fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n lerántotta a leplet a tvOS 17-ről is, ami a szokásoknak megfelelően szintén ősszel fog érkezni, de a fejlesztők már letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig júliusban fog érkezni.

A tvOS 17-re mindössze 2 és fél percet szánt az Apple a keynote-on, előtte pár percben pedig szó volt még az AirPods-zal, az Otthonnal és a HomePodokkal kapcsolatos változásokról is, így ezeket egyben Audio & Home kategóriaként mutatta be.

Újratervezett Vezérlőközpont

Az első, és leginkább szembetűnő változás az Apple TV felületén az újratervezett Vezérlőközpont. Ez kicsi állapotban alapból látható lesz a képernyő jobb felső sarkában az órával együtt.

Itt elérhetjük majd például a hangbeállításokat:

Az otthoni biztonsági kameráink előnézeti képét és a kedvenc szcenárióinkat:

Az egyes, az Apple TV-t érintő vezérlőket:

És a profilok között is sokkal egyszerűbben válthatunk majd:

Emlékek képernyővédő

A képernyővédők között elérhetővé válik az Emlékek, amely a Fotók app által létrehozott Emlékek alapján tudja megjeleníteni a családi képeinket látványos átmenetekkel:

FaceTime

Az Átjárhatóságkamera / Folytonossági kamera (az angolban Continuity Camera, az Apple felváltva használja ezt a két magyar kifejezést ugyanarra) révén már a FaceTime is elérhető lesz a nagy képernyőn, és egy hívást bármikor át tudunk adni az Apple TV-re, kameraként pedig az iPhone-unkat tudjuk használni, amely ilyenkor vezeték nélkül csatlakozik az Apple TV-hez.

A FaceTime esetén ráadásul az egyes gesztusok virtuális effekteket is képesek a hívás közben megjeleníteni a képernyőn, például a kezünkkel szívet formálva abból szívek fognak felszállni pár másodpercig.

A hívások során a SharePlay is használható lesz majd, így egy közös filmnézésnél a film mellett a beszélgetőpartnereket is láthatjuk majd:

Az év további részében ehhez API is társul majd, aminek köszönhetően pedig a külső appok fejlesztői is használni tudják majd, így elérhetővé válik majd a Zoom és a Webex is.

Távirányító keresése

Sokszor előfordulhat, hogy nem találjuk a távirányítót – és bár már az iPhone-t magát is használhatjuk távirányítóként, ősztől a Siri távirányító megkereséséhez is használhatjuk majd (a precíziós kereséshez iPhone 11 és újabb modell szükséges).

Kompatibilitás

A tvOS 17 az összes, a tvOS-t támogató Apple TV-re elérhető lesz, de elképzelhető, hogy egyes funkciókhoz újabb modell szükséges.

A tvOS 17 első béta verziója a fejlesztők számára már letölthető, a nyilvános béta júliusban érkezik, a hivatalos megjelenés pedig a már megszokott ősz lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok