fbpx Skip to content

Az iOS 15 előzetes, egyelőre csak fejlesztőknek szánt verziójának megjelenésével annak warezolása is elkerülhetetlen, és olyanok is belefognak az iOS 15 letöltésébe, és felrakják kíváncsiságból, akiknek semmi tapasztalatuk még a béta verziós szoftverekkel, így egy gyorstalpalóval tapasztalják meg az ilyen előzetes verziók minden előnyét és hátrányát is.

Most tehát ismét a legtöbbször feltett kérdéseket szednénk össze, idén az iOS 15 kapcsán.

Mik az iOS 15 újdonságai?

Az iOS 15 újdonságairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen: WWDC21: az Apple bemutatta az iOS 15-öt – SharePlay, Fókusz, Élő Szöveg, megújult értesítéskezelés és egyebek.

Mikor fog megjelenni hivatalosan az iOS 15, mikor lesz mindenki számára letölthető?

Az Apple a keynote-on csak annyit említett, hogy ősszel, ennél pontosabb információt jelenleg nem tudni. Az iOS 11 annak idején szeptember 19-én, az iOS 12 szeptember 17-én, az iOS 13 szeptember 19-én, az iOS 14 pedig szeptember 16-án jelent meg.

Melyik készülékek frissíthetőek majd iOS 15-re?

Az iOS 15 a következő készülékeket támogatja – tehát az összes, iOS 14-re is frissíthető készülékre elérhető lesz:

Szerintetek feltegyem az iOS 15 béta verzióját?

Az iOS 15 előzetes, béta verziója az alkalmazásfejlesztők számára készült, tehát nem mindennapos használatra van, ráadásul folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek természetes mellékhatása, hogy sok hiba van benne, de már tesztelésre alkalmas. A fejlesztők a tesztelési időszak alatt elkészíthetik az alkalmazásaik iOS 15-höz frissített verzióját, hogy mikor a szoftver hivatalosan is megjelenik, már ne legyen semmi olyan gond az appjukkal, ami annak működését akadályozná.

Ez egyben azt is jelenti, hogy lehetnek olyan alkalmazások, amelyek vagy hibásan működnek jelenleg iOS 15 alatt, vagy eleve nem is használhatóak, mert összeomlanak, vagy csak egyes funkcióik vacakolnak. A fejlesztők ezekhez a hibákhoz nem feltétlen tudnak frissítést kiadni az iOS 15 hivatalos megjelenése előtt.

A másik fontos dolog, hogy a béta szoftverek egy idő után lejárhatnak, ami után restore-t fognak kérni. A lejárati idő előtt természetesen szokott újabb béta érkezni, így ez legtöbb esetben nem jelent gondot, de a feledékenyek könnyen pórul járhatnak, és bukhatják ilyenkor az adataikat, ha nem frissítenek időben. Ezekre az utóbbi években egyébként már egyáltalán nem volt példa, de az ördög nem alszik. Ha bétázunk, frissítsük, ha kijött egy újabb build.

Honnan töltsem le? Fel tudjátok tölteni nekem valahová?

Fejlesztőként természetesen az iOS fejlesztői központból lehet letölteni a készülékhez való IPSW-t vagy béta profilt. Ha valaki nem fejlesztő, az az interneten keresgélve találhat számtalan helyet, ahol warezolva elérhető a béta profil vagy az adott IPSW.

A Szifon.com csapata nem támogatja és nem is javasolja az iOS előzetes, fejlesztői verzióinak nem hivatalos használatát, így sem feltölteni, sem linkelni nem tudjuk, hiába kéri bárki. (A fejlesztői központban lévő fájlokra mutató linkekről való letöltés pedig általában csak fizetős fejlesztői fiókkal való bejelentkezés után lehetséges.)

A fejlesztői verzió után általában rövid időn belül meg szokott jelenni a nyilvános béta is, amire bárki szabadon frissíthet, mindenféle trükközés nélkül – ezt idén is júliusra ígérte az Apple. A nyilvános bétához már semmiféle trükközés nem kell majd: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Mikor jelenik meg a nyilvános béta?

Júliusban. Ennél pontosabbat nem közölt az Apple.

Nekem 14.x van a készülékemen. Miért nem jelenik meg az iOS 15 béta?

Béta verzió sosem fog megjelenni frissítésként hivatalosan elérhető rendszeren, hacsak nem tettük fel rá a béta konfigurációs profilt – így például a 14.6 sosem fogja csak úgy magától feldobni az iOS 15 béta semelyik verzióját, hanem abból majd csak a hivatalosat, ami ősszel érkezik.

Van magyar Siri az iOS 15-ben?

Nincs.

Feltettem az iOS 15 fejlesztői béta verziót, de nem tudom aktiválni a készüléket!

Ha feltettük az iOS 15 fejlesztői béta verziót, és az esetleg aktiválást kér, és nincs fejlesztői listán regisztrálva az eszközünk, akkor azt nem fogjuk tudni aktiválni. A béta szoftverek aktiválása csak akkor lehetséges, ha a készülék egyedi azonosítója fejlesztői listán regisztrálva van. Ellenkező esetben az Apple szerverei megtagadják az aktiválást. Erre megoldás lehet, ha visszatesszük az iOS 14-et – erről bővebben alább.

Szokott lenni olyan trükk, hogy a rendesen működő készülékre frissítéssel tesszük fel a béta szoftvert iTunes-ban vagy Finderben, ilyenkor az nem minden esetben kér aktiválást, és az adataink is megmaradnak, de ez a fajta trükközés azért nem javasolt, mert fejlesztői listás regisztráció nélkül a későbbi béta verziók során lehetnek problémáink.

Ha a Szoftverfrissítés menüpontban OTA segítségével frissítünk az iOS 15 bétájára, az nem szokott kérni aktiválást.

Ha nem vagyunk fejlesztők, célszerűbb megvárni a nyilvános bétát, amire mindenféle trükközés nélkül lehet frissíteni: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Lehet valahogy hacktiválni?

Mivel hacktiválás jelenleg csak az iPhone 4s előtti készülékekre van (amikre viszont már nincs iOS 10 sem, nemhogy iOS 15 béta), így hacktiválásra most sincs lehetőség.

A checkm8 exploit elméletileg lehetővé teszi a hacktiválást is az iPhone 4s, 5, 5s, 5c, SE, 6s, 7, 8, és X modellek esetén, de ezzel kapcsolatban nincs semmiféle elérhető fejlesztés, tehát a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs lehetőség hacktiválásra. Az ennél újabb modellekre jelenleg nincs ismert bootrom exploit.

Tudnátok regisztrálni a készülékem? Ingyenes fejlesztői fiók jó hozzá?

Ingyenes fiók nem jó, az előzetes szoftververziók kipróbálása csak a $99-os éves díjú fejlesztői programban való részvételtől kezdődően lehetséges.

A Szifon.com csapata nem támogatja az iOS előzetes verzióinak nem hivatalos használatát, így nem tudjuk senki eszközét regisztrálni, hiába kéri bárki. Érdemes megvárni a nyilvános bétát.

Nekem nem tetszik az iOS 15 béta, vissza akarom tenni az iOS 14-et! Ez lehetséges?

Ilyen esetben számítógép segítségére lesz szükségünk. Először is tegyük a készüléket helyreállítási (esetleg DFU) módba, és tallózzuk be a hozzá tartozó hivatalos firmware IPSW-fájlját. Azt tartsuk észben, hogy az iOS 15-öt futtató készülékről készült biztonsági mentés nem állítható vissza iOS 14-re, így a nem szinkronizálható adatainktól (például egyes appok adatai vagy beállításai) el is búcsúzhatunk. Ha a helyreállítási és DFU mód illetve a firmware betallózása kínaiul hangzik, ne kezdjünk bele már az iOS 15 telepítésébe sem, felesleges bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Ha eleve felmerül, hogy visszatennénk majd az iOS 14-et, inkább fel se tegyük az iOS 15 béta verzióját.

Az iOS 15 béta telepítésekor, vagy az iOS 14 visszarakásakor az iTunes hibát dob! Mit tegyek?

Jegyezzük fel a hiba pontos számát, majd itt nézzük meg, mit tehetünk: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Van-e különbség a shift+update és shift+restore (Mac esetén ⇧ helyett ⌥) között?

Lényegi különbség van. Update (frissítés) esetén az adataink megmaradnak, míg a restore (visszaállítás) minden adatunkat törli. Erről korábbi cikkünkben már részletesen is írtunk: Gyakori kérdések: update vagy restore iTunes-ban.

Van-e már jailbreak iOS 15-re?

Nincs, és várhatóan az iOS 15 hivatalos megjelenéséig nem is lesz, hiszen akkor az abban kihasznált hibákat az Apple javítaná közben.

A checkm8 exploit által támogatott készülékekre előfordulhat, hogy megjelenik az iOS 15-öt már a béta ideje alatt támogató jailbreak, de erről jelenleg semmiféle információ nincs. Ha szempont a jailbreak, akkor ne tegyük fel az iOS 15 bétáját.

Függetleníthető a készülékem, ha frissítettem az iOS 15 bétájára?

A függetlenítés világéletében a baseband verziójától függött, erről és a függetlenítési lehetőségekről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: az iPhone függetlenítése. Ha a készülék függetlenítése például Gevey-típusú megoldással van megoldva, azt nem érdemes most sem kockáztatni, illetve minden esetben érdemes a készülék hivatalos, maradandó függetlenítését elintéztetni, így akkor ez eleve nem kérdés többé.

Szoftveres függetlenítés az iPhone 4 legelső, 01.59.00-s basebandje óta egyetlen újabb készülékre és baseband verzióra sem jelent meg.

Nálam [x funkció] hibásan működik!

Ez egy béta szoftver, így sok minden ok elképzelhető. Épp emiatt konkrét segítséget sem tudunk nyújtani, mindössze az általános lehetőségek az, amiket érdemes végigpróbálni, amelyekről bővebben itt írtunk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Ha fent van a béta, megjelenik majd frissítésként az RC és a hivatalos verzió?

Természetesen igen – már ha az különbözni fog a legutolsó bétától vagy RC-től.

Hibát találtam, hol tudom jelenteni?

A hibajelentésre az Apple megfelelő oldala való: https://feedbackassistant.apple.com, ahol az Apple ID-nkkal bejelentkezve tudjuk leadni a hibajegyet, illetve ezen felül használhatjuk a készüléken megjelenő Feedback Assistant appot is. Persze bejelentkezés nélkül is küldhetünk visszajelzést az általános Feedback oldalon keresztül, de erre a legtöbb esetben nem kapunk semmi választ. Fontos megjegyezni, hogy az iOS 15 release notes (kiadási megjegyzések) dokumentumában ismertként jelzett hibákat felesleges jelenteni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Most azért nem volt olyan őrület a gyors telepítésre mint az elmúlt években, még csodálkoztam is hétfőn este, hogy szinte semmi. Igaz ez nem is olyan nagy baj ahogy ezt itt fent olvastam :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Most azért nem volt olyan őrület a gyors telepítésre mint az elmúlt években, még csodálkoztam is hétfőn este, hogy szinte semmi. Igaz ez nem is olyan nagy baj ahogy ezt itt fent olvastam :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar