fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n lerántotta a leplet a visionOS 2-ről is, ami a többi OS-hez hasonlóan ősszel fog érkezni, de a fejlesztők már letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig júliusban fog érkezni.

A visionOS 2 esetén az Apple nem bontotta főbb kategóriákra az újdonságokat, hanem ömlesztve, egymás után sorol fel mindent. Egy biztos: sok hasznos dolog érkezik majd az új rendszerrel. Nézzük, mit ír az Apple a visionOS 2-ről!

Előzetes megjegyzés: mivel az Apple nem forgalmazza hazánkban a Vision Pro-t, így a visionOS 2 bejelentéséről is kizárólag csak angolul van fent minden a cég oldalán. Ezért az egyes újdonságokra vagy szolgáltatásokra a többi OS-ben jelenleg is meglévő, és így már magyarra lefordított neveik alapján hivatkozunk. Ezek az elnevezések ugyanakkor eltérhetnek attól, amiket az Apple majd a jövőben használhat rájuk magyarul a visionOS esetén.

Még nagyobbra nyílik a tér.

Az Apple Vision Pro úttörő térbeli számítástechnikai élménye még tovább megy a visionOS 2-vel. Éld át újra és oszd meg az emlékeidet varázslatos új módokon. Merülj el a szórakozásban és a munkában úgy, ahogy eddig még soha. És navigálj könnyebben az új gesztusokkal.

Térbeli fotók készítése a 2D-s képeidből. Mostantól bármelyik, a fotókönyvtáradban lévő fényképedet azonnal térbeli fotóvá alakíthatod át. Egyetlen érintéssel életre keltheted emlékeidet természetes mélységgel és dimenzióval.

SharePlay a Fotókhoz. A barátaiddal és a családoddal folytatott FaceTime hívás közben életnagyságú térbeli fotókat, videókat és panorámákat oszthattok meg és nézhettek meg, ha mindenki az Apple Vision Pro-t használja. Így bárhol is vagytok, újra átélhetitek az emlékeket.

Újratervezett Fotók alkalmazás. Az új Fotók alkalmazás rendszerezetten tartja a könyvtáradat, és szuperkönnyűvé teszi a fotók és a kiemelt térbeli fotók gyors megtalálását. Gyönyörű és ismerős kinézete minden kívánt dolgot az ujjaid elé helyez.

Videók vágása akár szélesvásznú méretben. Könnyedén rövidebbre vághatod a videókat a fotókönyvtáradban. És mindezt akármekkora méretben, ami a legjobban megfelel neked.

Térbeli videók szerkesztése a Final Cut Pro-val. A térbeli videók szerkesztésének támogatásával a Final Cut Pro-ban új korszak kezdődik a kreatív lehetőségek terén. Importáld a térbeli videót Mac-re, szerkeszd a Final Cut Pro-ban, és nézd meg az Apple Vision Pro-val. (Ez majd az év későbbi részében érkezik.)

Új gesztusok az egyszerű navigációhoz. Használd a kezedet a Főképernyő eléréséhez. Nézd meg a dátumot és időt, szabályozd a hangerőt, és ellenőrizd az akkumulátor töltöttségi szintjét. Emellett megnyithatod a Vezérlőközpontot, hogy gyorsan hozzáférj a gyakran használt funkciókhoz, mint például az értesítések, a Mac Virtuális Kijelző és még sok más.

Személyre szabható Főképernyő. Mostantól személyre szabhatod a Főnézetedet. Egyszerűen csípd össze az ujjaidat és tartsd így, hogy az ikonok rezegni kezdjenek, és rendezd el őket tetszés szerint – és már a Kompatibilis Alkalmazások mappájában találhatókat is kiemelheted onnan a Főképernyőre.

Panorámás megjelenítés a Mac Virtuális Kijelzőjéhez. A Mac Virtuális Kijelző használata olyan, mintha egy ultraszéles, kiterjeszthető képernyő venne körül téged. Ez megegyezik azzal, mintha két 4K kijelzőt használnál egymás mellett – minden elképesztően éles és részletes. (Ez majd az év későbbi részében érkezik, és megfelelő macOS-verziót is igényel.)

Új környezetek. Alakítsd át a környezetedet varázslatos módon lenyűgöző tájképekkel, hagyva, hogy az alkalmazások túlnőjenek a szoba méretein, megteremtve a tökéletes helyet a koncentrációhoz.

Láthatod a billentyűzeted bármilyen környezetben. Amikor elmerülsz egy környezetben, a visionOS 2 felismeri és megjeleníti a Magic Keyboardot vagy a MacBook billentyűzetét, így zavartalanul gépelhetsz – a tengerparton, a hegyekben vagy akár a Holdon.

A videónézés a Safariban igazi moziélmény lesz. Élvezd a videókat a Safariban egy igazán hatalmas képernyőn, bármelyik környezetben. Ez egy lenyűgöző moziélmény – a képernyő gyönyörű ragyogásával és tükröződésével az adott környezeten. A YouTube.com-ról beágyazott, vagy a Netflix és más oldalak videói még soha nem néztek ki jobban, vagy lehettek ennél nagyobbak.

Új kiegészítők kompatibilitása. Mostantól csatlakoztathatod a Magic Mouse-t vagy harmadik féltől származó Bluetooth egeret, hogy azzal navigálj az Apple Vision Pro használata közben.

Vendég felhasználói mód. A Vendég felhasználói mód egy egyszerű módja annak, hogy barátaid és családtagjaid kipróbálhassák az Apple Vision Pro-t. Mostantól pedig elmentheted a legutóbbi vendéged szem- és kézadatait – így ő a legközelebb könnyedén kihagyhatja a beállítást, és rögtön folytathatja az élményt.

Több meccs nézése egyszerre az Apple TV alkalmazásban. A Multiview funkcióval az MLS és MLB rajongók egyszerre akár öt különböző meccset is nyomon követhetnek – öt különálló nézetben. Válassz egy fő nézetet, és akár négy másikat, és váltogass közöttük. Még az egész elrendezést is átméretezheted. (Ez majd az év későbbi részében érkezik.)

Persona fejlesztések. Mostantól, amikor elkészíted a Personádat a visionOS 2-ben, élvezheted a pontosabb bőrszíneket és élénkebb ruhaszíneket. A kézmozdulatok folyékonyabbak és természetesebbek az új animációs effektusokkal. A FaceTime vagy harmadik féltől származó videohívások során pedig különböző háttereket adhatsz hozzá – így kiválaszthatod az adott időponthoz legmegfelelőbbet.

Diktálás ránézéssel. Az Üzenetek alkalmazásban egyszerűen nézz a mikrofon ikonra, és amikor az pulzál, csak mondd ki, amit szeretnél leírni. Az üzenetírás így olyan könnyű, mintha azt mondanád: „Nézd anya, kéz nélkül is megy!”

AirPlay-vevőegység. Az Apple Vision Pro-n bekapcsolhatod az AirPlay-vevőegység módot, és utána tükrözheted a tartalmat bármely közeli, ugyanazon a Wi-Fi-hálózaton lévő iPhone-ról vagy iPadről.

Vonattámogatás. A vonattámogatással az Utazási Módban mostantól több alkalmazást is használhatsz privát módon a hosszú ingázásaid során. Vagy pótolhatod kedvenc műsoraid megnézését egy hatalmas képernyőn, miközben egy nyugodt környezetben merülsz el.

Tudatosság. A Tudatosság mostantól követi a légzésedet. Az Apple Vision Pro érzékeli a légzési ritmusodat, és a vizuális animációk is ehhez igazodnak egy tudatossági gyakorlat során.

Tartalomvédelem. A kommunikációs védelem magában foglalja a védelmet az olyan, érzékeny videók és fotók esetén is, amelyeket gyermekek kaphatnak vagy küldeni próbálnak. Az Érzékeny tartalommal kapcsolatos figyelmeztetés lehetőséget ad arra, hogy az érzékeny fotók és videók elhomályosítva jelenjenek meg, így eldöntheted, hogy megtekinted-e őket.

És még sok más.

Safari. A Safari olyan egyedi funkciókkal rendelkezik, amelyek csak az Apple Vision Pro-n lehetségesek. Nézheted a beágyazott videókat egy környezetben. Siri elolvashatja és elmondhatja neked a weboldalak tartalmát. Az internetes oldalakon elérhető panorámaképek ugyanúgy körbeölelnek, mint a Fotók alkalmazásban. Emellett testre szabhatod a lapcsoportjaidat, és rögzíthetsz egy lapot a tetejére, hogy soha ne veszítsd el.

Apple Music. Az Apple Vision Pro új szintre emeli az Apple Music használatát, legyen szó együttműködésről, válogatásról vagy szórakozásról. A barátok közösen állíthatnak össze lejátszási listákat, emojikkal reagálhatnak a zeneszámokra, és részt vehetnek közös éneklésekben a Sing funkcióval.

Akadálymentesség. Az Apple Vision Pro, akárcsak minden termékünk és szolgáltatásunk, már a tervezéstől kezdve akadálymentes. Ezért támogatja az élő feliratokat, amelyek valós idejű átírást biztosítanak beszédhez, hang- és videótartalmakhoz. Emellett olyan beépített funkciókat is tartalmaz, mint az Intelligens Színinvertálás, Átlátszóság Csökkentése és az Implantátum Támogatás.

Quick Look. A visionOS 2-ben a Quick Look lehetővé teszi, hogy tárgyakat egy felülethez rögzíts, majd mozgasd őket — így például megnézheted, hogyan mutatna egy bútordarab a szobádban. Még a színét vagy az anyagát is megváltoztathatod közvetlenül a szemed előtt.

Megjelenési idő

A visionOS 2 első béta verziója a fejlesztők számára már letölthető, a nyilvános béta júliusban érkezik, a hivatalos megjelenés pedig a már megszokott ősz lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok