fbpx Skip to content

Mint minden évben, úgy most az iOS 17 előzetes, egyelőre csak fejlesztőknek szánt verziójának megjelenésével is olyanok is belefognak az iOS 17 letöltésébe, és felrakják kíváncsiságból, akiknek semmi tapasztalatuk még a béta verziós szoftverekkel, így egy gyorstalpalóval tapasztalják meg az ilyen előzetes verziók minden előnyét és hátrányát is.

Most tehát ismét összeszedtük az ilyen esetben legtöbbször feltett kérdéseket, idén az iOS 17 kapcsán.

Mik az iOS 17 újdonságai?

Az iOS 17 újdonságairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen: WWDC23: az Apple bemutatta az iOS 17-et – StandBy, interaktív widgetek, NameDrop, Napló, egyebek.

Mikor fog megjelenni hivatalosan az iOS 17, mikor lesz mindenki számára letölthető?

Az Apple a keynote-on csak annyit említett, hogy ősszel, ennél pontosabb információt jelenleg nem tudni. Az iOS 11 annak idején szeptember 19-én, az iOS 12 szeptember 17-én, az iOS 13 szeptember 19-én, az iOS 14 szeptember 16-án, az iOS 15 szeptember 20-án, az iOS 16 pedig szeptember 12-én jelent meg.

Erről bővebben: Gyakori kérdések: mikor jelenik meg az iOS 17 hivatalos verziója?

Melyik készülékek frissíthetőek majd iOS 17-re?

Az iOS 17 az iPhone XR illetve iPhone XS és újabb készülékeket támogatja – tehát az iPhone 8, iPhone 8 Plus és az iPhone X már nem kapja meg ezt a frissítést:

Biztonsági mentés

Minden esetben készítsünk egy biztonsági mentést a készülékünkről számítógép segítségével, majd ezt a mentést archiváljuk, hogy egy következő mentés készítése ne írja felül. Ehhez mindenképpen számítógépes mentés szükséges! Erre akkor lehet később szükségünk, ha valamiért vissza akarnánk tenni az iOS 16-ot, és az adatainkat és beállításainkat is szeretnénk visszakapni, ugyanis az iOS 17-ről készülő mentésünkből iOS 16-ra nem lehet azokat visszatenni.

Egy később feleslegessé váló mentés pedig mindig sokkal jobb, mint egy esetleges adatvesztés.

Szerintetek feltegyem az iOS 17 béta verzióját?

Az iOS 17 előzetes, béta verziója az alkalmazásfejlesztők számára készült, tehát nem mindennapos használatra van, ráadásul folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek természetes mellékhatása, hogy sok hiba lehet és van benne, de már tesztelésre alkalmas. A fejlesztők a tesztelési időszak alatt elkészíthetik az alkalmazásaik iOS 17-hez frissített verzióját, hogy mikor a szoftver hivatalosan is megjelenik, már ne legyen semmi olyan gond az appjukkal, ami annak működését akadályozná.

Ez egyben azt is jelenti, hogy lehetnek olyan alkalmazások, amelyek vagy hibásan működnek jelenleg az iOS 17-tel, vagy eleve nem is használhatóak, mert összeomlanak, vagy csak egyes funkcióik vacakolnak. A fejlesztők ezekhez a hibákhoz nem feltétlen tudnak frissítést kiadni az iOS 17 hivatalos megjelenése előtt.

A másik fontos dolog, hogy a béta szoftverek egy idő után lejárhatnak, ami után visszaállítást fognak kérni. A lejárati idő előtt természetesen szokott újabb béta érkezni, így ez legtöbb esetben nem jelent gondot, de a feledékenyek könnyen pórul járhatnak, és bukhatják ilyenkor az adataikat, ha nem frissítenek időben. Ezekre az utóbbi években egyébként már egyáltalán nem volt példa, de az ördög nem alszik. Ha bétázunk, egyszerűen frissítsük, ha kijött egy újabb build.

Honnan töltsem le? Fel tudjátok tölteni nekem valahová?

Fejlesztőként természetesen az Apple fejlesztői központjából lehet letölteni a készülékhez való IPSW-t.

Ha valaki nem akar IPSW-t letölteni, vagy eleve nem is fejlesztő, az a készülékén a Szoftverfrissítés menüpontban pár másodperc után megjelenő Bétafrissítések alatt tudja kiválasztani a bétát, és ezután visszalépve már megjelenik majd frissítésként a béta. Elképzelhető, hogy itt előbb be kell jelentkezni az Apple ID-nkkal.

Mivel a Szoftverfrissítés menüponton keresztül most már bárki fel tudja tenni a fejlesztői bétát, így az IPSW-re gyakorlatilag nincs szükség.

A fejlesztői verzió után általában rövid időn belül meg szokott jelenni a nyilvános béta is – ezt idén is júliusra ígérte az Apple, addigra pedig már pár builddel újabb lesz a fejlesztői is, ami egyúttal egyértelműen stabilabb működést is jelent.

Ha valaki nem meri vállalni a legelső fejlesztői bétákkal járó esetleges hibák kockázatát, annak érdemes megvárnia a nyilvános béta buildet.

Kell hozzá béta profil?

Nem, és nincs is már béta profil. Az Apple ugyanis megváltoztatta a dolog működését: a Beállításokban a Szoftverfrissítés opcióban pár másodperc várakozás után megjelenő Bétafrissítések alatt tudjuk kiválasztani a bétát.

Mikor jelenik meg a nyilvános béta?

Júliusban. Ennél pontosabbat nem közölt az Apple.

Nekem 16.x van a készülékemen. Miért nem jelenik meg az iOS 17 béta?

Béta verzió alapból nem fog megjelenni frissítésként hivatalosan elérhető rendszeren, hacsak nem választottuk ki külön a Bétafrissítések alatt a kívánt bétát – így például a 16.5 nem fogja csak úgy magától feldobni az iOS 17 béta semelyik verzióját, hanem abból majd csak a hivatalosat, ami ősszel érkezik.

Tehát ahhoz, hogy megjelenjen frissítésként a béta, menjünk a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpontba, várjunk pár másodpercet, hogy megjelenjen a Bétafrissítések opció is, majd arra rányomva tegyük át a pipát az iOS 17 Developer Beta lehetőségre.

Itt egyébként még fel fogja nekünk dobni az iOS 16 bétáit is, de ez igazából teljesen lényegtelen, mert ugyanúgy az iOS 17-et kell kiválasztanunk.

Van magyar Siri az iOS 17-ben?

Nincs.

Hol található [x funkció] beállítása az új rendszerben?

Noha a Beállításokban már nagyon régóta van kereső, előfordulhat, hogy az nem feltétlen dobja még fel az egyes új opciókat, ezért elképzelhető, hogy “kézzel” kell valamit elővadászni. Például az új Készenlét (StandBy) módra hiába keresünk rá, nem kapjuk meg a pontos találatot, hiába van ott a menüpont a Háttérkép opció alatt:

Az ilyen jellegű hibákat is az Apple majd fokozatosan javítani fogja a béták során.

Nekem nem tetszik az iOS 17 béta, vissza akarom tenni az iOS 16-ot! Ez lehetséges?

Ilyen esetben számítógép segítségére lesz szükségünk. Először is tegyük a készüléket helyreállítási (esetleg DFU) módba, majd amikor megjelenik a Finderben vagy az iTunes-ban, Mac esetén az ⌥ (alt/option), Windows esetén a ⇧ (shift) lenyomása közben kattintsunk a visszaállítás gombra, és az így megjelenő ablakban tallózzuk be a hozzá tartozó hivatalos firmware IPSW-fájlját.

Azt tartsuk észben, hogy az iOS 17-et futtató készülékről készült biztonsági mentés nem állítható vissza iOS 16-ra, így a nem szinkronizálható adatainktól (például egyes appok adatai vagy beállításai) el is búcsúzhatunk.

Ha a helyreállítási és DFU mód illetve a firmware betallózása kínaiul hangzik, ne kezdjünk bele már az iOS 17 bétájának telepítésébe sem, felesleges bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Az iOS 17 béta telepítésekor, vagy az iOS 16 visszarakásakor a Finder/iTunes hibát dob! Mit tegyek?

Jegyezzük fel a hiba pontos számát, majd itt nézzük meg, mit tehetünk: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Van már jailbreak iOS 17-re?

Nincs – és várhatóan az iOS 17 hivatalos megjelenéséig nem is lesz, hiszen akkor az abban kihasznált hibákat az Apple javítaná közben.

A checkm8 exploit által támogatott készülékek pedig nem frissíthetőek iOS 17-re.

Nálam [x funkció] hibásan működik!

Ez egy béta szoftver, így sok minden ok elképzelhető. Épp emiatt konkrét segítséget sem tudunk nyújtani, mindössze az általános lehetőségek az, amiket érdemes végigpróbálni, amelyekről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Ha fent van a béta, megjelenik majd frissítésként az RC és a hivatalos verzió?

Természetesen igen – már ha az különbözni fog a legutolsó bétától vagy RC-től.

Hibát találtam, hol tudom jelenteni?

A hibajelentésre az Apple megfelelő oldala való: https://feedbackassistant.apple.com, ahol az Apple ID-nkkal bejelentkezve tudjuk leadni a hibajegyet, illetve ezen felül használhatjuk a készüléken megjelenő Feedback Assistant appot is. Persze bejelentkezés nélkül is küldhetünk visszajelzést az általános Feedback oldalon keresztül, de erre a legtöbb esetben nem kapunk semmi választ. Fontos megjegyezni, hogy az iOS 17 release notes (kiadási megjegyzések) dokumentumában ismertként jelzett hibákat felesleges jelenteni.

Erről részletesebben írtunk ebben a cikkünkben: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Legutóbbi frissítés: 2023.06.08.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok