fbpx Skip to content

Ugyan szóltak pletykák már korábban egy lehetséges márciusi eseményről, de erre végül nem került sor, hanem az Apple teljesen váratlanul egyszerűen feltette az online store-ba az új iPhone SE-t is egy sajtóközleménnyel.

Az új modell 4,7″-es LCD kijelzővel, Touch ID-val (tehát Face ID nélkül), üveg hátlappal, A13 Bionic chippel, 7 megapixeles előlapi és 12 megapixeles hátlapi kamerával, 64, 128 és 256GB-os kapacitással, illetve fekete, fehér és Product(RED) színekben érkezik. De nézzük, mit ír róla az Apple termékoldala!

Nagyon bejön. Nagyon megéri.

A legkedveltebb iPhone-méretünkbe belepakoltuk a legerősebb chipünket, ráadásul most jobban megéri, mint valaha. Az iPhone SE pontosan az, amire vártál. Az előrendelés április 17-én 14:00 órakor kezdődik, a készülék pedig április 24-től érhető el hivatalosan.

Nála van az iPhone 11 Pro chipje, és nem fél használni.

Az iPhone SE-t az iPhone 11 Próból már jól ismert A13 Bionic hajtja. Vitathatatlanul ez az eddigi leggyorsabb okostelefonchip. Az appindítástól a legújabb játékokon át a kiterjesztett valóságban való munkáig és szórakozásig minden hasít vele.

Mosolyt kérünk, Portré módban vagy.

A fejlett kamerarendszer az A13 Bionic chippel felturbózva elhozza az iPhone SE-re a Portré módot, mellyel a hátteret művészien elhomályosítva fókuszálhatsz a kép alanyára – vagy akár magadra is szelfizés közben.

Mélységállítás. A háttér elhomályosítását egy egyszerű csúszkával csökkentheted vagy növelheted – akár a fotó elkészítése után is.

Portré­meg­világítás. Hat stúdióminőségű effekt közül választhatsz, és a megvilágítás intenzitását is szabályozhatod rajtuk. Így fotóalanyod mindig a legjobb fényben fog tündökölni.

Stúdiófény, Monó színpadi fény, Színpadi fény

Természetes fény, Kontúrfény, Monó high-key fény

Fény, árnyék, kontúrok. Összeállt a kép.

Az új generációs Smart HDR felismeri az arcokat, és intelligensen új megvilágítást ad a képnek, hogy természetesebb kontúrokkal és bőrtónusokkal örökíthesd meg az alanyodat.

Emellett a háttér árnyékos és világos területein is finomhangolja a részleteket, így a fotód minden elemében lenyűgözően szép lesz.

Még, még, még, még nagyobb felbon­tású videók.

A 4K-s videókon négyszer annyi részletet láthatsz, mint az 1080p felbon­tású HD-videókban, a kiterjesztett dinamika­tartománnyal pedig még részletgazdagabbak lesznek a csúcsfények és az árnyékok.

QuickTake. Ha fotózás közben úgy döntesz, hogy a jelenet inkább videót érdemelne, az exponálógombot hosszan nyomva tartva azonnal elindíthatod a videófelvételt.

Főgomb. Közkívánatra.

A Touch ID-val biztonságosan oldhatod fel az iPhone-od zárolását, és egy pillanat alatt bejelentkezhetsz az appokba. Az Apple Payjel pedig kifizetheted a kávéd, beszerezhetsz egy appot jógázáshoz vagy online megveheted álmaid cipőjét – a bankkártyádat elő sem kell venned.

Beépített adatvédelem.

Minden termékünket úgy tervezzük meg, hogy az ellenőrzésed alatt tarthasd az adataidat. Az összes elküldött iMessage-üzeneted titkosítva van. Az ujjlenyomatadatok az esz­kö­zö­dön tárolódnak, és soha nem kerülnek az Apple szervereire vagy az iCloudba. Az Apple Pay senkivel sem osztja meg a hitelkártya­számodat. És még sorolhatnánk.

Cseppet sem kell féltened.

Az iPhone SE egyméteres mélységig, 30 percig vízálló. Nem ijed meg a kilöttyenő kávétól, teától vagy üdítőtől. Sőt a por sem jelent problémát.

Aksiüzemidő sorozat­falóknak.

A jó műsorokból sosem elég. Az iPhone SE-n akár 13 órán át nézhetsz videókat egyhuzamban, egyetlen feltöltéssel.

Ha merülne az aksi, elég csak rátenned egy vezeték nélküli töltőre, egy gyorstöltésre alkalmas 18 wattos adapterhez csatlakoztatva pedig 30 perc alatt nulláról akár 50 százalékra töltheted.

Az iOS 13 nála alap. És készen áll a követ­kezőkre.

Az iPhone SE-n kiválóan működnek a legújabb funkciók – és olyanokra is felkészült, amelyek még nem is léteznek. Használhatod rajta a Sötét módot, a Siri-parancsokat és az új Fotók appot, sőt a jövőben is élvez­heted a biztonsági és funkciófrissítések előnyeit.

Az iOS 13-ról részletesen ebben a cikkünkben: Megjelent az iOS 13 – dark mode, megújult Kamera és Fotók és még sok más.

Feketében. Fehérben. És ütős pirosban.

 

Még több menő funkcióval.

True Tone – Dinamikusan állítja be a kijel­ző fehéregyensúlyát, így a képek természetesebbnek tűnnek, és jobban kímélik a szemet.

Haptikus érintés – Az ikonokat hosszan lenyomva gyorsparancsokat hívhatsz elő. Eközben a telefonod finom rezgéssel olyan érzetet kelt, mintha fizikai gombot nyomtál volna le.

Kiterjesztett valóság – A legújabb AR-appokkal sok egyéb lehetőség mellett megmérheted például a tárgyak méretét, vagy rávetítheted a csillagképek rajzát az éjszakai égboltra.

Sztereó hangfelvétel – Az iPhone SE sztereóban rögzíti a videókat, hogy a kép és a hang egyaránt magával ragadó élményt nyújtson.

Gyorsabb Wi‑Fi és mobilnet – A Wi‑Fi 6 és a 4G/LTE-Advanced techno­lógiával sokkal nagyobb letöltési sebességet érhetsz el mind Wi‑Fi-, mind mobilhálózaton.

Megosztott lejátszás – Egy barátoddal közösen is hallgathatjátok ugyanazt a király lejátszási listát, ha egy iPhone-hoz két pár AirPodsot vagy két Beats fejhallgatót párosítotok.

Két SIM, két telefonszám. – Az eSIM funkcióval két SIM lehet a telefonban, így ugyanazon az iPhone-on használhatod a céges és a magánszámodat.

Töltsd le az új háttérképeket!

Az új iPhone SE három új háttérképet is magával hozott, amelyeket alább le is tudsz tölteni:

iPhone-SE-2-bg-01

iPhone-SE-2-bg-02

iPhone-SE-2-bg-03

Árak és elérhetőség

Az előrendelés április 17-én 14:00 órakor kezdődik, a készülék pedig április 24-től érhető el hivatalosan.

Az árak tekintetében a 64GB-osat 179 990Ft-ért, a 128GB-osat 199 990Ft-ért, a 256GB-osat pedig 239 990Ft-ért adja itthon az Apple.

Összegezve

Az új iPhone SE gyakorlatilag egy iPhone 8 házba tett iPhone 11-es hardver, eltekintve a Face ID-tól és az éjszakai fotózástól, viszont portré mód támogatással, illetve nincs benne az ultraszélessávú chip, ami a térérzékelésért felelős, valamint nem támogatja a Dolby Atmos-t sem. Aki ragaszkodik a Touch ID-hoz, annak jelenleg ez egy jó opció lehet.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hello eSIM. Lassan tényleg vicc tárgya, hogy itthon továbbra is csak a Telekomosok tudják igénybe venni.

  2. Avatar for kukac7 kukac7 says:

    a ram meretere leszek meg kivancsi.
    btw olcsobb, mint a 8-as volt. (188 vs 180)

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ekkora kijelző elférne az első SE-n is simán! Ezért kár volt méretet növelniük, úgy többen vennék az tuti!. Igaz kellene az üveg alatti T-ID, v vhová máshová helyezve pl hátlapra akár, de cserébe a kompaktabb mérettel vonzana.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar ezen totálisan felesleges folyton arconpörögni, látható, hogy ilyen nem lesz.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Pont ezt nehezményezem és nem pörgök rajta.

  6. 3 gb lesz szerintem. Bár lehet úgy vannak vele hogy legyen elég a 2 gb ha már megkapta az új procit. Főleg ha tényleg olcsóbb lesz mint az i8.
    Én inkább arra leszek kiváncsi hogy nagyobb méretben lesz-e. Ha már a 8 külsejét használják akkor miért ne csinálnák meg a plus változatot is

  7. Mondjuk ez nem egy cikk, ctrl+c ctrl+v az Apple weboldala. Persze, mit is lehetne mást írni róla? :smiley:

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Szvsz simán a legolcsóbb alaplapot beletolták amivel kapható a 11-es iphone, pont annyi RAM-mal, mert minek is változtattak volna azon is. Kész dolgokhoz nyúltak, bár lehet itt is kellett az alaplap miatt a házon kicsit tornázni belül, mint anno a SE esetében. Kivéve ha eleve ez tervezett volt és uniformizáltan tervezik az alaplapokat. (kétlem)
    UI: közben a phonearena-n találtam róla infót és ott 3Gb RAM-ot írnak, bár az eSIM-et meg nem, de lehet az kimaradt
    Amugy meg lehet csak az én szememnek nem tetszik, de miért is nem lehet a színeseknél ha már van a kijelző alatt és felett fekete rész, azt a hátlap színére színezni, persze a teljes kijelzőt körülölelő fekete sávokra értve ?

  9. Erre kár volt ennyit várni :smile:

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @teddy212 nem lesz nagyobb méret, hiszen akkor már az is megjelent volna.

    @kopemagus jelenleg ennél többet nem lehet írni róla.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Pont erre céloztam feljebb, nem? :slightly_smiling_face:

  12. Nekem tetszik a kombó. iPhone 6-tól 8-ig amúgy is a kedvenceim. Dual sim örvendetes számomra

  13. Avatar for vjan vjan says:

    Végre! Én örülök a touch id-nek. Nem szeretem azt, ha a telefon felold attól, ha ránézek.

  14. Avatar for gunar gunar says:

    Kíváncsi lennék ha lenne opció hogy ezzel v azzal vehető (akár kicsivel drágábban a F-ID miatt) melyikből fogyna több.

  15. Hat ez a 4.7 ekkora hazban semmi , sajnos! Ara 240ezer ft egy 256gb -s.
    A mostani SE-128gb attol mar csak nagyobbat vennek.
    Nem ez amire le fogom cserelni ,hatha osszel jon valami PRO mini vagy barmi…
    Ha nem akkor meg maradunk a regi SE-nel

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Ha nem vagyok indiszkrét akkor minek akkora tárhely? Azon tárolsz mindent?

  17. Nemis neked írtam, nem?

  18. 1 kamerával hogy tud portrét?
    super wide-ot tudja?

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @rihekopo79 nem ultra wide. az iPhone XR is tud portrét 1 kamerával.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Honnan tudjam kinek? Csak kicsit feljebb írtam kapcsolatosan és arra céloztam amin “pörgök” a méret / kijelző :slightly_smiling_face:

  21. Én se akartam lecserélni a 8-at majd csak ősszel de sajnos leejtettem és az egyik sarka megrepedt a kijelzőnek. Így muszáj leszek mert nem állom hogy sérült. A javítás meg 60-70 ezer lenne mivel már az aksi se az igazi. Már csak a szolgáltatók árazása lesz érdekes számomra. Vagyis csak a kékeké

  22. Hát ezt most nagyon nem tudom hova tenni…
    Mi köze ennek az SE vonalhoz??? Se méret se kinézet tekintetében semmi.
    Az Apple már most készül a gazdasági válságra és egy kicsit feltúrbózta a megmaradt iphone 8-at.
    Ez csak ennyi, nem több szerintem. Talán az ár, ami még az elmegy kategória.

  23. A Portré mód csak egy szoftveres parasztvakítás…

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Végül is az első SE is csak felturbózott 5S volt
    Bár a mérete az igen fontos lett volna sokaknak, igazából azon is elfért volna, DE akkor az akku lenne a gyenge láncszeme méginkább és azt pedig talán egy OLED kijelző orvosolta volna, DE az megint csak árnövelő mert tudtommal nincsen ekkora nekik semmiben. Hát ez lett sajna az utód és legalább olcsóbb kategóriás és nem lassú.

  25. Avatar for Czo Czo says:

    Mi koze? A 2016-ban bejelentett SE mi volt? A 2 generacioval korabbi (6, 5s), kifutott formatervbe beultetett aktualis hardver. Az aktualis SE micsoda? A 2 generacioval korabbi (xs, 8), kifutott formatervbe beultetett aktualis hardver. Az ara a tengerentulon ugyonannyi, mint a korabi volt (sott, felfoghatjuk ugy is, hogy korabban a felaras verzionak volt akkora tarhelye, mint ennek), a magyar ar pedig magan viseli az elmult evekben jellemzo, evi 2-3% forint inflaciot koveto kiigazitasokat.

  26. Avatar for expa expa says:

    Miért oldana fel? Nem kell legyinteni felfelé és nem old fel. Nekem jobban bejön a face id mint a touch id.

  27. Avatar for expa expa says:

    Amúgy nagyon jól néz ki, ez is bejövős…

  28. Akkumulátor kapacitásról lehet tudni valamit ? Vagy ugyanaz mint a 8-ban levő ?

  29. Most fogok erről cikket írni. :slight_smile:

  30. Eddig én is eljutottam :slight_smile:
    A kapacitására vagyok kiváncsi

  31. Mert felold? :upside_down_face: A bejutáshoz valóban fel kell húzni, de a lakat attól még kinyílik. :slight_smile:

  32. de ha úgy van beállítva a touch id hogyha a home gombot nem nyomod le de az újjad rárakod az is felold de nem jön be a főképernyő. És én imádom hogyha jön egy értesítés ránézek és ha nem érdekes be sem lépek a telefonra. De ehhez ugye kell az hogy feloldjon a lakat, hogy lássam mi van az üzenetben egyéb alkalmazás értesítésében.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    Ezt a funkciot ki tudod kapcsolni, es akkor olyan lesz mint a TouchID-s eszkozokon (ahol emlekeim szerint ez a funkcio alapbol ki van kapcsolva, de bekapcsolhato).

  34. Én is így használom, nem engem kell meggyőzni. :wink:

  35. Avatar for gunar gunar says:

    És milyen jó is ez! Na meg az egész ahogy ki van találva, szerettem én is a T-ID -t, de a F-ID sokkal jobban használhatóvá teszi számomra. Ez persze nem jelenti azt hogy mindenkinek jobb, gondolom bizonyos felhasználási szokásokhoz, esetleg lehet a régi jobban illeszkedik. Én az apple helyében ezt mérlegelném és tennék bele mindkettőt v árulnám F és T verzióban a következő kiadást és ha nem fogy vmelyik elég jól akkor az elbillenti a jövőben a mérleg nyelvét.

  36. Az Apple tisztán letette a voksát a FaceID mellett. 3 éve az összes új bejelentett iPad es iPhone csúcskészülékek mind FaceID-s.

    Két termékvonalat pedig nem fognak gyártani, az egész több bonyodalommal és költséggel jár mint amennyi hasznot hozna.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for kukac7 Avatar for weber770531 Avatar for Nonozoom Avatar for proger82 Avatar for teddy212 Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for expa Avatar for vjan Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Hello eSIM. Lassan tényleg vicc tárgya, hogy itthon továbbra is csak a Telekomosok tudják igénybe venni.

  2. Avatar for kukac7 kukac7 says:

    a ram meretere leszek meg kivancsi.
    btw olcsobb, mint a 8-as volt. (188 vs 180)

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ekkora kijelző elférne az első SE-n is simán! Ezért kár volt méretet növelniük, úgy többen vennék az tuti!. Igaz kellene az üveg alatti T-ID, v vhová máshová helyezve pl hátlapra akár, de cserébe a kompaktabb mérettel vonzana.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar ezen totálisan felesleges folyton arconpörögni, látható, hogy ilyen nem lesz.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Pont ezt nehezményezem és nem pörgök rajta.

  6. 3 gb lesz szerintem. Bár lehet úgy vannak vele hogy legyen elég a 2 gb ha már megkapta az új procit. Főleg ha tényleg olcsóbb lesz mint az i8.
    Én inkább arra leszek kiváncsi hogy nagyobb méretben lesz-e. Ha már a 8 külsejét használják akkor miért ne csinálnák meg a plus változatot is

  7. Mondjuk ez nem egy cikk, ctrl+c ctrl+v az Apple weboldala. Persze, mit is lehetne mást írni róla? :smiley:

  8. Avatar for gunar gunar says:

    Szvsz simán a legolcsóbb alaplapot beletolták amivel kapható a 11-es iphone, pont annyi RAM-mal, mert minek is változtattak volna azon is. Kész dolgokhoz nyúltak, bár lehet itt is kellett az alaplap miatt a házon kicsit tornázni belül, mint anno a SE esetében. Kivéve ha eleve ez tervezett volt és uniformizáltan tervezik az alaplapokat. (kétlem)
    UI: közben a phonearena-n találtam róla infót és ott 3Gb RAM-ot írnak, bár az eSIM-et meg nem, de lehet az kimaradt
    Amugy meg lehet csak az én szememnek nem tetszik, de miért is nem lehet a színeseknél ha már van a kijelző alatt és felett fekete rész, azt a hátlap színére színezni, persze a teljes kijelzőt körülölelő fekete sávokra értve ?

  9. Erre kár volt ennyit várni :smile:

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @teddy212 nem lesz nagyobb méret, hiszen akkor már az is megjelent volna.

    @kopemagus jelenleg ennél többet nem lehet írni róla.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Pont erre céloztam feljebb, nem? :slightly_smiling_face:

  12. Nekem tetszik a kombó. iPhone 6-tól 8-ig amúgy is a kedvenceim. Dual sim örvendetes számomra

  13. Avatar for vjan vjan says:

    Végre! Én örülök a touch id-nek. Nem szeretem azt, ha a telefon felold attól, ha ránézek.

  14. Avatar for gunar gunar says:

    Kíváncsi lennék ha lenne opció hogy ezzel v azzal vehető (akár kicsivel drágábban a F-ID miatt) melyikből fogyna több.

  15. Hat ez a 4.7 ekkora hazban semmi , sajnos! Ara 240ezer ft egy 256gb -s.
    A mostani SE-128gb attol mar csak nagyobbat vennek.
    Nem ez amire le fogom cserelni ,hatha osszel jon valami PRO mini vagy barmi…
    Ha nem akkor meg maradunk a regi SE-nel

  16. Avatar for gunar gunar says:

    Ha nem vagyok indiszkrét akkor minek akkora tárhely? Azon tárolsz mindent?

  17. Nemis neked írtam, nem?

  18. 1 kamerával hogy tud portrét?
    super wide-ot tudja?

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @rihekopo79 nem ultra wide. az iPhone XR is tud portrét 1 kamerával.

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Honnan tudjam kinek? Csak kicsit feljebb írtam kapcsolatosan és arra céloztam amin “pörgök” a méret / kijelző :slightly_smiling_face:

  21. Én se akartam lecserélni a 8-at majd csak ősszel de sajnos leejtettem és az egyik sarka megrepedt a kijelzőnek. Így muszáj leszek mert nem állom hogy sérült. A javítás meg 60-70 ezer lenne mivel már az aksi se az igazi. Már csak a szolgáltatók árazása lesz érdekes számomra. Vagyis csak a kékeké

  22. Hát ezt most nagyon nem tudom hova tenni…
    Mi köze ennek az SE vonalhoz??? Se méret se kinézet tekintetében semmi.
    Az Apple már most készül a gazdasági válságra és egy kicsit feltúrbózta a megmaradt iphone 8-at.
    Ez csak ennyi, nem több szerintem. Talán az ár, ami még az elmegy kategória.

  23. A Portré mód csak egy szoftveres parasztvakítás…

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Végül is az első SE is csak felturbózott 5S volt
    Bár a mérete az igen fontos lett volna sokaknak, igazából azon is elfért volna, DE akkor az akku lenne a gyenge láncszeme méginkább és azt pedig talán egy OLED kijelző orvosolta volna, DE az megint csak árnövelő mert tudtommal nincsen ekkora nekik semmiben. Hát ez lett sajna az utód és legalább olcsóbb kategóriás és nem lassú.

  25. Avatar for Czo Czo says:

    Mi koze? A 2016-ban bejelentett SE mi volt? A 2 generacioval korabbi (6, 5s), kifutott formatervbe beultetett aktualis hardver. Az aktualis SE micsoda? A 2 generacioval korabbi (xs, 8), kifutott formatervbe beultetett aktualis hardver. Az ara a tengerentulon ugyonannyi, mint a korabi volt (sott, felfoghatjuk ugy is, hogy korabban a felaras verzionak volt akkora tarhelye, mint ennek), a magyar ar pedig magan viseli az elmult evekben jellemzo, evi 2-3% forint inflaciot koveto kiigazitasokat.

  26. Avatar for expa expa says:

    Miért oldana fel? Nem kell legyinteni felfelé és nem old fel. Nekem jobban bejön a face id mint a touch id.

  27. Avatar for expa expa says:

    Amúgy nagyon jól néz ki, ez is bejövős…

  28. Akkumulátor kapacitásról lehet tudni valamit ? Vagy ugyanaz mint a 8-ban levő ?

  29. Most fogok erről cikket írni. :slight_smile:

  30. Eddig én is eljutottam :slight_smile:
    A kapacitására vagyok kiváncsi

  31. Mert felold? :upside_down_face: A bejutáshoz valóban fel kell húzni, de a lakat attól még kinyílik. :slight_smile:

  32. de ha úgy van beállítva a touch id hogyha a home gombot nem nyomod le de az újjad rárakod az is felold de nem jön be a főképernyő. És én imádom hogyha jön egy értesítés ránézek és ha nem érdekes be sem lépek a telefonra. De ehhez ugye kell az hogy feloldjon a lakat, hogy lássam mi van az üzenetben egyéb alkalmazás értesítésében.

  33. Avatar for Czo Czo says:

    Ezt a funkciot ki tudod kapcsolni, es akkor olyan lesz mint a TouchID-s eszkozokon (ahol emlekeim szerint ez a funkcio alapbol ki van kapcsolva, de bekapcsolhato).

  34. Én is így használom, nem engem kell meggyőzni. :wink:

  35. Avatar for gunar gunar says:

    És milyen jó is ez! Na meg az egész ahogy ki van találva, szerettem én is a T-ID -t, de a F-ID sokkal jobban használhatóvá teszi számomra. Ez persze nem jelenti azt hogy mindenkinek jobb, gondolom bizonyos felhasználási szokásokhoz, esetleg lehet a régi jobban illeszkedik. Én az apple helyében ezt mérlegelném és tennék bele mindkettőt v árulnám F és T verzióban a következő kiadást és ha nem fogy vmelyik elég jól akkor az elbillenti a jövőben a mérleg nyelvét.

  36. Az Apple tisztán letette a voksát a FaceID mellett. 3 éve az összes új bejelentett iPad es iPhone csúcskészülékek mind FaceID-s.

    Két termékvonalat pedig nem fognak gyártani, az egész több bonyodalommal és költséggel jár mint amennyi hasznot hozna.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Agent_H Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for kukac7 Avatar for weber770531 Avatar for Nonozoom Avatar for proger82 Avatar for teddy212 Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for expa Avatar for vjan Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin