fbpx Skip to content

Egy friss szabadalom azt írja le, hogy az Apple hogyan használhatná a titánt arra, hogy MacBook, iPhone, iPad és Apple Watch házat készíthessen.

Az igazi veteránok persze emlékeznek a PowerBook G4 Titanium-ra, ami már 2001-ben titánból készült, ezért furcsának tűnhet ez a szabadalom, főleg most. Rejtőzhet valami mögötte vagy az Apple csak levédetett egy pár jó ötletet?

Első laptopom egy ilyen titán PowerBook volt, ezért igen kedves emlékeim vannak a gépről, ennek ellenére tudom, hogy volt egy óriási szériahibája, mégpedig a zsanérnál, valamint hihetetlen mód koptak a gépek. Épp emiatt döntött úgy az Apple, hogy 2003-ban a 12 és 17 colos PowerBookot már alumíniumból készíti és a profi laptopjaik háza azóta is abból kerül kifaragásra.

Mi csábíthatná vissza őket a titán felé? A titánnak mindig is voltak előnyös tulajdonságai az alumíniummal szemben. Annak ellenére, hogy egy nehezebb anyagról van szó, sokkal erősebb is annál, ezért vékonyabb és könnyebb készülékházakat lehet belőle készíteni, amik tartósabbak.

A probléma azonban a fém felszínével van, ugyanis komplikált szép és csillogó titán házat készíteni. Ez okozta anno a PowerBook G4 Titanium kopását is. Ezt a nehézséget úgy tűnik, hogy most két megoldással sikerült kiküszöbölniük. Az egyik, szabadalomban leírt új felületkezelési eljárás jobban elrejti a fémen lévő apróbb sérüléseket, míg a másik jobb védelmet biztosít. Ha ezeket a megoldásokat sikerül tökéletesre csiszolniuk, akkor eljöhet a titán reneszánsza és az Apple újra visszatérhet a különleges anyag használatához.

Persze jelenleg is kínál az Apple titán termékeket palettáján, a Series 6-os Apple Watch-ból is van titán és asztrofekete titán verzió, igaz ez itthon nem kapható:

Vajon a szabadalom erről a borításról beszél vagy valami máshogy megmunkáltról? Egy biztos, eljátszik a gondolattal, hogy készülhetne titánból az iPhone, az iPad és a MacBook is az óra mellett.

Nemrégiben az Apple arról is adott be szabadalmat, hogy hogyan készíthetnének matt fekete MacBook Pro-t. Vajon elképzelhető, hogy van kapcsolat a kettő közt és az új titán laptop matt fekete lesz? MKBHD biztosan nagyon izgalomba jönne egy ilyen hír kapcsán.

Amennyiben felülnél a nosztalgia vonatra, itt van Steve Jobs, ahogy bemutatja a PowerBook G4 Titanium-ot:

Ez volt az első olyan Apple laptop, amin az alma logó felnyitva állt jó irányba és ez volt az első, fémből készült, fekete billentyűzetes is, ami jelenleg is leírja a nagy vonalakban MacBook Pro-k designját.

Engem pusztán a szép, gimnáziumi emlékeimmel is rá tudna venni az Apple, hogy újra titán laptopot vegyek.

Te is kapnál a lehetőségen?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok