fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n júliusra ígérte a nyilvános, mindenki számára elérhető bétákat. Erre pedig már nem is kell tovább várni, mert a cég ma közzétette tette az iOS 17, az iPadOS 17, a watchOS 10, a tvOS 17, a HomePod Software 17 és a macOS Sonoma első, nyilvános béta verzióját.

Így szokás szerint most az időközben felmerült kérdések alapján röviden összefoglalnánk, mit érdemes tudni a béta telepítéséről, illetve hogy hogyan lehet adott esetben visszatenni a korábbi, hivatalos iOS-verziót, ha esetleg nem lennénk elégedettek a bétával.

Mik az újdonságok?

Az egyes szoftverek előzetes verzióinak újdonságait a bejelentésükről, illetve a fejlesztői verziókról szóló, korábbi cikkeinkben találod:

iOS 17

Telepítés

Minden esetben készítsünk egy biztonsági mentést a készülékünkről számítógép segítségével, majd ezt a mentést archiváljuk, hogy egy következő mentés készítése ne írja felül. Ehhez mindenképpen számítógépes mentés szükséges!

Erre akkor lehet később szükségünk, ha valamiért vissza akarnánk tenni az iOS 16-ot, és az adatainkat és beállításainkat is szeretnénk visszakapni, ugyanis az iOS 17-ről készülő mentésünkből iOS 16-ra nem lehet azokat visszatenni.

Egy később feleslegessé váló mentés pedig mindig sokkal jobb, mint egy esetleges adatvesztés.

A következő lépés, hogy nyissuk meg a frissíteni kívánt készüléken Safariban a beta.apple.com címet, és lépjünk be az Apple ID-nkkal, majd fogadjuk el a feltételeket:

Ezután a készüléken lépjünk a Beállításokban a Szoftverfrissítés menüpontba, ahol már megjelenik majd a Bétafrissítések opció, amiben ki fogjuk tudni választani az iOS 17 Public Beta opciót, majd pedig ezután visszalépve már megjelenik majd frissítésként az iOS 17 nyilvános bétája.

Érdemes a fejlesztői bétákról a nyilvánosra váltani?

Nem, nincs igazából értelme. A nyilvános béta build számai ugyanis jellemzően megegyeznek a legutóbbi fejlesztői verziókéval, tehát semmivel sincs előrébb a nyilvános béta, mint a fejlesztői.

A legutóbbi fejlesztői béták az alábbi build számokkal rendelkeznek:

  • iOS 17: 21A5277j
  • iPadOS 17: 21A5277j
  • watchOS 10: 21R5305e
  • tvOS 17: 21J5303h
  • macOS Sonoma: 23A5286i

Az iOS 16 visszaállítása

Ha bármi olyan problémát tapasztalunk az iOS 17 béta használata során, ami miatt úgy döntenénk, hogy inkább visszatennénk a hivatalos verziót, ami jelen esetben az iOS 16.5.1, akkor a készüléket helyreállítási (recovery) módba kell tennünk, majd megvárni, amíg a számítógépünk letölti hozzá a 16.5.1-et.

A visszaállítás csak számítógéppel végezhető el, számítógép nélkül nem.

A 16.5.1 visszaállítása után pedig ki fogjuk tudni választani azt a biztonsági mentést, amit még a béta telepítése előtt készítettünk. Az iOS 17-ről készített mentés nem állítható vissza iOS 16-ra, függetlenül attól, hogy az adott mentés számítógép vagy iCloud segítségével készült.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan állítható vissza a készülékünk béta iOS-ről a hivatalos verzióra?

Kompatibilitás

Az iOS 17 az iPhone XR illetve iPhone XS és újabb készülékeket támogatja – tehát az iPhone 8, iPhone 8 Plus és az iPhone X már nem kapja meg ezt a frissítést:

Az iPadOS 17 sok régi iPad támogatásával felszámol, többek közt nem fog futni az első generációs iPad Pro-n sem:

A watchOS 10 a Series 4 és újabb modellekre érhető majd el, ez tehát nem változott a watchOS 9 óta – és mellé az iPhone-on is legalább iOS 17-nek kell lennie:

A tvOS 17 a negyedik generációs és újabb Apple TV-ket támogatja.

A macOS Sonoma csak az alábbi gépekre érhető majd el – az Apple idén is kiszórt több gépet a támogatottak listájából, hiszen a macOS Ventura még a 2017-es iMac, a 2017-es MacBook, és 2017-es MacBook Pro modelleket is támogatta:

Ha fent van a béta, megjelenik majd frissítésként az RC és a hivatalos verzió?

Természetesen igen – már ha az különbözni fog a legutolsó bétától vagy RC-től.

Kérdésem van!

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért ha kérdésed van az iOS 17 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 17 béta: a leggyakrabban feltett kérdések – újdonságok, megjelenés ideje, letöltés.

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted majd a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 17-ről szóló eddigi cikkünket itt érheted el, az iPadOS 17-ről szólóakat itt, a watchOS 10-ről szólókat meg itt, a tvOS 17-ről készülteket itt, a macOS Sonoma kapcsán pedig itt olvashatsz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    Valaki tud nyilatkozni, hogy az Apple Watch aksi idő javult-e időközben?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Hacsi

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    Valaki tud nyilatkozni, hogy az Apple Watch aksi idő javult-e időközben?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Hacsi