fbpx Skip to content

Az Apple 2 éve nem frissítette a 16 colos MacBook Pro-t és útközben átálltak saját tervezésű chipekre, így viszonylag egyértelmű, hogy mi fog történni jövő hétfőn.

Az Apple „Elszabadult” című eseményén lerántják a leplet az új MacBook Pro családról, mely sokak pénztárcáját üríti majd ki. Nézzük meg a legújabb pletykákat és hogy mit tudunk!

Dylandkt Twitteren a következőket nyilatkozta az új csodamasináról:

https://twitter.com/dylandkt/status/1447997813602799630?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1447997813602799630%7Ctwgr%5Ehb_2_7%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.macrumors.com%2F2021%2F10%2F12%2Fmacbook-pro-upgraded-webcams-new-power-brick%2F

MacBook Pro 14 és 16 colos kijelzővel

Mini LED kijelző

Kisebb kijelző körüli keret és nem lesz ott a terméknév a kijelző alatt

1080p FaceTime kamera

Az alapmodellben 16 GB RAM lesz és 512 GB SSD

Mindkét variánsból az alapmodellben ugyanaz az M1X chip lesz

Hasonló lesz az árazása a 14 és 16 colos modelleknek

Újfajta töltőt kap

Vegyük szépen végig, hogy melyik jóslat mennyire valószínű:

  • Mini LED kijelző: az Apple jelenleg csak a 12,9 colos iPad Pro-ban használ Mini LED kijelzőt, amiből viszonylag keveset adnak el. Az új MacBook Pro-k iránt viszont hatalmas lesz a kereslet. Kérdéses, hogy az Apple a jelenlegi nehéz helyzetben tud-e elég Mini LED kijelzőt legyártatni egy ilyen mutatványhoz, ráadásul egy ilyen kijelző az előállítási költségeket is megdobná.
  • Kisebb kijelző körüli keret és nem lesz terméknév a kijelző alatt: az első Retina kijelzős MacBook Pro kijelzője alatt se volt felirat és a kijelző körüli keret mindig csökken, így ez hihető.
  • 1080p FaceTime kamera: miután az új iMac-be is 1080p FaceTime kamera került, ez szinte borítékolható.
  • Az alapmodellben 16 GB RAM lesz és 512 GB SSD: a 16 colos MacBook Pro tárolói jelenleg is ekkorák, így ez sem lenne nagy meglepetés, viszont a 14 colos modell esetén örvendetes lenne a „bővítés”.
  • Mindkét variánsból az alapmodellben ugyanaz az M1X chip lesz: az Apple szeret spórolni, így valószínű, hogy csak kétféle M1X chipet készítenek majd, egyet az alapmodellekbe és egyet a drágábbakba. Ez sem egy teljesen elrugaszkodott előrejelzés.
  • Hasonló lesz az árazása a 14 és 16 colos modelleknek: ezt sokan úgy értelmezték, hogy az Apple csökkenteni fogja a 16 colos modell árát, de szerintem jóval valószínűbb, hogy a 14 colos lesz majd drágább, hogy a hasonló árazás összejöjjön.
  • Újfajta töltőt kap: a jelenlegi töltőben semmi különleges nincs, így bármilyen újdonság örvendetes lenne.

Arra már rájöhettél, hogy én nem hiszek abban, hogy Mini LED kijelző kerül az új MacBook Pro-ba, de van, aki szerint az Apple nem hogy Mini LED-et fog szállítani, de 120 Hz-est.

Ross Young elemző szerint ugyanis 120 Hz-es Mini LED lesz az új MacBook Pro modellekben, ráadásul ugyanúgy az LG-vel és a Sharppal gyártatja majd őket az Apple, mint az iPad Pro esetén.

Az Apple persze pusztán már azzal is bankot robbantana, ha csak egy M1X chipet tennének a 16 colos MacBook Pro-ba, de minden jel arra utal, hogy ez most az elmúlt évek legnagyobb frissítése lesz.

Elég csak egy pillantást vetni arra, hogy az elmúlt egy évben milyen vad pletykák merültek fel az újratervezett MacBook Pro kapcsán:

És ez még nem is az összes cikk, ami befutott az új MacBook Pro kapcsán, csak egy rövidebb lista.

Egyértelmű, hogy ez a gép hihetetlenül izgalmas lesz sokak számára és már az elmúlt egy évben szinte mindent az új gépnek tulajdonítottak, egészen az SD-kártya olvasó visszatérésétől a MagSafe feltámasztásán át jóformán Jézus újabb eljöveteléig.

Szinte lehetetlen, hogy az Apple ennyi elvárásnak megfeleljen, de alig várom, hogy megnézzem, hogyan próbálják meg.

Te is várod az új MacBook Pro családot?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hat én idáig sem értettem a 8GB alap memóriát.

  2. Tökéletesen elég.

  3. A töltő szerintem megkapja a gigabites LAN portot, mint az iMac esetén. Persze ez csak egy tipp. Jobban fognak érdekelni az M1X paraméterei, és hogy történt-e valami változás a sima M1 restrikcióit illetően. Állítólag lesz 8+2 magja, és végre (!!!) képest lesz 16 GB RAM helyett már akár 64 GB-ot is kezelni.

    Ami nekem személy szerint még érdekesebb lenne, azok a következő M1-es restrikciók: dualboot, x86_64 emuláció, Thunderbolt support pl. külső GPU-hoz is. Nekem ezek miatt kérdőjeles inkább a váltás (a RAM-on kívül, persze). Tippre ezek most nem fognak változni. Talán az M2-ben?

  4. Avatar for Czo Czo says:

    Technikailag van eGPU tamogatas. Marmint, ha irsz magadnak drivert a PCI-E hazban radugott videokartyahoz, akkor az menni fog. Nincs letiltva a funkcionalitas. Jelenleg azert mennek a kulso videokartyak, mert van az OSX-ben az adott videokartyahoz driver. Az Apple sok penzt akar megtakaritani, igy nem akar mar $1000-t fizetni az Intelnek a CPU-ert, es nem akar $1000-t fizetni az AMD-nek nVidia-nak GPU-ert, ezert ugy dontottek, ezt a penzt megtartjak es sajat technika kerul a gepekbe. Igy nem is keszult, AArch64-es driver ezekhez a videokartyakhoz. Ha a hackerek eljutnak odaig, hogy az Apple Thunderbolt Controllerehez lesz opensource driver, akkor a fenyek jelen allasa szerint, siman menni fog Linux alatt az eGPU, felteve, hogy van driver. Az nVidia peldaul keszit AArch64-ra Linux kerneldrivert a kartyaihoz (egeszen a 600-as csaladtol felfele, jelenleg), igy ott ezzel nem lesz problema. Szoval ezert kar uj chipet varni, mert ennek a tamogatasa nem a chipen mulik. Pl, ha bedugsz egy AHCI SATA vezerlot a Thunderbolt portba, az azert megy mind x86-64-en es AArch64-en is, mert a /System/Library/Extensions/AppleAHCIPort.kext -ben levo driver, el van keszitve mind a ketto platformra is. A GPU driverek pedig nem. x86-64 hardveres emulaciot tenni sincs ertelme, mert a szoftveres emulacionak is 1-2 eve van meg hatra, aztan ahogyan 4. releasenel tavozott a Rosetta, ugy fog szerintem itt is.

  5. Avatar for expa expa says:

    Neked biztos elég. Aki pro-t vesz az nem facebook olvasásra fogja használni. Grafikai, 3D renderig-nél mindenképpen kell a nagy memória ráadásul a GPU is abból kap. Persze ha csak nem tévedek :smiley:

  6. restrikciók everywhere :astonished:

  7. Nem tévedsz, de 8GB memória azért sok dologra elég. SŐT!

    De ettől függetlenül a 3D rendernél kell, elfogadom.

  8. Avatar for expa expa says:

    Szerintem a 8GB-os verzió a háttértárat gyilkolja…

  9. 8 GB egy normális OS mellett valóban sok mindenre elég. Most belemehetünk ebbe a játékba, emlékszem, 64 MB RAM-ja volt az első PC-mnek, és milyen jónak számított az 1997/98 környékén! :slight_smile:

    Más részről, nekem 8 GB Ram az elsődleges gépemben munkára nem elég. Elárulom, 16 GB sem mindig az. Ha pedig lecserélném az elsődleges eszközömet egy újabbra, kalkulálnék a közeljövő egyre növekvő igényeivel is.

    M1 + eGPU ügyben úgy tudom, architekturális korlátok is vannak, nem csak driver okok. Persze, ha az M1X/M2 kap egy olyan (belső) GPU-t, ami versenyképes akár a mostani közepesen olcsó Radeon kártyámmal, akkor részemről ez oké lesz. Nem ragaszkodom ahhoz a nagydarab külső GPU házhoz.

  10. Mit gondolsz akkor a fenti videóról?

  11. Avatar for Czo Czo says:

    Milyen architekturalis gondra gondolsz? Thunderbolt van, igy PCI-E is van, mas nem kell.

  12. szerintem valószínűleg most tényleg kielégít majdnem mindent igényt a 8, és elfogadom hogy minimális előny van csak a 16-on, a legtöbb forgatókönyv esetén. viszont én úgy agyalok, hogy 2-3 év múlva már bőven lehet olyan terület, ahol meghálálja, sőt igényli a 16 gigát. szóval (ebben az esetben), nekem a jövőt biztosítaná a nagyobb kiszerelés. minden iphone-omat a legkisebb tárhellyel vettem, és mindig megbántam alapon… :wink:
    vettem egy használt air-t hurcolni, filmezni, stb, 8 giga ram-mal. nagyon sajnálom, hogy nem toltam bele még pár 10e Ft-ot, bőven megérte volna. és tudom, hogy az a 8 giga az nem ez a 8 giga, de szerintem ez a tendencia. ráadásul nem is egetverő összeg a különbség, még ha jelentős is. inkább akkor a tárhelyen spórolok, mert azt lehet külsőleg bővíteni, még ha jobb is lenne, ha benne lenne.
    az már csak spekuláció, hogy eladni is könnyebb lesz 3-5, akárhány év múlva a 16-ost, bár nyilván a különbözetet nem fogja visszahozni.

  13. Végülis elmondtad. Driver kéne arm/aarch64-re az érintett videó kártyákhoz, és ha az M1 SoC is meg tudja oldani a PCIe x16 vezérlést Thunderbolt-on keresztül, akkor onnantól az Apple-n múlik, hogy Mac OS-ben engedi-e használni.

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de egy külső eszközhöz nem a gyártónak kellene illesztőprogramot biztosítania?

  15. Jobb esetben igen. Akkor, ha érdeke. Vagy ha már érdeke lett, és az érintett platform is lehetővé teszi. :slight_smile:

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Jelenleg ugyonazzal a driverrel megy az eGPU, mint az “integralt” dGPU. Az nVidia 10.13 utan nem keszitett mar az ujabb kartyahoz drivert, az Ati/AMD pedig kulon letolthetokent nem is letezett. Az OSX “belso” sajat driverei, mar a 2096-os MacBook Pro-nal is meghajtottak az ExpressCardra kotott eGPU-t.

    Azt nem tudom, hogy miert nem keszult 10.14-hez es az ujabbakhoz nVidia driver. Talan mar nem is lehet ilyet kesziteni? A Big-Sur elegge megnyirbalta peldaul a kextekre hasznalhato funkciok listajat. Nem nagyon erdekeltek a kulso driverekz

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for loserock Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for andrasss Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Hat én idáig sem értettem a 8GB alap memóriát.

  2. Tökéletesen elég.

  3. A töltő szerintem megkapja a gigabites LAN portot, mint az iMac esetén. Persze ez csak egy tipp. Jobban fognak érdekelni az M1X paraméterei, és hogy történt-e valami változás a sima M1 restrikcióit illetően. Állítólag lesz 8+2 magja, és végre (!!!) képest lesz 16 GB RAM helyett már akár 64 GB-ot is kezelni.

    Ami nekem személy szerint még érdekesebb lenne, azok a következő M1-es restrikciók: dualboot, x86_64 emuláció, Thunderbolt support pl. külső GPU-hoz is. Nekem ezek miatt kérdőjeles inkább a váltás (a RAM-on kívül, persze). Tippre ezek most nem fognak változni. Talán az M2-ben?

  4. Avatar for Czo Czo says:

    Technikailag van eGPU tamogatas. Marmint, ha irsz magadnak drivert a PCI-E hazban radugott videokartyahoz, akkor az menni fog. Nincs letiltva a funkcionalitas. Jelenleg azert mennek a kulso videokartyak, mert van az OSX-ben az adott videokartyahoz driver. Az Apple sok penzt akar megtakaritani, igy nem akar mar $1000-t fizetni az Intelnek a CPU-ert, es nem akar $1000-t fizetni az AMD-nek nVidia-nak GPU-ert, ezert ugy dontottek, ezt a penzt megtartjak es sajat technika kerul a gepekbe. Igy nem is keszult, AArch64-es driver ezekhez a videokartyakhoz. Ha a hackerek eljutnak odaig, hogy az Apple Thunderbolt Controllerehez lesz opensource driver, akkor a fenyek jelen allasa szerint, siman menni fog Linux alatt az eGPU, felteve, hogy van driver. Az nVidia peldaul keszit AArch64-ra Linux kerneldrivert a kartyaihoz (egeszen a 600-as csaladtol felfele, jelenleg), igy ott ezzel nem lesz problema. Szoval ezert kar uj chipet varni, mert ennek a tamogatasa nem a chipen mulik. Pl, ha bedugsz egy AHCI SATA vezerlot a Thunderbolt portba, az azert megy mind x86-64-en es AArch64-en is, mert a /System/Library/Extensions/AppleAHCIPort.kext -ben levo driver, el van keszitve mind a ketto platformra is. A GPU driverek pedig nem. x86-64 hardveres emulaciot tenni sincs ertelme, mert a szoftveres emulacionak is 1-2 eve van meg hatra, aztan ahogyan 4. releasenel tavozott a Rosetta, ugy fog szerintem itt is.

  5. Avatar for expa expa says:

    Neked biztos elég. Aki pro-t vesz az nem facebook olvasásra fogja használni. Grafikai, 3D renderig-nél mindenképpen kell a nagy memória ráadásul a GPU is abból kap. Persze ha csak nem tévedek :smiley:

  6. restrikciók everywhere :astonished:

  7. Nem tévedsz, de 8GB memória azért sok dologra elég. SŐT!

    De ettől függetlenül a 3D rendernél kell, elfogadom.

  8. Avatar for expa expa says:

    Szerintem a 8GB-os verzió a háttértárat gyilkolja…

  9. 8 GB egy normális OS mellett valóban sok mindenre elég. Most belemehetünk ebbe a játékba, emlékszem, 64 MB RAM-ja volt az első PC-mnek, és milyen jónak számított az 1997/98 környékén! :slight_smile:

    Más részről, nekem 8 GB Ram az elsődleges gépemben munkára nem elég. Elárulom, 16 GB sem mindig az. Ha pedig lecserélném az elsődleges eszközömet egy újabbra, kalkulálnék a közeljövő egyre növekvő igényeivel is.

    M1 + eGPU ügyben úgy tudom, architekturális korlátok is vannak, nem csak driver okok. Persze, ha az M1X/M2 kap egy olyan (belső) GPU-t, ami versenyképes akár a mostani közepesen olcsó Radeon kártyámmal, akkor részemről ez oké lesz. Nem ragaszkodom ahhoz a nagydarab külső GPU házhoz.

  10. Mit gondolsz akkor a fenti videóról?

  11. Avatar for Czo Czo says:

    Milyen architekturalis gondra gondolsz? Thunderbolt van, igy PCI-E is van, mas nem kell.

  12. szerintem valószínűleg most tényleg kielégít majdnem mindent igényt a 8, és elfogadom hogy minimális előny van csak a 16-on, a legtöbb forgatókönyv esetén. viszont én úgy agyalok, hogy 2-3 év múlva már bőven lehet olyan terület, ahol meghálálja, sőt igényli a 16 gigát. szóval (ebben az esetben), nekem a jövőt biztosítaná a nagyobb kiszerelés. minden iphone-omat a legkisebb tárhellyel vettem, és mindig megbántam alapon… :wink:
    vettem egy használt air-t hurcolni, filmezni, stb, 8 giga ram-mal. nagyon sajnálom, hogy nem toltam bele még pár 10e Ft-ot, bőven megérte volna. és tudom, hogy az a 8 giga az nem ez a 8 giga, de szerintem ez a tendencia. ráadásul nem is egetverő összeg a különbség, még ha jelentős is. inkább akkor a tárhelyen spórolok, mert azt lehet külsőleg bővíteni, még ha jobb is lenne, ha benne lenne.
    az már csak spekuláció, hogy eladni is könnyebb lesz 3-5, akárhány év múlva a 16-ost, bár nyilván a különbözetet nem fogja visszahozni.

  13. Végülis elmondtad. Driver kéne arm/aarch64-re az érintett videó kártyákhoz, és ha az M1 SoC is meg tudja oldani a PCIe x16 vezérlést Thunderbolt-on keresztül, akkor onnantól az Apple-n múlik, hogy Mac OS-ben engedi-e használni.

  14. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de egy külső eszközhöz nem a gyártónak kellene illesztőprogramot biztosítania?

  15. Jobb esetben igen. Akkor, ha érdeke. Vagy ha már érdeke lett, és az érintett platform is lehetővé teszi. :slight_smile:

  16. Avatar for Czo Czo says:

    Jelenleg ugyonazzal a driverrel megy az eGPU, mint az “integralt” dGPU. Az nVidia 10.13 utan nem keszitett mar az ujabb kartyahoz drivert, az Ati/AMD pedig kulon letolthetokent nem is letezett. Az OSX “belso” sajat driverei, mar a 2096-os MacBook Pro-nal is meghajtottak az ExpressCardra kotott eGPU-t.

    Azt nem tudom, hogy miert nem keszult 10.14-hez es az ujabbakhoz nVidia driver. Talan mar nem is lehet ilyet kesziteni? A Big-Sur elegge megnyirbalta peldaul a kextekre hasznalhato funkciok listajat. Nem nagyon erdekeltek a kulso driverekz

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for White64GB Avatar for loserock Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for andrasss Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin