fbpx Skip to content

Azok után, hogy több mint 20 évig kitartott a macOS a 10-es verziószám mellett, a 11-es csak csak egy évig fogja bírni, mert idén ősszel érkezik a macOS 12 Monterey.

De vajon került-e elég újítás az Apple idei frissítésébe, hogy megérdemelje az újabb ugrást verziószámban? Természetesen nem, de azért bőven vannak izgalmak a Mac terén is szerencsére.

Rendszerkövetelmények

Tépjük le a sebtapaszt gyorsan az elején: az Apple idén ismét vágott egyet a támogatott gépek számán és a macOS 12 jóval kevesebben fut, mint elődje:

 • iMac (2015 vége vagy újabb)
 • iMac Pro (2017 vagy újabb)
 • MacBook Air (2015 eleje vagy újabb)
 • MacBook Pro (2015 eleje vagy újabb)
 • Mac Pro (2013 vége vagy újabb)
 • Mac mini (2014 vége vagy újabb)
 • MacBook (2016 eleje vagy újabb)

Ahogy látható, kiestek a 2013-as és 2014-es MacBook Air és Pro modellek és a 2014-es iMac, pedig ezek a gépek nem mondhatni, hogy gyengébbek lennének, mint a megmaradt csapat.

A döntés mögött feltehetően az Nvidia videokártyák támogatásának elhagyása áll, ami valószínűleg sok kellemetlenséget okoz majd azoknak, akik ilyen GPU-val próbálják meg majd feltenni az új rendszert nem támogatott Mac-re.

FaceTime

SharePlay

Az iOS 15 újítása, a SharePlay megérkezik a Mac-ekre is a macOS 12-vel, így FaceTime hívás közben együtt nézhettek filmeket, hallgathattok zenét vagy épp meg is oszthatod a képernyődet.

A macOS Monterey azért kap néhány saját csavart is a funkción, így például lehetővé válik majd az is, hogy csak egy alkalmazás ablakát oszd meg a hívásban lévőkkel.

Térbeli hangzás

A 2018 utáni Mac-eken a FaceTime képes lesz térbeli hangzásra is, így még inkább úgy érezheted, hogy egy szobában vagy beszélgető partnereddel.

Mikrofon módok

Az Apple fejlett zajszűrő algoritmusainak köszönhetően teljesen rászűkíthetsz a hangodra, de ez nem mindig tökéletes, hiszen néha tök jó, ha meg tudod osztani a háttérzajt is.

A macOS 12-től kezdődően kapcsolhatod majd FaceTime hívás közben a háttérzaj szűrését.

Rácsnézet

Jelenleg csoportos videohívásoknál a FaceTime alkalmazás megpróbálja beszéd alapján priorizálni a hívásban résztvevők videójának méretét, de ez sok helyzetben zavaró lehet.

Az Apple kicsit lassan kapcsolt, de végre itt van a rácsnézet, amivel minden résztvevő videóképe egyforma méretű lesz. Személy szerint ezt azonnal be fogom kapcsolni.

Portrémód

Az iPhone-odon minden bizonnyal sokat szórakoztál már a portrémóddal és csak azon gondolkodtál, hogy milyen hasznos lenne ez videohívások alkalmával is.

Az elmosott háttér egy olyan funkció, amivel már régóta rendelkezik a Google Meet és a Skype is, így bőven itt volt az ideje annak, hogy az Apple videokonferencia alkalmazása is el tudja látni ezt a feladatot.

A sajnálatos negatívum csak az, hogy az Apple ezt a funkciót az M1 chippel felszerelt Mac-ekre korlátozta, így ha még Intel processzoros géped van, lehet hogy egyszerűbb lesz rendet tenni magad mögött.

FaceTime linkek és webes támogatás

Linkek segítségével könnyebben ütemezhetsz FaceTime hívásokat és ezeket a linkeket bármilyen üzenetküldőn továbbíthatod vagy akár egy naptáreseményhez is csatolhatod.

Újítás még az is, hogy ezek a linkek Windows-on és Androidon is megnyílnak, így az Apple most ismét nyújt egy pohár vizet a pokolban égőknek.

Ez a két újítás olyan, amiről süt, hogy az Apple szeretné egyszerűbbé tenni, hogy vállalati felhasználók a FaceTime mellett dönthessenek, de szerintem már nagyon elkéstek ezzel és a legtöbb helyen döntöttek a Teams, Meet és társai egyike mellett.

Üzenetek

Az Apple már a promóciós anyagokban is nyomatta az Üzenetek alkalmazást, így várható volt, hogy nagyot fog dobbantani.

Mivel az Üzenetek már Catalyst alkalmazás, így ugyanazokat az újításokat kapta, mint az iOS 15-ös variáns. Az Apple oldalán ezek közül kettőt emelt ki, amiket relevánsnak éreztek a Mac felhasználóknak.

Veled megosztott

Az Üzenetek alkalmazásban megosztott képek, linkek, hírek, podcastek és TV műsorok a Fotók, Safari, Apple News, Apple Podcastok és Apple TV alkalmazásokban is meg fognak jelenni.

Így ha egy barátod küldött egy cuki képet, akkor azt a Fotókban is meg fogod találni. Az Apple azt ígéri, hogy a funkció figyelemmel lesz arra, hogy képernyőfotókat és egyéb, nem emlékezetes tartalmakat ne húzzon át.

Fotó kollekciók

Jelenleg ha valaki sok fotót küld egyszerre egy üzenetszálban, akkor az teljesen megtöri a beszélgetést. Ezen fog változtatni a macOS 12 is, ahol az Üzenetek alkalmazás csoportosítani fogja az egyszerre küldött képeket egy könnyen végigpörgethető és kinyitható pakliban.

Safari

Egyre több időt töltünk a világháló böngészésével, ezért nagyon nem mindegy, hogy hogyan is néz ki az ablak, amin keresztül az internetre tekintünk.

Az Apple igazán merész volt és a valaha volt legnagyobb változtatást vitték végig a Safari kinézetén a Safari 4 béta félresikerült fülei óta.

Egyszerűsített eszközsor

Az eszközsor, a fülsor és a címsor egymás mellett helyezkednek el és az összes korábbi eszközsori elem egy gomb alá összevonásra került.

Így egy kicsivel kevesebb helyet foglal el a Safari a képernyődből és több tartalmat tekinthetsz meg egyszerre.

És ha ez még nem lenne elég, az eszközsor háttérszíne a weboldalad háttérszínével egyezik meg, így szinte egybeolvad az internettel a Safari felhasználói felülete.

Fül csoportok

A Safari oldalsávja egy óriási újítással bővült: mostantól csoportokba rendezheted a füleket!

Munkában kénytelen vagyok Windows-t használni és ott Chrome-ban nagyon megszerettem a csoportosítható füleket. Az Apple egy teljesen más megoldást talált ki a fülek rendszerezésére, de nagyon jónak néz ki és alig várom, hogy kipróbálhassam.

Lehetőség lesz a fülcsoportok szerkesztésére, átnevezésére és megosztására is és természetesen minden más Apple kütyüddel szinkronizálódnak a csoportok.

Fókusz

A Ne zavarjanak már évek óta nagy segítség a Mac felhasználóknak, hogy a zavaró értesítésektől megszabaduljanak filmezés vagy munka közben.

Az Apple kitalálta, hogy hogyan lehetne még tovább fejleszteni a funkciót és egyéni módokat vezettek be. Így beállíthatod, hogy munka, játék vagy kikapcsolódás közben mely személyek és mely alkalmazások zavarhatnak meg és szabadon válthatsz a módok közt egyszerűen a menüsorról.

Ráadásul az Üzenetek alkalmazás még jelzi is, ha nem kapod meg az üzeneteket, így aki megpróbál felkeresni, nem gondolja majd, hogy kerülöd.

A fókusz módok más iOS 15-ös és macOS 12-es eszközeiddel szinkronban maradnak.

Jegyzetek

A Jegyzetek alkalmazás egy nagy újítással bővült, amit Gyors Jegyzetnek hívnak. A funkció segítségével bármikor parancsra előhívhatsz egy speciális jegyzetfüzetet, amibe összeszedheted az ötleteidet.

Ráadásul ha Safariból mentesz le részleteket, akkor hozzátársítja, hogy az aktuális bekezdés melyik weboldal melyik részéről származik.

Ezek a Gyors Jegyzetek iOS és iPadOS eszközeiddel is szinkronizálnak, talán nem meglepő módon, mivel ugyanúgy a Jegyzetekben “élnek”, mint a klasszikus jegyzeteid.

Emellett említésre méltó újítás még, hogy megosztott jegyzeteknél elérhetővé válik a tevékenység nézet, ahol megnézheted, hogy ki mit módosított a jegyzeten és a hashtaggel ellátott jegyzetekből címkék lesznek, amik felhasználhatóak későbbi keresésekhez.

Univerzális irányítás

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy tedd a MacBookod mellé az iPaded és át fogod tudni mozgatni a kurzort a Mac-ről az iPadre? Lehet, hogy tegnap reggel még azt mondtad volna, hogy bolond vagyok, most viszont már tudod, hogy ez csak annyit jelentene, hogy az iPadOS 15 és a macOS 12 bétát használom.

Persze a varázslathoz néhány feltételnek teljesülnie kell. Például a gépeknek az alábbi felsorolásokon rajta kell lennie.

Támogatott Mac-ek listája:

 • MacBook Pro (2016 vagy újabb)
 • MacBook (2016 vagy újabb)
 • MacBook Air (2018 vagy újabb)
 • iMac (2017 vagy újabb)
 • iMac 5K (2015 vége)
 • iMac Pro
 • Mac mini (2018 vagy újabb)
 • Mac Pro (2019)

iPadekből pedig a következő variánsok jöhetnek szóba:

 • iPad Pro
 • iPad Air (3. generáció vagy újabb)
 • iPad (6. generáció vagy újabb)
 • iPad mini (5. generáció vagy újabb)

Emellett még bekapcsolt Wi-Fi és Bluetooth is kell, ugyanazzal az Apple ID-vel kell használni a két eszközt és nem lehetnek 10 méternél messzebb egymástól.

Ezek bőven olyan követelmények, amiket boldogan betart az ember a varázslat érdekében.

AirPlay

A Mac-ed mostantól könnyen lehet egy AirPlay kijelző is, így használhatod telefonról történő prezentáláshoz vagy akár zenelejátszáshoz is.

Utóbbi akár többszobás kialakítások összehozásában is segíthet.

Élőszöveg

A gyári alkalmazásokban megjelenő fotókon a macOS 12 folyamatos elemzést tart gépi tanulási előrelépéseinek köszönhetően és kielemzi, amit lát.

Így egy reklámról készült fotóról fel tudsz hívni valakit, vagy kimásolhatod az étlapot egy kattintással szövegként egy étteremben.

Parancsok

Craig Federighi, az Apple szoftveres csapatának vezetője elmondta, hogy a Mac-es automatizálás jövője a Parancsok alkalmazásban rejlik, de egy több éves átállási folyamat várható.

Ennek ellenére a Parancsok már első iterációnak is nagyon ígéretesen néz ki. A parancsok beépülnek a Dockba, menüsorba, a Finderbe, Spotlightba és Sirivel is indíthatod őket.

Federighi azt ígérte, hogy a korábban Automatorral készített parancsok már az első napon átköltöztethetőek lesznek az új Parancsok alkalmazásba.

Térképek

A Térképek alkalmazás jobb tömegközlekedési nézettel bővült és beállíthatóvá váltak a kedvenc útvonalak.

A Google Earth is kapott egy indur-pinduri pofont, mert az új Térkép alkalmazással akár bármeddig eltávolodhattál a Földtől.

Adatvédelem

Az Apple minden évben komolyan veszi az adatvédelmet és ez idén sincs másképp.

Felvétel ellenőrzés

iPhone-odon a jobb felső sarokban egy zöld vagy narancssárga pötty jelzi, ha egy alkalmazás használja a kamerád vagy a mikrofonod. Eddig Mac-en csak az előbbire volt lehetőséged, de a macOS 12 megmutatja a menüsávon a Vezérlőközpont ikonján.

Mail adatvédelem

A Mail figyelmet fordít arra, hogy elrejtse az IP címed, így a hírlevelet küldők nem tudnak visszakövetni. Ráadásul azt is blokkolja, hogy megnyitottad-e az emailt, így arra sem támaszkodhatnak azok, akik ilyen módokon szeretnének követni.

iCloud+

Természetesen a macOS 12 is támogatni fogja az iCloud+ szolgáltatást, ami a korábbi fizetős iCloud szteroidozott változata, mely egy egyszerű VPN-t, email cím elrejtést és több HomeKit otthoni kamera megfigyelését teszi lehetővé.

Apróságok

Nem is lenne igazi egy macOS frissítés, ha nem lehetne sokáig mazsolázni az érdekesebbnél-érdekesebb apróságok után az Apple weboldalán.

Ezek közül kiemeltem pár, számomra érdekeset:

 • Frissített Ugrás… menü Finderben
 • Teljes képernyőben folyamatosan jelen lévő menüsor
 • A Rendszerbeállításokba költöztek a jelszavak
 • Alacsony töltöttségű mód
 • Gyári beállításokra visszaállítás újratelepítés nélkül
 • Újra lehetővé vált a Game Center barátfelkérések kezelése
 • Apple ID helyreállítási kontaktok és digitális örökség beállítási lehetőség
 • Az új iMac-ek Hello háttérképei és képernyőkímélői elérhetőek lesznek
 • Rendszerszintű fordító
 • Jobb kisegítő lehetőségek (javított billentyűzetes irányítás és egyedi kurzorok)
 • Újratervezett Apple Könyvek alkalmazás
 • Jobb indiai nyelvi támogatás
 • Új másolási ablak torta diagrammal
 • Automatikus ablak átméretezés kijelzők közti mozgatáskor
 • iCloud megosztások virtuális mappa
 • Játék mappa a Launchpaden és javított kontroller támogatás
 • 60 másodpercnél hosszabb diktálás
 • Memoji a lezárt képernyőn, mely akár a fejét is csóválja, ha rossz jelszót írsz be
 • Részletesebb EXIF adatok a Fotókban
 • Emlékeztető címkék
 • Ablakok cseréje osztott képernyőben, osztott képernyős ablak átemelése teljes képernyőre
 • …és még sok más!

Csak ajánlani tudom, hogy menj végig az összes változás listáján, biztos találsz valamit, amit nem soroltam fel, de számodra pont azért lesz majd izgalmas a macOS 12 Monterey.

Tavaly a macOS 11 Big Sur magasra helyezte a lécet újítások terén, hiszen a nagy verziószám-váltás mellett egy teljesen új felhasználói felüetet is hozott, épp ezért nem lenne fair vele összehasonlítani.

A megosztott kódbázisnak köszönhetően a legtöbb iOS 15 újítást itt is viszontláthattuk és bőven érkeztek olyan funkciók is, amikből csak a macOS profitált.

Neked melyik a kedvenc újításod?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Számomra két dolog jött le tegnap:

  • Az Apple fejlesztőinél is láthatóan nagyon bevállt a home office, biztos sokuk kerítése lett újrafestve
  • Most már fej-fej mellett fejlesztik mindhárom oprendszerüket, ugyanazok az újdonságok csak más tálalásban

  Az Universal Control baromi jó, hihetetlen, hogy ezt a Continuity dolgot mindig képesek tovább lökni amikor már kezd úgy tűnni, hogy a konkurencia talán beérheti.

 2. Ezt hol találtad a beállításokban? Mert én még nem látom… :frowning:

 3. Próbáld meg újraindítani a telefont.

 4. Áh most meg megjelent :smiley: Akkor csak idő kellett, nem is újraindítás.

 5. Avatar for expa expa says:

  “Automatikus ablak átméretezés kijelzők közti mozgatáskor”
  Na, ez nekem fontos lenne ha jól is működne :slight_smile:

  A Portrémód vajon fog menni macmini M1-en Logitech kamerával is?

 6. Avatar for Czo Czo says:

  A portre mododat logikusan atgondolva, kizartnak tartom. A telefonok/tabletekben par eve, dedikalt csatlakozo van az ARM SoC-ban arra, hogy kamerat csatlakoztass. Ugyanis, sok eve, kellett egy “kulso” chip, ami fogadta a kamera “vezetekeit”, majd ez a kulso chip volt az, ami feldolgozta a bejovo adatokat, es eloallitotta a kepet olyan formatumban, amit a “driver” hasznalt, majd ez vezette be valamilyen I/O buszon a nyers adatokat a SoC megfelelo labaira. Ezt a chipet az Apple valamikor az iPhone 4/4S kornyeken integralta bele az SoC-ba. Ezek a chipek szoktak vegezni a kepfeldolgozas jelentos reszet is, igy ugy gondolom, hogy ez a funkcio, csak akkor lesz elerheto, ha a kamera “vezetekei” kozvetlenul az ARM SoC kepfeldolgozo aramkorere erkeznek be. A logitech kamerad USB-s, kozte van jo sok egyeb reteg, ezt max az operacios rendszer kaphatna meg, az pedig akkor 100% szoftveresen tudna megoldani a problemat. Ha ezt igy implementaltak volna le, akkor Intel gepeken is menne, ahol nem all rendelkezesre az A14/M1.

 7. Avatar for expa expa says:

  De most a Logitech kamerával bigsur alatt, ZOOM-ba tökéletesen működik a háttér homályosítás. Gondoltam ez akkor facetime video alatt sem lehet gond.
  Mondjuk valóban inteles a gépem :slight_smile:

 8. Avatar for Czo Czo says:

  Az szoftveres megoldas.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for ef-dani Avatar for 83miki83