fbpx Skip to content

Sok különböző kijelző technológia van, de az Apple jövője kapcsán a mini-LED és a mikro-LED technológiák merülnek fel a leggyakrabban.

De mégis mik ezek és mi a különbség köztük? Vessünk most egy pillantást erre a 9to5Mac összefoglaló cikkének köszönhetően.

Az LED-es háttérvilágítású LCD kijelzők voltak a legtöbb eszközben az elmúlt 10 évben, mivel megbízhatóak, tartósak, nagyobb színtartomány megjelenítésére képesek, kisebbek, energiatakarékosabbak és még sorolhatnám, mint elődjük, a CCFL (hidegkatódos fénycső) megvilágítású LCD.

Itt van azonban az ideje, hogy valami más világítsa meg az LCD kijelzőinket hátulról és ezzel kerül a képbe a mini-LED technológia.

A hagyományos LED háttérvilágítással rendelkező LCD panelekben pár tucattól pár száz darabig terjedő mennyiségű LED található. Ezzel szemben a mini-LED esetén akár ezernél is több FALD zóna (full array local dimming) található.

Ez egy rakás előnnyel kecsegtet:

  • magasabb kontrasztarány
  • magasabb fényerő
  • mélyebb feketék
  • jobb energiatakarékosság
  • kevésbé hajlamos beégésre, mint az OLED
  • szervetlen Gallium-nitridet (GaN) használ, vagyis idővel nem romlik, mint az OLED

Az előnyök közben kétszer is említésre került az OLED, amit az Apple jelenleg a MacBook Pro Touch Bar-jában, az Apple Watch-ban és az újabb iPhone modellekben használ. Az OLED nem rendelkezik önálló háttérvilágítással, hanem közvetlen fénykibocsátásra képesek diódái, azonban egy rakás hátránya miatt érződik rajta, hogy nem a végállomás. Mert bár az OLED kijelzők a különálló háttérvilágítás hiánya miatt gyönyörű feketékre képesek, gyors görgetéskor pont a ki/bekapcsoló pixelek miatt elmosódhatnak a fekete/szürke feliratok, és beégésre is hajlamos.

Most, hogy átnéztük a mini-LED-et és felelevenítettük, amit tudunk az OLED-ről, itt az ideje a mikro-LED-nek. Mik is ezek? Nos, talán nem meglepő módon, kicsi fények. Hogy mennyire? Egy mikro-LED kijelzőben található LED fényforrás akár százada is lehet a hagyományos LED-es háttérvilágítással rendelkező LCD kijelzőkben található LED-eknek. Az ígéretük az, hogy több mint 30-szor nagyobb fényerőt biztosítanak, mint az OLED kijelzők, miközben a mini-LED összes előnyét is hozzák.

Jelenleg azonban a mikro-LED technológia még nagyon gyerekcipőben jár, leginkább azért, mert nagyon nehéz a gyártása.

Épp ezért az Apple elsősorban a mini-LED-del gondolkodik, ami – ha hihetünk a pletykáknak – már idén feltűnik valamilyen iPadben vagy MacBookban, ahogy arról már korábban is érkeztek hírek: Ming-Chi Kuo szerint ezek az új Apple termékek érkeznek 2021-ben.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne érkezne mikro-LED az Apple-től idén, mert egyesek úgy vélik, hogy a Series 7-es Apple Watch a legmenőbb elérhető kijelző-technológiát kapja majd.

Ez nem is lenne igazán meglepő, hiszen anno 2015-ben az Apple Watch volt az első OLED-es termék az Apple palettáján, így passzolna, ha az óra indítaná a következő szakaszt is a cég kijelzőinek életében.

Te várod már a mini-LED és mikro-LED kijelzőket az Apple-től?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. A fald-dal azért nehéz együtt élni. Én inkább használom az IPS panelt natív ezres kontraszton, mint a képi anomáliákat figyelgessem valamivel többért. Ezen a vonalon nincs ingyenebéd, hiába lesz ezer felett a zónák száma (az Asus csúcsmonitora jelenleg is ennyit ad). Az igazi megoldás a világító képpontok lesznek (mikro-LED), addig ez csak drága csilli-villi marad, előnyökkel és hátrányokkal.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Szifon