fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n lerántotta a leplet a tvOS 18-ról is, ami a szokásoknak megfelelően szintén ősszel fog érkezni, de a fejlesztők már letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig júliusban fog érkezni.

A tvOS 18-ra alig 2 percet szánt az Apple a keynote-on, pár percben pedig szó volt még az AirPods-zal, az Otthonnal és a HomePodokkal kapcsolatos változásokról is, így ezeket egyben Audio & Home kategóriaként mutatta be. Lássuk, milyen újdonságokat hoz a tvOS 18!

InSight

Az InSight funkció valós időben jelenít meg naprakész információkat az épp a képernyőn látható színészekről, karakterekről, és a hallható zenéről is az Apple TV+ filmjeiben és sorozataiban.

Ennek köszönhetően egyszerűen kiválaszthatjuk egy színész nevét, hogy megnézzük az illető információit és filmográfiai oldalát, vagy gyorsan megtekinthetjük a jelenetben játszott dalt, és hozzáadhatjuk azt egy Apple Music lejátszási listához. Emellett az iPhone-unkon is láthatjuk az InSight információit, amikor azt Apple TV távirányítóként használjuk.

Továbbfejlesztett beszédkiemelés

A tvOS 18 rendszerrel a Beszédkiemelés (Enhance Dialogue) funkció még okosabbá válik: a gépi tanulás és a számítástechnikai hangfeldolgozás segítségével nagyobb beszédtisztaságot biztosít a zene, az akció és a háttérzajok felett.

A HomePod hangszórók mellett a Beszédkiemelés funkció már használható a beépített TV hangszórókon, HDMI-csatlakoztatott hangszórókon, AirPods-on és más Bluetooth-csatlakoztatott eszközökön keresztül, valamint támogatott tartalmak lejátszásakor iPhone-on és iPaden is.

Automatikusan megjelenő feliratozás

A feliratok lehetővé teszik, hogy jobban elmerüljünk a kedvenc tartalmainkban. A még nagyobb kényelem érdekében a tvOS 18-cal a feliratok mostantól automatikusan megjelennek a megfelelő pillanatokban – például amikor egy műsor vagy film nyelve nem egyezik meg a készülék nyelvével, amikor elnémítjuk a hangot, vagy amikor visszatekerünk valamit nézés közben.

21:9-es képarány támogatása

A tvOS 18 a 21:9-es képarány támogatását is elhozza a filmek és sorozatok kivetítőn való lejátszásához.

Új képernyővédők

A tvOS 18 olyan új, lenyűgöző képernyőkímélőket vezet be, mint például a Portrék, a TV és Filmek, valamint Snoopy, aki Woodstockkal együtt egy bájos animációban veszi át a képernyőt, mielőtt különböző helyeken, például a kutyaházában megpihenne.

Kompatibilitás

A tvOS 18 az összes, a tvOS-t támogató Apple TV-re elérhető lesz, de elképzelhető, hogy egyes funkciókhoz újabb modell szükséges.

A tvOS 18 első béta verziója a fejlesztők számára már letölthető, a nyilvános béta júliusban érkezik, a hivatalos megjelenés pedig a már megszokott ősz lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok