fbpx Skip to content

Múlt évben az Apple az iPhone X-zel hatalmasat ugrott a piacon, azonban idén már közel sem egyértelmű a választás, főleg ha az iPhone XR-ről van szó.

iPhone XR vélemény és teszt

A külföldi portálok persze áradoznak róla, “mintha muszáj lenne”, de jól látható, hogy az emberek sem az iPhone XS-t és XS Max-ot, sem az iPhone XR-t nem vásárolják olyan mértékben, mint múlt évben az iPhone X-et. Ez persze betudható a ráncfelvarrásnak, illetve az árazásnak is, de úgy gondolom az iPhone XS tesztünk után, hogy az iPhone XR-nek talán nagyobb létjogosultsága van idén, többen fogják megvásárolni a jövőben. Ebben az iPhone XR tesztben az iPhone 8 vagy régebbi készülékekhez fogom hasonlítani, mivel szerintem sem az iPhone X, sem az iPhone XS szériáról nem érdemes váltani rá. Vágjunk is bele!

iPhone XR kijelző, design

Talán az első és legszembetűnőbb dolog az iPhone XR esetén a hiányzó Home gomb. A Face ID megjelenése mellett egy nagyobb készüléket is kaptunk, pontosabban 6,1 hüvelykes LCD-t. Ez azt is jelenti, hogy nem csak hogy nagyobb lett a kijelző, de maga a ház is, és ezzel együtt sajnos vastagabb és nehezebb iPhone-t tartunk a kezünkben.

Így néz ki egy iPhone 8 mellett az iPhone XR – nézzétek meg a képeket:

Ez számomra egyáltalán nem innováció, sőt… Ha egyszer nem akarok iPhone XS-t venni, akkor miért kell egy nagyobb iPhone-t vásárolnom, ha mégis szeretnék tudásban hasonlót. Valahogy az Apple nem tudta meglépni azt, hogy csak kiveszi a Home gombot, mint az iPhone X-nél, csinált egy nagyobb, vastagabb, nehezebb terméket.

Természetesen a nagyobb kijelző sok szempontból pozitív is. Sokkal több adat elfér rajta, jobban láthatóak a betűk, és alapjában véve mintha egy Plus lenne a kezünkben, de mégis kisebb annál és jobban használható. A fenti képen is jól látható, hogy mennyivel több dolgot képes megjeleníteni a Safari.

Ha már a kijelzőnél tartunk, akkor az Apple a következőket írja róla:

Az iPhone XR új kijel­zője a legfejlettebb LCD-kijel­ző az iparágban. Az innovatív háttérvilágításnak köszönhetően még a sarkokat is kitölti, így valósághű színekben láthatunk mindent a kijelző egyik szélétől a másikig.

A valóságban nekem felemás érzéseim vannak a kijelzővel kapcsolatban. Szerintem jobban olvashatóak rajta a szövegek, bár ez ugye a megnövekedett méretnek is köszönhető, másrészt a színek is jobbak lettek rajta, de közel se várjunk OLED-szintű dinamikát. Alapjában véve valóban jobb a kijelző, de közel sem mondanám innovációnak. Lehetséges, hogy hardver szinten az, illetve hogy valóban jobb a háttérvilágítás, de ezt egy átlag ember nem fogja észrevenni, ellenben olyan reklámot kapott, ami miatt keressük a “wow-faktort”, ami sajnos nincs – ahogyan 3D Touch sem. ????

Cserébe kaptunk vastagabb kávát a kijelző körül, ami a fenti képen is látszik. Bal oldalt az iPhone XR, jobb oldalt pedig egy iPhone X. Ez szerintem egyáltalán nem zavaró, ahogy a Face ID-t megszoktuk, úgy ezt az akadályt is könnyedén veszi a szemünk.

Az iPhone XR-ről elmondható, hogy a legszebb színes iPhone az eddigiek közül. Összesen 6 féle szín közül választhatunk, amik a fekete, fehér, piros, (szifon)kék, sárga és korall (narancssárga). Természetesen mi a kéket választottuk, és az alumínium keret egyszerűen gyönyörű. A szín csak úgy ragyog rajta és az üveg hátlap csak dob az egész élményen. Nem akar kicsúszni az ujjaim közül, kényelmes a fogása, a külsőre egyáltalán nincs panaszom.

  • Hétrétegű színezés. Az üveg hátlap szemet gyönyörködtető bevonata olyan fejlett eljárással készül, amellyel csodaszép, telt színek állíthatók elő.
  • Űrtechnológiai minőségű alumíniumszegély. Az oldalszegélyt az Apple saját fejlesztésű speciális fémötvözetéből készítik, és precíz megmunkálás után eloxálással alakítják ki rajta az üveg hátlap színéhez tökéletesen illő bevonatot.

Brutális sebesség, gyorsabb Face ID

Az iPhone XR is megkapta a brutálisan gyors és intelligens A12 Bionic chipet, ami még az előző generációnál is gyorsabb lett. Jelenleg az iPhone X is köröket ver a vetélytársakra, az iPhone XR, XS és XS Max még ennél is gyorsabb. Az AR képességek is jobbak lettek, és ezzel együtt a Face ID sebessége is javult egy picivel.

Egyedül talán a 3GB memória (RAM) lehet kevés, bár ennyi van az iPhone X-ben is, és nekem sosem volt még ezzel problémám. Nyilván mások vagyunk, máshogy használjuk a készüléket, de szerintem egy átlagember számára bőven elegendő most, és a következő néhány évben is, a processzorról pedig ne is beszéljünk.

Az iPhone XR is képes vezeték nélküli, valamint gyorstöltésre, bár mindkettőhöz külön kiegészítőt kell vásárolnunk. A dobozban a szokásos 5W-os töltőt kapjuk, illetve egy Lightning-kábelt, valamint fülhallgatót.

Jobb akkumulátor idő!

Nyilván a nagyobb méretnek, és a fejlett technológiának megvan az előnye. Az iPhone XR jelenleg a legjobb iPhone készülék, ha az akkumulátor időről van szó. Saját tesztünk alapján is végre egy egész napot kibíró készülék. Reggel 10-kor vettük le a töltőről és este 8-kor még 51%-on volt a töltöttsége, tehát elmondható, hogy kényelmesen kibír egy teljes napot, sőt!

IP67-védettség

Az iPhone XR porálló, cseppálló és vízlepergető, de nem olyan szinten vízálló, mint az IP68-as védettségű iPhone XS és XS Max. A készülék az IEC 60529 szabvány szerint IP67-es besorolású, tehát legfeljebb 1 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe.

A por-, a csepp- és a vízállóság mértéke nem állandó jellemző. A készülék ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet. Az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni. A használati útmutató írja le, hogyan kell megtisztítani és megszárítani a készüléket. A folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes.

iPhone XR kamera – hatalmas fejlődés!

Az előző generációkhoz képest jelentősen fejlődött a kamera, ami ugyan ugyanazzal a rekeszértékkel rendelkezik, mégis jobb lett a szenzornak köszönhetően. Az új, innovatív érzékelővel, a képjelfeldolgozó processzorral és a Neural Engine motorral felszerelt iPhone XR képes a Smart HDR funkcióra, és persze az egy hátlapi kamerás portré módra is!

Ahogy korábban az iPhone XS-nél és XS Max-nél is teszteltem, az új kamera valóban egy komoly frissítésen esett át. Az új, másodlagos képrétegek, a gyorsabb érzékelő és az A12 Bionic chip jóvoltából a fotóink fényes és árnyékos területei egyaránt részlet­gazdagabbak. Javult a dinamikatartomány is és az új érzékelővel a képek élet­hűbbek, a színek pontosabbak, a gyenge fény­viszonyok között készült felvételek pedig zajmentesebbek lettek.

Ez egyébként látszik is az alábbi képeken, ahol iPhone 8-cal (felső) és iPhone XR-rel (alsó) készítettem egy-egy képet:

“Fejlett” Portré mód

Az Apple továbbfejlesztette a szoftveres bokeh effektet is. A kifinomult háttérelmosódásnak köszönhetően még profibb fotókat készíthetünk Portré módban. Most már utólag is állíthatjuk a mélységélességet is, bár a cél éppen az, hogy minél több mélységünk legyen, ezzel kiemelve az alanyt, viszont olykor nagyon, de nagyon jól jön, ha 1-2 f-értékkel szeretnénk csak módosítani!

iPhone XR portré

Az iPhone XR esetén ezt egyetlen kamerával oldja meg az Apple, ami köszönhető az intelligens A12 Bionic chipnek. Ebben az esetben is módosíthatjuk utólag a kép mélységélességét.

Ez eddig szép is jó, viszont a második kamera teleobjektívje helyett ugye a szoftveres megoldást választjuk ilyenkor, ami azt jelenti, hogy kizárólag emberrel működik a portré mód. Sem állatra, sem tárgyra nem tudjuk aktiválni:

AppleCare+

Szinte minden évben elmondom, hogy az iPhone-okhoz, főleg a mai világban mennyire fontos védelem. Az Apple évi kétszer (2 évig) cseréli az iPhone-t, még akkor is, ha az a saját hibánkból bekövetkező dolog, például összetörtük, illetve ha a készülék bármilyen okból hibás lenne.

Ez lényegében előrevetíti azt is, hogy nem kell a fóliákkal és tokokkal szenvedni, mivel ha odacsapjuk a telefon, akkor csak bevisszük az Apple-höz és elbírálás után kapunk egy cserét. Erről egy részletes cikket itt írtam, de ha nem boldogulnál az AppleCare+ aktiválással, akkor a Szifon.com csapat külön díj ellenében segít és aktiválja az telefonod vagy bármilyen más Apple eszközödre. Fontos! Az AppleCare+ kizárólag az aktiválástól számított 60 napon belül köthető meg!

Konklúzió

Ahogy olvashattátok is, nem olyan könnyű a választás, ha az új készülékek közül szeretnénk vásárolni egyet. Az iPhone XS és XS Max tesztünket itt tudjátok elolvasni, az iPhone XR-ről szólót pedig fentebb olvashattátok. Az iFixit szerint pedig – és ezzel mi is egyetértünk – az iPhone XR gyakorlatilag az “elveszett” iPhone 9, aminek át kellett volna hidalnia a lépést az iPhone 8 és az iPhone X között.

Szerintem az iPhone XR jó választás lehet régebbi iPhone-ról, az akkumulátor idő és a kamera egyértelmű fejlődés, a nagyobb kijelző is sokszor jól jön, de kérdés, hogy mennyire akarjuk a nagyobb készüléket.

Természetesen felesleges az iPhone X-zel, XS-szel és XS Max-szal összehasonlítani, mivel azokban dupla kamerát, jobb és más méretű kijelzőt kapunk.

Én sokkal inkább vásárolnám meg a 2017-es iPhone X-et, mint az iPhone XR-t, mert ezek körülbelül egy árban vannak, de mindenki döntse el saját maga, mi kell neki.

[wp-review id=”106437″]

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!