fbpx Skip to content

Az Apple több mint egy hete mutatta be az új készülékeket, amik az iPhone XS, iPhone XS Max és iPhone XR neveket kapták. Az iPhone XS a nevéből is adódóan egyfajta ráncfelvarrása az iPhone X-nek, az iPhone XS Max azonban már más tészta.

iPhone XS iPhone XS Max teszt vélemény

Mindkét készülék szinte ugyanazzal a hardverrel rendelkezik, tehát ugyanaz a processzor, ugyanaz a kamera, de a Max egy hatalmas kijelzőt kapott, és nagyobb méretének köszönhetően egyúttal egy hajszálnyival jobb akkumulátoridővel is rendelkezik. A fentiek miatt a cikk együttesen fog szólni az iPhone XS-ről és XS Max-ról, nincs értelme kétszer leírni ugyanazt. Vágjunk is bele.

Az új készülékek két méretben kaphatóak: a kisebb megegyezik az iPhone X-ével, így az iPhone XS 5,8 hüvelykes, az iPhone X???? Max azonban már 6,5! Ez azért brutális különbség, főleg élőben, de erről majd később.

iPhone XS iPhone XS Max és iPhone X kijelző méret

Külsőre az iPhone X-hez képest nem változott az iPhone XS, ugyanazt a kijelzőt kapta meg, van benne Face ID, és gyakorlatilag ahogy a korábbi készülékeknél megszokhattuk, mintha csak a 2017-es iPhone X lenne a kezünkben. Érdemes elolvasni az iPhone X tesztünket, mivel abban kitértünk minden újdonságra annak esetén: Kezünkben az iPhone X – vélemény, teszt, tippek, trükkök!

Fejlődött viszont a kamera és processzor. A kameránál egy innovatívabb rendszert kaptunk, ami ugyan ugyanazzal a rekeszértékkel rendelkezik, mégis jobb lett a szenzornak köszönhetően. Az új iPhone XS, XS Max sokkal jobb képeket készít a korábbi generációnál, fejlődött a portré mód is, illetve a benne lévő processzor az igazán nagy durranás! Nem is a sebesség (bár az is észrevehető), hanem benne lévő magok száma, és kihasználtsága számít nagyon. Az A12 Bionic új generációs Neural Engine-nel felszerelt processzor segítségével tudjuk már utólag állítani a mélységélességet, és persze a készülék AR képességeit is ezzel emelte az Apple új szintre.

A külsőre vissza térve apróságokban változott az előző generációhoz képest:

 • A legellenállóbb üveg okostelefonon. Gyönyörű új aranyszínű bevonat, mely atomi szintű eljárással készül. Precíziós kialakítású, rozsdamentes nemesacél szegélyek. És magasabb szintű, IP68-as víz- és porállóság.
 • Rozsdamentes nemesacél. A tökéletesen illeszkedő, masszív szegélyeket az Apple saját fejlesztésű speciális fémötvözetéből készítik háromféle különböző bevonattal.
 • Gyorsabb vezeték nélküli töltés. Az iPhone XS az üveg hátlapnak köszönhetően vezeték nélkül tölthető, ráadásul az iPhone X‑nél gyorsabban.
 • PVD-színezés. Az aranyszínű és asztroszürke modellek rozsdamentesacél szegélyei fizikai gőzfázisú leválasztásos eljárással nyerik el az üveggel gyönyörűen harmonizáló árnyalatukat és fémesen tükröződő felületüket.
 • Új antenna-csíkok. Az eddigi négy vágás helyett immár hat található a készülékház oldalán: a megszokott osztások mellett a készülék felső és alsó éle is kapott egy-egy csíkot.
 • Dual SIM támogatás. Az iPhone XS, XS Max és XR készülékek a DSDS (Dual SIM Dual Standby) támogatásával egy fizikai SIM-kártyát és egy beépített eSIM-et is kezelnek. Ténylegesen dupla SIM-kártya kizárólag a kínai piacra szánt XS Max modellekben lesz, mert Kínában nem elérhető az eSIM!
 • IP68 vízállóság. Az iPhone XS és az iPhone XS Max por-, csepp- és vízálló! A készülékek az IEC 60529 szabvány szerint IP68-as besorolásúak, tehát legfeljebb 2 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthetők vízbe. A por-, a csepp- és a vízállóság mértéke nem állandó jellemző.

Tehát a kijelző erősebb üveget kapott, ez majd kiderül a 2019-es használat során, de nem változott az OLED kijelző, és valójában nem változott a külső, ugyanúgy van vezeték nélküli töltési lehetőségünk is. Utóbbival egyébként gyorsabb lett a töltés, de nem számottevően, mivel nem a watt számokat növelte az Apple, hanem egy új hardver kapott, amivel jobban, optimalizáltabban veszi fel a töltést. Tehát pár százalék gyorsulásról beszélünk, ami nem számottevő, de jól hangzik.

A Face ID picit gyorsabb lett, ez annak köszönhető, hogy az új A12 Bionic processzor teszi a dolgát, maga a Face ID hardver ugyanaz, mint az iPhone X-nél.

Mi változott akkor?

A processzoron kívül a kamera és a méret az iPhone XS Max esetén. A még nagyobb, Home gomb nélküli készülék brutális kijelzőt kapott, és ez tulajdonképpen a valaha készült legnagyobb iPhone kijelző.

iPhone XS Max és iPhone 8

Balra az iPhone XS Max (ki gondolta volna) és jobbra egy iPhone 8.

Akinek jelenleg Plus készüléke van, illetve nagyobb kijelzőre van szüksége, nem kérdés a váltás. Azt azonban érdemes tudni, hogy ugyan minden nagyobb, és több dolog fér ki a kijelzőre, sem a beépített Apple alkalmazások nem kaptak plusz funkciót, sem az App Store-ban lévő appok többsége nem frissült még a nagyobb kijelző méretre. Így jóformán csak egy nagyobb kijelzőnk van a fotóknak, videóknak, ami másra még nem nagyon használható.

Természetesen a régebbi Plus készülékekről váltóknak rengeteg újdonságuk lesz, azontúl hogy gyorsabb is lesz a készülék és Face ID-val is rendelkezik majd. Olvasd el a régebbi iPhone X tesztünket, hogy tudd, mikre számíts: Kezünkben az iPhone X – vélemény, teszt, tippek, trükkök!

iPhone XS és iPhone XS Max kamera

El is jutottunk a kamerához, ami a legnagyobb változás mindkét készülék esetén a processzor mellett. Az új, innovatív érzékelővel, a képjelfeldolgozó processzorral és a Neural Engine motorral felszerelt iPhone XS és XS Max lényegesebb jobb fotókat készít az előző generációknál, valamint új funkciókat is kaptunk.

12 megapixeles dupla kamera a hátlapon:

 • ƒ/1,8‑as fényrekeszű nagylátószögű objektív
 • ƒ/2,4‑es fényrekeszű teleobjektív
 • 2x gyorsabb érzékelő
 • Smart HDR minden fotóhoz
 • Portré mód mélységállítás funkcióval
 • 4K‑s videó akár 60 képkocka/s sebességgel

Az új másodlagos képrétegek, a gyorsabb érzékelő és az A12 Bionic chip jóvoltából a fotóink fényes és árnyékos területei egyaránt részlet­gazdagabbak. Javult a dinamikatartomány is és az új érzékelővel a képek élet­hűbbek, a színek pontosabbak, a gyenge fény­viszonyok között készült felvételek pedig zajmentesebbek lettek. Ez egyébként látszik is az alábbi képeken, ahol az iPhone X és iPhone XS Max készülékkel készítettem a felvételeket.

(Balra az iPhone X, jobbra az iPhone XS Max Smart HDR-rel)

Fejlettebb Portré mód

Az Apple továbbb fejlesztette a szoftveres bokeh effektet is. A kifinomult háttérelmosódásnak köszönhetően még profibb fotókat készíthetünk Portré módban. Most már utólag is állíthatjuk a mélységélességet is, bár a cél éppen az, hogy minél több mélységünk legyen, ezzel kiemelve az alanyt, viszont olykor nagyon, de nagyon jól jön, ha 1-2 f-értékkel szeretnénk csak módosítani!

 

(Kattints a képekre a nagyobb méretért. A középső az eredeti, balra a mélységélesebb, jobbra pedig a kevésbé mélységéles változat.)

Én kifejezetten a porté módra voltam kíváncsi, mivel lényegesen jobb fotókat csinálhatunk már vele. Nézzétek meg az iPhone XS Max-szal készült képeket, amiken semmilyen utómunka nincs:

Hazai iPhone XS, XS Max és iPhone XR árak, megjelenés

Az iPhone XS esetén ilyen árakkal kell számoljunk:

 • 64GB: 399 990 Ft
 • 256GB: 459 990 Ft
 • 512GB: 537 990 Ft

Az iPhone XS Max lett a legdrágább modell, amiért ismét mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni:

 • 64GB: 439 990 Ft
 • 256GB: 499 990 Ft
 • 512GB: 577 990 Ft

Az iPhone XR esetén pedig ezekkel:

 • 64GB: 299 990 Ft
 • 128GB: 319 990 Ft
 • 256GB: 359 990 Ft

Az iPhone XS és XS Max készülékek szeptember 28-tól lesznek megvásárolhatók a második körös országokban, amibe hazánk idén is beletartozik. (Az első körös országokban az előrendelés 14-én indul, és 21-étől érhetőek el a készülékek.)

Az iPhone XR esetén október 19-én indul az előrendelés, és október 26-ától kaphatóak még hazánkban is.

Konklúzió

Őszintén nem ez lett a legjobb frissítése az Apple-nek, és az is teljesen igaz, hogy az iPhone X után nehéz nagyot mutatni. Ugyan vannak fénypontjai az iPhone XS szériának, mint például kamera (ami, valljuk be, elég jó lett), vagy a processzor, de alapjában véve a hazai árazás, és a kevés újdonság miatt nem hiszem, hogy sokan váltanának erre a készülékre. iPhone X-ről szerintem semmi értelme váltani, régebbi iPhone 6/6s/7 Plus készülékkel rendelkezőknek viszont megfontolandó iPhone XS Max, annak látom értelmét.

[wp-review id=”105627″]

Továbbra is várjuk az iPhone XR-t, ami ugye új LCD-kijelzővel, fejlett portré kamerával és az iPhone XS-hez képest olcsóbb árazással érkezik októberben!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!