fbpx Skip to content

Megszokhattuk már, hogy amint egy új készülék megjelenik, az iFixit darabokra szedi, ezzel nem csak felbecsülhetetlen információhoz juttatva a javítással foglalkozókat, hanem egyúttal az egyszeri vásárlók is több részletet tudhatnak meg arról, hogy mi is rejtőzik az új modell belsejében.

Az iFixit most az iPhone XR-t szedte szét, ami több újdonsággal is szolgál a korábbi modellekkel szemben.

Az iPhone XR-ben az elsőként szembetűnő, külsőleg is látható változás az iPhone XS és XS Max modellekkel szemben, hogy az új készülék némileg vastagabb lett, mint elődei: míg az iPhone XS 7,7mm vastag, addig az iPhone XR már 8,3mm:

A vastagságbeli különbség az OLED és LCD kijelzők technikai eltéréséből adódik: míg az OLED esetén maguk a pixelek bocsátanak ki fényt, addig az LCD-nek külön háttérvilágításra van szüksége, mert az nagyon leegyszerűsítve valójában a háttérvilágítás fényét színezi meg. Így egy OLED-panel sokkal vékonyabb az LCD-vel szemben, ahogyan az az alábbi képen is látható – bal oldalt az iPhone XR LCD-je, jobbról pedig az iPhone XS OLED-panelje:

Az iPhone XR esetén a kijelző kerete is láthatóan vastagabb egyébként, mint amilyen az az iPhone X, XS vagy XS Max esetén, ennek az oka szintén a háttérvilágítás, mert az korlátozza egyben azt is, hogy maga a kijelző mennyire tud “kiérni” a széléig, hiszen azt még a készülékházhoz is rögzíteni kell.

Az iFixit tippje szerint a vastagabb LCD miatt adódott az is, hogy az iPhone XR alján nincsenek egy vonalban, azonos középvonallal rendezve a mikrofon/hangszóró lyukak, az alsó csavarok és a Lightning-aljzat – kattints a képre a nagyobb méretért:

A bal oldali vékony vonal itt a Lightning-aljzat középvonalát veszi alapul, a jobb oldali pedig az alsó hangszóró lyukakét, a csavarok valójában még a lyukakkal sincsenek azonos középvonalon.

Visszatérve a készülék belsejébe, érdekes újdonság, hogy a SIM-olvasó immár külön modul:

Ez azért is lényeges dolog, mert a többi iPhone esetén az alaplapra van forrasztva a SIM-olvasó. Annak az oka egyelőre nem ismert, miért tette külön modullá az Apple, viszont javítási szempontból mindenképp pozitív. Ha ugyanis moduláris egy készülék, akkor egyetlen komponens meghibásodásakor elég csak azt kicserélni, forrasztás nélkül pedig ez nem csak hogy egyszerűbb, de az alaplap többi alkatrésze szempontjából biztonságosabb is, mert nincs esetleges hősokk sem.

A következő fontos változás, hogy a vezeték nélküli töltéshez használt tekercs immár réz, amely alacsonyabb ellenállása miatt gyorsabb vezeték nélküli töltést, és egyúttal alacsonyabb melegedést is eredményez, mint az FPC.

A töltésnél pedig immár egy 3,79V-os, 11,16Wh-s, tehát 2942mAh-s cellát kell megtölteni a szorgos kis elektronokkal – és ez a cella ismét a korábban már megszokott téglalap formát kapta, szemben az iPhone X-ben megjelent L-alakú kialakítással:

Az Apple marketingszövegei alapján ennek az akkumulátornak akár 15 órán át is bírnia kell a használatot – hogy aztán a való életben, “éles környezetben” hogyan is teljesít majd a készülék, az persze más kérdés. Ez ugyanis nagyban függ az általunk használt alkalmazásoktól is, mert azok közül a Facebook app egy jellemző problémaforrás a fejlesztői folyamatos trükközései miatt.

Az iPhone XR gyakorlatilag az “elveszett” iPhone 9, már olyan értelemben véve, hogy ez a modell lehetett volna hivatott egyfajta hidat képezni az iPhone 8 és 8 Plus esetén megszokott kialakítás és az iPhone X-zel megjelent új design, a Touch ID nyugdíjazása, a gesztusvezérelt működés és az OLED-kijelző között.

Te mit gondolsz?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. hezitáltam X vagy XR… aztán 8 plus lett! :smiley:

  2. Ez a szimemtria 10 évig ment az Applenek, idén valahogy nem, de meg mindig kevésbé undorító az Xr alja mint az Xs/Xs Max-é.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for feherdavid96

Népszerű hozzászólások

  1. hezitáltam X vagy XR… aztán 8 plus lett! :smiley:

  2. Ez a szimemtria 10 évig ment az Applenek, idén valahogy nem, de meg mindig kevésbé undorító az Xr alja mint az Xs/Xs Max-é.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for feherdavid96