fbpx Skip to content

Mire az Apple megrendezte a tavaszi eseményét, addigra már szinte minden kiszivárgott az iPhone SE-ről, így valójában az Apple csak megerősítette a pletykákat a keynote-on.

iPhone SE teszt, vélemény

Március 31. van, az első körös országokban már kapható az iPhone SE. Ahogy az elmúlt években már megszokhattátok, kipróbáljuk, teszteljük a készüléket és röviden bemutatjuk nektek a saját véleményünkkel fűszerezve.

Az iPhone SE-től egyszerűen nem vártam semmit. Az iPhone 5-öt és az 5s-t is egy-egy évig használtam: tudom, milyen kézbe venni, még mindig emlékszem a fogására. Szerintem az Apple egyik legjobb készüléke volt, egészen az iPhone 6-ig. Mikor megjelent az iPhone 6, akkor leváltottam az 5s-t, és bizony ez a kicsivel nagyobb kijelző jobban tetszik továbbra is. Ettől függetlenül az iPhone SE sokak számára opció lehet, főleg azoknak, akik még mindig egy régebbi típussal rendelkeznek, vagy csak egyszerűen nem szeretik a nagyobb, iPhone 6-os méretet, a Plus-ról pedig már ne is beszéljünk.

IMG_1012

Az iPhone SE kézbevétele után az első dolgozom az volt, hogy megnézzem, elérem-e a sarkokat. El. Pipa. A 6-osnál nehezen lehet elérni, illetve az iPhone 5-öt, 5s-t anno úgy tartottam, hogy alul a kisujjamon megtámasztottam, majd úgy gépeltem egy kézzel. Ez még talán a 6-os méreten is kivitelezhető, de nem olyan kényelmes, mint az SE-n. Mondhatjuk úgy is, hogy rögtön kézre állt a készülék, a már megszokott mozdulatok kényelmesebbek, mint a 6-nál. Nyilván ez senkinek sem fog meglepetést okozni egy kisebb készüléknél.

A másik rögtön észrevehető dolog a sebesség. Mikor a “klasszikus” méretet kezedbe fogod, akkor nem számítasz arra, hogy brutálisan gyors lesz a telefon. Ahogy korábban is írtuk, megkapta az iPhone 6s processzorait és a 2GB RAM-ot. Ez bőven elegendő ahhoz, hogy érezhetően gyors legyen a készülék, és a következő néhány évet kényelmesen kiszolgálja nekünk.

IMG_1018

A kijelző nem változott, a kamera viszont igen. A hátlapi kamera 12 megapixeles lett, és ezzel az élvonalban vagyunk: gyönyörű képeket készít az iPhone SE, erre semmilyen panaszunk nem lehet. Élő fotókat is készít, egyedül az előlapi kamerát nem cserélte az Apple, de azt hiszem, a szelfizőknek nem lehet panaszunk így sem. A hátlapi kamerára visszatérve, rossz fényviszonyok között is sokkal jobban teljesít, mint ugye a régi készülékek kamerái, napfényes jó időben pedig egyszerűen gyönyörű képeket készít. Az új kamerának hála már 4K-s videofelvételre is képes az iPhone SE, és ezzel megint csak olyat tett le az Apple, ami érdekessé teheti a terméket a videósok számára is, és nem kell egy iPhone 6s árát kifizetni. És ugye itt nem lóg ki a kamera, tok nélkül nem billeg az iPhone. Néhány iPhone SE-vel készült fotó:

IMG_0015

IMG_0014 IMG_0013

A készülék az ezüst, arany és asztroszürke mellett már rozéarany színben is elérhető, itt egy picit változtattak a designon, mert matt lett a készülék oldalán az él is, ami korábban fényes volt. A színeken túl semmilyen tekintetben nem változott az iPhone SE – tehát méretre, szélességre, magasságra, súlyra nem vehetünk észre különbséget, a gombok elhelyezkedése is teljesen megegyezik a régebbi 4 colos iPhone-okkal. Ez azt jelenti, hogy minden eddig tok ugyanúgy tökéletesen illeszkedik, tehát nem kell új tokot vásárolunk, illetve a már meglévő palettából is választhatunk.

IMG_1022

Maradt a régi ujjlenyomat-olvasó, amit már megszokhattunk az iPhone 5s és iPhone 6 szériában. Emlékszem, mikor két és fél éve először beolvastam az ujjamat, akkor csak emiatt érdemes volt megvenni az iPhone 5s-t, mára már viszont teljesen hozzászoktunk. Mivel a készülék gyorsabb, így azt mondanám, hogy egy picit javult az ujjlenyomat-olvasás is – bár azért nem olyan gyors, mint amilyen az iPhone 6s esetén.

A külföldi tesztek és az Apple oldala is azt igazolja, hogy javult az akkumulátor használat. Néhány órával tovább bírja az iPhone SE, mint a többi készülék. Ezt néhány órás tapogatás alatt mi értelemszerűen nem tudtuk tesztelni, de a következő néhány napban majd kiderül az átlagos használat alatt.

IMG_0989

Számomra már kicsi ez a készülék, megszoktam a nagyobb kijelzőt. Akit viszont nem érdekel a kijelzőméret, vagy pont, hogy ragaszkodik a kisebb mérethez, az nyugodtan vágjon bele, egy remek iPhone-t rakott össze az Apple, a már megszokott köntösben. Szerintem rengeteget adnak majd el a következő néhány hónapban, az iPhone 5-ről és 5s-ről szinte kötelező váltani, az ára sem olyan vészes, mint szokott lenni. Egyedül azon gondolkozzunk el, hogy a 12 megapixeles kamera és 4K-s videofelvétel mellett érdemes-e a 16GB-os változatot választani, mert lehet, hogy eddig elég volt, de a következő 3-4 évben is vajon elég lesz?

Tegyétek fel kérdéseiteket, itt hozzászólásként, és megpróbálunk rájuk minél gyorsabban válaszolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

41 Comments

  1. 3dtouch?

  2. @Hapsika6: nincs benne 3D Touch.

  3. Nagyon király, amint lesz időm és lehetőségem már veszek is egyet… 😀 Végre megjött és eljött a lecserélés ideje nálam is… 😉

  4. 3D touch nincs benne.

  5. 6S-re váltottam 5S-ről és kezdettől fogva nagynak érzem. Erősen gondolkozom, hogy SE-re downgrade-elek, annak ellenére, hogy a 3D touch engem nagyon megfogott és használom is (imessage, fb, insta, email) meglehetősen gyakran. Kérdés persze, hogy lesz-e még egy tuningolt verzió később ugyanilyen külsővel és ugyanilyen méretben talán 3d touch-chal és 2nd gen. touch ID-val (bár ezt simán tudnám nélkülözni). Külsőre is jobban tetszik az iphone 5 stílus, mint a 6.

  6. Köszi a gyors válaszokat. A Telekomnál az 5s-emet meg a 6s-t egymás mellé téve az Appstore-t egyszerre indítottam. Az 5s kb 5mp-el hamarabb betöltötte. Erre azt mondták hogy a 6s csak egy teszt készülék. Félelmetesen gyorsabb volt a sajátom.

  7. Hapsika: Azzal a telefonnal valami nagyon nem volt akkor rendben, mert én is leteszteltem az indítást (6s plus vs. 5s) és jócskán lemaradt a régebbi teló. Ettől függetlenül mind a két telefon nagyon gyors! Előtte nekem is 5s-em volt, de nem a lassú sebessége miatt cseréltem, hanem a méret miatt!
    Az új készülékről meg annyi a véleményem, hogy tökéletes lesz sok-sok ember számára, aki az 5S méreteibe és külső adottságaiba szeretett bele és ezért nem akar cserélni új készülékre. Jó pár ismerősöm jár ebben a cipőben..:)!

  8. Én tegnap rendeltem meg a Space Gray 64gb-os verziót. Már nagyon várom

  9. A készülék háza a régi vagy a watch-nál és 6s-nél használt alumínium ötvözetből készül?

  10. @midrykaly: ezt az Apple nem írta le a termékoldalon.

  11. érdemes szerintetek most 5S-re váltani? (4Sem van) Gondolok itt arra, hogy meddig lesz még támogatott illetve mennyire van elmaradva gyorsaságban a csúcstelefonokhoz képest

  12. @WPeti15: az ősszel érkező iOS 10-et valószínűleg már nem kapja meg, de persze minden lehet. a nyári WWDC-n fog kiderülni, mert ha jön 5s-re is béta, akkor még támogatni fogja. (a 4s-re gondoltam.)

    az 5s még támogatott lesz.

  13. @Jadeye: most a 4S-re gondoltál? bocsi, nem fogalmaztam elég egyértelműen, a kérdés az 5S-re irányult, hogy megéri e 2-3éves távlatban gondolkozva 5S-t választani SE helyett

  14. Kíváncsi vagyok, mennyivel fog jobban melegedni a kisebb ház miatt.

    Kell, adom is el i6-t. 🙂

  15. @Jadeye: Segíts nekem kérlek,te vagy itt a lángelme 😉 Egyik haverom azt állítja,hogy a 3D Touch egy nagy átverés mivel a 6-os széria és a 6s-es széria kijelző között nincs különbség,szóval a 3D Touch-ot simán csak szoftveresen tiltották le.Ez igaz lehet? 🙂 Láttam Cydia-ban is egy ilyen tweak-et,nem tudom működhet-e 🙂

  16. Nekem csak az lenne a kérdésem hogy szolgáltatóknál miért csak szürke illetve rozé arany színben e mellett csak 16gb-os változatban lesz elérhető (pl Vodafone)? Vagy ez még később változhat?

  17. @silentkeh: ezzel kapcsolatban az adott szolgáltató ügyfélszolgálatát tudod megkérdezni. a jelenleg elérhető információk alapján az előrendelés esetén csak ez a két szín választható.

  18. @Jadeye: Na ne szórakozzunk már! Még az 5 is simán meg fogja kapni. Szerinted idén 3 generációt “kukáznak”? Az 5s valószínűleg még jó ideig támogatott lesz. Nem rossz vétel az, ha valaki olcsón hozzájuthat egyhez. Ha szolgáltatótól veszi 130-ért a 160 ezres SE helyett, na az hülyeség.

  19. Aki 5Sről vált annak tuti letörölhetetlen mosolya lesz.

  20. @ef-dani: bocs, a 4s-re gondoltam… ejj.

  21. Na, hát én nem látom semmi értelmét 5S-ről váltani. Kicsit jobb a kamera, gyorsabb. Na bumm. Ez nem innováció, ez csak belső ráncfelvarrás. Én az 5-öt cseréltem le 5S-re decemberben. A sebességgel nem volt bajom, de az 5S 2x gyorsabb. Én csak a touch id miatt változtam. Na az volt az innováció és az kellett nekem. 6S-t akartam venni, de semmit nem hozott, ami lázba hozott volna. Na jó, a 2gb ram az tényleg jó, de ezért nem költök 150ezret rá.

  22. Nem nyert 🙁 ronda, mint az i5-ös széria 🙁 marad a 6s még ha nagyobb is …

  23. Nagyon köszönöm ezt a cikket srácok ,amikor először láttam az Iphone ES paramétereit már akkor gondolkoztam rajta hogy szeptemberben platinakártyából megvesszük.Amikor azt írták hogy 12 mp egy ilyen kis készülékben meglepődtem, a 4k-n meg főleg.De ahogy a cikkben látott képeket néztem nagyon szép fotókat csinál.
    1 kérdésem lenne ,hogy megéri úgy megvenni hogy egy KICSIT zavaró a 4 inch, de amellett mindenben megfelel :kamera ,processzor ,külső .

  24. @norberturfi: “De ahogy a cikkben látott képeket néztem nagyon szép fotókat csinál.”

    Pont írni akartam,hogy engem egyáltalán nem gyoztek meg a képek. 100% on rettento zajosak. 🙁

  25. En is 5-ot valtottam decemberben 5S re. Es en sem hiszem hogy valtok. Boven kiszolgal meg egy darabig az 5S.

  26. @AppleFan: Azért erre szerintem nem lehet panasz, nem tudom hányszor nézed a képeidet 100%-on…

    @norberturfi: Szerintem hozzá szoksz a 4 inchhez, szóval ajánlom, ha csak ezen múlik. 🙂

  27. Én 5s-ről váltok. Fogok is. Kb. télen szerettem volna új 5s-t venni, az enyém már kicsit viharvert, mindenképp le akartam cserélni, épp a pletykák miatt vártam vele. Nem vagyok hajlandó nagyobbat venni! Akkor inkább maradt volna a leharcolt, vagy 5s új, ha ez nem jön, vagy, ha műanyag házban érkezett volna! Régen téglák voltak a telefonok, ma tetőcserép, meglesz a ház…

  28. @WPeti15: Ha újan veszed, akkor alig lesz különbség 5s és SE között árban. SE-t vegyél, ősszel belassítják az 5s-t, vagy nem frissíted és hetente zaklat, hogy tedd meg!

  29. Nekem 6s-em van de azonnal váltom 5se-re minden kompromusszim nélkül

  30. 5st nem erdemes venni szerintem. most meg jo az 5s de ha valaki nem 1-2 even belul akar cserelni akkor konkretan az 1gb ram szerintem lagossa fogja tenni, es eladaskor ugyis vissza fogja hozni a plusz befektetett penz jo reszet.

  31. “az előlapi kamerát nem cserélte az Apple, de azt hiszem, a szelfizőknek nem lehet panaszunk így sem.”

    De. 1.2Mp 2016-ban egy ilyen árazású telefonban nevetséges. Ahogyan a kijelző felbontása is.

  32. @onderon: akkor vegyél androidot, s7-et 😛
    Én SE-t fogok venni 🙂

  33. @admin: szerintem ez azért összetettebb kérdés annál, mint, hogy mennyit nézegeti az ember 100 százalékon a képeit. Mindenki el van ájulva az iPhone kamerájától, pedig ritka nagy trágya. Tény, hogy a telefon kijelzőjén, illetve eléggé leméretezve jól mutatnak, de ez a minőség csak látszólagos. A képek nem is elsősorban zajosak, hanem tragikus mértékben részletmentesek. A leghülyébb döntés volt 12 MP-re emelni a felbontást, egyrészt teljesen értelmetlen, abszolút felesleges ekkora felbontású képeket készíteni, másrészt emiatt a képek minősége csak romlott. A nagy felbontásnak két értelme lehet: nagyméretű nyomtatás, illetve képrészletek kivágása esetén. De mivel ezek a területek pont a részletgazdagságra alapoznak, meg is szűnik a használhatóságuk.

  34. Before akkor most fogjad meg a 12megapixeles keped es meretetted le 8megapixelre, aztan keressed, hogy zajosabb e. Minosegibb nyomatnal 300dpi-t hasznalnak, de betevedsz egy foto elohivoba akkor lejet csak 150dpi lesz. A hosszabb oldal pixel szamat osszad el a dpi-vel, majd szorozzad be 1incel ami 2,54cm. Akkora meretben tudsz minosegi nyomatot tolni belole. Lemeretezed a 3-adara a kepet meg akkor is rohogve kijon egy nagyobb kep, arrol nem beszelve, hogy pont a zajt es reszleteket nem fogod latni. 6D full frame gepem van, iso 10ezernel 100%-os nezetben azt mondom ajj, lehetne jobb is, kinyomatom akkor pedig pontosan nulla zajt lehet latni az elohivott kepeken. Azt az elesseget akarom latni a nyomaton mint amit a monitoron, akkor pedig uavaroan tul kell elesiteni. Az is kerdes hol nezted a kepeket, mert pl laptopon fako minden kep, athuzom a kalibralt monitorra akkor drasztikusan kontrasztosabb lesz ami altal szinesebb is, amugy pedig elotted a lehetoseg, hogy utolag feldolgozad a tiff, dng de akar jpg kepet is. Nyilvan zajt nem te fogsz mar szurni… Legvegul pedig ez egy telefon 🙂 ne varjuk mar egy 1/3-as erzekelotol egy profi tukros vagy milc minoseget, amiben ff lapka de minimum cropos meret van (kiv egyes milcek ahol 3/4-es a lapka, de az is romma veri). A kep minosege szenzormetettol es lencsetul fugg. Vegyel egy 120ezres alap vazat, tegyel ra egy 1millas obit es lefosod a bokad. Ezeket egy telefonban soha nem tudjak majd megoldani. Perkalj ki kb 2eurot a cortex camra, mozgo dolgokat mondjuk nem fogsz fotozni vele… De elsut egymas utan ki tudja hany kepet, valszeg kozel 100-at, azokat egyesitve szuri a zajt es a felbontast is 27megapixelre emeli 6s eseten. Na azt megint csak erdemes lemeretezni, viszont tenyleg kozel zajmentes eredmenyt fog adni este, meg jol kiemeli ha van halott pixel, nekem is kijott 2pici fekete, azaz doglott pixel ami soha nem fog mukodni, meg 1-2 feher ahol tulcsordultak a szinek. De…ez egy mobil es nem kamera vagy fenykepezogep 🙂 nekem a 4k is ilyen, minek vegyem fel ilyen felbontasban, ha ugyan olyan villogos es moire hajalmos marad a kep. Atlag embernek valo termek ami minoseget ad, ennel tobbet nem kell varni egy kameratol. Nem erdekel most epp samu s7 mit tud, eltelik 5ev es rohogni fognak mekkora tre, a technologia fejlodik, remelhetoleg te is es lenyugszol 😀

  35. En pedig 5ev mulva lehet megtanulok figyelmesebb lenni, hibamentesen es helyesen irni 😀

  36. Nem mindegy milyen a kamera? Legalább értelmes dologba kötöttél volna bele!

  37. @pergabb: Köszönöm az aggódást, én teljesen nyugodt vagyok. Egyébként nyomdatechnikában és fotózásban is meglehetősen jártas, így tudom, mit és miért mondok. Volt nekem még filmes EOS 3-asom, aztán egy 30D-m, profi objektívekkel. Nagyjából ez a konfiguráció vette el a kedvem a digitális fotózástól, mivel akkor már a Canon is beszállt az idióta megapixel-háborúba. Aztán belenéztem egy képbe, amit tökéletes fényviszonyok mellett lőttem és bár használtam még egy ideig, végül úgy döntöttem, nincs értelme, vagy feljebb lépek, vagy kiszállok. Főleg, amikor összehasonlítottam a barátom 5D-jével, ami viszont FF, a képe pedig olyan sírnivalóan gyönyörű, hogy na. Aztán kijött az 5D MKII, én pedig köszöntem szépen, inkább hagytam a francba, eleve nem foglalkoztam vele annyit, hogy megérje, mindennapos használatra meg kényelmetlen is egy ekkora technika. Vettem egy jobbféle kompaktot, majd a 3GS-től kezdve fokozatosan átálltam csak mobilos fotózásra.
    Éppen ezért örülnék egy normális minőségű kamerának, ami elsősorban a képminőségre, nem pedig a felbontás növelésére gyúr. A mai fotókat már amúgy is hatezer algoritmus állítja elő, egyre kevesebb közük van a szenzorokról leolvasott nyers adatokhoz, kivéve persze, hogy abból kénytelen dolgozni. Mivel azonban az elviselhetetlenül zajos a lehetetlenül kicsi pixelméret miatt, mindenféle trükkökkel próbálnak használható képet csinálni. Ennek a folyamatnak esik áldozatul a részletesség. Persze a kép nem tűnik zajosnak, azonban már egy kicsit is belenagyítva jól látható a zajcsökkentés ára. Nincsenek részletek, minden pixel rámosódik a szomszédosokra, gyakorlatilag nem pixelekből, hanem pixelhalmazokból, foltokból áll a kép.
    A Cortexet már ajánlották itt, meg fogom nézni, mert ígéretesnek tűnik…

  38. Ha már egy évig használtál egy 5-öst, illetve 5s-t, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nézted meg az első kézbevételnél hogy, eléred-e a sarkokat 😀

  39. Valaki probalna egy auto kihangositot SE-vel? En tobb autoban is probaltam, katasztrofa hangminoseget produkalt. Recseg, a hang foleg hangos beszeldnel, olyan mintha a codec-kel lenne gond..Remelem csak nalam jelentkezik a gond es csere lesz es nem az osszes SE rossz… koszi..


Add a Comment