fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n júliusra ígérte a nyilvános, mindenki számára elérhető bétákat. Erre pedig már nem is kell tovább várni, mert a cég ma közzétette tette az iOS 18, az iPadOS 18, a watchOS 11, a tvOS 18, a HomePod Software 18 és a macOS 15 Sequoia első, nyilvános béta verzióját.

Így szokás szerint most az időközben felmerült kérdések alapján röviden összefoglalnánk, mit érdemes tudni a béta telepítéséről, illetve hogy hogyan lehet adott esetben visszatenni a korábbi, hivatalos iOS-verziót, ha esetleg nem lennénk elégedettek a bétával.

Mik az újdonságok?

Az egyes szoftverek előzetes verzióinak újdonságait a bejelentésükről, illetve a fejlesztői verziókról szóló, korábbi cikkeinkben találod:

Az Apple a WWDC-n emellett bemutatta még a visionOS 2-t is – viszont abból nem érkezik majd nyilvános béta, az csak fejlesztői változatban lesz elérhető a szoftver őszi hivatalos megjelenéséig:

iOS 18

Telepítés

Minden esetben készítsünk egy biztonsági mentést a készülékünkről számítógép segítségével, majd ezt a mentést archiváljuk, hogy egy következő mentés készítése ne írja felül. Ehhez mindenképpen számítógépes mentés szükséges!

Erre akkor lehet később szükségünk, ha valamiért vissza akarnánk tenni az iOS 17-et, és az adatainkat és beállításainkat is szeretnénk visszakapni, ugyanis az iOS 18-ról készülő mentésünkből iOS 17-re nem lehet azokat visszatenni.

Egy később feleslegessé váló mentés pedig mindig sokkal jobb, mint egy esetleges adatvesztés.

A következő lépés, hogy nyissuk meg a frissíteni kívánt készüléken Safariban a beta.apple.com címet, és lépjünk be az Apple ID-nkkal, majd fogadjuk el a feltételeket:

Ezután a készüléken lépjünk a Beállításokban a Szoftverfrissítés menüpontba, ahol már megjelenik majd a Bétafrissítések opció, amiben ki fogjuk tudni választani az iOS 18 Public Beta opciót, majd pedig ezután visszalépve már megjelenik majd frissítésként az iOS 18 nyilvános bétája.

Érdemes a fejlesztői bétákról a nyilvánosra váltani?

Nem, nincs igazából értelme. A nyilvános béta build számai ugyanis jellemzően megegyeznek a legutóbbi fejlesztői verziókéval, tehát semmivel sincs előrébb a nyilvános béta, mint a fejlesztői.

A legutóbbi fejlesztői béták az alábbi build számokkal rendelkeznek:

  • iOS 18: 22A5307i
  • iPadOS 18: 22A5307i
  • watchOS 11: 22R5309f
  • tvOS 18: 22J5315e
  • macOS Sequoia: 24A5289h

Az iOS 17 visszaállítása

Ha bármi olyan problémát tapasztalunk az iOS 18 béta használata során, ami miatt úgy döntenénk, hogy inkább visszatennénk a hivatalos verziót, ami jelen esetben az iOS 17.5.1, akkor a készüléket helyreállítási (recovery) módba kell tennünk, majd megvárni, amíg a számítógépünk letölti hozzá a 17.5.1-et.

A visszaállítás csak számítógéppel végezhető el, számítógép nélkül nem.

A 17.5.1 visszaállítása után pedig ki fogjuk tudni választani azt a biztonsági mentést, amit még a béta telepítése előtt készítettünk. Az iOS 18-ról készített mentés nem állítható vissza iOS 17-re, függetlenül attól, hogy az adott mentés számítógép vagy iCloud segítségével készült.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan állítható vissza a készülékünk béta iOS-ről a hivatalos verzióra?

Kompatibilitás

Az iOS 18 az iPhone XR illetve iPhone XS és újabb készülékeket támogatja – tehát ugyanazokat a modelleket, amelyekre az iOS 17 is elérhető:

Az iPadOS 18 az alábbi készülékeket támogatja – idén kiesett a támogatott eszközök közül az 1. generációs 10,5″ iPad Pro, a 2. generációs 12,9″ iPad Pro és 6. generációs iPad:

A watchOS 11 a Series 6 és újabb modellekre érhető majd el, ez tehát sajnos változott a watchOS 10 óta – és mellé az iPhone-on is legalább iOS 18-nak kell lennie, ez pedig az iPhone XS és újabb modelleket jelenti:

A tvOS 18 a negyedik generációs és újabb Apple TV-ket támogatja.

A macOS Sequoia csak az alábbi gépekre érhető majd el:

Ha fent van a béta, megjelenik majd frissítésként az RC és a hivatalos verzió?

Természetesen igen – már ha az különbözni fog a legutolsó bétától vagy RC-től.

Kérdésem van!

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért ha kérdésed van az iOS 18 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 18 béta: a leggyakrabban feltett kérdések – újdonságok, megjelenés ideje, letöltés.

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted majd a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 18-ról szóló eddigi cikkünket itt érheted el, az iPadOS 18-ról szólóakat itt, a watchOS 11-ről szólókat meg itt, a tvOS 18-ról készülteket itt, a visionOS 2-ről megjelenteket itt, a macOS Sequoia kapcsán pedig itt olvashatsz.

[newsletter_signup_form id=11]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Senki nem kezdte használni?
    Xs max-ra tenném, de így gondolkodom rajta, mert senki nem írt semmit.

  2. Avatar for Czo Czo says:

    En hasznaltam par napig, amig a 15 Pro Maxban kijelzot csereltek. Mukodott.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Ok. Köszi szépen.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha eleve a fejlesztőit használod, semmi értelme nincs a nyilvánosra váltani.

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Valóban. A párom telójára tettem rá, ő a nyilvánost használja pár éve. :grinning:
    Mi egy ilyen család vagyunk :grinning:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for gunar