fbpx Skip to content

Az Apple éppen 13 évvel ezelőtt, 2007. június 29-én indította útjára az iPhone első változatát, amelyet még az évben korábban, január 9-én mutatott be Steve Jobs a Macworld-ön, ami akkor drasztikusan megváltoztatta a mobiltelefonok fejlesztésének irányát.

steve-jobs-iphone

Az első iPhone-t az Apple még képes volt teljes titokban kifejleszteni, és meglepetésként ért mindenkit a bejelentés. De mi történt azóta?

A készülék feljesztése 2004-ben indult, amikor Jobs kinevezett egy 1000 alkalmazottból álló csapatot, hogy a „Project Purple” (A lila terv) projekten dolgozzanak. Jobs, látván az érintőképernyőben levő lehetőségeket és hogy ezekből mennyit profitálhatna egy telefon, a kutatás fő irányát a GSM felé nevezte meg. A kutatások az amerikai AT&T Mobility-vel kezdődtek meg, és nagyából 150 millió amerikai dollárt emésztettek fel 30 hónap alatt.

Az AT&T teljes felhatalmazást adott az Apple-nek, hogy házon belül fejleszthesse a saját készülékét és annak szoftverét, illetve állta a havi költségek egy részét is, cserébe a kizárólagos forgalmazási jogáért az USA-ban. Jobs 2007. január 9-én mutatta be az iPhone-t, a 2007-es Macworld kiállításon, a San Franciscóban található Moscone Centerben. Az első készülékek azon év június 29-én találtak gazdára, ottani idő szerint délután 18:00-kor. Vásárlók százai álltak hosszú sorokban az üzletek előtt szerte az országban.

Európában 2007. novemberében lehetett kapni, először Németországban, Franciaországban, Spanyolországban illetve az Egyesült Királyságban. Írország és Ausztria 2008 tavaszán kapta meg az első készülékeket.

samsung-phones-before-and-after-iphones

2008. július 11-én bemutatásra került az iPhone 3G összesen 22 országban, az eredeti héttel együtt. Később több mint 80 ország vásárlói vehették meg első Apple telefonjukat. A 3GS 2009. június 8-án került bemutatásra, és 11 nappal később pedig a boltokba. Hogy szélesebb körben tudják értékesíteni a telefonokat, az Apple nagy mértékben csökkentette a 3GS árát, ahogy megjelent az iPhone 4.

Csak az első iPhone-ból hozzávetőlegesen 6.1 millió darabot értékesítettek. 2010-ig bezárólag 73.5 millió iPhone kelt el az egész termékskálát tekintve, világszerte. 2011-re a mobiltelefon piac 4%-át fedte le az iPhone, viszont az Apple önmaga több mint 50%-át termeli ki a világszerte történő mobilkészülékek eladásából származó profitnak. Az iPhone hátlapja eleinte alumíniumból készült, ezt váltotta a 3G és 3GS teljes műanyag borítása (a térerő javításának érdekében).

Hazánkban a legelső generációs iPhone hivatalosan sosem volt elérhető. Az első, hivatalosan is kapható modell az iPhone 3G volt, amit az akkor még T-Mobile, de mostanra már Telekom kezdhetett el elsőként forgalmazni – viszont ekkor a készülékek hivatalosan még nem tudtak magyarul, hiszen az iOS-be csak a 4.0-val érkezett meg a magyar nyelv, az iPhone 3G pedig iPhone OS 2.0-val érkezett. Jailbreakkel viszont természetesen már az iPhone OS 1-re is elérhető volt az akkor még nem általunk fejlesztett magyar nyelvi csomag, amelyet később átvettünk, hogy még többekhez eljuthasson, és folyamatosan frissítve a csomagot az egészen az iOS 4.0-ig kényelmesen kiszolgálta a magyar felhasználókat, és jelenleg is elérhető a Szifon.com Cydia repóban.

A 3G 8GB-os modelljét csak fekete hátlappal lehetett kapni, míg a 16GB-os változat fehérben és feketében is elérhető volt. Mára már egyik sincs forgalomban. A továbbfejlesztett 3GS elérhető volt mindkét színváltozatban, függetlenül a tárhely méretétől. Az iPhone 4 elő- és hátlapját egy-egy alumínium-szilikát erősítésű üveglap borítja, oldalait rozsdamentes acél veszi körül. Ez a keret funkcionál a telefon antennájaként is. Először fekete színben volt kapható, a fehér változat 2011 áprilisában jelent meg. 2011. október 4-én az Apple leleplezte az iPhone 4S-t. Több, mint 1 millió darabot adtak el a megjelenést követő 24 órában. Többek között ennek az eredménye miatt, az iPhone tömeges gyártásának és magasabb árának köszönhetően az Apple lett a világ legnagyobb bevételével működő mobiltelefon-gyártója, megelőzve a finn Nokiát.

A 2012. július 24-én nyilvánosságra hozott második negyedévi bevételösszegzésből kiderült, hogy az Apple a fenti dátumig összesen 35 milliárd dollár (7700 milliárd forint) bevételre tett szert, ami így is elmaradt 2,2 milliárd dollárral az év eleji becslésekhez képest. Addig 26 millió iPhone kelt el, ami szintén alulmaradt a várt 28 és fél millió darabhoz képest.

Ezeket követte az iPhone 5 2012. szeptember 21-én, új kijelzőmérettel, illetve ismét visszatért az alumínium készülékház, valamint bemutatkozott az iPhone-ban a Lightning-csatlakozó.

2013-ban az Apple ugyanakkor már nem csak egy, hanem egyszerre két készüléktípust is a piacra dobott: az olcsóbbnak szánt, műanyag készülékházzal ellátott iPhone 5c-t, és az új zászlóshajót, az iPhone 5s-t. Ez utóbbi készülék legnagyobb újdonságai közé sorolható a dual-LED vaku, az M7-es mozgásinformációs-koprocesszor a készülék mozgásának követésére, valamint a Home gombba épített Touch ID, ami ujjlenyomat-felismerésre képes.

A fejlődés az iPhone 5s-sel sem állt meg: következő évben ugyanis ismét megnőtt az iPhone készülékek mérete, de immár nem csak a képernyő magassága, hanem annak szélessége is nagyobb lett, és egyben két különböző típus jelent meg, az iPhone 6 4,7″, míg az iPhone 6 Plus 5,5″ képátlóval. Az iPhone 6 modellek másik fontos újdonsága (a hátulra kitüremkedő kamera mellett) az Apple Pay-hez használható NFC megjelenése, valamint a Plus modellek esetén az optikai képstabilizátor volt.

A 2015-ben megjelent új modellek a kétévente megszokott “s” jelzést kapták, amely szokás szerint gyorsabb processzort, több memóriát, jobb kamerát és ezzel 4K-s videórögzítést, illetve második generációs Touch ID-t is kaptak. Az iPhone 6s készülékek másik lényeges újdonsága a nyomásérzékeny kijelző nyújtotta 3D Touch volt, amivel a kijelző erősebb megnyomásával új opciókat, például az ikonok esetén gyorsmenüket lehet elérni.

2016 tavaszán ismét érkezett egy új iPhone modell az iPhone SE megjelenésével, ami gyakorlatilag az iPhone 6s belsejét kapta meg iPhone 5s külsőbe csomagolva, de 3D Touch és második generációs Touch ID nélkül.

2016 őszén megérkezett az iPhone 7 és 7 Plus, amelyek egyik újdonsága az új, fizikailag már nem kattanó, hanem nyomásérzékeny home gomb volt, az iPhone 7 Plus pedig dupla kamerát kapott, amivel portréfotózási mód is érkezett az iPhone-okba.

2017 őszén az Apple teljesen átszabta az iPhone megjelenését az iPhone X-zel: az új készülék elbúcsúzott a Home gombtól, és a Touch ID ujjlenyomatolvasó helyett a Face ID arcfelismerés lett az azonosítási forma. A kijelzőtechnológia terén is váltott az Apple: az addigi készülékekben megszokott LCD helyett immár OLED-panel volt megtalálható az új modellben, a kijelző képátlója pedig 5,8 hüvelyk lett. Emellett visszatért az iPhone 4 és 4s esetén is már használt üveg hátlap, viszont itt azért volt erre szükség, mert az új készülék már a vezeték nélküli töltést is támogatta.

Azok számára pedig, akik ragaszkodtak a Touch ID-hoz, az Apple az iPhone 8 és 8 Plus modelleket kínálta, amelyek a frissített belső mellett ugyancsak megkapták a vezeték nélküli töltés lehetőségét, és így az üveg hátlapot is.

A rákövetkező évben, 2018 szeptemberében a cég kiadta az iPhone XS-t, és mivel ez az új kialakítás szimpatikus volt a vásárlóknak, viszont a korábbi Plus készülékeket használók számára az ugyan nagyobb, 5,8″ képátló mégis kisebb készülékmérettel párosult, így egyúttal egy újabb méret is bemutatkozott az iPhone XS Max-szal, 6,5″ képátlóval. Ezek a készülékek ráadásul már két SIM-kártyát is tudnak kezelni, noha ebből az egyik az eSIM, a másik pedig a fizikai SIM. Két fizikai SIM-kártya használata csak a kínai piacra szánt iPhone XS Max esetén lehetséges, ott is csak azért, mert az eSIM nem támogatott Kínában. Ezen felül egy hónappal később, októberben megjelent egy olcsóbb verzió is, az iPhone XR, ami 6,1″-es LCD kijelzőt kapott, és csak egy hátlapi kamerát (a XS modelleknek ebből kettő van).

2019 őszén már nem volt akkora meglepetés, hogy az Apple ismét három iPhone modellt dobott piacra: a drágább kategóriában az iPhone 11 Pro és 11 Pro Max képviseltette magát, immár tripla hátlapi kamerával, és természetesen itt is elérhető az olcsóbb kategória az iPhone 11 személyében, amely ugyan továbbra is LCD-kijelzős, viszont immár dupla hátlapi kamerával rendelkezik.

2020 áprilisában az Apple ismét azoknak kedvezett, akik még mindig a Touch ID-hoz ragaszkodnak, és kiadta számukra iPhone 8-as házba csomagolva az iPhone 11-ek belsejét, és ez lett az iPhone SE 2020-as modellje, 4,7″ képátlóval, egy méretben.

Hogy 2020 őszén mit mutat majd be a cég, az egyelőre még a jövő zenéje.

***

Mindezt egy olyan eszközzel indította el az Apple 2007-ben, ami ugyan messze nem volt tökéletes, mégis amit nyújtott, azt úgy tette, hogy a felhasználókat nem zavarták ezek a korlátok. A bejelentést is tartalmazó keynote letölthető iTunes-ból, de itt egy rövid kivonata, ami csak az iPhone-ról szól:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. A legelső iPhone 2G volt még az USA-ból és azóta is csak az van…

 2. Nekem iPhone 4. Aztán ugyanez a készülék volt nagynéném első iPhone-ja, majd elcseréltük egy i8-ra így visszakerült hozzám. Ami még mindig müködőképes volt addig még be nem lett keretezve és lett belőle egy falikép. :slightly_smiling_face: Hamarosan meg remélem, hogy a felkerül végre a falra is.

 3. Avatar for expa expa says:

  Nekem iPhone 3Gs, de olyan buta volt, hogy gyorsan eladtam :smiley:

 4. Az iPhone SE az 2016-ban jelent meg nem ahogy a cikkben van 2017-ben…

 5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  köszi, onnan valahogy egy teljes bekezdés kimaradt az iPhone 7-tel és 7 Plus-szal együtt, ezt most javítottam.

 6. Avatar for alali alali says:

  IPhone 3GS volt a kezdet… még megvan és működőképes.

 7. iPhone 5-tel kezdtem a sort, azt is csak azért, hogy ne Hangouts-on kelljen az akkori barátnőmmel (mostmár feleségem. :smiley: ) chatelni, hanem menjen rendesen az iMessage. Aztán, tokkal-vonóval beszippantott a rendszer, kezdve a céges MBP-kel, át az iPadeken, Watch-on, Apple TV-n.

  Azóta meg jól megfertőztem az egész családot. :slight_smile:

 8. Avatar for pAnk pAnk says:

  iPhone 2G, működik azóta is.

 9. 3GS 16GB (ipad baseband-os volt) nem értettem még hozzá, de kellett a GPS, ezért eladtam.
  3GS 16GB független, eladtam.
  iPhone 4 16GB ,megvan még, anyukám használja.
  iPhone 5S 16GB, megvan még, mint az új, úgy néz ki, működik (tartalék telefon)
  iPhone SE 16GB, (1gr.) megvan, a Párom használja.
  iPhone 7 32GB, megvan, tönkre ment a WIFI-je, ezért vár egy alaplapra…ha van valakinek szóljon :slight_smile:
  iPhone SE 128GB (2gr.) egy hete vettem, vadi új…imádom!

 10. 3G/3GS/4S/6/8P/11Pro

  ezekből egyedül a 6-os szériát nem szerettem, az valahogy nem klapfolt

 11. 3G-4-6-X-11Pro

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for alali Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for twingo16v Avatar for akincses Avatar for Interstate Avatar for totopad Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for szorian Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

 1. A legelső iPhone 2G volt még az USA-ból és azóta is csak az van…

 2. Nekem iPhone 4. Aztán ugyanez a készülék volt nagynéném első iPhone-ja, majd elcseréltük egy i8-ra így visszakerült hozzám. Ami még mindig müködőképes volt addig még be nem lett keretezve és lett belőle egy falikép. :slightly_smiling_face: Hamarosan meg remélem, hogy a felkerül végre a falra is.

 3. Avatar for expa expa says:

  Nekem iPhone 3Gs, de olyan buta volt, hogy gyorsan eladtam :smiley:

 4. Az iPhone SE az 2016-ban jelent meg nem ahogy a cikkben van 2017-ben…

 5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  köszi, onnan valahogy egy teljes bekezdés kimaradt az iPhone 7-tel és 7 Plus-szal együtt, ezt most javítottam.

 6. Avatar for alali alali says:

  IPhone 3GS volt a kezdet… még megvan és működőképes.

 7. iPhone 5-tel kezdtem a sort, azt is csak azért, hogy ne Hangouts-on kelljen az akkori barátnőmmel (mostmár feleségem. :smiley: ) chatelni, hanem menjen rendesen az iMessage. Aztán, tokkal-vonóval beszippantott a rendszer, kezdve a céges MBP-kel, át az iPadeken, Watch-on, Apple TV-n.

  Azóta meg jól megfertőztem az egész családot. :slight_smile:

 8. Avatar for pAnk pAnk says:

  iPhone 2G, működik azóta is.

 9. 3GS 16GB (ipad baseband-os volt) nem értettem még hozzá, de kellett a GPS, ezért eladtam.
  3GS 16GB független, eladtam.
  iPhone 4 16GB ,megvan még, anyukám használja.
  iPhone 5S 16GB, megvan még, mint az új, úgy néz ki, működik (tartalék telefon)
  iPhone SE 16GB, (1gr.) megvan, a Párom használja.
  iPhone 7 32GB, megvan, tönkre ment a WIFI-je, ezért vár egy alaplapra…ha van valakinek szóljon :slight_smile:
  iPhone SE 128GB (2gr.) egy hete vettem, vadi új…imádom!

 10. 3G/3GS/4S/6/8P/11Pro

  ezekből egyedül a 6-os szériát nem szerettem, az valahogy nem klapfolt

 11. 3G-4-6-X-11Pro

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for alali Avatar for Burgatshow Avatar for Szifon Avatar for twingo16v Avatar for akincses Avatar for Interstate Avatar for totopad Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for expa Avatar for szorian Avatar for 83miki83