fbpx Skip to content

Mint minden évben, úgy most az iOS 18 előzetes, egyelőre csak fejlesztőknek szánt verziójának megjelenésével is olyanok is belefognak az iOS 18 letöltésébe, és felrakják kíváncsiságból, akiknek semmi tapasztalatuk még a béta verziós szoftverekkel, így egy gyorstalpalóval tapasztalják meg az ilyen előzetes verziók minden előnyét és hátrányát is.

Most tehát ismét összeszedtük az ilyen esetben legtöbbször feltett kérdéseket, idén az iOS 18 kapcsán.

Mik az iOS 18 újdonságai?

Az iOS 18 által hozott újdonságokról ebben a cikkben írtunk részletesen: WWDC24: az Apple bemutatta az iOS 18-at – Apple Intelligence, jobb testre szabhatóság, zárolt és rejtett appok, Jelszavak app, egyebek.

Fontos kiemelni, hogy a bejelentett újdonságok egy része még nem érhető el a bétában, másik része pedig eleve csak az év későbbi részében érkezik majd.

Mikor fog megjelenni hivatalosan az iOS 18, mikor lesz mindenki számára letölthető?

Az Apple a keynote-on csak annyit említett, hogy ősszel, ennél pontosabb információt jelenleg nem tudni. Az iOS 11 annak idején szeptember 19-én, az iOS 12 szeptember 17-én, az iOS 13 szeptember 19-én, az iOS 14 szeptember 16-án, az iOS 15 szeptember 20-án, az iOS 16 szeptember 12-én, az iOS 17 pedig szeptember 18-án jelent meg.

Erről bővebben: Gyakori kérdések: mikor jelenik meg az iOS 18 hivatalos verziója?

Melyik készülékek frissíthetőek iOS 18-ra?

Az iOS 18 az iPhone XR illetve iPhone XS és újabb készülékeket támogatja – tehát ugyanazokat a modelleket, amelyekre az iOS 17 is elérhető!

Biztonsági mentés

Minden esetben készítsünk egy biztonsági mentést a készülékünkről számítógép segítségével, majd ezt a mentést archiváljuk, hogy egy következő mentés készítése ne írja felül. Ehhez mindenképpen számítógépes mentés szükséges!

Erre akkor lehet később szükségünk, ha valamiért vissza akarnánk tenni az iOS 17-et, és az adatainkat és beállításainkat is szeretnénk visszakapni, ugyanis az iOS 18-ról készülő mentésünkből iOS 17-re nem lehet azokat visszatenni.

Egy később feleslegessé váló mentés pedig mindig sokkal jobb, mint egy esetleges adatvesztés.

Szerintetek feltegyem az iOS 18 béta verzióját?

Az iOS 18 előzetes, béta verziója az alkalmazásfejlesztők számára készült, tehát nem mindennapos használatra van, ráadásul folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek természetes mellékhatása, hogy sok hiba lehet és van benne, de már tesztelésre alkalmas. A fejlesztők a tesztelési időszak alatt elkészíthetik az alkalmazásaik iOS 18-hez frissített verzióját, hogy mikor a szoftver hivatalosan is megjelenik, már ne legyen semmi olyan gond az appjukkal, ami annak működését akadályozná.

Ez egyben azt is jelenti, hogy lehetnek olyan alkalmazások, amelyek vagy hibásan működnek jelenleg az iOS 18-cal, vagy eleve nem is használhatóak, mert összeomlanak, vagy csak egyes funkcióik vacakolnak. A fejlesztők ezekhez a hibákhoz nem feltétlen tudnak frissítést kiadni az iOS 18 hivatalos megjelenése előtt.

A másik fontos dolog, hogy a béta szoftverek egy idő után lejárhatnak, ami után visszaállítást fognak kérni. A lejárati idő előtt természetesen szokott újabb béta érkezni, így ez legtöbb esetben nem jelent gondot, de a feledékenyek könnyen pórul járhatnak, és bukhatják ilyenkor az adataikat, ha nem frissítenek időben. Ezekre az utóbbi években egyébként már egyáltalán nem volt példa, de az ördög nem alszik. Ha bétázunk, egyszerűen frissítsük, ha kijött egy újabb build.

Honnan töltsem le? Fel tudjátok tölteni nekem valahová?

Fejlesztőként természetesen az Apple fejlesztői központjából lehet letölteni a készülékhez való IPSW-t, de a Szoftverfrissítés menüponton keresztül most már bárki fel tudja tenni a fejlesztői bétát, így az IPSW-re gyakorlatilag nincs szükség.

A fejlesztői verzió után általában rövid időn belül meg szokott jelenni a nyilvános béta is – ezt idén is júliusra ígérte az Apple, addigra pedig már pár builddel újabb lesz a fejlesztői is, ami egyúttal egyértelműen stabilabb működést is jelent.

Ha valaki nem meri vállalni a legelső fejlesztői bétákkal járó esetleges hibák kockázatát, annak érdemes megvárnia a nyilvános béta buildet.

Kell hozzá béta profil?

Nem, és nincs is már béta profil. Az Apple ugyanis megváltoztatta a dolog működését: a Beállításokban a Szoftverfrissítés opcióban pár másodperc várakozás után megjelenő Bétafrissítések alatt tudjuk kiválasztani a bétát.

Mikor jelenik meg a nyilvános béta?

Júliusban. Ennél pontosabbat nem közölt az Apple – az elmúlt évek alapján ugyanakkor megtippelhető ennek a várható megjelenési ideje. Erről bővebben: Gyakori kérdések: mikor lesz elérhető az iOS 18 nyilvános bétája?

Nekem 17.x van a készülékemen. Miért nem jelenik meg az iOS 18 béta?

Béta verzió alapból nem fog megjelenni frissítésként hivatalosan elérhető rendszeren, hacsak nem választottuk ki külön a Bétafrissítések alatt a kívánt bétát – így például a 17.5.1 nem fogja csak úgy magától feldobni az iOS 18 béta semelyik verzióját, hanem abból majd csak a hivatalosat, ami ősszel érkezik.

Tehát ahhoz, hogy megjelenjen frissítésként egy béta, menjünk a Beállítások, Általános, Szoftverfrissítés menüpontba, várjunk pár másodpercet, hogy megjelenjen a Bétafrissítések opció is, majd arra rányomva tegyük át a pipát a megfelelő béta opciójára. A fejlesztői béta telepítéséről bővebben itt írtunk: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS fejlesztői bétája? (A nyilvános bétáról meg egyébként itt – de ugye a nyilvános béta csak júliusban lesz elérhető: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?)

Itt egyébként adott esetben még feldobhatja nekünk az iOS 17 bétáit is, de ez igazából teljesen lényegtelen, mert ugyanúgy az iOS 18-at kell kiválasztanunk.

Van magyar Siri az iOS 18-ban?

Nincs.

Elérhető már benne az Apple Intelligence?

Nem.

Csak az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max támogatja majd az Apple Intelligence-t?

Igen.

Kattintásvadász tartalmakban persze már rögtön felbukkanhattak olyan megjegyzések, hogy szerintük “érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja a felhasználóit az új iPhone-ok megvásárlására” – de már a legelső iPhone megjelenése óta folyamatosan vannak olyan funkciók, amelyek csak az abban az évben legújabb modelleken érhetőek el – és biztosan lesz még olyan funkció is, amit meg majd csak az ősszel érkező Pro modellek fognak támogatni.

Jusson eszünkbe, hogy például annak idején az MMS(!) támogatása sem érkezett meg az első generációs iPhone-ra, mert az Apple azt mondta, hogy annak a basebandje nem képes rá, miközben ott volt jailbreak esetén a SwirlyMMS, amivel ez gond nélkül ment. Aztán jött az ikonok mögötti háttérkép, a multitasking, és lehetne még sorolni ezeket. Mindegyikhez adott modell volt szükséges, és amikor ezeket jailbreakkel mégis elérhetővé tette valaki egy régebbi készüléken, akkor egyértelműen látszott, hogy azért döntött úgy az Apple, hogy nem lesz rajtuk az adott funkció, mert sokkal lassabb, és így csalódást eredményező volt a használati élmény.

Ezek után nem igazán okozhat meglepetést, hogy az alapból magán a készüléken futó intelligencia számítási- és memóriaigényét csak a legújabb készülékekben lévő processzor és a mellé szükséges DRAM mennyisége tudja megfelelően kiszolgálni.

Új iPhone-ért rohanni itthon azonban nem fog kelleni: egyrészt az iOS 18 bétájában ez még nem is érhető el, másrészt magyar nyelvi támogatás sem lesz benne egyelőre, és hogy utóbbi egyáltalán mikor várható, az jelenleg teljességgel ismeretlen.

Működik már a ChatGPT integráció?

Nem – és ez eleve csak az év későbbi részében érkezik majd, tehát még a 18.0-ban sem lesz benne, hanem majd csak a 18.1-ben vagy 18.2-ben, vagy még később.

Hol található [x funkció] beállítása az új rendszerben?

Noha a Beállításokban már nagyon régóta van kereső, előfordulhat, hogy az nem feltétlen dobja még fel az egyes új opciókat, ezért elképzelhető, hogy “kézzel” kell valamit elővadászni – főleg, ha annak a neve még nincs is lefordítva magyarra.

Az ilyen jellegű hibákat is az Apple majd fokozatosan javítani fogja a béták során.

Nekem nem tetszik az iOS 18 béta, vissza akarom tenni az iOS 17-et! Ez lehetséges?

Ilyen esetben számítógép segítségére lesz szükségünk. Először is tegyük a készüléket helyreállítási (esetleg DFU) módba, majd amikor megjelenik a Finderben vagy az iTunes-ban, Mac esetén az ⌥ (alt/option), Windows esetén a ⇧ (shift) lenyomása közben kattintsunk a visszaállítás gombra, és az így megjelenő ablakban tallózzuk be a hozzá tartozó hivatalos firmware IPSW-fájlját.

Azt tartsuk észben, hogy az iOS 18-at futtató készülékről készült biztonsági mentés nem állítható vissza iOS 17-re, így a nem szinkronizálható adatainktól (például egyes appok adatai vagy beállításai) el is búcsúzhatunk.

Ha a helyreállítási és DFU mód illetve a firmware betallózása kínaiul hangzik, ne kezdjünk bele már az iOS 18 bétájának telepítésébe sem, felesleges bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Az iOS 18 béta telepítésekor, vagy az iOS 17 visszarakásakor a Finder/iTunes hibát dob! Mit tegyek?

Jegyezzük fel a hiba pontos számát, majd itt nézzük meg, mit tehetünk: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Van már jailbreak iOS 18-ra?

Nincs – és várhatóan az iOS 18 hivatalos megjelenéséig nem is lesz, hiszen akkor az abban kihasznált hibákat az Apple javítaná közben.

A korábbi checkm8 exploit által támogatott készülékek pedig nem frissíthetőek már iOS 17-re sem.

Nálam [x funkció] hibásan működik!

Ez egy béta szoftver, így sok minden ok elképzelhető. Épp emiatt konkrét segítséget sem tudunk nyújtani, mindössze az általános lehetőségek az, amiket érdemes végigpróbálni, amelyekről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Ha fent van a béta, megjelenik majd frissítésként az RC és a hivatalos verzió?

Természetesen igen – már ha az különbözni fog a legutolsó bétától vagy RC-től.

Hibát találtam, hol tudom jelenteni?

A hibajelentésre elsősorban a készüléken megjelenő Feedback Assistant appot tudjuk használni. Fontos megjegyezni, hogy az iOS 18 release notes (kiadási megjegyzések) dokumentumában ismertként jelzett hibákat felesleges jelenteni.

Persze bejelentkezés nélkül is küldhetünk visszajelzést az általános Feedback oldalon keresztül, de erre a legtöbb esetben nem kapunk semmi választ. Erről részletesebben írtunk ebben a cikkünkben: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Legutóbbi frissítés: 2024.06.16.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Kint figyel a 18 beta2
    A 12 mini gyomrát megfeküdte nem kicsit, most pofozgatom helyre, remélem túl lesz a nehezén hamar.
    Csak óvatosan vele.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar