejezetten ocsmány az átlátszó plexi felépítménye, emellett én szkeptikus is vagyok azzal kapcsolatban, hogy ez a része hogy passzol a masszív házat/ dobozt megkövetelő ,,nagy" teljesítményű membránokkal. Nem e rezeg ? Vagy valami hasonló nagy hangerőnél ?

  6. Amúgy várom már a következő cikked ahol majd a rendes hifi kategóriát mutatod be, mert érdekesek a cikkeid.

  7. @egyket: Nem rezeg 🙂 Nekem amúgy teljes mértékben megfelelt az Aura, csak aztán jobban elkezdett érdekelni a zenehallgatás, amibe ez a kategória már kevés. Voltunk Dani kollégával most az AV TREND és HIFI SHOW-n – http://www.audiovideo-trend.hu/av+trend+amp+hifi+show+2015+kiallitok.html – ami nagyon érdekes volt. Én amúgy elindultam az analóg világ / LP fele és ezért is érdekelt a most hétvégén megrendezett show, mert kíváncsi voltam hogy a jelenlegi itthoni hangfalakhoz képest mit tud a highend 🙂

    Most azt gondolom már egy rendes Stereo szett van itthon, amit kényelmesen tudok bővítgetni, de ennek sosincs vége, de nem szeretnék eljutni a milliós tételhez sem. 🙂

  8. @AppleFan: Ha te a What Hi-Fi alapján megtudod mondani, hogy valami nem ér meg annyit, akkor gratulálok. Szerintem ez a hozzászólásod sem értékelhető, mint az esetek 90%-ban.

    Ettől függetlenül én is olvasok külföldi oldalakat köztünk a What Hi-Fi-t is, és tisztelem is őket, de aki nem csak találomra választ, az meg is hallgatja előtte a cuccot, és nem kommentelget külföldi oldalak tesztjét.

  9. @admin: Igazad van, what Hi-Fi, “csak” 1976 óta van piacon, fuggetlen review kat csinál nyolc országban van jelen. Uk ban valamire való gyártó kiteszi az oldalára hogyha what hi-fi award-ot kap. Akkor veszem a fáradságot hogy elutazzak valahova meghallgatni a cuccot ha 5 csillagot kap. Nem fogok egy olyan cuccot megvenni amire tesztelo azt mondja hogy ez nem az igazi, az adott árkategóriában.

    “Szerintem ez a hozzászólásod sem értékelhető, mint az esetek 90%-ban.” Koszi szépen. rendes vagy.

  10. @AppleFan: Én ezt értem, csak így akkor sem volt értelme a hozzászólásodnak, mert az hogy ők mit mondanak az nem tükröz semmit, sem azt hogy neked ez mennyire tetszett. És a hozzászólásban mindössze a negatív kritikát sikerült bemásolni, holott van pozitív része is, köztük a hangja, és ezzel együtt a dizájnja. Amit Te kiemeltél azaz hogy a többi hasonló termékhez képest rosszabb minőségű, de ezt is egy tesztre alapozod nem Te próbáltad ki.

    Pontosan emiatt írtam hogy ehhez a cikkhez a hozzászólásod egyáltalán nem ad semmit, inkább ilyenkor hagyd meg magadnak az egészet, vagy ha tényleg volt már dolgod vele akkor írj pozitív vagy negatív kritikát.

  11. @admin: Dizájn miatt nem veszek hanfalat. Hidd el hogyha 5 csillagot kapott volna akkor dicsérném.

    “inkább ilyenkor hagyd meg magadnak az egészet, vagy ha tényleg volt már dolgod vele akkor írj pozitív vagy negatív kritikát.”

    Ennyi erovel akkor csak te írhatnál ide hozzászólást. 😀 Minek van akkor a cikk ha nem lehet kommentálni?

    Hagyjuk is inkább, bemegyek richersounds -ba aztan meghallgatom magamnak.

  12. Admin ….köszi a tök jó cikket,én is azok közé tartozom akik szeretik ha szépen szól valami !
    Autómmal rengeteg hangminőség versenyen vettem részt ,ismerem a különbséget a tescós cucc és az általad említett dolgok között !
    Sokan azt se tudják mi az a Harman Kardon !
    Várom a következő tesztet is !!!
    Gratula !!!

  13. ;)”A következő cikkben már nem a Harman Kardon hangszóról lesz szó, hanem feljebb lépünk a 200-300.000Ft-os árkategóriába, ahol a tényleges zenehallgatás fele kacsingatunk majd. ”

    Nagyon várom a cikket Admin. Bocs ha megbantottalak. Szépe estét. 😉

  14. Hasznos cikk, köszönöm! Egy ideje már szemezek a készülékkel egyedül az aggaszt,hogy állandó a Bluetooth sugárzás és ezáltal bárki (szomszédok..), bármikor felcsatlakozhat a készülékre és bömböltetheti a zenéjét. Meg tudnád légyszi erősíteni, hogy ez valóban így van, vagy van esetleg valamilyen módja a BT broadcast kikapcsolására (fw frissítés?). köszönöm!

  15. @kimnam: Sajnos ez valóban így van, én is lakóházban lakom, de még senki sem próbált rá csatlakozni és bömböltetni a zenét. Amúgy a hatótávja 1 szoba, így szerintem nem jut ki a folyosóra sem értelmes jel max látni lehet, de csatlakozni nem. Ettől függetlenül kikapcsolhatod bármikor.

  16. Mission mx4 hangfalpár és harman/kardon hk 670 erősítő a kettő együtt volt 155ezer használtan kitünő állapotban és azért ez a kombó má a háztetőt megemeli!Túlárazott hülyeségek ezek hiába a Harman/Kardon gyártja,akkor is!!!!!!!

  17. @Bakfitty: Persze, használtan ezt is megkapod 80-ért, és akkor 155e-ért amit te mondasz túlárazott és még csak nem is multimédiás. Szóval így ebben a formában nem összehasonlítható az, amit te vettél és ez.

  18. Szia

    “Így most már csak Bluetooth kapcsolattal csatlakozhatunk az olcsóbb változathoz, ami sokaknak elég, de nekem például nem.”

    Az AIRPLAY-en keresztül szebben szól a zene mint BLUETOOTH-al ?

  19. Úgy tudom az AirPlay veszteségmentes jeltovábbítás, nem úgy mint a Bluetooth.
    Még nyáron szereztem be a sajátomat az edigital-tól. Érdemes nézegetni, néha le van náluk árazva. 99 eFt volt ott, miközben mindenhol 119-ért árulták.

  20. Admin@:De nem mindegy a hangzás,legalábbis nekem!!!!!Lehet akármilyen multimédiás!!!!És a használta alatt karcmentest értek!

  21. @zhooley: Az AirPlay megközelítőleg CD minőség, tehát 16bit 44.1 kHz. Így általában az a jobb minőség, a Bluetooth alapjában véve ezt a minőséget nem tudja hozni, kivéve ha támogatja a Bluetooth aptX szabványt. Ezt az Aura támogatja, és a Mac OS X is, azonban például az iPhone nem. Tehát Mac-ről közel CD minőségben tudod BT-n keresztül is szórni a zenét vezeték nélkül, azonban iPhone-ról nem.


Add a Comment