fbpx Skip to content

Picit rendhagyó cikksorozatot szeretnék írni nektek karácsonyig. Ez amolyan tényleges blogbejegyzés, ami nem biztos, hogy teljesen kapcsolódik az iPhone-hoz.

frontszep

Olyan otthoni hangszórókról, hangfalakról, fogok írni nektek, amiket kipróbáltam, használtam hónapokig, évekig. Ezeket külföldi, illetve magyar tesztek alapján választottam és ahogy az utóbbi időben szép lassan feljebb lépek az audió világban, úgy váltottam le őket, de mindegyikkel nagyon elégedett voltam. Az első “komolyabb” hangszóróm a Harman Kardon SoundSticks III volt, így ezzel kezdeném ezt a sorozatot is, ami majd szép lassan megy feljebb, teljesítmény és ár kategóriában is.

Azt már előre szeretném leszögezni, hogy nehéz a hangzásvilágról beszélni, mivel mindenkinek más tetszik. Egyszerűen lehetetlen elmesélni, hogy egy-egy terméknek pontosan milyen a hangja. Ezt inkább körbe lehet írni, de még akkor sem biztos, hogy a másiknak tetszeni fog. A Harman Kardon belépőszintű asztali hangfala, a SoundSticks III az egyik kedvencem volt. Mivel sztereó hangfal, így az íróasztalra ideális. Ahogy a képeken is látszik, három részből áll. Bal és jobb oldalt a közép, magas tartomány, középen pedig a “hatalmas” mély. Ezek kiválóan teszik a dolgukat. A mély sugárzót, ha lehet így hívni, érdemes az asztal alá tenni a földre, a két kisebbet pedig az íróasztal 2 pontjába.

harman-kardon-soundsticks-3-wireless-3

Látszik, hogy ez nem egy átlagos hangfal, teljesen átlátszó mindhárom része. Ez az egyik olyan típus, amit maga Jonathan Ive tervezett az Apple-nél, legalábbis az első generációt, ami így nézett ki:

HarmanKardonSpeakers

Azóta már sokadik generációnál tartunk, jelenleg a SoundSticks III Wireless típussal találkozhatunk, ha újonnan szeretnénk megvenni. Ahogy a nevében is benne van, erre már a szokásos jack csatlakozó mellett vezeték nélkül is csatlakozhatunk, Bluetooth segítségével. Itt kapcsolódik az eszköz az iPhone-hoz, mivel az asztalon elhelyezett jack mellett kényelmesen, iPhone-ról is megoszthatjuk a zenét a hangfalakra. Ez ugyan nem AirPlay, de ha ugyanabban a szobában vagyunk, akkor bizony elég lesz a Bluetooth jelerősség.

harman_kardon_soundsticks_iii_5v5

A teljesítményre nem lehet panaszunk, a közép és magas tartományban összesen 8, tehát 4-4 hangszórót kapunk, amik 2×10 wattosak, illetve a mély pedig 20 wattos. Tehát összesen 40 wattal gazdálkodhatunk, de ez egy átlagos szobába, irodába, stúdióba, bőven elegendő. A hangzása részletgazdag és a mélysugárzót külön lehet állítani, így adott esetben a szomszédokkal sem kell harcolnunk.

ss2_2

A SoundSticks III futurisztikusan kék LED-del világít a sötétben. Ez egyébként éjjel nagyon látványos, de zavaró is lehet. A LED külön nem kapcsolható ki, de az újabb SS változatok már alvó módba rakják magukat és ilyenkor lekapcsol a LED is. Jobb oldalon érintésérzékeny alsó résszel tudjuk hangosítani vagy halkítani a hangfalat. Vizuális típusoknak íme egy kicsomagoló videó és rövid teszt:

Konklúzió

A SoundSticks III-ról nehéz rosszat mondani, én igazából csak az AirPlay-t hiányoltam, amit persze egy Raspberry Pi-vel könnyedén orvosolhatunk. Ettől függetlenül hangzásvilágban, kinézetben a legtöbb belépő szintű hangfalat megveri. Ékes eleme lehet bármelyik szobának, nappalinak, irodának, és a Bluetooth segítségével bármikor megoszthatjuk a telefonunkon lévő zenéinket. Összességében ár/értékben talán az egyik legjobb választás, megvásárolható az Octogon Audio-ban 59.900Ft-ért.

Mielőtt megvásároljátok, mindenképp érdeklődjetek a Bluetooth felől, mert van olyan változat is, amiben az nincs benne (természetesen az olcsóbb), de ha valaki hosszabb tárva tervez, mindenképp ajánlom a vezetéknélküli változatot.

Ti milyen hangfalat használtok otthon? Mi vált be? Terveztek váltani?

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Videoton dc-4014 limitált fekete kiadású sztereo hangfalak, és Yamaha házimozi erősítő. Szerintem ár érték teljesítményben a régi hangfalak nagyon jók. Más kérdés hogy már felújították sok részét.

  2. A pontosság kedvéért:
    Soundsticks Wireless – ez a bluetooth kapcsolatra képes
    Soundsticks III – ez pedig ami csak vezetékesen köthető össze telefonnal, bármivel

    Egyébként az iMac-hez egy M Audio Studiophile AV40-em van. Elég klasszul szól, túlfeszülség védelem, beépített erősítő, kicsi mély rásegítés. Anno iJoe-nál volt akció és ezt kaptam ajándékba az akkori iMac-em mellé. Alapvetően nincs bajom vele, zenére, filmnézésre tökéletes.

  3. rossz kritika:
    – porosodik, es szeretik a pokok

  4. @reconka: Igazság szerint én még ezzel sem találkoztam 1 év alatt. De valóban szerethetik a pókok, mondjuk függhet a zenei ízléstől is. 😀

  5. A számítógéphez Swans T200B aktív dual mono hangfalpár egy HRT Music Streamr II-re kötve. Én nagyon szeretem a hangját (nem egy erős basszusú valami, lineáris monitor, szóval nem lenne mindenki kedvence) Nekem tetszik a design is (fordított mély/magas elrendezés, így annyira nem zavarja, ha asztalon van)

    http://www.swanspeaker.com/product/htm/view.asp?id=362

  6. @iceman: Mostanában nagyon “trendik” ezek a studió hangfalak, ugye beépített erősítővel. Én is nézegettem őket, jó választás alapnak. 🙂

  7. @nickjames: azért ez elég jól néz ki, milyen zene stílust hallgatsz leginkább?

  8. @iceman:

    Az AV40-et én is tudom ajánlani, ár/érték arányban igen jó darab.

  9. @admin:

    Elég vegyes. Elektronikus zenétől a klasszikusig, Infected Mushroom-tól Leonard Cohenig széles az érdeklődési kör. De mondjuk az Einstürzende Neubauten “fogyaszthatóbb” számait is kedvelem.

  10. Szerelmes voltam az átlátszó HK-ba. Amikor meghallottam a hangját, egyből tudtam, hogy zenehallgatásra alkalmatlan. Borzalmasan szól. Ezzel szemben igen dekoratív.

  11. @nickjames:
    Tetszik, de ez nem lineáris monitor, “csak” egy igen jó minőségű multimédia hangszóró ami biztos szépen szól! Épp új stúdió monitorokat keresek amúgy, azt hittem egy új, még ismeretlen versenyző. 🙂

  12. @Lenny:

    OK, nem stúdió monitor, magát “multimedia monitornak” mondja. Egyébként 70-20.000 Hz között tényleg elég lineáris, semmi V alak. De nem abban a ligában játszik, amit keresel, ez tény.

  13. A Fatman by TLA audio iTube v Trinity erősítője /anno egy százas körül mozgott/ kítűnő választásnak bizonyult pár éve. A gyári hangfalakat lecseréltem HECO Celan XT301-re /anno 800€ volt/ plusz DALI ill. Audioquest kábelezés és “A frizura még mindíg tart”!!! Egy olcsó hybrid csöves erősítő csodákra képes egy jó hangszóróval és tyúkbelekkel +iPhone dokkolós /igaz még a 30pin-es de ha nem LP-ről hallgatok zenét, akkor iPod Classic ül rá még a régebbi szériából, aminek még volt hangja…/

  14. Én 1 hónapja vettem egy Harman/Kardon AURA cuccot.
    Nagyon ott van, tényleg hallani kell mit tud, mert leírni nehéz. ?
    Profi cucc, na! ?

  15. @Zozz: az lesz a következő “teszt”-ben 🙂


Add a Comment